Ομιλία Ευρωπαίου Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου για το μεταναστευτικό κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο σχετικά με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 28ης και 29ης Ιουνίου, 3/7/2018

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
3 Ιουλ 2018
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Video: https://youtu.be/6FEEA8aAiSs

Video (ελληνικά):  https://youtu.be/Y9TlOALslpg
Κύριε Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,
Κύριε Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,
Αγαπητά Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Σας ευχαριστώ για τις παρεμβάσεις σας σε αυτή τη σημαντική συζήτηση. Την επόμενη φορά θα ήταν χρήσιμο να βρίσκονται δίπλα στον Πρόεδρο Tusk και οι 27 ηγέτες ώστε να σας ακούσουν και να συζητήσουν μαζί σας. Είμαι βέβαιος ότι θα έφευγαν από αυτήν την αίθουσα σοφότεροι.
Όντως, το ποτήρι μπορεί είναι μισογεμάτο, το μπουκάλι, όμως, είναι πλήρως γεμάτο με ευρωπαϊκές ιδέες και λύσεις. Αντί, λοιπόν, να εστιάζουμε στο ποτήρι, πρέπει να επικεντρωθούμε στο μπουκάλι και το περιεχόμενό του, που μπορούν να το μοιραστούν όλοι.
Πρόκειται, σαφώς, για ένα ζήτημα πολιτικής βούλησης. Μόνον εάν υπάρξει πολιτική βούληση θα υπάρξουν απαντήσεις. Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκό όραμα και ρεαλισμό, χρειαζόμαστε ηγετικό πνεύμα για να δοθούν μακροπρόθεσμες λύσεις. Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση δεν μπορούμε πλέον να λειτουργούμε σε κατάσταση κρίσης.
Για την Ελλάδα, είναι η αρχή μιας νέας περιόδου, περιόδου ευθύνης κατά την οποία η συνέχιση και η ολοκλήρωση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων θα έχει καθοριστική σημασία. Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να δουν στην καθημερινή τους ζωή ότι η κρίση ξεπεράστηκε. Η Επιτροπή τους στηρίζει και θα συνεχίσει να τους στηρίζει και στο μέλλον.
Πρέπει, τώρα, να υιοθετήσουμε μέτρα που θα μας βοηθήσουν στη πρόληψη, συλλογικά, νέων κρίσεων και στη διασφάλιση ενός μακροπρόθεσμου πολιτικού πλαισίου. 
Επιτρέψτε μου να επικεντρωθώ στο ζήτημα της μετανάστευσης, το οποίο μαζί με την ασφάλεια αποτελούν τις βασικές ανησυχίες των πολιτών μας, όπως δείχνουν οι πρόσφατες έρευνες.
Κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της προηγούμενης εβδομάδας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για μια συνολική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση. Ο κ. Tusk είχε το πιο δύσκολο έργο, την προσέγγιση μεταξύ των θέσεων όλων των ηγετών. Πρέπει, όμως, να ακολουθήσουν συγκεκριμένες δράσεις.
Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι καμία χώρα δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζει το ζήτημα μόνη της, και ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μόνο με μια κοινή και ευρωπαϊκή προσέγγιση — τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης, και, φυσικά, για τα εξωτερικά μας σύνορα.
Αυτή, ακριβώς, είναι η προσέγγιση που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πρώτη στιγμή. Και αυτή, μόνο, η προσέγγιση έχει αποφέρει αποτελέσματα, φυσικά, χάρη στη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Πράγματι, κατορθώσαμε να μειώσουμε σημαντικά τις παράτυπες αφίξεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν βρισκόμαστε εκεί που ήμασταν πριν από τρία χρόνια. Με βάση αυτά τα θετικά αποτελέσματα, πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουμε περαιτέρω διαρθρωτικές προκλήσεις, όπου υφίστανται πραγματικά.
Πρέπει να έχουμε κατά νου τη μεγάλη εικόνα. Και δεν πρέπει ποτέ να χάσουμε την ανθρωπιά μας. Τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν πολλά ναυάγια στις ακτές της Λιβύης και εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Καταλαβαίνω ότι τα γεγονότα αυτά σας έχουν εξοργίσει, όπως και εμένα. Γι’ αυτό και θα συνεχίσω στον ίδιο δρόμο παραμένοντας σταθερός στις αξίες και τις αρχές μας. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά σε όσα συμβαίνουν στην άλλη πλευρά της Μεσογείου.
Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βασίζονται πάνω σε όσα έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα και μας παρέχουν επιχειρησιακή και πρακτική καθοδήγηση για να συνεχίσουμε. Εργαζόμαστε ήδη για την εφαρμογή τους, καθώς τα τραγικά γεγονότα στη Μεσόγειο αποδεικνύουν, για ακόμα μια φορά, ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν και δεν εγκαταλείπουμε κανέναν.
Η εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας έχει υπάρξει καθοριστική για την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων διακινητών στη Ανατολική Μεσόγειο και τον περιορισμό των παράτυπων αφίξεων στην Ευρώπη.
Παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευση μας να την υποστηρίζουμε, διαθέτοντας, επίσης, τη δεύτερη δόση των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την προστασία των προσφύγων που φιλοξενεί η Τουρκία.
Περισσότερες από 600.000 ζωές έχουν σωθεί, χάρη και στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Περισσότερα από 1300 άτομα έχουν απομακρυνθεί από τη Λιβύη στον Νίγηρα. Περισσότεροι από 15000 άνθρωποι έχουν επιστρέψει οικειοθελώς από τον Νίγηρα ή τη Λιβύη στη χώρα καταγωγής τους. Η ακτοφυλακή της Λιβύης έχει διασώσει σημαντικό αριθμό μεταναστών. Χιλιάδες μετανάστες στη Λιβύη έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άλλες παροχές, χάρη στο έργο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τους οποίους στηρίζουμε οικονομικά.
Επιπρόσθετα, επιπλέον 500 εκατ. ευρώ θα μεταφερθούν στο καταπιστευματικό ταμείο της ΕΕ για την Αφρική, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση των δράσεών μας για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της παράτυπης μετανάστευσης. Στηριζόμαστε, όμως, και στη σημαντική οικονομική συμβολή των Κρατών Μελών. Είναι σαφές ότι πρέπει να εντατικοποιήσουμε τη συνεργασία μας με τις χώρες της Αφρικής.
Για να ενισχύσουμε περαιτέρω τα εξωτερικά σύνορά μας, σύντομα θα υποβάλουμε πρόταση για την περαιτέρω ενίσχυση  της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και μετατροπής της σε γνήσια Ευρωπαϊκή Συνοριακή Αστυνομία.   
Ωστόσο, μια αποτελεσματική και δίκαιη μεταναστευτική πολιτική δεν είναι και δεν μπορεί να αφορά μόνο στα σύνορα. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος, η μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου έχει εξίσου καθοριστική σημασία. Είναι απαραίτητο όχι μόνο να διασφαλιστεί η αλληλεγγύη μεταξύ των Κρατών Μελών, αλλά και να περιορισθούν αποτελεσματικά οι δευτερογενείς κινήσεις εντός της ΕΕ.
Βρισκόμαστε τόσο κοντά, δεν υπάρχει κανένας λόγος για καθυστερήσεις. Οι πέντε νομοθετικές προτάσεις – σχετικά με τις απαιτήσεις για το άσυλο, τις συνθήκες υποδοχής, τη Eurodac, την επανεγκατάσταση και την υπηρεσία ασύλου — θα πρέπει να εγκριθούν πριν από το τέλος αυτού του μήνα.
Καλώ εκ νέου τα Κράτη Μέλη να κινηθούν προς την επίτευξη συμφωνίας για το Δουβλίνο και τις διαδικασίες ασύλου πριν από το τέλος του έτους. Θα είναι μια από τις σημαντικότερες κληρονομιές που θα αφήσουν πίσω τους τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.
Τα γεγονότα και η πραγματικότητα μας δείχνουν πως δεν είμαστε πλέον σε μεταναστευτική κρίση. Η κρίση που αντιμετωπίζουμε είναι αποκλειστικά πολιτική. Καλώ όλες τις πλευρές να μην παρατείνουν άλλο αυτή την πολιτική κρίση. Προσβλέπω στη συνεργασία μαζί σας, όπως άλλωστε έκανα τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και με την επερχόμενη αυστριακή Προεδρία για την ταχεία επίτευξη προόδου σε όλους τους τομείς. Το άτυπο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης την επόμενη εβδομάδα στο Ίνσμπρουκ  αποτελεί μια πρώτη ευκαιρία.
(Απάντηση στα Ελληνικά)
 
Η πρόκληση της μετανάστευσης, στην ουσία, δοκιμάζει την ίδια τη συνοχή μας και η απάντησή μας σε αυτή θα καθορίσει το κοινό μας μέλλον.
Πολλοί πίστευαν πως θα ήταν η οικονομική κρίση η οποία θα έθετε σε αμφισβήτηση το μέλλον της Ευρώπης.
Τελικά, είναι η διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης γιατί αγγίζει απευθείας και στην καρδιά τις αρχές και τις αξίες επάνω στις οποίες έχει χτιστεί το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Εμείς, η   Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την αρχή έχουμε αναλάβει τις ευθύνες που μας αναλογούν και έχουμε καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την Ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική.
Θυμηθείτε που ήμασταν πριν από τρία χρόνια και που είμαστε τώρα.
Ας συνεχίσουμε επάνω στις ίδιες γραμμές.
Και οφείλω να τονίσω, για μια ακόμα φορά, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει στηρίξει αυτή την πολιτική και εργάζεται προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσής της.
Οι κοινές αυτές προσπάθειες, όμως, δεν επαρκούν.
Εναπόκειται πλέον όχι τόσο στα Κράτη Μέλη,  συνήθως αναφέρομαι στις Κυβερνήσεις των Κρατών Μελών, θυμίζοντας ότι οι Κυβερνήσεις έρχονται και απέρχονται, τα Κράτη θα είναι εκεί. Θα πρέπει πάντα να θυμούνται οι σημερινές κυβερνήσεις ότι ήταν ιστορική η απόφαση των προηγούμενων ηγεσιών να περάσουν το κατώφλι της Ευρωπαϊκής οικογένειας. 
Εναπόκειται, λοιπόν, στις Κυβερνήσεις των Κρατών Μελών, να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες τους.
Να ξεκαθαρίσουν πώς αντιλαμβάνονται το ρόλο τους και τη θέση τους μέσα στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια.
Η κοινή μας ευθύνη είναι μεγάλη. Και θα έλεγα ότι κάτω από τη σημερινή συγκυρία είναι και ιστορική.
Και από την απάντησή μας στην πρόκληση της μετανάστευσης θα κριθούμε από τις μελλοντικές γενεές, γιατί αυτή θα καθορίσει, τελικά, τη συνοχή και την ενότητά μας.
(Συνέχεια στα αγγλικά)
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Η πρόκληση της μετανάστευσης θέτει σε αμφισβήτηση τις αρχές και τις αξίες μας. Ωστόσο, μόνο αν τις υπερασπισθούμε μπορούμε να προχωρήσουμε πιο ισχυροί και ενωμένοι.
Όλοι θα κριθούμε από τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε αυτή την κρίση. Οι αξίες αυτές είναι ο μοναδικός δρόμος για να προχωρήσουμε με υπεύθυνες και αποτελεσματικές αποφάσεις.
Χρειαζόμαστε ηγεσία, όραμα και γενναίες αλλά και ειλικρινή διάλογο μεταξύ μας.
Η παρούσα Επιτροπή και το παρόν Κοινοβούλιο δείχνουν τον τρόπο συμφωνώντας για μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική. Αναμένω ότι και οι κυβερνήσεις των Κρατών Μελών θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15