Ομιλία Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην Ολομέλεια του ΕΚ σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και το μεταναστευτικό βάσει της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής κρίσης στη Μεσόγειο και την Αφρική, Στρασβούργο 15/1/2019

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
15 Ιαν 2019
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Πρωτολογία (Video: https://youtu.be/6KWNJZeDRXg)

Ενώ ο αριθμός των αφίξεων των μεταναστών έχει μειωθεί δραματικά, συγκεκριμένες πολιτικές συμπεριφορές δυστυχώς δεν έχουν αλλάξει. Έτσι λοιπόν βρισκόμαστε και πάλι εδώ σήμερα και συζητάμε το ίδιο θέμα κάτω από παρόμοιες καταστάσεις.

Πρώτα από όλα, επιτρέψτε μου να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τη λύση που βρέθηκε και επέτρεψε στους μετανάστες που βρίσκονταν στα πλοία των ΜΚΟ να αποβιβαστούν στη Μάλτα.

Αλλά ας μην γελιόμαστε: Το να βρίσκονται 49 άνθρωποι πάνω σε πλοία για σχεδόν 3 εβδομάδες, δεν αντιπροσωπεύει την ΕΕ. Και αυτό είναι ακόμη πιο λυπηρό αν σκεφτεί κανείς ότι αυτό συνέβη κατά την περίοδο των εορτών.

Η ΕΕ είναι συνυφασμένη με τις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης και είμαστε όλοι αποφασισμένοι να τις διατηρήσουμε.  Εάν δεν υποστηρίξουμε αυτές τις αξίες τότε η Ευρώπη θα πάψει να υφίσταται.

Στην Επιτροπή προσπαθήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις για τον συντονισμό των δεσμεύσεων μετεγκατάστασης ανάμεσα στα Κράτη Μέλη ώστε να γίνει εφικτή η αποβίβαση των μεταναστών.  Ήμουν προσωπικά σε απευθείας επαφή με τους αρμόδιους Υπουργούς. Κάλεσα επίσης δημόσια όλα τα Κράτη Μέλη να δείξουν περισσότερη αλληλεγγύη. Αυτό είναι ένα μήνυμα που δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω.

Επιτρέψτε μου να εξάρω την Μάλτα, το μικρότερο Κράτος Μέλος μας, το οποίο και έδειξε περισσότερη αλληλεγγύη. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Πρωθυπουργό της Μάλτας κ. Muscat που επέτρεψε την αποβίβαση των μεταναστών από τα δύο πλοία. Στα σχέδια μου είναι τα επισκεφθώ τη Μάλτα σύντομα.

Θέλω επίσης να συγχαρώ τα Κράτη Μέλη που συμφώνησαν να δεχθούν τους μετανάστες που αποβιβάστηκαν στην Μάλτα. Η Γερμανία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Μάλτα, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Ρουμανία, και η Ιρλανδία έδειξαν ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη. Αλλά η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται σε μη οργανωμένες και ad-hoc λύσεις σε ο, τι αφορά τις αποβιβάσεις.

Ήμουν στην Ιταλία χθες όπου και είχα εποικοδομητικές συζητήσεις με τον Πρωθυπουργό κ. Conte και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εσωτερικών κ. Salvini.  Είμαστε όλοι αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε έναν πραγματικό Ευρωπαϊκό μηχανισμό αλληλεγγύης. Μόνο μέσα από μία ευρωπαϊκή προσέγγιση μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη πρόκληση. Η σημερινή κατάσταση είναι απόδειξη αυτού.

Ο αριθμός των αφίξεων παράτυπων μεταναστών σήμερα απέχουν πολύ από αυτούς πριν τρία χρόνια και είναι κατά 80%  χαμηλότερος σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Παρόλα αυτά, η πολιτική αντίσταση σήμερα φαίνεται ακόμη μεγαλύτερη.

Ζητώ από όλους να ανοίξετε τα μάτια σας. Δεν βρισκόμαστε πλέον σε μεταναστευτική ή προσφυγική κρίση, όσο και εάν κάποιοι προσπαθούν να το παρουσιάσουν με αυτόν τον τρόπο.

Και ενώ είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την περαιτέρω προσπάθεια μείωσης των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, αναγνωρίζουμε ότι ορισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες θα συνεχίσουν να έρχονται στην Ευρώπη, ακόμη και αν οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ χαμηλότεροι σήμερα. Αυτό δεν είναι κάτι που δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Ωστόσο, γίνεται μη διαχειρίσιμο όταν οι χώρες πρέπει να δράσουν μόνες τους. Για αυτόν ακριβώς το λόγο χρειαζόμαστε προβλέψιμους και ανθεκτικούς μηχανισμούς επί τόπου.

Είναι πράγματι πολύ σημαντικό για την Ευρώπη να διαφυλάξει το ηθικό και ανθρωπιστικό της καθήκον και την ίδια ώρα να διαθέτει ένα στέρεο, βιώσιμο, ανθεκτικό στο χρόνο και δίκαιο Σύστημα Ασύλου. Αυτή είναι και η ουσία τη μεταρρύθμισης του κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου.

Αλλά μέχρι να φτάσουμε εκεί, η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τα Κράτη Μέλη για τη θέσπιση προσωρινών ρυθμίσεων. Αυτό θα μας επιτρέψει να εξασφαλίσουμε αλληλεγγύη με τις χώρες που είναι πιο εκτεθειμένες και παράλληλα να αποτρέψουμε τη δημιουργία συνθηκών προσέλκυσης νέων ροών. Θα λειτουργήσουν ως γέφυρα μέχρι ο νέος Κανονισμός του Δουβλίνου να αρχίσει να εφαρμόζεται.

Το ανέφερα τον περασμένο Δεκέμβριο και δε θα σταματήσω να το επαναλαμβάνω μέχρι να το πετύχουμε: Τώρα είναι η στιγμή για να ολοκληρώσουμε τη μεταρρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ για το Άσυλο. Τώρα είναι η στιγμή για τις εθνικές κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο Συμβούλιο και να σταματήσουν να κατηγορούν την Επιτροπή. 

Υπολογίζω στη διαρκή στήριξη του Κοινοβουλίου. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με όλες μας τις δυνάμεις, η Επιτροπή και εγώ προσωπικά παραμένουμε πλήρως αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη συνεργασία με το Κοινοβούλιο και με το Συμβούλιο μέχρι την επίτευξη του σημαντικού αυτού στόχου. Πρέπει, επίσης, να προωθήσουμε τις προτάσεις για τις οποίες είμαστε ήδη έτοιμοι.

Η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του συστήματος Ασύλου της ΕΕ είναι αναγκαία για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης, την αποτροπή δευτερογενών μετακινήσεων, τη μείωση των καταχρήσεων και τη διασφάλιση ότι οι αιτήσεις ασύλου προωθούνται γρήγορα και δίκαια προς την Ευρώπη.

Δευτερολογία (Video: https://youtu.be/kzAO0DCeC9A)

Σας ευχαριστώ για την επίκαιρη αυτή συζήτηση. Όπως είπα προηγουμένως, και πολλοί από εσάς τονίσατε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία της Ευρώπης. Πρέπει να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Η Επιτροπή και εγώ προσωπικά παραμένουμε πλήρως αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη συνεργασία με το Κοινοβούλιο και με το Συμβούλιο μέχρι την επίτευξη του σημαντικού αυτού στόχου: τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτήν την καθαρή και ισχυρή στήριξη σας. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε εντατικά από κοινού, για να πετύχουμε την ολοκλήρωση του συνολικού έργου μας.

Όλες μας οι προτάσεις είναι αναγκαία κομμάτια της ολοκληρωμένης πολιτικής μας. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά στον τομέα της μετανάστευσης, ότι όλες οι ενέργειες μας είναι διασυνδεδεμένες και ότι όλα τα επιμέρους κομμάτια της πολιτικής πρέπει να ταιριάζουν μεταξύ τους.

Η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του συστήματος Ασύλου της ΕΕ είναι αναγκαία για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης, την αποτροπή δευτερογενών μετακινήσεων, τη μείωση των καταχρήσεων και τη διασφάλιση ότι οι αιτήσεις ασύλου προωθούνται γρήγορα και δίκαια προς την Ευρώπη.

Η Συνεργασία με τρίτες χώρες είναι πολύ σημαντική τόσο για την αποτροπή των παράτυπων αναχωρήσεων προς την Ευρώπη όσο και για την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων διακίνησης μεταναστών και εμπορίας ανθρώπων.

Η συνεργασία με τις χώρες εταίρους της Αφρικής βρίσκεται στο πυρήνα της προσπάθειας μας. Το Καταπιστευματικό Ταμείο της ΕΕ για την Αφρική έχει συνεισφέρει ιδιαίτερα για επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων.

Είναι, επίσης, αναγκαίο να διασφαλίσουμε ότι όλα παράκτια κράτη της Μεσογείου έχουν την ικανότητα και είναι έτοιμα να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους όπως αυτές απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο αναφορικά με την Έρευνα και Διάσωση.

Ένα ακόμη κρίσιμο στοιχείο είναι η συνεργασία μας στο κομμάτι των επιστροφών τόσο με τις χώρες προέλευσης όσο και μέσα στην ΕΕ. Τέλος, πρέπει να συνεχίσουμε τις ενέργειες μας για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων. Η πρόταση μας για ένα μόνιμο σώμα 10.000 Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων. Αυτό ζήτησαν τα Κράτη Μέλη και το έχουμε πετύχει.

Για αυτό και πρέπει επίσης να προωθήσουμε τις προτάσεις για τις οποίες είμαστε ήδη έτοιμοι ή σχεδόν έτοιμοι.

Πρέπει να είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι για το μέλλον που είναι απρόβλεπτο. Αφορά στο συμφέρον όλων μας. Δεν μπορούν να συνεχίσουν να γίνονται ανεκτές αυτού του είδους μη οργανωμένες και ad-hoc λύσεις. Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει τα λόγια να γίνουν πράξεις.

Σε αυτό το έτος των εκλογών, θέλω να επαναλάβω το μήνυμα ότι η Ευρώπη θα κριθεί με βάση τα συγκεκριμένα αποτελέσματα που θα προσφέρει στους πολίτες της και είμαστε αποφασισμένοι πετύχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Οι πολίτες περιμένουν πολλά από εμάς και βασίζονται σε εμάς.

Ελπίζω πως θα έχουμε σύντομα μία διαφορετική συζήτηση σχετικά με την ολοκλήρωση σημαντικών νομοθετικών φακέλων. Επομένως, ας προχωρήσουμε μπροστά και ας αφήσουμε –αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας- μία πλούσια παρακαταθήκη για το μέλλον της Ευρώπης.

Μετάφραση από τα αγγλικά: https://ec.europa.eu/commission/commissioners/2014-2019/avramopoulos/announcements/remarks-commissioner-avramopoulos-ep-plenary-session-reform-eu-asylum-and-migration-policy-light_en

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15