Ομιλία του Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου 16/9/2015

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
17 Σεπ 2015
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, στην σημερινή συζήτηση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου στο πλαίσιο της κατεπείγουσας διαδικασίας επί της πρότασης μετεγκατάστασης επιπλέον 120.000 αιτούντων άσυλο από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: 

"Την έναρξη της συνόδου θα ακολουθήσει συζήτηση επί των αποτελεσμάτων του Συμβουλίου της Δευτέρας.

Η Επιτροπή χαιρέτησε την απόφαση του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων για την μετεγκατάσταση 40.000 ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας. Μπορεί, πλέον, να ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου αυτού. Θέλω, επίσης, να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεργαστούμε στενά με όλα τα κράτη μέλη, ώστε να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα. Τα 'hotspot' θα αποτελέσουν στέρεα βάση γι’ αυτή την συνεργασία. Οι πρώτες μετεγκαταστάσεις προσφύγων θα ξεκινήσουν άμεσα.

Όμως, δεν υπήρξε συμφωνία για τη μετεγκατάσταση 120.000 επιπλέον προσφύγων από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία. Υπήρξε θετική διάθεση από τα περισσότερα κράτη-μέλη, αλλά όχι από όλα. Όπως γνωρίζετε, θα υπάρξει και νέα έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα. Σ' αυτή τη Σύνοδο, δεν μπορούμε να αποτύχουμε. Θα είναι μια πολύ σημαντική συνάντηση και η Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει πλήρη υποστήριξη ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στόχος της Επιτροπής είναι να διαφυλάξει την ενότητα της Ευρώπης. Είμαστε σε επαφή με όλα τα κράτη μέλη και έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί τους τις προσεχείς ημέρες, ώστε να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση. Θέλω να υπογραμμίσω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχει πλήρως στη διαδικασία αυτή. Είστε συν-νομοθέτες για τον μηχανισμό μετεγκατάστασης και για τον κατάλογο των ασφαλών χωρών προέλευσης. Για τον μηχανισμό έκτακτης μετεγκατάστασης, η θετική σας γνώμη στέλνει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα.

Τελειώνοντας, δεν σας κρύβω ότι αισθάνθηκα απογοήτευση το βράδυ της Δευτέρας, ακόμα κι αν σημειώθηκε πρόοδος. Δεν ήταν αρκετή. Δεν συγκρίνεται με το μέγεθος της κρίσης και την ηθική υποχρέωση της Ευρώπης να ανταποκριθεί σε αυτή την ιστορική έκκληση για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Αυτούς τους ανθρώπους δεν θα τους σταματήσει καμία θάλασσα, κανένας  φράχτης και κανένας στρατός. Απλώς, θα ρισκάρουν και θα βρουν τρόπους για να περάσουν τα σύνορα και να βρουν ασφαλές καταφύγιο γι' αυτούς και τα παιδιά τους.

Οι μεταναστευτικές πιέσεις δεν θα εξαφανιστούν, εάν απλά προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχουν. Η γειτονιά μας φλέγεται κι αυτό μας αφορά όλους.  Η μόνη ρεαλιστική απάντηση στην κρίση αυτή πρέπει να είναι ευρωπαϊκή και ολοκληρωμένη, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα. Επομένως πρέπει:

-να καταπολεμήσουμε τα βαθύτερα αίτια,

-να υποστηρίξουμε και να συνεργαστούμε με τις γειτονικές χώρες,

-να προστατεύσουμε τα σύνορά μας,

-να καταπολεμήσουμε τους διακινητές χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα,

-να αυξήσουμε τις ικανότητες υποδοχής μας στις χώρες που πλήττονται περισσότερο

- και να εξασφαλίσουμε στην πράξη την αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες.

Ήρθε η στιγμή που το κάθε κράτος-μέλος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Αν αποτύχουμε, δεν θα είναι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ που θα έχουν αποτύχει. 

Θα έχει αποτύχει η Ευρώπη. Εμείς, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό."

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15