Ομιλία Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση της εμπορίας γυναικών και κοριτσιών για σεξουαλική και εργασιακή εκμετάλλευση στην ΕΕ, Στρασβούργο 17/1/2018

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
17 Ιαν 2018
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος συμμετείχε σε συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο σχετικά με την πρόσφατη πρωτοβουλία του για τη νέα δέσμη μέτρων καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής και εργασιακής εκμετάλλευσης των γυναικών και των κοριτσιών στην ΕΕ. Στην ομιλία του, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε τα ακόλουθα: 
"Η σημερινή συζήτηση είναι πολύ επίκαιρη. Όλοι συμφωνούμε ότι για την  αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων αυτό που έχει ουσιαστική σημασία, περισσότερο από τις προθέσεις και τα λόγια, είναι η δράση και τα αποτελέσματα.
Τα σύγχρονα "σκλαβοπάζαρα" στη Λιβύη και αλλού, όπου άνθρωποι αγοράζονται και πωλούνται ως φθηνά εμπορεύματα, δεν θα σταματήσουν αν δεν δράσουμε τώρα. 
Οι αδίστακτοι, αρρωστημένοι εγκέφαλοι που εκμεταλλεύονται αθώα ανήλικα παιδιά, κορίτσια και αγόρια, απελπισμένους και ευάλωτους ενηλίκους, γυναίκες και άνδρες, θα συνεχίσουν να αποκομίζουν αστρονομικά κέρδη αν δεν τους σταματήσουμε τώρα. 
Ο πόνος από τα βασανιστήρια και τις ανεξίτηλες πληγές στα σώματα και τις ψυχές των θυμάτων δεν θα απαλυνθούν αν δεν τα προστατεύσουμε και τα φροντίσουμε άμεσα. 
Δυστυχώς, η κατάσταση αυτή δεν είναι καινούρια και δεν συμβαίνει μόνο σε ασταθείς χώρες. Εμπορία ανθρώπων πραγματοποιείται και εδώ στην Ευρώπη. 
Και όπως ορθώς τονίζεται στην ερώτησή σας, η διάσταση του φύλου είναι ισχυρή, ενώ τα διαθέσιμα στοιχεία δεν αντανακλούν πλήρως την πραγματική έκταση του φαινομένου.  
Είναι επίσης πραγματικότητα ότι αυτοί οι απελπισμένοι άνθρωποι συνήθως είναι θύματα σεξουαλικής ή εργασιακής εκμετάλλευσης. 
Επομένως, εκείνο που χρειάζεται τώρα είναι ακριβώς να εστιάσουμε στα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του εγκλήματος και να τα αντιμετωπίσουμε με τα κατάλληλα εργαλεία. 
Πρέπει, όμως να είμαστε ειλικρινείς. Η ουσιαστική μάχη κατά της εμπορίας ανθρώπων δεν πραγματοποιείται εδώ, από τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Η μάχη δίνεται στα κράτη μέλη, οι αρχές των οποίων πρέπει να αναλάβουν δράση. 
Φυσικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες αυτές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των κοινών προσπαθειών μας είναι οι πληροφορίες που παρέχει η Europol, σύμφωνα με τις οποίες από το 2016 μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου του2017: 2476 νέες υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων έχουν αναφερθεί στην Europol, 10664 πιθανά θύματα έχουν καταχωρισθεί, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων είναι υπήκοοι Κρατών Μελών, ενώ έχουν επισημανθεί 10449 ύποπτοι στις βάσεις δεδομένων της Europol, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων είναι επίσης υπήκοοι Κρατών Μελών.
Όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από μια φιλόδοξη και σύγχρονη προσέγγιση, έχουμε δημιουργήσει στην ΕΕ ένα στέρεο πλαίσιο πολιτικής και νομοθεσίας, το οποίο έχει φέρει την Ευρώπη στην πρώτη γραμμή των παγκόσμιων προσπαθειών. 
Ήρθε η στιγμή, αφενός να εφαρμόσουμε και να επιβάλλουμε πλήρως το σύγχρονο και ισχυρό νομικό μας οπλοστάσιο, και αφετέρου, να εντείνουμε τις προσπάθειες μας με στοχευμένη δράση. 
Προσωπικός μου στόχος είναι να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα, οι δράσεις μας να έχουν όσο το δυνατόν εντονότερο επιχειρησιακό χαρακτήρα και να κάνουν τη διαφορά στην πράξη. 
Για τον λόγο αυτό, το περασμένο Δεκέμβριο παρουσίασα δέσμη συγκεκριμένων μέτρων με σκοπό την εντατικοποίηση της δράσης μας για την καταπολέμηση των μεθόδων δραστηριότητας των εμπόρων, την ενίσχυση των δικαιωμάτων και της προστασίας των θυμάτων, τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των κοινών προσπαθειών στο εσωτερικό και το εξωτερικό της ΕΕ, καθώς και τη διεύρυνση της γνωσιακής βάσης που διαθέτουμε και την παροχή στοχευμένης χρηματοδοτικής στήριξης. 
Θα παρακολουθήσουμε την πρόοδο των δράσεων και θα ενημερώσουμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, ήδη, μέχρι το τέλος του 2018.
Στην επόμενη Έκθεση Προόδου του 2018 θα παρουσιαστούν επικαιροποιημένα πανευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία σε ό,τι αφορά το φαινόμενο αυτό σχετικά, μεταξύ άλλων, με τη διάστασης του φύλου, τα ανήλικα παιδιά και τις διάφορες μορφές εκμετάλλευσης. 
Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε πολύ προσεκτικά τον βαθμό συμμόρφωσης των Κρατών Μελών με την Ευρωπαϊκή Οδηγία κατά της εμπορίας ανθρώπων, και δεν θα διστάσουμε να κινήσουμε διαδικασίες επί παραβάσει, αν χρειαστεί. 
Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους για τα εργασιακά δικαιώματα, η Επιτροπή σύντομα θα παρουσιάσει τη δεύτερη έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της Οδηγίας για τις κυρώσεις κατά των εργοδοτών. 
Επίσης, η διάσταση του φύλου διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο πλαίσιο της νέας δέσμης μέτρων. Για τον λόγο αυτό θα συνεργασθούμε στενά με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων για την προετοιμασία ενός πρακτικού οδηγού για τα Κράτη Μέλη σχετικά με την εφαρμογή των προβλέψεων της Οδηγίας κατά της Εμπορίας Ανθρώπων σε ό,τι αφορά την παροχή βοήθειας και προστασίας βάσει του φύλου. 
Οι μελλοντικές χρηματοδοτικές προτεραιότητες της Επιτροπής θα διασφαλίσουν ότι η διάσταση του φύλου θα ληφθεί πλήρως υπόψη. Συγκεκριμένα, η πρόσφατη πρόσκληση για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας και του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης έχει ως προτεραιότητα τη διάσταση του φύλου. 
Τέλος, η προσεχής Έκθεση Προόδου θα περιλαμβάνει επικαιροποιημένα στοιχεία, στη βάση των διαθέσιμων πληροφοριών για την περίοδο 2015-2017, σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στα Κράτη Μέλη στον τομέα των ερευνών που πραγματοποιούν για την εντοπισμό περιπτώσεων εμπορίας ανθρώπων. 
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
Η ΕΕ και τα Κράτη Μέλη δεσμεύονται πλήρως για την καταπολέμηση των αδίστακτων εγκληματιών, την πρόληψη των εγκλημάτων και, κυρίως, την προστασία των θυμάτων. 
Έχουμε αναπτύξει ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο και ένα φιλόδοξο πολιτικό πλαίσιο. Τώρα πρέπει να διασφαλισθεί η πλήρης συμμόρφωση με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και ο επιχειρησιακός χαρακτήρας της δράσης μας.   
Μόνο αν εργασθούμε από κοινού η Προεδρία του Συμβουλίου, τα Κράτη Μέλη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η κοινωνία των πολιτών και οι οργανισμοί μας μπορούμε να κάνουμε τη διάφορα. 
Δεσμεύομαι, προσωπικά, ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα  και σας διαβεβαιώ ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει προσηλωμένη στις επικαιροποιημένες δράσεις της που έχουν ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζονται. 

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15