Ομιλία Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις νέες ψυχοδραστικές ουσίες, Στρασβούργο 23/10/2017

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
23 Οκτ 2017
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Video: https://youtu.be/-0j-oF1l-h8

Η σημερινή μας συζήτηση έχει μεγάλη σημασία για την κοινωνία μας και ιδίως για τη νεολαία, το μέλλον μας. Κανείς δεν μπορεί να αγνοεί αυτή τη μακροχρόνια και διαρκώς εξελισσόμενη απειλή των ναρκωτικών, που επηρεάζει, άμεσα ή έμμεσα, τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών στην Ευρώπη. 

Πάνω από 93 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών μια φορά στη ζωή τους, ενώ ο αριθμός των θανάτων από υπερβολική δόση εξακολουθεί να αυξάνεται. 

Παρά το ιδιαίτερα βαρύ φορτίο υποχρεώσεων και ευθυνών μου στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης και των απειλών για την ασφάλειά μας, η καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών  αποτελεί βασική μου προτεραιότητα.  

Σήμερα αποδεικνύουμε, για μια ακόμη φορά, ότι η Ευρώπη δεν είναι μόνο αριθμοί, όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Η Ευρώπη έχει κοινωνικό πρόσωπο, βρίσκεται στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη και καταβάλλει εντατικές προσπάθειες για την καταπολέμηση των αδίστακτων εγκληματικών δικτύων. 

Θα ήθελα να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σε ό,τι αφορά το νομοθετικό πλαίσιο για τις νέες ψυχοδραστικές ουσίες, μετά από τέσσερα χρόνια εντατικής και απαιτητικής εργασίας. Ο αριθμός των νέων, ιδιαίτερα επιβλαβών ουσιών που διακινούνται στις ευρωπαϊκές αγορές, έχει αυξηθεί δραματικά.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) παρακολουθεί περισσότερες από 620 νέες ψυχοδραστικές ουσίες, οι οποίες  προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας και μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο. Πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε εβδομάδα εντοπίζεται μια νέα ψυχοδραστική ουσία! 

Μετά τη θέση σε ισχύ της νέας νομοθεσίας, οι χρονοβόρες διαδικασίες θα ανήκουν πλέον στο παρελθόν και θα τεθεί σε εφαρμογή ένα αποδοτικό και αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπισή τους. Θα βελτιωθεί η ανταλλαγή πληροφοριών, ενώ θα ενισχυθούν ο ρόλος του ΕΚΠΝΤ και η  συνεργασία του με την Europol.

Μέχρι στιγμής, η ΕΕ έχει θέσει σε καθεστώς ελέγχου 19 νέες ψυχοδραστικές ουσίες, ενώ για 8 ακόμη έχει ξεκινήσει η σχετική διαδικασία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ των προτέρων το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υιοθέτηση της γνωμοδότησης, αύριο, σχετικά με μια συγκεκριμένη πολύ επικίνδυνη νέα ψυχοδραστική ουσία (την furanylfentanyl).

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις νέες ψυχοδραστικές ουσίες αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης, ολοκληρωμένης προσέγγισης, πάνω στην οποία η Επιτροπή εργάζεται τα τρία τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της Στρατηγικής της ΕΕ για τα Ναρκωτικά, με στόχο την παροχή υποστήριξης στις προσπάθειες των κρατών μελών στον αγώνα κατά των ναρκωτικών. 

Τον Ιούλιο, το Συμβούλιο ενέκρινε το νέο Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για τα ναρκωτικά για το περίοδο 2017 έως 2020, στη βάση της πρότασης που κατέθεσα. Το Σχέδιο Δράσης ενισχύει και επικαιροποιεί υφιστάμενα μέτρα, ενώ προσδιορίζει νέους τομείς προτεραιότητας όπως: η ευαισθητοποίηση, ειδικότερα των νέων, μέσω του Διαδικτύου, καθώς και η διερεύνηση πιθανών διασυνδέσεων μεταξύ των κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, των δικτύων διακίνησης μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπων. 

Εργαζόμαστε, επίσης, πολύ εντατικά στο πλαίσιο του Κύκλου Πολιτικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση του Οργανωμένου και Σοβαρού Εγκλήματος, με σκοπό την καταπολέμηση δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά και συγκεκριμένα την παραγωγή, τη διακίνηση και την εμπορία τους στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται, επίσης, στην πρώτη γραμμή των παγκόσμιων προσπαθειών για την καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών, από κοινού με τους διεθνείς εταίρους της.

Επιπλέον, και για πρώτη φορά, η ΕΕ ομιλεί με μία φωνή για ζητήματα σχετικά με τα ναρκωτικά στα διεθνή φόρουμ. Ελπίζουμε ότι αυτό θα συμβεί και κατά την επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά.

Οι προσπάθειές μας, φυσικά, δεν σταματούν εδώ. Σήμερα, στέλνουμε ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα αποφασιστικότητας και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση αυτών των νέων, ιδιαίτερα επικίνδυνων απειλών για την κοινωνία μας. Πρέπει να συνεχίσουμε και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, σε στενή και συνεχή συνεργασία με το Κοινοβούλιο, τα Κράτη Μέλη και τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη σημερινή συζήτηση και σας ευχαριστώ θερμά για την προσοχή που δίνετε στην ευρωπαϊκή πολιτική για τα ναρκωτικά.

Δευτερολογία

Θα ήθελα να ευχαριστήσω, για ακόμη μια φορά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την εποικοδομητική συνεργασία. Πράγματι, χρειαζόμαστε μια ισχυρή απάντηση στο φαινόμενο του αυξανόμενου αριθμού νέων ουσιών που εντοπίζονται στην ΕΕ. Χρειάζεται ταχεία και αποφασιστική δράση για την προστασία των Ευρωπαίων, ειδικότερα της νεολαίας και των ευάλωτων ατόμων.

Η προτεινόμενη νομοθεσία της ΕΕ θα βελτιώσει την ταχύτητα αντίδρασής μας κατά των νέων ψυχοδραστικών ουσιών σε περιπτώσεις άμεσου κινδύνου για τη δημόσια υγεία.

Η νομοθεσία διασφαλίζει, επίσης, αποτελεσματική διαδικασία για την ανταλλαγή πληροφοριών, ενώ ενισχύει τις αρμοδιότητες και τους πόρους για το ΕΚΠΝΤ.

Μια μακρά διαδικασία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Ωστόσο η προσπάθεια δεν τελειώνει εδώ.  Έχουμε λάβει ορισμένα σημαντικά μέτρα, πρέπει, όμως, να γίνουν  πολλά περισσότερα για την προστασία ιδιαίτερα των νέων μας, την υποστήριξη των θυμάτων, τη δίωξη των εγκληματιών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγώ προσωπικά, ως Ευρωπαίος Επίτροπος, στεκόμαστε στο πλευρό των Κρατών Μελών στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν το ευαίσθητο αυτό ζήτημα.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15