Ομιλία Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου για το μέλλον της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Αφρικής, Βρυξέλλες 6/6/2019

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
6 Ιουν 2019
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Βίντεο: https://youtu.be/ldj7lcms-d4

Για το μέλλον της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Αφρικής μίλησε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος στη Διάσκεψη που διοργανώθηκε από την Ρουμανική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αφού ευχαρίστησε την Υπουργό Εσωτερικών της Ρουμανίας κα Carmen Daniela Dan, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Είναι χαρά μου που βρίσκομαι εδώ μαζί σας σήμερα, για να συζητήσουμε για τη συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής στον τομέα της μετανάστευσης.

Έχουμε κοινές ανησυχίες και προτεραιότητες: να προστατεύσουμε και να σώσουμε ζωές, να διαφυλάξουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και να προωθήσουμε μια καλά διαχειριζόμενη και οργανωμένη κινητικότητα μεταξύ των ηπείρων μας.

Πολύ συχνά η μετανάστευση μετράται σε αριθμούς. Αλλά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι αριθμοί. Είναι άνθρωποι με ελπίδες και φιλοδοξίες.

Είναι αλήθεια ότι τα γεγονότα των τελευταίων ετών μας βρήκαν απροετοίμαστους. Αλλά τα νέα δεδομένα απαιτούν νέες προσεγγίσεις.

Οι παλιές μέθοδοι σπάνια λειτουργούν σε μεταβαλλόμενες συνθήκες. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της άρχισαν να αναζητούν έναν νέο τρόπο αντιμετώπισης των μεταναστευτικών προκλήσεων.

Η συλλογική δουλειά μας έφερε συγκεκριμένα αποτελέσματα: όχι μόνο κατορθώσαμε να μειώσουμε τον αριθμό των επικίνδυνων και παράτυπων αφίξεων, αλλά παρείχαμε συγκεκριμένη βοήθεια σε πολλούς ανθρώπους. Εντός της Ευρώπης, εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο έχουν λάβει διεθνή προστασία. Στη Μεσόγειο σώθηκαν σχεδόν 730.000 ζωές. Εκτός Ευρώπης, εκατομμύρια μετανάστες, πρόσφυγες και εκτοπισμένοι, επωφελήθηκαν από την οικονομική στήριξη της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η ΕΕ σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM), την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και την Επιτροπή της Αφρικανικής Ένωσης, χορήγησε στη Λιβύη ανθρωπιστική βοήθεια σε περισσότερους από 100.000 ευάλωτους μετανάστες και εξασφάλισε την εθελούσια επιστροφή στην πατρίδα ή την εγκατάσταση σε ασφαλείς τρίτες χώρες, για σχεδόν 40.000 από αυτούς.

Γενικότερα, στην Αφρική, χάρη στο Καταπιστευµατικό Ταμείο και στην Ανθρωπιστική Βοήθεια της ΕΕ, περισσότερα από 5,3 εκατομμύρια ευάλωτα άτομα επωφελήθηκαν. Πάνω από 60.000 μετανάστες που επέστρεψαν στη χώρα τους έλαβαν υποστήριξη επανένταξης.

Παράλληλα, στις περισσότερες χώρες καταγωγής και διέλευσης σε όλη την αφρικανική ήπειρο ξεκίνησαν και υλοποιήθηκαν εκατοντάδες σχέδια με στόχο την καταπολέμηση της διακίνησης και εμπορίας μεταναστών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα βασικά αίτια της παράτυπης μετανάστευσης και του εκτοπισμού και να βελτιωθούν όλες οι πτυχές της διαχείρισης της μετανάστευσης.

Κοιτάζοντας στο μέλλον, είναι σαφές ότι πρέπει να βασιστούμε σε αυτό που επιτύχαμε και να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η εφαρμογή πέντε βασικών στόχων: η διευκόλυνση της ανάπτυξης της ασφάλειας και της σωστά διαχειριζόμενης μετανάστευσης, η προώθηση νόμιμων οδών για τη μετανάστευση και την κινητικότητα, η προστασία και παροχή βοήθειας σε αιτούντες άσυλο και μετανάστες, η καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, η συνεργασία στις επιστροφές και επανεισδοχές.  Και φυσικά, θα πρέπει να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας για την προώθηση βιώσιμων επενδύσεων και θέσεων εργασίας.

Με βάση αυτούς τους στόχους, και μέσω μιας ισότιμης συνεργασίας είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να μετατρέψουμε τις κοινές μας προκλήσεις σε κοινές ευκαιρίες. Θα διασφαλίσουμε την ευημερία, την ειρήνη και την ασφάλεια, τόσο για τις ηπείρους μας όσο και για τους λαούς μας.

Αυτό δεν αποτελεί μόνο μια ευκαιρία που βρίσκεται μπροστά μας, αλλά αντιπροσωπεύει και μια κοινή αναγκαιότητα. Με τις δημογραφικές αλλαγές, τη φτώχεια και την ανασφάλεια να εξακολουθούν να αυξάνονται και με τον κίνδυνο του λαϊκισμού και της αστάθειας, η Ευρώπη και η Αφρική χρειάζονται η μία την άλλη περισσότερο από ποτέ.

Η συνεργασία μας αποτελεί τον μόνο τρόπο για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.»

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15