Ομιλία Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμοπουλου στους νέους διπλωμάτες της Διπλωματικής Ακαδημίας, Αθήνα 19/10/2018

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
22 Οκτ 2018
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που σήμερα βρίσκομαι ανάμεσά σας, διότι δεν ξεχνώ ότι από εδώ ξεκίνησα και εγώ. Γι’ αυτό και στα μάτια σας βλέπω ένα κομμάτι του εαυτού μου. Βλέπω την δημιουργική ανησυχία που εύχομαι να είναι οδηγός σας.

Από τη σημερινή μου θέση, είμαι περήφανος καθώς μπορώ να πω ότι καταβάλλω όλες τις δυνατές προσπάθειες να προσφέρω λύσεις σε μια εποχή δυσχερή για την Ευρώπη, αλλά και να συμβάλω δημιουργικά ώστε η χώρα μας να προχωρήσει με επιτυχία, όπως αξίζει στους πολίτες της. 

Η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, άνευ προηγουμένου σε ένταση, έκταση και βάθος, αποτέλεσε μια σοβαρότατη δοκιμασία για τη συνοχή της Ευρώπης. Είδαμε τις χώρες πρώτης γραμμής με πρώτη την Ελλάδα να πλήττονται έντονα από την κρίση αυτή. Η Ευρώπη όμως δεν παρέμεινε αδρανής. Ως αρμόδιος Επίτροπος, μπορώ να σας πω ότι από την πρώτη στιγμή επιδιώξαμε λύσεις με γνώμονα τις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. 

Μέσα από μια προσεκτική ανάλυση των αιτιών και των συνεπειών της κρίσης κινηθήκαμε αποτελεσματικά προς την ανακούφιση των χωρών υποδοχής αλλά και την παροχή σε όλους όσους δικαιούνταν προστασίας. 

Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση αποτελούν ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό, το οποίο απαιτεί και ευρωπαϊκές λύσεις.  Για το λόγο αυτό αναζητήθηκαν διέξοδοι, με βάση την αρχή της αλληλεγγύης που πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ των κρατών μελών της Ευρώπης, όπως εξάλλου εκφράζεται και από τις συνθήκες.

Δεν πρέπει επίσης να λησμονούμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ο φύλακας των συνθηκών και τιμούμε αυτή την αποστολή. Είναι κάτι το οποίο δεν λέω μόνο εγώ ως αρμόδιος Επίτροπος αλλά το στηρίζει ενεργά και ο Πρόεδρος Γιούνκερ και πολλοί άλλοι συνάδελφοί μου.  

Υπάρχουν ωστόσο εταίροι μας, οι οποίοι δεν θέλουν να συμπορευθούν μαζί μας  στην κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης του ευρωπαϊκού αυτού προβλήματος με ευρωπαϊκές λύσεις. Σε κάποιες κυβερνήσεις πρυτανεύουν άλλες σκέψεις και άλλες προτεραιότητες, με αποτέλεσμα η ερμηνεία της λέξης αλληλεγγύη να αλλοιώνεται. Ωστόσο εμείς είμαστε εδώ για να επιδιώξουμε και να επιτύχουμε βιώσιμες λύσεις. 

Δεν θα σας απαριθμήσω  τις διάφορες πτυχές του προβλήματος, θα αρκεστώ όμως να σας πω ότι οι πρόσφατες προτάσεις μας για:

διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του μελλοντικού Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασύλου, ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής,

αναθεωρημένους κανόνες για τις επιστροφές παράτυπων μεταναστών, καθώς και ανάπτυξης νόμιμων οδών για όσους χρήζουν προστασίας, και δημιουργίας ελκυστικών διαύλων για τη μετανάστευση εργατικού δυναμικού,

αποτελούν ρεαλιστικές λύσεις για μια ισορροπημένη και ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική.

Για την αντιμετώπιση όμως του προβλήματος δεν αρκεί μόνο η Ευρώπη, χρειάζεται συλλογική προσπάθεια και εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων. Απαιτείται η συνεργασία πολλών χωρών, οι οποίες έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το πρόβλημα. Απαιτείται η εξεύρεση λύσεων σε πολεμικές συρράξεις που προκαλούν κύματα προσφύγων, καθώς και η απάλυνση των συνεπειών σε χώρες με δυσανάλογο βάρος. Και η Ευρώπη στο πεδίο αυτό δεν παραμένει αδρανής. 

Η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι ροές είναι πλέον ελεγχόμενες και ο πληθυσμός μεταναστών και αιτούντων άσυλο στη χώρα μετρήσιμος και περιορισμένος: Οι αφίξεις έχουν μειωθεί από 10.000 ανά ημέρα το 2015 σε περίπου 100 κατά μέσο όρο.

Παράλληλα,έχουμε εντείνει τις προσπάθειές μας για τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής και ουσιαστικής Ένωσης Ασφάλειας βελτιώνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών μέσω των εξελιγμένων και πιο διασυνδεδεμένων πληροφοριακών συστημάτων μας, με τους νέους κανόνες σχετικά με τη χρήση των δεδομένων που περιέχονται στις καταστάσεις ονομάτων επιβατών (PNR), καθώς και εντείνοντας τις συνεργασίες μας στη γείτονα περιοχή. 

Έντονο φαινόμενο της εποχής αποτελεί η προσπάθεια ριζοσπαστικοποίησης των κοινωνιών. Πολλές φορές η δυστυχία τις καθιστά ευάλωτες στα εμπρηστικά κηρύγματα εξτρεμιστών.

Η αντιμετώπιση της αποτελεί πρωταρχικό μας μέλημα, κυρίως στο Διαδίκτυο, που χρησιμοποιείται ευρέως από τις νεότερες γενεές. Για παράδειγμα η Daesh, μπορεί να έχει απωλέσει το προπύργιό της επί εδάφους, συνεχίζει όμως να κερδίζει έδαφος στον κυβερνοχώρο. Για τον λόγο αυτό, πρόσφατα προτείναμε και νέους κανόνες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής προπαγάνδας στο Διαδίκτυο, με στόχο την απομάκρυνση τέτοιου ηλεκτρονικού περιεχομένου εντός μόλις μίας ώρας. 

Επιτρέψτε μου εδώ να πω και κάτι άλλο, η διαδρομή μου και η διπλωματική μου εμπειρία μου έδωσαν το καθαρό βλέμμα που χρειαζόταν για να αναγνωρίσω και να αντιμετωπίσω όλα αυτά που προανέφερα. 

Όλοι εμείς που έχουμε περάσει από το υπουργείο αυτό, μένουμε πάντοτε συνδεδεμένοι με τον χώρο ασχέτως αν έχουμε απομακρυνθεί εδώ και χρόνια. Είναι ένας γοητευτικός χώρος που πρέπει και εσείς να απολαμβάνετε να υπηρετείτε με υπευθυνότητα. 

Γιατί η διπλωματία είναι ένας δρόμος προσφοράς, μια ενορατική, δυναμική πολιτική πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων. Είναι η συμμετοχή στη διαμόρφωση των εξελίξεων για όλα αυτά τα  σημαντικά διεθνή ζητήματα που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζουν την Ευρώπη και κάθε κράτος μέλος της. Και χάρη σε αυτήν, έχουμε ενισχύσει τις συνεργασίες μας σε παγκόσμιο επίπεδο, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην ειρήνη, την ασφάλεια και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Και είναι βεβαίως σημαντικό κάθε κράτος να διατηρεί την εθνική του ταυτότητα σε όλη αυτή τη διαδικασία, διατηρώντας παράλληλα τον ευρωπαϊκό του προσανατολισμό.  Κυβερνήσεις που έστρεψαν την προσοχή τους στο εσωτερικό των χωρών τους, εκθρέπτοντας τον ευρωσκεπτικισμό, γύρισαν την πλάτη στις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές. Όμως η προσήλωση στις ευρωπαϊκές αξίες δεν μπορεί να υποχωρεί στα εσωτερικά χωρικά σύνορα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να βυθιστούμε ξανά στις ανακολουθίες των παράλληλων και ανταγωνιστικών εθνικών διπλωματιών. Η ευρωπαϊκή διπλωματία πρέπει να είναι μία και μόνη. 

Ως αυριανοί διπλωμάτες έχετε την ευθύνη να διαφυλάξετε, ως θεματοφύλακες, αυτές τις αρχές ώστε να μη γυρίσουμε στο σκοτεινό παρελθόν της ιστορίας. Δεν πρέπει να θεωρείτε  δεδομένο αυτό που κληροδοτήθηκε από τις προηγούμενες γενεές.        

Για το λόγο αυτό, η σημερινή μου παρουσία έχει και ας το πούμε ένα στόχο διδακτικό. Θα ήθελα να σας ενθαρρύνω να προσπαθήσετε και εσείς με αφοσίωση και σκληρή δουλειά. Και να είστε σίγουροι ότι οι προσπάθειές σας θα σας οδηγήσουν στους σωστούς προορισμούς.

Θα είμαστε στο πλευρό σας αρωγοί και συμπαραστάτες.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία και καλή σταδιοδρομία στη δύσκολη, αλλά και άκρως ενδιαφέρουσα πορεία που επιλέξατε.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15