Ομιλία Ευρωπαίου Επίτροπου Δ. Αβραμόπουλου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε κοινή εκδήλωση των Επιτροπών LIBE και FEMM για την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων, Βρυξέλλες 18/10/2018

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
18 Οκτ 2018
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Video: https://youtu.be/VdPJI58-ulw

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι μαζί σας σήμερα, σε αυτήν την εκδήλωση για την 12η Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων.

Η μέρα αυτή μας υπενθυμίζει το συλλογικό καθήκον μας να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την εξάλειψη αυτού του ειδεχθούς  εγκλήματος και την παροχή ουσιαστικής προστασίας και στήριξης σε όλα τα θύματα. Το καθήκον μας αυτό πρέπει να το έχουμε κατά νου καθημερινά και όχι μόνο με την ευκαιρία της σημερινής επετείου.  

Το έγκλημα αυτό δεν διαπράττεται μόνο στη Λιβύη ή σε άλλα μέρη εκτός της ΕΕ. Διαπράττεται και εντός των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Αποδεικνύεται πλέον και από συγκεκριμένα στοιχεία ότι πρόκειται για ένα έγκλημα που αφορά κατά κύριο λόγο στη σεξουαλική κακοποίηση κυρίως γυναικών και νεαρών κοριτσιών.   

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, συμπεριλαμβανομένης και της πολιτικής για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, διαρκής επιδίωξή μου είναι η εφαρμογή επιχειρησιακών μέτρων και η επίτευξη απτών αποτελεσμάτων.

Ο μόνος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι να ενώσουμε δυνάμεις, τα Κράτη Μέλη, τα θεσμικά όργανα, οι οργανισμοί μας και η κοινωνία των πολιτών.

Όπως, ακριβώς, συμβαίνει στη σημερινή εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν τα μέλη της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) και της Επιτροπής για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων (FEMM) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) και το Γραφείο της Συντονίστριας της δράσης της ΕΕ για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Ο συντονισμός και η συλλογική δράση αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την αποτελεσματικότητα της συνεκτικής προσέγγισης μας κατά της εμπορίας ανθρώπων.

Η Έκθεση για τα "συγκεκριμένα μέτρα για τη διάσταση της ισότητας των φύλων σε δράσεις καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων" που παρουσιάστηκε στη σημερινή εκδήλωση και είχατε την ευκαιρία να συζητήσετε, εντάσσεται στη συγκεκριμένη δέσμη δράσεων προτεραιότητας που παρουσίασα τον Δεκέμβριο του 2017 με σκοπό να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση του εγκλήματος της εμπορίας ανθρώπων με πιο στοχευμένο τρόπο.

Στόχος της έκθεσης είναι να υποστηρίξει τα Κράτη Μέλη να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους υιοθετώντας μέτρα ισότητας των φύλων, όπως  προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία κατά της εμπορίας ανθρώπων. Με τον τρόπο αυτό, η έκθεση συμβάλλει στις κοινές προσπάθειές μας για την παροχή ουσιαστικής βοήθειας σε αυτές τις γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια που έχουν υποφέρει στα χέρια εγκληματιών.

Ωστόσο, υπάρχουν και πολλά ανήλικα αγόρια που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, κακοποίησης και εμπορίας. Η Έκθεση για την εμπορία παιδιών που παρουσίασε σήμερα η Europol εξετάζει σε βάθος τα χαρακτηριστικά των δικτύων που εμπλέκονται σε ένα από τα πιο ειδεχθή  εγκλήματα, την παιδική κακοποίηση.

Για να διασφαλίσουμε ότι εφαρμόζεται στην πράξη μία από τις κύριες πολιτικές προτεραιότητες της δράσης μας κατά της εμπορίας ανθρώπων τα θύματα θα πρέπει να λαμβάνουν ουσιαστική υποστήριξη και τα δικαιώματά τους να προστατεύονται αποτελεσματικά.

Πριν το τέλος του χρόνου, θα παρουσιάσω τη δεύτερη Έκθεση για τη δράση κατά της εμπορίας ανθρώπων στην οποία περιλαμβάνονται νέα αναθεωρημένα στοιχεία και τάσεις, και εξετάζεται η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων στην ΕΕ.

Σήμερα, με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας κατά της εμπορίας ανθρώπων, σας καλώ όλους να ενώσουμε δυνάμεις στην κοινή προσπάθεια κατά της κοινωνικής ανοχής σε κάθε μορφής εμπορίας ανθρώπων, για την αντιμετώπιση των θυμάτων με τον απαιτούμενο σεβασμό και αξιοπρέπεια, για μηδενική ανοχή σε φαινόμενα ατιμωρησίας, και το κυριότερο, για να μην υπάρξουν άλλα θύματα.

Η εμπορίων ανθρώπων, γυναικών και νεαρών κοριτσιών, παραβιάζει τον πυρήνα των Ευρωπαϊκών αξιών και αρχών μας, το δικαίωμα της ισότητας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, μιας ζωής χωρίς φόβο.

Η εμπορία ανθρώπων δεν έχει θέση στην Ευρώπη και πουθενά αλλού στον κόσμο.  Αυτό αποτελεί ηθική μας υποχρέωση που πρέπει να υλοποιήσουμε με πράξεις.

Μετάφραση από τα αγγλικά:
https://ec.europa.eu/commission/commissioners/2014-2019/avramopoulos/announcements/remarks-commissioner-avramopoulos-civil-liberties-justice-and-home-affairs-libe-and-womens-rights_en  

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15