Ομιλία Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην Υπουργική Ολομέλεια του Παγκόσμιου Φόρουμ Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας στο πλαίσιο της 73ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Νέα Υόρκη 26/9/2018

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
26 Σεπ 2018
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Video: https://youtu.be/hctaZ87Hu5E

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος εκπροσώπησε την ΕΕ στην Υπουργική Ολομέλεια του Παγκόσμιου Φόρουμ Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας στο πλαίσιο της 73ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Σε ομιλία του, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

"Θα ήθελα να ξεκινήσω από το κεντρικό μήνυμα της χθεσινής ομιλίας του Γενικού Γραμματέα κ. Guterres στη Γενική Συνέλευση, ότι "ο κόσμος μας αντιμετωπίζει διαταραχή έλλειψης εμπιστοσύνης" (Trust Deficit Disorder). Αυτό το έχω διαπιστώσει και εγώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια ως αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Μετανάστευση και τις Εσωτερικές Υποθέσεις. 

Η έλλειψη εμπιστοσύνης αποδυναμώνει τα κράτη, τα θεσμικά όργανα και το παγκόσμιο σύστημα που βασίζεται σε κανόνες που οικοδομήσαμε ύστερα από δύο καταστροφικούς παγκοσμίους πολέμους. Τα τελευταία τέσσερα χρόνιαεπαναλαμβάνω προς τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό ακριβώς το μήνυμα σε σχέση με την τρομοκρατία.

Η ιστορία είναι ο σημαντικότερος δάσκαλός μας και δεν πρέπει ποτέ να την αφήσουμε να επαναληφθεί. Δεν μπορούμε να την καταπολεμήσουμε και να την νικήσουμε χωρίς να υπάρχει εμπιστοσύνη στη συνεργασία μας, απέναντι σε μια απειλή που μας επηρεάζει όλους εξ' ίσου και χωρίς διάκριση.

Τα βήματα που έχουμε ακολουθήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δημιουργία μιας γνήσιας και αποτελεσματικής Ένωσης Ασφαλείας - και η μεγάλη πρόοδος που έχουμε σημειώσει - αποτελούν παραδείγματα αυτής της οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Είμαι πεπεισμένος ότι το Φόρουμ αυτό μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εμείς οι Ευρωπαίοι όχι μόνο πιστεύουμε στη δύναμη των πολυμερών σχέσεων, αλλά αποτελούν και προτεραιότητά μας. Πιστεύουμε στη δύναμη του ΟΗΕ να καταστεί πιο αποτελεσματική η διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας.

Για τον λόγο αυτόν, στηρίζουμε πλήρως τη στενότερη συνεργασία μεταξύ του ΟΗΕ και του Φόρουμ, σε μια στιγμή κατά την οποία ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ενισχύει τους διαθέσιμους πόρους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με τον διορισμό του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα κ. Vladimir Voronkov.

Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς το Μαρόκο και την Ολλανδία για τον ηγετικό τους ρόλο σε αυτό το Φόρουμ. Επίσης, χαιρετίζω τη σύσταση νέων τομέων δράσης που υιοθετούμε σήμερα: τη διοικητική συνεργασία,τον εντοπισμό και παρεμπόδιση μετακινήσεων τρομοκρατών, τον έλεγχο τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών (drones) και, φυσικά, την τρομοκρατία στο διαδίκτυο.

Αυτό είναι απαραίτητο καθώς η απειλή της τρομοκρατίας συνεχίζει να προκαλεί έντονη ανησυχία σε πολλές περιοχές του κόσμου. Πολλοί από τους ξένους τρομοκράτες μαχητές της Daesh είναι ακόμα ελεύθεροι και πρέπει νασυλληφθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Η απειλή του εγχώριου εξτρεμισμού συνεχίζει να υφίσταται. Στην Ευρώπη, έχουμε αντιληφθεί ότι αυτή η μάχη είναι και η πιο δύσκολη: η μάχη κατά της ιδεολογίας της τρομοκρατίας.

Η πρόληψη πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των ενεργειών μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επενδύουμε σημαντικά στην αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης τόσο εντός όσο και εκτός του διαδικτύου. Το διαδίκτυο είναικαι το πιο κρίσιμο πεδίο μάχης. Πριν από δύο χρόνια, πήραμε την πρωτοβουλία και δημιουργήσαμε το Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ που πλέον έχει αναβαθμισθεί σε Παγκόσμιο Διαδικτυακό Φόρουμ. Διότι, όπως είπα, η Daesh νικήθηκε στα εδάφη της αλλά όχι στο διαδίκτυο.

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, παρουσιάσαμε τη νομοθετική πρότασή μας για την καταπολέμηση του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο. Όσες διαδικτυακές πλατφόρμες επηρεάζονται από το πρόβλημα αυτό θα πρέπει να αναλάβουν δράση για την αφαίρεση του τρομοκρατικού περιεχομένου.

Υπερδιπλασιάσαμε τη χρηματοδότησή για σχέδια εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων μας για την υποστήριξη χωρών εταίρων μας, από 400 εκατομμύρια ευρώ το 2016 σε 900 εκατομμύρια ευρώ το 2017,.

Διοργανώνουμε ετησίως Διαλόγους για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας με σημαντικές χώρες στην περιοχή μας, καθώς και με περιφερειακούς οργανισμούς, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με τα παγκόσμια πρότυπα που έχουν τεθεί από τον ΟΗΕ και αυτό το Φόρουμ.

Όλοι έχουμε πληγεί από τρομοκρατικές επιθέσεις και όλοι μαζί αντιμετωπίζουμε αυτή την απειλή, πέρα από θρησκείες, πολιτισμούς και εθνικότητες. Η ιστορία μας διδάσκει ότι η τρομοκρατία μπορεί να ηττηθεί, αλλά για να γίνει αυτό απαιτείται συλλογική δράση.

Στην Ευρώπη, είμαστε καλοί μαθητές της ιστορίας. Για τον λόγο αυτό, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τόσο αυτό το Φόρουμ όσο και τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο πλαίσιο του συστήματος του ΟΗΕ."  

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15