Ομιλία Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην Εθνική Σχολή Ασφάλειας, Αθήνα 15/12/2017

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
16 Δεκ 2017
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Κύριε Αρχηγέ,

Στρατηγοί,

Αγαπητοί σπουδαστές της Εθνικής Σχολής Ασφάλειας,

Eίναι ξεχωριστή χαρά μου, που βρίσκομαι σήμερα κοντά σας.  Η σχολή σας είναι πάρα πολύ σημαντική καθώς καλείται να επιμορφώσει νέα και παλαιότερα στελέχη και επιτελεί πραγματικά, ιδιαίτερα αυτήν την κρίσιμη περίοδο, ένα σπουδαίο έργο στρατηγικής αξίας. Τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος,  της Κυπριακής Αστυνομίας, καθώς και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα που εκπαιδεύονται εδώ, σε θέματα Στρατηγικής και Πολιτικής Εθνικής Ασφάλειας, αποκτούν γνώσεις και δεξιότητες άμεσης χρησιμότητας και εφαρμογής για να ανταποκριθούν στις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε αυτή την περίοδο.

Η Ελλάδα  βρίσκεται στο επίκεντρο μιας γενικευμένης κρίσης, στο επίκεντρο ενός γεωπολιτικού τόξου αστάθειας, που εκτείνεται από την Τυνησία  μέχρι την Ουκρανία. Αυτή η παρατεταμένη αστάθεια δεν είναι παροδική. Οφείλεται σε σημαντικές  γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή  και συντηρείται από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες. Σε αυτή τη συγκυρία και αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα καλείται να  έχει λόγο και άποψη, και να παρεμβαίνει με συγκεκριμένες προτάσεις και στρατηγικές.

Όχι απλά να είναι δέκτης των γεωπολιτικών πιέσεων – αλλά να έχει θέση στο τραπέζι των κρισίμων αποφάσεων. H Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο όλων αυτών των εξελίξεων, με κορυφαίο βεβαίως θέμα το μεταναστευτικό και με όλες τις άλλες προεκτάσεις που έχει η διαχείριση αυτού του πρωτόγνωρου φαινομένου για την Ευρώπη.  Ο κεντρικός αυτός στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας στο πλαίσιο των μεγάλων προσπαθειών που καταβάλλονται στην Ευρώπη, είναι καθήκον και ευθύνη όλων μας – ξεκινώντας από τα στελέχη που εκπαιδεύονται στη Σχολή Εθνικής Ασφαλείας.

Οι καιροί το θέλησαν να μου ανατεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Πρόεδρο Γιούνκερ το  χαρτοφυλάκιο το εύρος του οποίου σας περιέγραψα πρωτύτερα. Πρέπει να σας πω, ότι όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου, πριν από τρία χρόνια, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι σε πέντε μήνες αυτά τα θέματα θα εξελίσσονταν σε κορυφαία ζητήματα για την Ευρώπη. Λίγοι από εμάς ήμασταν προετοιμασμένοι το 2014 για τις επάλληλες και παράλληλες κρίσεις, που επρόκειτο να αντιμετωπίσουμε ως Ευρώπη, αλλά και ως Ελλάδα, στους τομείς αυτούς.

Σήμερα, η εσωτερική ασφάλεια και η μετανάστευση, αποτελούν τις βασικές ανησυχίες των ευρωπαίων πολιτών.  Πρόκειται για ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή των πολιτών μας σε καθημερινή βάση. Όλον αυτόν τον καιρό, ξεκινώντας σχεδόν από το μηδέν, ενώ η Ευρώπη δεν ήταν προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, καταφέραμε να κάνουμε βήματα μπροστά. Αλλά, ακόμα δεν μπορούμε να πούμε ότι τα θέματα αυτά τελούν υπό απόλυτο έλεγχο.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα της κρίσης, που δοκιμάζει τις γειτονικές μας χώρες. Η χώρα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή παλιών και νέων απειλών για  την ασφάλεια, που προέρχονται από μια από τις πλέον ασταθείς περιοχές στον κόσμο. Παρότι δεν συνδέονται μεταξύ τους ιδιαίτερα, τα ζητήματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας, θέτουν, σήμερα, σε αμφισβήτηση την ενότητα και τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχω πει πολλές φορές ότι, τελικά δεν ήταν η οικονομική κρίση που δυναμίτισε τα θεμέλια της Ευρώπης, αλλά η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Μέσα σε δύσκολες συνθήκες προσαρμόσαμε  τη δράση μας σε όλα τα επίπεδα και στηρίξαμε τα κράτη μέλη, όπως την Ελλάδα, στην αντιμετώπιση των τεράστιων πιέσεων που δέχονται. Αυτό που έχει γίνει σαφές τα τελευταία δυο χρόνια είναι ότι μόνο ενωμένοι σε πνεύμα συνεργασίας και στη βάση της εμπιστοσύνης με αλληλεγγύη, μπορούμε να διαχειριστούμε τα ζητήματα αυτά. Κοινό γνώρισμα των προκλήσεων αυτών είναι ότι δεν σταματούν στα εθνικά σύνορα.

Τα κράτη μέλη έχουν την πρωταρχική ευθύνη για την ασφάλεια των συνόρων τους-δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό. Ταυτόχρονα, όμως, και αυτό το έχω επισημάνει επανειλημμένως από τη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, είναι σαφές ότι κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί από μόνο του να αντιμετωπίσει αυτές τις πολυδιάστατες απειλές. Η ασφάλεια ενός κράτους μέλους της Ένωσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ασφάλεια των άλλων κρατών μελών.

Κανένα Κράτος δεν μπορεί από μόνο του να εγγυηθεί την ασφάλειά του. Οι εμπειρίες που αποκομίσαμε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη τα δυο τελευταία χρόνια ανέδειξαν το μέγεθος και την έκταση της απειλής. Η τρομοκρατία στρέφεται εναντίον όλων μας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η απειλή αυτή δεν γνωρίζει σύνορα. Ο κατακερματισμός μας καθιστά όλους ευάλωτους. Για τον λόγο αυτό, η ασφάλεια βρίσκεται στο επίκεντρο της βασικής μας αποστολής να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη που προστατεύει.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου  υποστηρίζω ότι έχει έρθει η στιγμή να αποκτήσουμε μια Ευρωπαϊκή Μονάδα Πληροφοριών. Στην αρχή υπήρξαν πολλές αντιδράσεις, όχι απαραίτητα θετικές, μέσα όμως στο σύντομο χρονικό διάστημα των τριών ετών, έχουν όλοι αντιληφθεί, ύστερα κυρίως από όλα αυτά τα δραματικά γεγονότα που ζήσαμε στην Ευρώπη με τις επιθέσεις στο Παρίσι, στη Γερμανία, την Ισπανία, ότι είναι απολύτως αναγκαίο να ξεκινήσουμε   επιτέλους να ανταλλάσσουμε πληροφορίες. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν αποκτήσουμε μια πραγματική Ένωση Ασφάλειας.

Τα τελευταία δύο χρόνια εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τη σύσταση αυτού του πλαισίου της Ένωσης Ασφάλειας, στη βάση της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για την Ασφάλεια που παρουσιάσαμε ήδη το 2015.  Πάνω σε αυτά τα θεμέλια της Ένωσης Ασφάλειας θα βασισθεί και η οικοδόμηση μιας άλλης ένωσης, της Ένωσης Άμυνας.

Κυρίως για τους στρατιωτικούς που βρίσκονται εδώ σήμερα, αλλά και για όλους, θα ήθελα να θυμίσω ότι η οικοδόμηση της Ευρώπης ξεκίνησε πριν εξήντα χρόνια. Δύο ήταν οι πρώτες κοινότητες που ιδρύθηκαν: η κοινότητα άνθρακα και χάλυβα, με σκοπό να τελειώσει η διαμάχη αιώνων για την εκμετάλλευση των περιοχών που παρήγαγαν άνθρακα και χάλυβα. Τότε, όμως, αποφασίστηκε και η ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αμυντική Κοινότητα (ΕΑΚ), κάτι που όμως δεν προχώρησε ποτέ. 

Η Ευρώπη χρειάζεται μια ενιαία πολιτική για την ασφάλεια, την άμυνα, την εξωτερική πολιτική, την κοινωνική και οικονομική πολιτική και τώρα, κάτω από τις δύσκολες στιγμές που περνάει, νομίζω ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός. Είναι, επομένως, μεγάλη ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών της Ευρώπης. Eάν δεν συμβούν αυτά, υπάρχει κίνδυνος να ξαναγυρίσουμε στο πρόσφατο σκοτεινό παρελθόν. Και επιτρέψτε μου να κάνω μια ακόμη αναφορά στο πόσο επικίνδυνη είναι η ανάπτυξη των δυνάμεων του εθνικισμού και του λαϊκισμού για την ακεραιότητα και την ασφάλεια της Ευρώπης.

Οι εξωτερικές και οι εσωτερικές απειλές συνδέονται και πρέπει να αντιμετωπιστούν με μια κοινή και ολοκληρωμένη προσέγγιση. Ήταν ιστορική χτες, η έναρξη της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, κατά την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όσον αφορά στην εσωτερική ασφάλεια, έχουμε σημειώσει ουσιαστική πρόοδο και σαφώς, δεν βρισκόμαστε στο σημείο, που ήμασταν πριν τρία χρόνια. 

Ενισχύσαμε την ασφάλεια στα εξωτερικά μας σύνορα, χάρη στην ίδρυση και δράση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και τους συστηματικούς ελέγχους όλων όσοι τα διασχίζουν. Βελτιώσαμε την ανταλλαγή πληροφοριών, μέσω των εξελιγμένων και περισσότερο διασυνδεδεμένων πληροφοριακών συστημάτων μας.

Μόλις πριν τρείς μέρες, μετά από προεργασία 2 χρόνων, κατέθεσα πρόταση για την ριζική αναδιάρθρωση των συστημάτων πληροφοριών της Ένωσης στους τομείς της ασφάλειας, της μετανάστευσης και της διαχείρισης συνόρων. Στόχος της πρότασης, η διαλειτουργικότητα των συστημάτων μας, που θα μας επιτρέψει να διασταυρώνουμε τις πληροφορίες με όλα τα συστήματα που διαθέτουμε, και να απαλείψουμε όλα τα "τυφλά σημεία" στα συστήματά μας. Είναι ένα μεγάλο επίτευγμα και ένα σημαντικό βήμα προς τα μπροστά. Για να τεθεί σε λειτουργία, χρειαζόταν καλύτερη κατανόηση της πραγματικότητας και το κυριότερο, καλλιέργεια της εμπιστοσύνης ανάμεσά μας. Και τώρα, ας δούμε ένα σύντομο βίντεο που εξηγεί τι σημαίνει διαλειτουργικότητα και πως αυτή η καινούργια εξέλιξη μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα για τη συνεργασία μας στην καταπολέμηση των κοινών απειλών. [αναπαραγωγή βίντεο διαλειτουργικότητας]

Πέραν της διαλειτουργικότητας, περιορίσαμε την πρόσβαση των τρομοκρατών σε μέσα, όπως τα πυροβόλα όπλα και τα εκρηκτικά, για την πραγματοποίηση επιθέσεων. Έχουμε διαθέσει χρηματοδότηση προς τα κράτη μέλη για την αποτελεσματικότερη προστασία των πολιτών στους δημόσιους χώρους έναντι τρομοκρατικών επιθέσεων "χαμηλού κόστους" και "μη προηγμένης τεχνολογίας" .

Εντείνουμε τις προσπάθειές μας, προκειμένου να  ελέγξουμε το ξέπλυμα χρήματος και άλλες πηγές χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, και ενισχύουμε το ποινικό νομοθετικό πλαίσιο κατά της τρομοκρατίας.

Ταυτόχρονα, Παρέχουμε τεχνική και χρηματοδοτική υποστήριξη προς τα κράτη μέλη, για να αντιμετωπίσουν τις απειλές αυτές συλλογικά και αποτελεσματικά. Η τρομοκρατία όμως, δεν θα καταπολεμηθεί μόνο με νομοθεσίες. Χρειάζεται, πρωτίστως, αλλαγή νοοτροπίας και συλλογική δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να επιτύχουμε αυτόν τον κοινό στόχο.

Γιατί τα κράτη μέλη εξακολουθούν να είναι αρμόδια για την εθνική τους ασφάλεια. Σε ποια εθνική ασφάλεια όμως αναφερόμαστε, όταν ο σχεδιασμός, ο συντονισμός και η πραγματοποίηση των τρομοκρατικών επιθέσεων δεν γνωρίζει σύνορα; 

Όταν η απειλή είναι διασυνοριακή και κοινή για όλους μας, η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι συλλογική. Παρά το γεγονός ότι το βαθύ κράτος, αντιστέκεται στη φυσική αυτή εξέλιξη των πραγμάτων, οφείλουμε όλοι να κατανοήσουμε ότι η απομόνωση λειτουργεί μόνο σε βάρος των δικών μας συμφερόντων.

Για αυτόν τον λόγο, η τοποθέτηση της Europol στο  επίκεντρο της συλλογικής μας δράσης ήταν μια από τις βασικές μου προτεραιότητες, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Επίτροπος.

Η Europol δεν είναι ο ίδιος Οργανισμός όπως ήταν τρία χρόνια πριν.  Διαθέτει πλέον ενισχυμένη αποστολή, εντολή και ρόλο. Είναι ένας Οργανισμός, τον οποίο έχουμε ενισχύσει πολλές φορές, με πόρους και τεχνικές δυνατότητες, ώστε να είναι σε θέση να παρέχει στα κράτη μέλη την απαραίτητη υποστήριξη για την αντιμετώπιση των απειλών για την ασφάλεια.

Χάρη στη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, η Europol εγγυάται, πλέον, εικοσιτετράωρη και σε καθημερινή βάση, επιχειρησιακή στήριξη στα κράτη μέλη.

Ασφαλώς πρόκειται για μια μάχη, που δεν δίνεται μόνο στο έδαφος ή στα σύνορά μας.

Όσο περιορίζονται οι περιοχές που ελέγχει η Daesh, το πεδίο μάχης κατά της τρομοκρατίας μεταφέρεται όλο και περισσότερο στο διαδίκτυο.

Το διαδίκτυο είναι το νέο πεδίο μάχης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης. Το λεγόμενο 'Χαλιφάτο' έχει χάσει σχεδόν όλα του τα εδάφη, αλλά εξακολουθεί να υφίσταται στο διαδίκτυο. Το «ψηφιακό Χαλιφάτο» πρέπει τώρα να βρεθεί στο επίκεντρο των δράσεών μας. Είναι απαραίτητο να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο καταπολεμούμε την τρομοκρατία στο διαδίκτυο.

Στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο, στείλαμε ρητά και με σαφήνεια το μήνυμα αυτό. Πρέπει να μην επιτρέψουμε στους τρομοκράτες να εκμεταλλεύονται το διαδίκτυο. Οι εταιρείες του διαδικτύου, οι κυβερνήσεις και οι μη κυβερνητικοί Οργανισμοί πρέπει να δράσουν από κοινού.

Οι τελευταίες επιθέσεις εξάλλου απέδειξαν, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι το φαινόμενο της ριζοσπαστικοποίησης λαμβάνει ανησυχητικές και επικίνδυνες διαστάσεις. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια σοβαρή πρόκληση, που απαιτεί  άμεση και συντονισμένη δράση.

Οι απειλές δεν προέρχονται μόνο από έξω. Οι απειλές εκ των έσω είναι συχνότερες, και αντιμετωπίζονται δυσκολότερα. Το διαδίκτυο και η ευκολία με την οποία η τρομοκρατική προπαγάνδα εξαπλώνεται, κάνει το πρόβλημα πιο έντονο, πιο περίπλοκο και πιο επείγον.

Γι' αυτόν τον σκοπό, από το 2015, πήρα την πρωτοβουλία και ίδρυσα ένα εθελοντικό πλαίσιο συνεργασίας με τις εταιρείες του διαδικτύου, το Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ, για την εξάλειψη του διαδικτυακού τρομοκρατικού περιεχομένου.  Το Φόρουμ αυτό έχει αποκτήσει πλέον παγκόσμιες διαστάσεις.  Το Facebook, το Twitter, η Google και η Microsoft αποτελούν ιδρυτικά του μέλη.

Στην αρχή, το εγχείρημα αυτό αντιμετώπισε δυσκολίες. Καταφέραμε ωστόσο, να αναπτύξουμε μια συνεργασία καλλιεργώντας σχέσεις εμπιστοσύνης με τις διαδικτυακές πλατφόρμες, χάρη στην οποία πλέον, περισσότερο από το 90% του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο διαγράφεται αυτόματα- στις περισσότερες περιπτώσεις πριν καν εμφανισθεί.

Οι εταιρείες έχουν πλέον κατανοήσει ότι η αδράνεια δεν αποτελεί επιλογή. Η συνεργασία μας γίνεται συνεπώς ολοένα και πιο αποτελεσματική. Τώρα, όμως, είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα.

Την περασμένη εβδομάδα, συγκάλεσα εκ νέου στις Βρυξέλλες το Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ, και συμφωνήσαμε με τις πλατφόρμες για περαιτέρω δράση: στην αυτοματοποίηση της καταπολέμησης της τρομοκρατίας στο διαδίκτυο, στη συμμετοχή ακόμη περισσότερων εταιρειών στο Φόρουμ,  και στην αποτελεσματικότερη συνεργασία με τις αρχές επιβολής του νόμου.

Πέραν του διαδικτύου όμως, οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι η δράση μας για την ασφάλεια δεν μπορεί να περιορισθεί εντός των συνόρων μας. Η εσωτερική και η εξωτερική μας ασφάλεια είναι αλληλένδετες.

Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους έχουμε αναβαθμίσει τη συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και της Μεσογείου, όπως η Τυνησία, ο Λίβανος, η Ιορδανία, η Τουρκία και η Αίγυπτος την οποία μάλιστα θα επισκεφθώ απόψε.

Την επόμενη εβδομάδα θα προτείνω την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Αλγερία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τον Λίβανο, το Μαρόκο, την Τυνησία και την Τουρκία, οι οποίες θα επιτρέψουν την ανταλλαγή επιχειρησιακών πληροφοριών με την Europol.

Η Europol έχει ήδη αποκτήσει σημαντικές εμπειρίες στην διεθνή συνεργασία, καθώς με δικές μας πρωτοβουλίες τώρα φιλοξενεί πάνω από 20 Αμερικανούς αξιωματικούς ασφαλείας,  με τους οποίους συνεργάζεται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και  των ναρκωτικών, καθώς και της παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Θα ήθελα να σταθώ λίγο στο σημείο της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας. Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ έχουν βαθιές ιστορικές ρίζες και είναι καθήκον μας να τις συνεχίσουμε και να τις εμβαθύνουμε.

Πριν από μερικές βδομάδες συναντήθηκα ξανά με την Υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας και τον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ για θέματα ασφάλειας, στον οποίο συμμετέχω εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συνεργασία μας συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα. Γιατί όσα είπαμε μέχρι τώρα, δεν έχουν πλέον μόνο περιφερειακή ή ευρωπαϊκή διάσταση, είναι παγκόσμια ζητήματα και η συνεργασία αυτή θα πρέπει να εμβαθυνθεί ακόμα περισσότερο, και, το κυριότερο, να καλλιεργηθεί εμπιστοσύνη.

Με σαφές στρατηγικό όραμα, διασφαλίζουμε πλέον τη θέση της Ευρώπης στο τραπέζι των σημαντικότερων συζητήσεων σε ό,τι αφορά την ασφάλεια. Η παγκόσμια συνεργασία για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως η ασφάλεια, μπορεί να προσφέρει συλλογικές και αποτελεσματικές λύσεις.

Βλέπετε ότι έχουν γίνει πολλά τα προηγούμενα τρία χρόνια - πολλά περισσότερα απ'ότι στο παρελθόν.  Σαφώς συνέβαλαν σε αυτό οι άνευ προηγουμένου προκλήσεις.  Αλλά ήταν κυρίως θέμα πολιτικής βούλησης, να αναλάβει ηγετικό και συντονιστικό ρόλο χάραξης πολιτικής ασφάλειας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Όπως  τόνισα και πρωτύτερα, το "βαθύ κράτος" ακόμα αντιστέκεται, υπάρχει έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης και φυσικά έξαρση των εθνικιστικών και λαϊκιστικών τάσεων.

Ωστόσο είναι μεγάλη ευθύνη όσων αναλαμβάνουν ηγετικές θέσεις να αναλαμβάνουν και την ευθύνη να λένε αλήθειες ακόμα και αν αυτές ενοχλούν και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, που σκοπό έχουν να δώσουν αποτελεσματικές λύσεις και να ενώσουν. Γιατί, δεν είναι η οικονομική κρίση που έθεσε σε αμφισβήτηση το Ευρωπαϊκό εγχείρημα και την ενότητά μας, αλλά κυρίως τα ζητήματα ασφάλειας, η μετανάστευση και οι απειλές που από κοινού αντιμετωπίζουμε.  

Για τους λόγους αυτούς, πρέπει να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας, υπερβαίνοντας όλα τα στερεότυπα  του παρελθόντος με ενότητα και εμπιστοσύνη. Οι απειλές, στις οποίες αναφέρθηκα στρέφονται εναντίον όλων μας. Και μόνο όλοι μαζί, συλλογικά, μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε. Με μια ισχυρή Ένωση Ασφάλειας που θα προστατεύει τους πολίτες μας στο εσωτερικό, και ένα πραγματικά παγκόσμιο και στρατηγικό ρόλο για την Ευρώπη στα ζητήματα αυτά.

Σε αυτά τα θέματα, ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και της καθεμιάς και του καθενός από εσάς είναι σημαντικός. Eάν δεν αισθάνεται ο Έλληνας ή ο Ευρωπαίος πολίτης ασφαλής στη χώρα του, τότε όλες οι άλλες πολιτικές δεν θα αποδώσουν και δεν θα αποφέρουν καρπούς. Όλα ξεκινούν από το σπίτι μας, από τη γειτονιά μας, από τη χώρα μας και περιποιεί μεγάλη τιμή στην ελληνική αστυνομία, αλλά και γενικότερα στις αστυνομικές αρχές που, παρά τις δυσκολίες της εποχής, ότι εξακολουθούν να επιτελούν στο ακέραιο τα καθήκοντά τους. Βλέπω το υψηλό αίσθημα ευθύνης των λειτουργών της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας και ως Έλληνας νιώθω υπερήφανος και ως Ευρωπαίος πιο ασφαλής.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15