Ομιλία Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στο 12ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, Αθήνα 15/12/2018

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
15 Δεκ 2018
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Το Συνέδριό μας αυτό  διεξάγεται σε μια ιδιαίτερα σημαντική, όσο και κρίσιμη συγκυρία, τόσο για τη μεγάλη πολιτική μας οικογένεια, όσο και για τον τόπο μας.

Είναι ένα Συνέδριο που καλείται να ξεκαθαρίσει τον ορίζοντα, το πώς δηλαδή θέλουμε την πατρίδα μας, πώς απαντούμε αξιόπιστα στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των Ελλήνων πολιτών, πώς ορίζεται η θέση μας σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, πώς απαντάμε στα όνειρα και τις προσδοκίες των νέων ανθρώπων και τέλος, πώς πορευόμαστε μαζί με τους άλλους λαούς της Ευρώπης στον κοινό ευρωπαϊκό μας δρόμο.

Για το τελευταίο, ο αγαπητός μου φίλος Manfred Weber, τον οποίο και εγώ καλωσορίζω για μια ακόμα φορά στην Ελλάδα, και του εύχομαι να είναι σύντομα στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να δώσει ώθηση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, ενισχύοντας τους βασικούς όρους και τις αρχές, πάνω στις οποίες στηρίζεται και υπάρχει η Ευρώπη.

Της αρχές της αλληλεγγύης και της ευθύνης. Αρχές, που οφείλουμε να επαναφέρουμε κυρίως στην ευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική, με πρώτο στόχο τη δημιουργία μίας κοινωνικής Ευρώπης.

Μιας Ευρώπης πιο κοντά στον πολίτη, ο οποίος όλο και περισσότερο γενικεύει πανευρωπαϊκά την αντιπολιτική του διαμαρτυρία, αφού βιώνει δραματικά τις επιπτώσεις από μία οικονομική πολιτική, που μέχρι τώρα δεν είχε στο επίκεντρο τον ίδιο αλλά τους άψυχους αριθμούς.

Το επισημαίνω αυτό, γιατί από την θέση μου ως Ευρωπαίου Επιτρόπου και για τα κρίσιμα ζητήματα της μετανάστευσης και της εσωτερικής ασφάλειας, είδα τις βασικές αυτές αρχές να αμφισβητούνται.

Μαζί με τον Manfred Weber, όλα αυτά τα χρόνια, έχουμε δώσει μάχες για να κρατηθούν ζωντανές. Και περάσαμε πράγματι δύσκολες στιγμές.

Δεν ξεχνώ τη στιγμή που μου προτάθηκε να αναλάβω αυτή τη θέση και το αποδέχτηκα με μεγάλη τιμή. Το γεγονός επίσης ότι μου εμπιστεύθηκε ο Πρόεδρος Γιούνκερ αυτό το χαρτοφυλάκιο, που για πρώτη φορά είναι σε ελληνικά χέρια, σε μια στιγμή που τα δυο αυτά κορυφαία ζητήματα καθορίζουν το μέλλον της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει πολλά.

Δεν θα ξεχάσω τις στιγμές που περάσαμε μαζί με τον Μαργαρίτη Σχοινά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν ξεκίναγαν οι συνεδριάσεις με το Grexit, ή που δύο φορές ήρθε η πρόταση για να φύγει η Ελλάδα από την ζώνη Σένγκεν. Αντιλαμβάνεστε τι θα σήμαινε αυτό για την χώρα μας. Και τότε έδωσα προτεραιότητα στο πατριωτικό μου καθήκον και τα καταφέραμε.

Ήδη ξεκίνησε ο όλων μας ο αγώνας για τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές. Εκλογές σταθμός στην ιστορία της Ευρώπης, όπου μετωπικά συγκρούονται οι δυνάμεις που πιστεύουν σ΄ αυτήν, με τον λαϊκισμό, τον ευρωσκεπτικισμό και τον εθνικισμό.

Οι ευθύνες μας είναι μεγάλες. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αντέχει μεν, αλλά κλονίζεται.

Εξήντα χρόνια πέρασαν από τότε που σοφοί και συνετοί ηγέτες αποφάσισαν να ιδρύσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και που ήταν χρόνια σταθερότητας και ασφάλειας για τους ευρωπαίους πολίτες και που μας έδωσαν τη μεγαλύτερη ιστορικά σε διάρκεια περίοδο
ειρήνης και δημοκρατίας, σήμερα απειλούνται.

Οι λαϊκιστές ανεύθυνα και αγνοώντας τα μηνύματα της ιστορίας, την οποία, είτε δεν μελέτησαν, είτε την ερμηνεύουν αυθαίρετα, μας οδηγούν πίσω στις σκοτεινές σελίδες της πρόσφατης ευρωπαϊκής ιστορίας.

Το βλέπουμε το φαινόμενο αυτό και στην ευρύτερη γεωπολιτική μας γειτονιά, όπου ένα επικίνδυνο και εκρηκτικό μείγμα λαϊκισμού και εθνικισμού δείχνει το δρόμο της επαναβαλκανοποίησης της περιοχής.

Και η Ελλάδα ως χώρα με ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό, τον οποίον χάραξε ο ιδρυτής της Παράταξής μας Κωνσταντίνος Καραμανλής, στην παρακαταθήκη του οποίου στεκόμαστε με ευγνωμοσύνη αλλά και με τη δέσμευση να μην απομακρυνθούμε ποτέ από αυτόν τον δρόμο, που είναι ο μόνος που εγγυάται για την πατρίδα μας ασφάλεια, σταθερότητα και πρόοδο.

Σε αυτήν την πορεία η χώρα μας καλείται να διαδραματίσει τον γεωπολιτικό σταθεροποιητικό της ρόλο και να είναι η γέφυρα συνύπαρξης και συνεργασίας ανάμεσα σε όλους τους λαούς της περιοχής.

Παράλληλα, ωστόσο, δεν πρέπει να λησμονούμε πέραν των δικαιωμάτων μας και των υποχρεώσεων, που έχουμε αναλάβει απέναντι στην Ευρώπη αλλά και κυρίως στους Έλληνες πολίτες, προωθούμε τις απαραίτητες θεσμικές μεταρρυθμίσεις.

Η εποχή μας απαιτεί αλήθεια, ειλικρίνεια, ρεαλισμό και τόλμη. Να παραμερίσουμε το μύθο ότι οι πολίτες δεν θέλουν ή ότι δεν είναι έτοιμοι να ακούν αλήθειες. Κάτι που οδήγησε σε πολλά χρόνια αναπαραγωγής ψεύτικων προσδοκιών.

Το αντίθετο. Περισσότερο από ποτέ οι Έλληνες πολίτες είναι πλέον έτοιμοι και να ακούσουν και να μοιραστούν αλήθειες. Και αυτόν τον δρόμο έχει επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και μαζί του όλοι εμείς. Τον δρόμο της αλήθειας.

Το αποκαλούμενο «πολιτικό κόστος» των πολιτικών που υπηρετούν την αλήθεια είναι πολύ λιγότερο από μία κοινωνική κατάρρευση και εθνική καταστροφή που μπορεί να επιφέρει ένα πολιτικό ψέμα. Αυτό το έχει αποδείξει δραματικά η σχετικά σύγχρονη πολιτική μας ιστορία.

Πάνω από την Ελλάδα πλανάται ακόμα η βαριά ατμόσφαιρα των επιπτώσεων από την οικονομική κρίση. Και παρά τα όσα έχουν λεχθεί, ο ορίζοντας είναι σκοτεινός που η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών καλείται να αντιμετωπίσει και να ζήσει στην αβεβαιότητα, στην ανασφάλεια και στη φτώχεια. Η Ελλάδα και οι Έλληνες βίωσαν και βιώνουν την οικονομική κρίση, ως παρακμή και κοινωνική αποσύνθεση.

Άλλες χώρες, σαν την δική μας, που και αυτές επλήγησαν από την κρίση, κατάφεραν να την ξεπεράσουν με επιτυχία, που τους επιτρέπει να σταθούν στα πόδια τους και ήδη θέτουν τα θεμέλια για ένα σίγουρο μέλλον. Είναι οι χώρες, οι πολιτικές ηγεσίες των οποίων δεν διολίσθησαν στον λαϊκισμό.

Είναι οι χώρες, που οι ηγεσίες τους επέλεξαν το δρόμο της εθνικής συνεννόησης και όχι του διχασμού και του κοινωνικού μίσους. Είναι οι ηγεσίες που κοίταξαν μπροστά και στήριξαν την κοινωνική και εθνική ενότητα, μιλώντας με ειλικρίνεια και θάρρος.

Στην Ελλάδα, δυστυχώς, στην πιο κρίσιμη μεταπολεμική της στιγμή, η «πολιτική συζήτηση» γίνεται με όρους παρελθόντος, και επικεντρώνεται σε υποσχέσεις επιστροφής σ’ αυτό το παρελθόν, που όλοι γνωρίζουμε, ότι και απέτυχε και μας κόστισε πολύ.

Φαίνεται ότι το πληρώσαμε, αλλά δεν αντλήσαμε μαθήματα. Γι’ αυτό είπα στην αρχή ότι το Συνέδριο αυτό πραγματοποιείται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, όπου ένα από τα βασικά του μηνύματα είναι η πρόσκληση στην ελληνική κοινωνία να ενώσουμε δυνάμεις για να χτίσουμε όλοι μαζί το κοινό μας μέλλον.

Και οι προβληματισμοί, οι αποφάσεις, ο σχεδιασμός του μέλλοντος που θα προκύψουν από αυτό, θα πρέπει ν’ αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος της συλλογικής μας προσπάθειας, του άλματος προς τα εμπρός.

Η Ελλάδα, συρρικνώνεται πληθυσμιακά. Το δημογραφικό πρόβλημα οξύνεται. Και στην αύξουσα, λόγω των οικονομικών προβλημάτων λόγω κρίσεως, υπογεννητικότητα, ήρθε να προστεθεί και ένας μεγάλος αριθμός νέων παιδιών, της ελπίδας της χώρας, που έφυγαν στο εξωτερικό κυνηγώντας καλύτερες ευκαιρίες δουλειάς, καλύτερης ζωής.

Οι πολιτικοί σχεδιασμοί της επόμενης κυβέρνησης, ανάμεσα στα άλλα είναι να ανακόψουν αυτό το ρεύμα και να δημιουργήσουν τους όρους επιστροφής στην Ελλάδα του αξιόμαχου και εξειδικευμένου αυτού ανθρώπινου δυναμικού, στο οποίο είχε επενδύσει η χώρα μας τα τελευταία τριάντα χρόνια, ώστε να αποτελέσει ένα δυναμικό κομμάτι για την ανάπτυξη και την πρόοδο της Ελλάδας.

Είναι προϋπόθεση μαζί με τη δημιουργία ενός φιλικού και φιλόξενου επενδυτικού περιβάλλοντος για να ξαναμπεί μπροστά η μηχανή, να κινηθεί η αγορά, να φύγουν οι φοβίες και να δυναμώσουν οι οικογένειες.

Ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο και τους συναντώ μπροστά μου. Και αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι αυτοί κοντά οι τετρακόσιες χιλιάδες ταλαντούχοι νέοι μας θέλουν, ελπίζουν, και περιμένουν να επιστρέψουν για να προσφέρουν στην πατρίδα τους.

Το ευρύτερο γεωπολιτικό μας περιβάλλον, για τους λόγους που επεσήμανα στο ξεκίνημα της ομιλίας μου, γίνεται εξαιρετικά περίπλοκο και καλό θα είναι να γνωρίζουμε ότι η χώρα μας, λόγω και της γεωγραφικής της θέσης, θα πρέπει να είναι έτοιμη να δεχθεί πιέσεις, που όμως για να αντιμετωπισθούν, θα χρειασθούν στρατηγικά μελετημένες κινήσεις. 

Είμαστε στις παρυφές, και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε αυτό, ενός ευρύτερου γεωπολιτικού τόξου αστάθειας, που εκτείνεται από την Τυνησία μέχρι την Ουκρανία, αλλά η θέση μας στην καρδιά της Ευρώπης, μας καθιστά περισσότερο ισχυρούς αναλογικά με το μέγεθος μας. 
Και εκεί είναι η ασφάλειά μας και από εκεί εκπορεύονται και οι δυνατότητές μας.
 

Σε αυτό δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε και το παγκόσμιο πλέον διαστάσεων προσφυγικό ζήτημα, του οποίου τα αιτία και οι επιπτώσεις θα συνοδεύουν, για τα χρόνια που έρχονται την πορεία όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και του πλανήτη ολόκληρου.Υπερπληθυσμός, εξάντληση των πόρων, συγκρούσεις πρωτόγνωρης κλίμακας συμφερόντων, φτώχεια και μεγάλες ανισότητες.

 Σε αυτό το αβέβαιο και ρευστό παγκόσμιο τοπίο, η Ελλάδα καλείται να είναι έτοιμη με σχέδιο και στρατηγική. 

Γιατί και τα δύο λείπουν. Το ίδιο όμως και εμείς ως Παράταξη.  Να δείξουμε αυτό που είμαστε: Μια μεγάλη λαϊκή φιλελεύθερη Παράταξη, με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό και εθνική στρατηγική, που δεν θα αφήνει περιθώρια στον λαϊκισμό των άκρων να καπηλεύονται τον πατριωτισμό των Ελλήνων και τις δημοκρατικές τους ευαισθησίες.

Να αποδείξουμε ότι όλοι εμείς, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπροστά, μπορούμε να υπερασπισθούμε τα λαϊκά στρώματα και τη μεσαία τάξη με μία εκλογική νίκη, που δεν θα είναι απλά νίκη ενός κόμματος αλλά νίκη ενός ολόκληρου λαού. 

Οι μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα προϋποθέτουν την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, ώστε με το τρίπτυχο σύνθεση, συνεννόηση και συναίνεση να προχωρήσουμε μπροστά ανασυγκροτώντας το κράτος, ενώνοντας τους Έλληνες, θέτοντας ισχυρά θεμέλια στη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και ερχόμενοι κοντά στην πηγή της δύναμης και της έμπνευσής μας που δεν είναι παρά οι Έλληνες πολίτες στη μεγάλη οικογένεια των οποίων ανήκουμε.

Το κόμμα μας, έχει ξεκάθαρα μπει σε πορεία νίκης και μέσα στον επόμενο χρόνο θα κληθεί από τον ελληνικό λαό να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας.

Μέσα από την αναμόρφωση,  την ανανέωση και τη διεύρυνση, την οποία πέτυχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Παράταξή μας είναι πλέον έτοιμη να δώσει νικηφόρα αυτή την εκλογική μάχη.

Η ανάδειξη της ανανεωμένης, σύγχρονης Νέας Δημοκρατίας και πάλι στο τιμόνι της χώρας, ως κυρίαρχης πολιτικής δύναμης, θα συμβάλλει ώστε: 

  • να ανακτήσει η Ελλάδα τη θέση της στο ευρωπαϊκό στερέωμα,
  • να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική τους εκπροσώπηση,
  • να αποκατασταθεί το κύρος των θεσμών της ελληνικής πολιτείας,
  • να ανοίξει και πάλι ένας αισιόδοξος ορίζοντας για τους Έλληνες πολίτες και ειδικότερα για εκείνους που η κρίση δοκιμάζει αλλά και την ελληνική νεολαία που απαιτεί και δικαίως, οι δικές μας γενεές να της παραδώσουμε μια καλύτερη Ελλάδα με δυνατότητες εκπλήρωσης των ονείρων και προσδοκιών τους. 

Αγαπητέ Κυριάκο, καλή επιτυχία.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15