Ομιλία Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στο 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, Αθήνα 17/12/2017

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
17 Δεκ 2017
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

video: https://youtu.be/IAD2cjMvEsM

 

Αγαπητέ μου Πρόεδρε, Φίλε Κυριάκο,

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Έχω τη χαρά να βρίσκομαι σήμερα εδώ με τη διπλή μου ιδιότητα. Πρώτα από όλα του μέλους της μεγάλης παράταξής μας, αλλά και εκείνης του μέλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με αυτή, την δεύτερη ιδιότητα, θα ήθελα να μεταφέρω στο συνέδριο και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη έναν θερμό χαιρετισμό από ένα μεγάλο φίλο της Ελλάδας και μια ηγετική προσωπικότητα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τον Πρόεδρο Jean-Claude Juncker.

Το 11ο Συνέδριο της φιλελεύθερης δημοκρατικής παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, συμπίπτει με μία ιδιαίτερα σημαντική περίοδο της μεταπολεμικής ιστορίας της Ευρώπης, και με μία ιδιαίτερα  δύσκολη περίοδο για την ελληνική κοινωνία. Η Ευρώπη διέρχεται βαθιά υπαρξιακή κρίση. Βασικές αρχές, πάνω στις οποίες έχει χτιστεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, με πρώτη αυτήν της αλληλεγγύης, είτε δοκιμάζονται ως προς την αντοχή τους, ή ακόμα και αμφισβητούνται απροκάλυπτα.

Οι πολίτες της Ευρώπης, δικαίως απαιτούν ηγετικές πρωτοβουλίες, και πρακτικές λύσεις στο μεγάλο ερώτημα για την μελλοντική πορεία της νέας, μεγάλης μας χώρας, της Ευρώπης. Απαιτούν διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ασφάλειάς τους, της ειρήνης και των θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου.

Το μεταναστευτικό, περισσότερο από την οικονομική κρίση δίχασε την Ευρώπη, ενώνει όμως τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών των ελληνικών κομμάτων την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Και αυτό είναι σημαντικό, γιατί η Ελλάδα, καλείται να διαδραματίσει το δικό της ρόλο στην πορεία ολοκλήρωσης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, που είναι και ο μόνος δρόμος, ο οποίος μπορεί να ξαναδώσει στην Ευρώπη: σφρίγος, δύναμη και προοπτική και στους Ευρωπαίους πολίτες εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό όραμα και εγχείρημα.

Με την σειρά της όμως η Ελλάδα καλείται να ορθώσει κοινό μέτωπο με τις συγγενείς πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, μπροστά στο ανησυχητικό και επικίνδυνο φαινόμενο του λαϊκισμού και του αντιευρωπαϊσμού από στοιχεία που είτε αγνοούν την ιστορία είτε σκόπιμα την παραγνωρίζουν, με κίνδυνο, αν επικρατήσουν, να την επαναλάβουν ακόμα πιο δραματικά.

Και σε αυτήν την ιστορική στιγμή, πρωταγωνιστεί, εκ των πραγμάτων,  η κατεξοχήν ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη της χώρας, η Νέα Δημοκρατία. Τονίστηκε πολλές φορές, και τώρα και παλαιότερα, η ενορατική ηγετική πρωτοβουλία του Εθνάρχη και μεγάλου Ευρωπαίου ηγέτη,  Κωνσταντίνου Καραμανλή, να ανοίξει την πόρτα της Ευρώπης για την Ελλάδα. Με αυτήν την ιστορική στρατηγική πέτυχε  να εισέλθει η χώρα στην οικογένεια των σύγχρονων ευρωπαϊκών δημοκρατιών, σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, σταθερότητας και προόδου. Αυτήν την κατάκτηση οφείλουμε να διασφαλίσουμε, ενισχύοντας και εμβαθύνοντας ακόμα περισσότερο το δέσιμό μας με την Ευρώπη.

Τo επισημαίνω αυτό, γιατί παρατηρώ πως επιχειρείται τα τελευταία χρόνια να αποδοθούν στην Ευρώπη τα λάθη και οι παθογένειες του ελληνικού κράτους και του ελληνικού πολιτικού συστήματος, που οδήγησαν στην βαθιά οικονομική κρίση. Η Νέα Δημοκρατία έχει ως μια ακόμα αποστολή την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών στην πολιτική και τους λειτουργούς της, την ισχυροποίηση των δημοκρατικών μας θεσμών, την ενδυνάμωση της κοινωνικής μας συνοχής και να θέσει τα θεμέλια της αρχιτεκτονικής μιας νέας, σύγχρονης, ευρωπαϊκής Ελληνικής πολιτείας, με μία τολμηρή και θαρραλέα συνταγματική αναθεώρηση.

Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία, καλείται να εκμεταλλευτεί προς όφελος της χώρας  -αλλά και αντίστροφα της Ευρώπης- τους δεσμούς της  με τη μεγάλη πολιτική οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, συνεισφέροντας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι με παρεμβάσεις ευρωπαϊκής ενόρασης στη χάραξη της νέας στρατηγικής του, με σκοπό τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος  συναντίληψης και αλληλεγγύης, μπροστά στις κοινές, για όλους μας, προκλήσεις. Ζούμε σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών και δεν πρέπει να χάνουμε από μπροστά μας τη μεγάλη εικόνα, μέσα στην οποία αυτές συντελούνται.

Οι προκλήσεις και τα ζητήματα, όπως αυτό της μετανάστευσης και της ασφάλειας, για τα οποία τη πολιτική ευθύνη έχω αναλάβει εκ μέρους της Ευρώπης, δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν από καμία χώρα μόνη της, ούτε καν και από μόνη την ίδια την Ευρώπη. Δεν γνωρίζουν και δεν αναγνωρίζουν σύνορα και κάτω από νέους παγκόσμιους όρους, καθίστανται, εκ των πραγμάτων, παγκόσμια ζητήματα, που απαιτούν και παγκόσμιες λύσεις.

Ο αιώνας μας θα χαρακτηρισθεί, από τον ιστορικό του μέλλοντος, ως αιώνας της ανθρώπινης κινητικότητας. Σε πολλά σημεία του πλανήτη και για μια σειρά από αιτίες, όπως οι διώξεις, οι πόλεμοι, οι κλιματικές αλλαγές και οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις, οι άνθρωποι θα βρίσκονται σε διαρκή μετακίνηση.

Παράλληλα, η γεωπολιτική αστάθεια έχει ήδη ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, δημιουργώντας ατμόσφαιρα φόβου και ανασφάλειας με το φαινόμενο της τρομοκρατίας να αναπτύσσεται απειλητικά.

Στην καρδιά αυτού του τόξου αστάθειας, που εκτείνεται από την Τυνησία μέχρι την Ουκρανία, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά.

Υποχρέωση της ηγεσίας της χώρας, είναι να διασφαλίσει τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια για τους Έλληνες πολίτες αλλά και με πρωτοβουλίες της, να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός αντίστοιχου κλίματος στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή,  αξιοποιώντας τα γεωπολιτικά της πλεονεκτήματα.

Με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό, προσήλωση στις αρχές και τις αξίες της δημοκρατικής Ευρώπης, και με εθνική στρατηγική, ως αποτέλεσμα ευρύτερων συνεργιών και στη βάση εθνικής συνεννόησης, να εγγυηθεί μια σταθερή πορεία στους ταραγμένους αυτούς καιρούς για τους πολίτες και την πατρίδα μας.

Σε αυτό  το τοπίο, η Ελλάδα, με πρωτοπόρα την Παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, την πολιτική δύναμη, που νωρίς διέβλεψε τις εξελίξεις σε βάθος χρόνου, καλείται να κινηθεί, πέρα και πάνω από τη συμβατική πολιτική και τις ξεπερασμένες από τους καιρούς πρακτικές, στερεότυπα και συνήθειες του παρελθόντος και να ανοίξει ένα αισιόδοξο παράθυρο στο μέλλον για τους Έλληνες και πάνω απ’ όλα για τη νέα γενιά.

Αυτός είναι ο ρόλος και η αποστολή της φιλελεύθερης δημοκρατικής Παράταξης της Νέας Δημοκρατίας.

Όταν έρθει η ώρα να αναλάβει τις δικές της κυβερνητικές ευθύνες κάτω από την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη με κοινωνική ευαισθησία και ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας με τους πολίτες, θα κληθεί να εγκαινιάσει ένα καινούργιο κεφάλαιο, για τον δημοκρατικό μας πολιτισμό, την κοινωνική εθνική ενότητα, τους ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς και μία υγιή οικονομία σε ένα υγιές κράτος, εγγύηση της ευημερίας, της κοινωνικής συνοχής και σταθερότητας.

Με προσανατολισμό το κοινωνικό και πολιτικό κέντρο, σημείο συνάντησης, διαλόγου και σύνθεσης της ελληνικής κοινωνίας.

Αγαπητέ Πρόεδρε, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,

Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η πολιτική δεν ασκείται πλέον με τα γνώριμα ξεπερασμένα πρότυπα. Η εύκολη λαϊκίστικη ρητορική των υποσχέσεων είναι πίσω μας. Ο σύγχρονος δημοκρατικός πολιτικός λόγος για να έχει αντίκρισμα και χρησιμότητα οφείλει να έχει ως χαρακτηριστικά του την αλήθεια και την ειλικρίνεια.

Γιατί εάν νωρίς είχαν λεχθεί αλήθειες στον ελληνικό λαό στη βάση εθνικής συναντίληψης, διαλόγου και συνεννόησης δεν θα είχε διαρραγεί η κοινωνική ενότητα, δεν θα είχε αμφισβητηθεί η αξία της πολιτικής και το κυριότερο: η κρίση θα είχε ήδη ξεπεραστεί.

Δεν είναι όμως αργά για μια αλλαγή νοοτροπίας, σκέψης, λόγου και πράξεων.

Αυτό εγγυάται η Νέα Δημοκρατία και αυτά είναι χαρακτηριστικά του σύγχρονου πολιτικού λόγου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είναι ιδιότητες που όλες οι πολιτικές δυνάμεις, πέρα από ιδεολογικές ή άλλες διαφορές καλούνται να συμμεριστούν και να υιοθετήσουν.

Γιατί ήρθε ο καιρός να χτίσουμε όλοι μαζί ένα σύγχρονο πολιτικό σύστημα με κοινές δημοκρατικές αρχές και κοινές βάσεις.

Γιατί τελικά αυτό που οφείλουμε να διασφαλίσουμε και να ισχυροποιήσουμε μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις  είναι πάνω από όλα η κοινωνική και εθνική μας ενότητα.

Προϋπόθεση για μια νέα σύγχρονη ελληνική πολιτεία στον πυρήνα και στην καρδιά της Ευρώπης, με τους Έλληνες να νιώθουν ότι είναι και Ευρωπαίοι και Έλληνες, γιατί εδώ είναι ακριβώς που μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά η ευρωπαϊκή ιδέα και ο πατριωτισμός.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15