Ομιλία Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στο 12ο Συνέδριο της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (YEPP), Αθήνα 3/11/2018.

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
6 Νοε 2018
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Mε ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι στο 12ο Συνέδριο της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Θα ήθελα να καλωσορίσω τους νέους από όλη την Ευρώπη, μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), που αποτελούν το μέλλον της Ευρώπης, καθώς και τον καλό μου φίλο Manfred Weber και να του ευχηθώ καλή επιτυχία. 

Η επιτυχία του θα αποτελέσει επιτυχία συνολικά της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Ιδιαίτερα, στη σημερινή δύσκολη εποχή, η Ευρώπη χρειάζεται μία δυναμική ηγεσία, την οποία ο Manfred Weber μπορεί να εγγυηθεί. 

Σε περιόδους ταραχών και ρευστότητας όπως η σημερινή, η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος καλείται να διαδραματίσει έναν ιστορικό και συγχρόνως ηγετικό ρόλο.

Η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστιες προκλήσεις και το ευρωπαϊκό εγχείρημα τίθεται σε κίνδυνο. Κάποιοι αρχικά πίστευαν ότι η αιτία του κινδύνου αυτού θα ήταν η οικονομική κρίση. Εν τέλει η μετανάστευση και η ασφάλεια είναι οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Τα δύο αυτά ζητήματα τροφοδότησαν την έξαρση του λαϊκισμού και του εθνικισμού. Ωστόσο,  δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέουμε τον λαϊκισμό με τον πατριωτισμό. Η διαφορά ανάμεσα στις δύο αυτές έννοιες είναι σαφής: Στον πατριωτισμό αγαπάς τη χώρα σου. Στον εθνικισμό μισείς τη χώρα του άλλου. Ο εθνικισμός είναι αυτός που οδήγησε την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο στην άβυσσο μερικές δεκαετίες πριν.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός αυτό, αλλά ούτε και το πως φτάσαμε εδώ σήμερα, ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπνέεται από τις αρχές της ενότητας και της αλληλεγγύης.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να αντισταθούμε στον λαϊκισμό και τον εθνικισμό που στόχο έχουν να μας οδηγήσουν στην απομόνωση και τον διχασμό. Κάποιοι επιδιώκουν να επιστρέψει η Ευρώπη στο σκοτεινό παρελθόν της, αναβιώνοντας αντιπαλότητες που ανήκουν στο χθες.Αντιθέτως, πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην ιδέα της Ευρώπης, σε συνδυασμό με την αγάπη μας για την πατρίδα, και να προσπαθήσουμε να βρούμε νέους τρόπους για να διασφαλίσουμε την ευημερία και τη βελτίωση της ζωής των πολιτών μας. Μπορούμε να είμαστε ταυτόχρονα και Ευρωπαίοι και πατριώτες.

Ανήκουμε όλοι στις μοναδικές εκείνες γενιές της Ευρώπης που δεν έχουν βιώσει διαιρέσεις, διαμάχες και πόλεμο. Ωστόσο δεν πρέπει αυτό να το θεωρούμε δεδομένο.

Πρέπει να υπερασπιστούμε και να διαφυλάξουμε τις αξίες πάνω στις οποίες έχει χτιστεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, εξασφαλίζοντας 60 χρόνια ειρήνης, σταθερότητας και προόδου.

Οι πολιτικές και ιδεολογικές αρχές του ΕΛΚ πρέπει να αποτελέσουν τον οδηγό προς την ανάληψη αυτής της μοναδικής ιστορικής ευθύνης.

Να προστατέψουμε την Ευρώπη και την Ένωση μας. Να την ενισχύσουμε, να την εμβαθύνουμε, να την κάνουμε πιο ανθρώπινη. Να δώσουμε ζωή και πάλι στο ευρωπαϊκό όραμα.  

Δυστυχώς, ακούμε συνέχεια φωνές που θέλουν να μας διαιρέσουν. Ορισμένες κυβερνήσεις  προτιμούν να στρέφουν το βλέμμα τους μόνο στο εσωτερικό των χωρών τους, παραβλέποντας τις ιστορικές τους ευθύνες και γυρίζοντας την πλάτη στις κοινές μας ευρωπαϊκές αξίες όπως το Κράτος Δικαίου, η αλληλεγγύη και ο επιμερισμός της ευθύνης. Αυτή είναι η μεγαλύτερη και, πλέον, υπαρξιακή κρίση στην Ευρώπη.

Οι επερχόμενες Ευρωεκλογές, συνεπώς, θα πραγματοποιηθούν σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή, για το μέλλον της Ευρώπης, για το μέλλον όλων μας. Κατά τη διάρκεια της επικείμενης προεκλογικής εκστρατείας, έχουμε χρέος να να υπερασπιστούμε τις δημοκρατικές αξίες και αρχές της Ένωσης μας.

Έχει έρθει η ώρα να αναλάβουμε την ευθύνη για την Ευρώπη του αύριο. Είναι η ώρα να ηγηθούμε. Και αν θέλουμε πράγματι να ηγηθούμε, πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα σε όλους τους υπόλοιπους και να καλέσουμε και άλλες δυνάμεις να συμπορευθούν μαζί μας.

Το ΕΛΚ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί ότι η σημαία της ΕΕ θα συνεχίσει να κυματίζει ψηλά, ότι οι ευρωπαϊκές αξίες θα παραμείνουν ισχυρές, ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ενωμένη. Είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να ηγηθεί της ολοκλήρωσης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, να πάει την Ευρώπη ένα βήμα μπροστά δημιουργώντας ένα ισχυρό μέτωπο κοινής ιστορίας και κοινής μοίρας, προς όφελος των χωρών και των πολιτών μας.

Αυτά αντιπροσωπεύει και υπηρετεί η Νέα Δημοκρατία, μία πρωτοπόρος ευρωπαϊκή και πατριωτική πολιτική δύναμη και ισχυρό μέλος της οικογένειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Μία παράταξη, η οποία υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, εγγυάται ότι οι αξίες αυτές θα παραμείνουν στον πυρήνα του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος και πολύ σύντομα θα λάβει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού ώστε να χαράξει την πορεία της χώρας και να εγγυηθεί ένα ευοίωνο μέλλον.

Οι πολιτικές μάχες είναι μπροστά μας, ενόψει αυτών σας εύχομαι ένα συνέδριο με εποικοδομητικά αποτελέσματα εδώ στην Αθήνα και μία επιτυχή προεκλογική εκστρατεία τους επόμενους μήνες.

Η νίκη μας θα είναι πάνω από όλα μία νίκη της ίδιας της Ευρώπης. Μία νίκη των αξιών μας. Μία νίκη για τους πολίτες μας.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15