Ομιλία του Επιτρόπου κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μετανάστευσης (ΕΜΝ) για τα 30 χρόνια της συμφωνίας του Σένγκεν, Στρασβούργο 7/10/2015

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
8 Οκτ 2015

Σε συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μετανάστευσης (ΕΜΝ) για τα 30 χρόνια της συμφωνίας του Σένγκεν, στο Στρασβούργο, μίλησε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, παρουσία της Υπουργού Εσωτερικών της Σλοβενίας κα Vesna Györkös Žnidar και του Υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου κ. Jean Asselborn. Μεταξύ άλλων ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε τα εξής:

"Βρισκόμαστε σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι για το μέλλον των ευρωπαϊκών συνόρων και της ευρωπαϊκής ενότητας. Φέτος, γιορτάζουμε τα 30 χρόνια ύπαρξης της συμφωνίας του Σένγκεν. Η άρση των (εσωτερικών) συνόρων, η εξασφάλιση της ασφάλειας και η οικοδόμηση εμπιστοσύνης, μας πήρε πολλά χρόνια μετά από δύο καταστροφικούς παγκόσμιους πολέμους.

Ακόμα θυμάμαι την εποχή των σφραγίδων στα διαβατήρια μας, τον χαμένο χρόνο στις συνοριακές διαβάσεις και όλα τα άλλα προβλήματα. Η δημιουργία της ζώνης Σένγκεν αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ΕΕ και είναι μη αναστρέψιμη. Ήταν η ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της Ευρώπης που μας ένωσε και μας έκανε να την νιώσουμε σπίτι μας. Η ζώνη Σένγκεν αποτελεί πραγματικότητα για την καθημερινότητα των πολιτών της Ευρώπης. 

Η πρωτοφανής προσφυγική κρίση είναι μια μεγάλη πρόκληση για την ζώνη Σένγκεν. Ορισμένα κράτη-μέλη, που τα σύνορα τους υφίστανται έντονη πίεση αποφάσισαν να επαναφέρουν προσωρινά τους ελέγχους των συνόρων τους όπως προβλέπεται στους κανόνες λειτουργίες της Σένγκεν. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή δεν σηματοδοτεί το τέλος της. Η μοναδική απειλή, την οποία δυνητικά ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε, είναι η έλλειψη ενότητας και αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

Οι εγκληματίες και τρομοκράτες δεν γνωρίζουν σύνορα και πάντα βρίσκουν τρόπους δράσης. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, η απάντηση στις απειλές δεν είναι η κατάργηση της Σένγκεν. Ακριβώς το αντίθετο. Η Σένγκεν συνεπάγεται μεγαλύτερη ασφάλεια, εάν γίνεται χρήση των εργαλείων της.

Η απάντηση βρίσκεται στην καλύτερη χρήση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν, η στενότερη συνεργασία των δικαστικών και αστυνομικών αρχών των κρατών-μελών, η ανταλλαγή πληροφοριών, η αμοιβαία εμπιστοσύνη και φυσικά, ο αποτελεσματικός έλεγχος και η αποτελεσματική παρακολούθηση των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων. Πρέπει επίσης, να διαθέσουμε στα κράτη μέλη σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία καθώς και στο να εργαστούμε για τη βελτίωση της διαχείρισης των συνόρων. Όπως ανακοινώθηκε και από τον πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Juncker, θα παραδώσουμε ένα πακέτο ρυθμίσεων για τα σύνορα μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου.

Η εσωτερική ασφάλεια μίας χώρας εξαρτάται από την ασφάλεια της ζώνης Σένγκεν συνολικά. Η ΕΕ εργάζεται αυτή τη στιγμή πάνω στο πρόγραμμα των «Εξυπνων συνόρων» για τα εξωτερικά σύνορα. Το εν λόγω πρόγραμμα αποτελείται από ένα σύστημα εισόδου/εξόδου, το οποίο θα βελτιώσει τους συνοριακούς ελέγχους και θα καταπολεμήσει την παράτυπη μετανάστευση, ενώ παράλληλα θα διευκολύνει την διάσχιση των συνόρων για τους συχνούς και ήδη ελεγμένους ταξιδιώτες.

Αν και η ενδυνάμωση των εξωτερικών συνόρων είναι κρίσιμη, δεν αποτελεί τη μοναδική απάντηση στην καταπολέμηση της προσφυγικής κρίσης. Προκειμένου να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε την ελευθερία κίνησης και να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση του μεταναστευτικού ζητήματος χρειάζεται να λάβουμε δυναμικές αποφάσεις, όπως την υλοποίηση των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για την Μετανάστευση και τα επόμενα σχέδια δράσης."

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15