Ομιλία του Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Δ. Αβραμόπουλου στην εκδήλωση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση-Μεταρρυθμίσεις

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
7 Μάιος 2014
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Κύριε Πρόεδρε,

Κύριε Πρόεδρε της Βουλής,

Αγαπητοί συνάδελφοι στην Κυβέρνηση και τη Βουλή,

Κυρίες και κύριοι,

Ένα  χρόνο πριν, τον Ιούνιο του 2013, στο Ναύπλιο, είχαμε διοργανώσει την προσυνεδριακή μας συνάντηση για τη συνταγματική μεταρρύθμιση. 

Εκεί, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, παρουσίασε τις 31 θέσεις-τομές, που του είχε υποβάλλει η Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της επιτροπής, γιατί πραγματικά εργάστηκαν άοκνα και παρουσίασαν μία πρόταση ολοκληρωμένη και συγκροτημένη. 

Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» που και σήμερα μας φιλοξενεί, αλλά και τότε υπό την Προεδρία του σημερινού Προέδρου της Βουλής, κ. Μεϊμαράκη πραγματικά συνέβαλε ουσιαστικά στην ολοκλήρωση της αποστολής που μας είχε αναθέσει ο Πρωθυπουργός.

Σήμερα, κάτω από τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για τη χώρα μας, στο κατώφλι πλέον της εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, επικαιροποιούμε τις προτάσεις μας, ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη.

Γιατί από τότε μέχρι σήμερα έγιναν σημαντικά βήματα και η χώρα μας βγήκε πάλι στο ξέφωτο, χάρις στις προσπάθειες της Κυβέρνησής μας και προσωπικά του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και πάνω από όλα χάρις στις θυσίες, την υπομονή, την καρτερία και τη σύνεση του λαού μας.

Και αυτή την προσδοκία συνάμα δε και εμπιστοσύνη που μας δείχνει, θα την τιμήσουμε ως Παράταξη στο ακέραιο.

Είναι αλήθεια ότι χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα. Για να φτάσουμε στον τελικό μας προορισμό θα απαιτηθούν γενναίες πολιτικές αποφάσεις, για να δημιουργήσουμε νέες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και πρόοδο της Ελλάδος.

Η πιο σημαντική από αυτές, η κορυφαία θα έλεγα, είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία και θα θέσει τα θεμέλια της Νέας Ελλάδος, εγκαινιάζοντας μια καινούργια περίοδο ανασυγκρότησης, ανάτασης, προοπτικής και δημιουργίας.

Η κρίση μάς άνοιξε τα μάτια και μας έθεσε όλους προ των ευθυνών μας.

Γνωρίζουμε πλέον τι την προκάλεσε και ανεξάρτητα από τον επιμερισμό ευθυνών, τι απαιτείται να γίνει, ώστε ποτέ πια στο μέλλον η πατρίδα και ο λαός μας να μην ζήσουν δύσκολες στιγμές.

Γιατί η αλήθεια είναι ότι το κράτος που χτίσαμε κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης απέτυχε.

Οι θεσμοί αποδυναμώθηκαν και η Δημοκρατία μας ναι μεν εμπεδώθηκε, αλλά δεν κατέστη παραγωγική.

Εκχωρήθηκε μεγάλο μέρος της θεσμικής λειτουργίας και κατ΄ επέκταση της λαϊκής κυριαρχίας στην κομματοκρατία, τη γραφειοκρατία, τον νεποτισμό και στις συντεχνίες.

Και όλα αυτά, με την ανοχή ή και την αδυναμία του κομματικού συστήματος.

Αυτά πλέον αλλάζουν. Και η Νέα Ελλάδα, που προβάλλει μπροστά μας ως όραμα και στόχος, θέλει μια νέα αρχιτεκτονική για την ελληνική πολιτεία, όπου το δημοκρατικό μας σύστημα θα είναι πιο λειτουργικό, πιο παραγωγικό και θεσμικά πιο ισχυρό.

Σήμερα με αυτή την πολιτική πρωτοβουλία μας, δίνουμε στην Παράταξή μας και πάλι κεντρικό πρωταγωνιστικό ρόλο, καλώντας συγχρόνως όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμμετάσχουμε σε έναν εθνικό διάλογο για το νέο Καταστατικό Χάρτη της χώρας.

Το νέο Καταστατικό Χάρτη, που σε συνάρτηση με ένα νέο αναπτυξιακό εθνικό σχέδιο, βάζουν τα θεμέλια της Νέας Ελλάδας.

 

Φίλες και φίλοι,

Η Νέα Δημοκρατία δεν μονοπωλεί την αγάπη για την πατρίδα, ούτε και την ευαισθησία για την κοινωνία.

Πιστεύουμε ότι μακριά και πέρα από ιδεολογικές διαφορές, στο τέλος, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων στον ίδιο σκοπό αποβλέπουμε. 

Ωστόσο, απαιτείται η  συνεργασία όλων των πολιτικών κομμάτων, ολόκληρης της κοινωνίας θα έλεγα, προκειμένου να ξεκινήσουμε και να φέρουμε σε πέρας τη συλλογική μας προσπάθεια για ένα κοινό για όλους μας μέλλον.

 

Αγαπητοί φίλοι,

Η Ελλάδα, το 1974, καθιέρωσε ένα από τα πλέον σύγχρονα και δημοκρατικά Συντάγματα στην Ευρώπη. 

Την εποχή εκείνη, έβγαινε από μια σκοτεινή περίοδο, που άφηνε πίσω της καταστροφές. Την τραγωδία της Κύπρου, αλλά και ένα βαθύ αίσθημα έλλειψης δικαιοσύνης, αξιοκρατίας και ελευθερίας που χαρακτήριζε την ελληνική κοινωνία τα χρόνια αυτά. 

Μια κατάσταση, που είχε καταδικάσει η Ευρωπαϊκή και Διεθνής Κοινότητα αλλά κυρίως, η παγκόσμια συνείδηση των λαών και των εθνών.

Η αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, η νομιμοποίηση του ΚΚΕ, αλλά και η ένταξη της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, ήταν πράξεις υψηλής εθνικής ευθύνης και ανώτερων συμβολισμών, που απέβλεπαν στην εθνική συμφιλίωση, δίνοντας τέλος μια για πάντα στη διαίρεση, τον διχασμό και κλείνοντας συγχρόνως και τις μέχρι τότε πληγές που είχε αφήσει το παρελθόν.

Στην πορεία όμως της μεταπολίτευσης και με την πάροδο του χρόνου, με την έντονη αντιπαράθεση στο δίπολο «δεξιά-αριστερά», το πολιτικό και κοινωνικό μας σύστημα, παρουσίαζε φαινόμενα εκφυλισμού, διολισθαίνοντας σε νοοτροπίες λαϊκισμού, νεοπλουτισμού και νεποτισμού.

Αυτό οδήγησε σε μια επικίνδυνη για τη Δημοκρατία, πέραν από την εξήγηση που θα μπορούσε να δοθεί, γενικευμένη αντιπολιτική διαμαρτυρία και στη συνακόλουθη απαξίωση της πολιτικής και των λειτουργών της.

Την ίδια εκείνη περίοδο της μεταπολίτευσης, το Σύνταγμά μας πέρασε τρεις αναθεωρήσεις, οι οποίες όμως δεν τόλμησαν να αγγίξουν την ουσία του προβλήματος.

Η κρίση όμως των τελευταίων ετών, λειτούργησε και ως καταλύτης για την αφύπνιση και της συνείδησης και των ευθυνών μας. 

Δεν πρέπει να αφήσουμε τίποτα να ανακόψει τη θέλησή μας για αλλαγές και να μας γυρίσει πίσω σε ένα παρελθόν ανευθυνότητας και αδράνειας.

Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την κοινωνική και εθνική μας ενότητα και να μην αφήσουμε να πάνε χαμένες οι μεγάλες θυσίες που έχει υποστεί ο λαός μας τα τελευταία χρόνια.

Σήμερα, βλέποντας μπροστά και έχοντας αντλήσει εμπειρίες και μαθήματα από τη λειτουργία του μεταπολιτευτικού πολιτικού και θεσμικού μας συστήματος, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας καταθέτει τη συνολική πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, που προτείνει, με αίσθημα εθνικής και ιστορικής ευθύνης, η Παράταξή μας, η Νέα Δημοκρατία.

Σε αυτήν την πρόταση και πρόσκληση, τα πολιτικά κόμματα καλούνται να ανταποκριθούν, ώστε από κοινού και σε πνεύμα εθνικής συνεννόησης, όλοι μαζί να βάλουμε γερά θεμέλια για το μέλλον του τόπου και της κοινωνίας μας.

Μία πρόταση, που έχει ως άξονές της:

την ανάγκη για ένα άλλο κράτος δικαίου,

τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, 

την κοινωνική δικαιοσύνη, 

την εθνική αξιοπρέπεια, 

τους ισχυρούς θεσμούς, 

την ανάπτυξη, 

το νέο ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον, 

την ελεύθερη οικονομία, 

την αξιοπιστία, 

τη διαφάνεια και κυρίως,

την εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος.

 

Φίλες και φίλοι,

Σιγά σιγά κλείνουμε την πόρτα στην κρίση, που μας δοκιμάζει. Ήδη, την αισθανόμαστε να απομακρύνεται.

Την ίδια στιγμή, μια νέα εποχή ανοίγεται μπροστά μας.

Ένα νέο κεφάλαιο στη σύγχρονη πολιτική ιστορία μας ξεκινάει.

Δεν μπορούμε όμως να κοιτάμε μπροστά, να ατενίζουμε τη νέα εποχή, χωρίς νέο ισχυρό θεσμικό και πολιτειακό πλαίσιο.

Και αυτό είναι ακριβώς, που η Νέα Δημοκρατία, η Παράταξή μας, το αντελήφθη εγκαίρως και βγήκε πρώτη, εν μέσω κρίσης, παίρνοντας την πρωτοβουλία για τη νέα συνταγματική μεταρρύθμιση.

Και σήμερα αισθάνεται τη δικαίωση των επιλογών της.

Δικαίωση για την ιστορική και πολιτική της ενόραση.

Δικαίωση για την πραγματοποίηση της δέσμευσής της, ότι θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Δικαίωση για τη δέσμευσή της ότι η Ελλάδα ήταν, παραμένει και θα είναι πάντα κομμάτι και ισχυρός κρίκος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και προοπτικής.

Δικαίωση για την πολιτική της των τελευταίων ετών, όσο δύσκολη και εξ ανάγκης σκληρή μπορεί να υπήρξε, αφού ανέστρεψε τελεσίδικα μια αδιέξοδη κατάσταση για τη χώρα, με όσους κινδύνους αυτή θα μπορούσε να είχε επιφέρει για την κοινωνική μας συνοχή, το ευρωπαϊκό μας μέλλον, την πολιτική μας σταθερότητα και την εθνική μας ασφάλεια.

Αυτές τις ώρες να απαλλαγούμε και να αφήσουμε πίσω μας τη γνώριμη μιζέρια και να μη φοβηθούμε τις μεγάλες αλλαγές.

Αυτές τις κρίσιμες ώρες, απαιτείται τόλμη και κίνηση μόνο προς τα εμπρός.

Γιατί αυτό περιμένει, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, ο ελληνικός λαός.

Τις τολμηρές όμως αλλαγές, τις καθιστά ισχυρές και πραγματοποιήσιμες μόνο ο δρόμος της συναίνεσης και της σύνθεσης.

Γιατί τότε μόνο αυτές αντέχουν στο χρόνο.

Και η εθνική συνεννόηση και η συναίνεση έχουν αξία μεγαλύτερη, όταν δεν επιβάλλονται από τα γεγονότα και τις καταστάσεις, αλλά όταν ξεπηδούν μέσα από την πολιτική μας φιλοσοφία και τις ιδέες μας.

Όταν έχουν να κάνουν με τις αντιλήψεις, τις αρχές του δημοκρατικού μας πολιτισμού και τον αμοιβαίο σεβασμό.

Το πρόσφατο παρελθόν έχει δώσει τέτοια δείγματα, όπως τότε, το 1974, που η Νέα Δημοκρατία, ενώ ήταν πανίσχυρη,  κυβέρνησε με τη συνεργασία όλων των πολιτικών κομμάτων. 

Γιατί αυτό απαιτούσαν οι ιδιαίτερα δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες της εποχής εκείνης.

Διεύρυνε την εκλογική της βάση σε όλους τους χώρους και με προσωπικότητες της τότε Κεντροδεξιάς και με προσωπικότητες της τότε Κεντροαριστεράς. 

Πόσο μάλλον σήμερα, που ο κόσμος, η Ευρώπη, η Ελλάδα, έχουν αλλάξει ριζικά σε σχέση με την εποχή της μεταπολίτευσης.  

Και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να στείλουμε.

Να αφήσουμε πίσω μας την εποχή της ανέξοδης κομματικής σύγκρουσης και του καταστροφικού λαϊκισμού. 

Την εποχή των στερεοτύπων και των ιδεοληπτικών εμμονών.

Αυτό που μας ενώνει είναι το κοινό όραμα για την Ελλάδα.

Και αυτήν ακριβώς την ενότητα εκφράζει η συνταγματική μας πρόταση, βαθύτατα δημοκρατική, θεσμικά ισχυρή, εθνική και αξιόπιστη.

Μια συνταγματική πρόταση, που υπηρετεί την πατρίδα και το λαό.

 

Φίλες και φίλοι,

Η στιγμή είναι επίκαιρη και αναγκαία, όσο ήταν και μετά την πτώση της δικτατορίας.

Καλούμεθα, ως Παράταξη, να εμπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε τη νέα αστική, δημοκρατική, φιλελεύθερη και ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη της Ελλάδος. 

Βάζοντας στην άκρη και στο περιθώριο αυτούς που αδυνατούν ή δεν θέλουν να αντιληφθούν τα μηνύματα της εποχής μας.

Όπου και αν αυτοί ανήκουν. 

Αντίπαλοί μας είναι μόνο οι αρνητές της Δημοκρατίας, της ανοχής, της ελευθερίας, των παγκόσμιων ανθρωπιστικών αξιών και της προόδου.

Αντίπαλοί μας είναι μόνον όσοι επενδύουν σε ένα ξεπερασμένο παρελθόν, για να δικαιολογήσουν την πολιτική τους ύπαρξη. 

Μαζί μας είναι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, που συναινούν στα βασικό πρόσταγμα των καιρών. 

Μία Ελλάδα ισότιμη στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια.

Μία Ελλάδα ικανή να προσφέρει στους πολίτες της πρακτικές λύσεις και στα παιδιά της δικαίωμα στο όνειρο. 

Η σύνδεση μιας νέας μεγάλης αστικής, δημοκρατικής φιλελεύθερης Παράταξης με το όνειρο για τη δημιουργία μιας Νέας Ελλάδας κύρους, αξιοπιστίας, διαφάνειας, θεσμικής ισχύος και ευημερίας, γέννησε και την πρότασή μας για την Συνταγματική Αναθεώρηση, που θα ανοίξει έναν αισιόδοξο, δημιουργικό δρόμο αξιοπρέπειας, αυτοπεποίθησης και σιγουριάς για την ελληνική κοινωνία και την πατρίδα μας.

 

Κύριε Πρόεδρε,

Με την ευχή αυτή η μεγάλη αλλαγή να σφραγισθεί ιστορικά από την Παράταξή μας και να φέρει την υπογραφή σας ως Κυβερνήτη της χώρας στη μετάβασή της στο νέο ιστορικό της πεπρωμένο, σας ευχαριστώ εκ μέρους όλης της Επιτροπής αλλά και εγώ προσωπικά για την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλατε και σας καλώ να έλθετε στο βήμα.

 

Σας ευχαριστώ.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15