Ομιλία Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στο 3ο Ευρω-Αραβικό Φόρουμ, Αθήνα 29/10/2018

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
29 Οκτ 2018
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

To Ευρω-Αραβικό Φόρουμ, μετά την πραγματική επιτυχία των δύο πρώτων διοργανώσεων, εξελίσσεται σε έναν σημαντικό θεσμό που φέρνει ακόμα πιο κοντά την Ευρώπη με τον Αραβικό κόσμο. Σε μία εποχή που αυτό είναι απαραίτητο, όχι μονάχα για τις οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις, αλλά και για την σταθερότητα και την συνεργασία στην τόσο ευαίσθητη αυτή περιοχή.

Γιατί αυτό είναι το διακύβευμα της εποχής. Το ότι αυτό το Φόρουμ διεξάγεται στην Ελλάδα, αναδεικνύει για μια ακόμη φορά, όπως είπε πρωτύτερα ο Πρωθυπουργός, τον γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας, η οποία  ιστορικά, πολιτισμικά, και επιχειρηματικά ήταν και παραμένει η γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και τον Αραβικό κόσμο, γέφυρα εμπιστοσύνης και ειλικρινούς φιλίας.
 
Η παρουσία μου εδώ ως εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σηματοδοτεί την Ευρωπαϊκή στήριξη σε πρωτοβουλίες και προσπάθειες ενίσχυσης της διαπεριφερειακής συνεργασίας.  
Και τούτο γιατί σε αυτήν την εποχή γεωπολιτικής αστάθειας στην ευρύτερη περιφέρεια της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, που εκ των πραγμάτων αφορά και επηρεάζει σημαντικά και την Ευρώπη, ο διάλογος αυτός συνεισφέρει στην δημιουργία ενός περιβάλλοντος αμοιβαίου πολιτισμικού σεβασμού, αλληλοκατανόησης, και εμπιστοσύνης καταρχήν, ενώ ανοίγει δρόμους συνεργασίας, πολιτικής, οικονομικής και επιχειρηματικής.  
Η δε συμμετοχή σε αυτό το Φόρουμ ηγετών, πολιτικών και σημαντικών παραγόντων του διεθνούς οικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, συμβάλλει σημαντικά την επιτυχία αυτών των στόχων.  Όπως και τότε, στις δυο προηγούμενες συναντήσεις, το ίδιο και τώρα εύλογο είναι να κυριαρχήσουν οι οικονομικο-επιχειρηματικές σχέσεις και επενδυτικές πρωτοβουλίες. Και αυτό είναι, χωρίς καμία αμφιβολία, θετικό.
Ωστόσο, προϋπόθεση για την επιτυχία όλων αυτών των πρωτοβουλιών είναι η εδραίωση κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ευρώπη και τον Αραβικό κόσμο. Ανάμεσα στους Ευρωπαίους επιχειρηματίες και τους Άραβες εταίρους τους.
Και δεν πρέπει να λησμονούμε ότι οι ευρω-αραβικές σχέσεις έχουν βαθιές ιστορικές και πολιτισμικές ρίζες, όπως και ότι ο αραβικός πολιτισμός έχει συμβάλει σημαντικά στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού. 
Σήμερα ο αραβικός κόσμος αποτελεί και έναν πολύ σημαντικό οικονομικό, ενεργειακό και εμπορικό εταίρο της Ευρώπης. Αυτές τις σχέσεις καλούμεθα να εμβαθύνουμε μπροστά στις κοινές για όλους μας προκλήσεις, με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι όπως αυτές του μεταναστευτικού και της ασφάλειας, προκλήσεις  οι οποίες δεν γνωρίζουν και δεν αναγνωρίζουν σύνορα και  απαιτούν διακρατικές συνεργασίες στηριζόμενες  όμως στην συναντίληψη και την εμπιστοσύνη. 
Γιατί η αλήθεια είναι ότι κανείς και καμία χώρα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις νέες αυτές  απειλές μόνοι της.  
Δύο χρόνια πριν, και έχοντας την αρμοδιότητα εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ζητήματα αυτά, δηλαδή της μετανάστευσης, της εσωτερικής ασφάλειας, της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, των ναρκωτικών και της διαφθοράς, αναφέρθηκα σε αυτό το Φόρουμ στις προσπάθειές που είχαμε ξεκινήσει τότε για την διαχείριση της άνευ προηγουμένου σε έκταση, βάθος και  ένταση μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης, που αποτελεί μείζον ζήτημα για την Ευρώπη,  για τις Αραβικές χώρες αλλά και για τον κόσμο ολόκληρο. 
Και πολύ ορθά αναφέρθηκαν σε αυτό πρωτύτερα τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από τότε βέβαια μέχρι τώρα έχουν γίνει σημαντικά βήματα μπροστά.
Δεν είμαστε πια, όπως τότε, σε κατάσταση κρίσεως, αλλά αντιμετώπισης των επιπτώσεών της και βέβαια καλύτερης προετοιμασίας όλων μας για το μέλλον. 
Η αλήθεια είναι ότι ζούμε στην εποχή της ανθρώπινης κινητικότητας. Μια εποχή που προαναγγέλλει για τον κόσμο ολόκληρο προβλήματα και δυσκολίες αν δεν γίνει αντιληπτό ότι απαιτείται παγκόσμια συνεννόηση και συνεργασία.
Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι αυτήν την ώρα που εμείς βρισκόμαστε εδώ, 70 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο είναι πρόσφυγες και κοντά 250 εκατομμύρια μετανάστες.
Με άλλα λόγια το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η κινητικότητα αυτή έχει ανθρώπινες, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Τα αίτια τα γνωρίζουμε και δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν. Ανασφάλεια, αστάθεια, διώξεις απο αυταρχικά καθεστώτα, περιβαλλοντικές συνθήκες,  κλιματική αλλαγή, κοινωνικό-οικονομικές ανάγκες, πόλεμοι. 
Αρχικά, η Ευρώπη δεν ήταν έτοιμη, θα έλεγα ότι αιφνιδιάστηκε να ανταποκριθεί σε αυτήν την κατάσταση που δημιουργήθηκε από τις άνευ προηγουμένου προσφυγικές ροές, ούτε τα κράτη-μέλη, ανάμεσα στα οποία και η Ελλάδα, η οποία όμως έχει κάνει θεαματικά βήματα τον τελευταίο καιρό και αξίζει δημόσιος έπαινος και ευγνωμοσύνη στον ελληνικό λαό που επέδειξε με τη συμπεριφορά του απέναντι στους άτυχους αυτούς ανθρώπους τι σημαίνει ανθρωπιά και πολιτισμός.
Όλοι θυμόμαστε τι συνέβη το 2015. Δεν είμαστε όμως πλέον εκεί.  Τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε έχουν να κάνουν και με την εσωτερική πολιτική της Ευρώπης την οποία έχει επηρεάσει επικίνδυνα η άνοδος των λαϊκίστικων και εθνικιστικών δυνάμεων, οι οποίες εκμεταλλεύονται το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα για να απευθυνθούν στο εσωτερικό κομματικό τους ακροατήριο κατ' αρχήν αλλά και στην κοινωνία γενικότερα καλλιεργώντας την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, υπονομεύοντας αρχές και αξίες πάνω στις οποίες έχει στηθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα,  με πρώτες αυτές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας.
Την ίδια στιγμή, η αστάθεια στις νοτιοανατολικές παρυφές της Ευρώπης καθιστά αναγκαίες κοινές στρατηγικές συμμαχίες με τρίτες χώρες, που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τα ζητήματα αυτά.   Όπως είναι αναγκαία η διαρκής προσπάθεια  αναζήτησης λύσεων σε συγκρούσεις που εξακολουθούν να προκαλούν κύματα προσφύγων. Ζητούμενο λοιπόν η αποκοτάσταση της σταθερότητας. 
Οι πρωτοβουλίες μας για ανάπτυξη συνεργιών με τις χώρες της Βορείου αλλά και της Υποσαχάριας Αφρικής έχουν αρχίσει να δίνουν τα πρώτα θετικά τους αποτελέσματα.
Στην Ανατολική Μεσόγειο η κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας αποτελεί ένα καλό παράδειγμα.  Απόδειξη ότι μετά την εφαρμογή της, οι παράτυπες αφίξεις έχουν μειωθεί σημαντικά και οι ροές είναι πλέον ελεγχόμενες και μετρήσιμες.
Το μεταναστευτικό όμως χρειάζεται μια ολοκληρωμένη και ισορροπημένη προσέγγιση, που συμπεριλαμβάνει και την αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων.  Μετά από πρότασή που υπέβαλα τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή πλέον θα αποκτήσει την απαιτούμενη ισχύ και αρμοδιότητα για την αποτελεσματικότερη προστασία των εξωτερικών μας συνόρων στην Ευρώπη.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι: Αποτελεσματικότερη προστασία των συνόρων μας δεν σημαίνει κλειστά σύνορα. Η πολιτική μας εκφράζει τις ευρωπαϊκές αξίες, όχι τους φόβους και προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε. 
Η Ευρώπη έχει κάνει ένα ιστορικό βήμα προς τα εμπρός καταργώντας τα εσωτερικά της σύνορα. Αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.
Η δε επιστροφή, όπως κάποιοι λαϊκιστές επαγγέλλονται στην Ευρώπη, στα κλειστά σύνορα θα μπορούσε να γυρίσει την Ευρώπη στο σκοτεινό παρελθόν της αναβιώνοντας διενέξεις, διεκδικήσεις και διαφορές που ανήκουν στο παρελθόν.
Αυτή λοιπόν η Ευρώπη όχι μόνο δεν κλείνει τα σύνορά της αλλά δημιουργεί νόμιμους διαύλους και όρους νόμιμης μετανάστευσης για όλους εκείνους που χρήζουν διεθνούς προστασίας καταρχήν, καθώς και για το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό που είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί στο μέλλον. 
Έχουμε ήδη υποβάλει προτάσεις για την ενίσχυση της ασφαλούς και νόμιμης μετανάστευσης, όπως  είναι τα πιλοτικά σχέδια με τις αραβικές και αφρικανικές χώρες για την προώθηση προγραμμάτων νόμιμης μετανάστευσης για εργασία ή πρακτική εξάσκηση, το πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων, αλλά και για να διευκολύνουμε την επιστροφή παράτυπων μεταναστών.
 Όλες αυτές οι ενέργειες και πρωτοβουλίες συνδέονται και με την ασφάλεια στην περιοχή. Γνωρίζουμε όλοι ότι οι πολίτες σήμερα ανησυχούν, πολίτες του αραβικού χώρου, πολίτες της Ευρώπης, πολίτες του κόσμου ολόκληρου, είτε βρίσκονται δηλαδή στην Ευρώπη είτε στις χώρες της περιοχής είτε κάπου αλλού. 
Οι απειλές που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κοινωνίες μας είναι διασυνοριακές, ποικίλουν και εξελίσσονται συνεχώς – η δε τρομοκρατία στην οποία πολύ ορθά αναφέρθηκαν πριν, μια από τις βασικές μορφές απειλής, αλλάζει και οι τρομοκράτες καινοτομούν. Σε κάποιους τομείς είναι πιο μπροστά ακόμη και από τα κράτη.
Αυτό εξηγεί γιατί είναι απαραίτητη η συνεργασία μας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού που απειλεί τη δημοκρατία και την ειρήνη. Απειλεί πάνω από όλα τη ζωή των πολιτών μας.
 
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω μια  διευκρίνιση: κάποιοι συγχέουν την τρομοκρατία και τη ριζοσπαστικοποίηση με το Ισλάμ καλλιεργώντας την ισλαμοβοφία.
Αγνοώντας συνειδητά ότι το Ισλάμ είναι φορέας ενός μεγάλου πολιτισμού και στο βάθος της φιλοσοφίας του και των αρχών του υπηρετεί την ειρήνη. 
Από την άλλη μεριά, «σκοτεινές» τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Daesh, εξακολουθούν να απειλούν, συνάμα δε και να στρατολογούν νέους ανθρώπους, κυρίως μέσα  από το ίντερνετ.
Και είναι η ριζοστικοποίηση μέσω του ίντερνετ το νέο πεδίο πολέμου ανάμεσα στον πολιτισμένο κόσμο και την τρομοκρατία. Πέραν της αποτελεσματικής πλέον συνεργασίας μας με τις βασικές πλατφόρμες του ίντερνετ έχουμε ήδη αναβαθμίσει τη συνεργασία μας στους τομείς της ασφάλειας και της μάχης κατά της τρομοκρατίας, με πολλούς εταίρους μας. 
 
Και ήδη συνεχίζουμε μία εξαιρετική συνεργασία με χώρες όπως η Αίγυπτος, η Αλγερία,  το Ισραήλ, η Ιορδανία, ο Λίβανος, το Μαρόκο, η Τυνησία και  η Τουρκία,  που θα επιτρέψουν την ανταλλαγή δεδομένων με την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία, την EUROPOL.
Η Ελλάδα, όπου και σήμερα διοργανώνεται αυτή η συνάντηση, -ακόμη και εν μέσω κρίσης- υπήρξε σημείο και παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Αποτελεί βαθύτατη πεποίθησή μου ότι οι σχέσεις ελληνισμού και αραβικού κόσμου είναι σχέσεις αλληλοσεβασμού και ισότιμα επωφελούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς. Αυτό είναι πεποίθηση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας αλλά και της Ευρώπης. 
Σε αυτό το πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια αυτού του Φόρουμ εξαιρετικά σημαντικές συναντήσεις, που είμαι βέβαιος ότι θα δώσουν μια δυναμική ώθηση στην πρωτοβουλία αυτή και θα καταγράψουν σημαντικά αποτελέσματα. 
Η Ευρώπη και ο Αραβικός κόσμος έχουν κοινό όφελος, αλλά και ευθύνη να πορευθούν μαζί τη λεωφόρο συνεργασίας υπηρετώντας κοινούς στόχους. 
Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα συνεισφέρει καθοριστικά στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος σταθερότητας,  ασφάλειας, ανάπτυξης και διαρκούς συνεργασίας.
Οι δε επιπτώσεις της θα είναι αισθητές και θα αποδοθούν όχι μονάχα με οικονομικά μεγέθη, αλλά κυρίως με μια αίσθηση σιγουριάς και ασφάλειας συνολικά των πολιτών μας, κάτι που σε αυτήν την αβέβαιη περίοδο είναι ίσως το κατεξοχήν ζητούμενο και  απαίτησή τους, αλλά και συλλογική όλων μας ευθύνη να το επιτύχουμε. 

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15