Ομιλίες και συναντήσεις Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου, 72η Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNGA), Νέα Υόρκη 18-20/9/2017

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
21 Σεπ 2017
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Σειρά προγραμματισμένων επαφών αλλά και συναντήσεων είχε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος στο περιθώριο των εργασιών της 72ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNGA) που πραγματοποιείται στην Νέα Υόρκη. Ο κ. Αβραμόπουλος ήταν κεντρικός ομιλητής στις εξής διασκέψεις για την ασφάλεια και το μεταναστευτικό: 

- στη διάσκεψη για την «Πρόληψη της τρομοκρατίας στο Διαδίκτυο», που συνδιοργάνωσαν o Πρόεδρος της Γαλλίας κ. Emmanuel Macron, η Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας κα Theresa May και ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας κ. Paolo Gentiloni
- στη διάσκεψη για τη «Διακήρυξη της Νέας Υόρκης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες», που διοργάνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. António Guterres, 
- στη διάσκεψη για την «Ενίσχυση της σταθερότητας και της διεθνούς ασφάλειας του κυβερνοχώρου» που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας κ. Jean-Yves Le Drian, όπως και 
- στην υπουργική σύνοδο του Παγκόσμιου Φόρουμ για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας (GCTF).
 
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κ. António Guterres,τον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Abdel Fattah el-Sisi, τον Πρόεδρο της Σενεγάλης κ. Macky Sall, τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου κ. Xavier Bettel, τον Πρωθυπουργό της Λιβύης κ. Fayez al-Sarraj, τον Πρωθυπουργό της Γεωργίας κ. Giorgi Kvirikashvili, τον Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας κ. Jean-Yves Le Drian, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας κ. Angelino Alfano, τον Υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας κ. Boris Johnson, τον Υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας κ. Carmelo Abelaτον Υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας κ. Ayman Safadi, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας κ. Pavlo Klimkin, τον Υπουργό Εξωτερικών του Μπαγκλαντές κ. Mahmud Ali, τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας κ. Ömer Çelik, τον Υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής της Γαλλίας κ. Mounir Majoubhi και τον  Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου κ. Tom BossertΕπίσης, ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με  τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κ. Filippo Grandi, τον Γενικό Γραμματέα της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας του ΟΗΕ κ. Vladimir Voronkov, την Ειδική Εκπρόσωπο του ΟΗΕ για τη Διεθνή Μετανάστευση κα Louise Arbour, τον Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετανάστευσης κ. William Lacy Swing, τον Πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής της Ιταλίας κ. Pier Ferdinando Casini, τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της Παγκόσμιας Τράπεζας κα Kristalina Georgieva, τη Διεθνή Πρόεδρο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Dr Joanne Liu και τον Αντιπρόεδρο της Google κ. Kent Walker.
 
Ακολουθούν τα κείμενα των ομιλιών του κ. Αβραμόπουλου:
 
Ομιλία σε εκδήλωση για την «Πρόληψη της τρομοκρατίας στο Διαδίκτυο», 20/9/2017
 
Το Διαδίκτυο είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας. Από τη στιγμή όμως που γίνεται κατάχρηση αυτού του σημαντικού μέσου για τρομοκρατικούς σκοπούς, πρέπει να αντιδράσουμε. Η συναίνεση που αρχίζει να σχηματίζεται γύρω από αυτό το ζήτημα έχει καθοριστική σημασία.
 
Στην ΕΕ, αντιμετωπίζουμε το ζήτημα αυτό από το 2015, όταν ιδρύθηκε με πρωτοβουλία μου το Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Πρωθυπουργό Μέι, τον Πρόεδρο Μακρόν και τον Πρωθυπουργό Τζεντιλόνι, για τη διοργάνωση της σημερινής συζήτησης σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλεια των πολιτών μας.
 
Πρέπει και μπορούμε όλοι, σε παγκόσμιο επίπεδο, να περιορίσουμε την παρουσία της τρομοκρατίας στο Διαδίκτυο. Οι ηγέτες της G7 και της G20, όπως και οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναγνώρισαν πλήρως αυτή την πρόκληση. Οι εταιρείες του Διαδικτύου έχουν επίσης αναγνωρίσει την πρόκληση αυτή και δημιούργησαν το Παγκόσμιο Φόρουμ των Εταιρειών του Διαδικτύου κατά της Τρομοκρατίας (Global Industry Counter-Terrorism Forum).  
 
Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ επενδύσαμε στη σχέση εμπιστοσύνης και την πρωτοποριακή συνεργασία με τις μεγάλες εταιρείες του Διαδικτύου. Ξεκινώντας με το Facebook, την Google, τη Microsoft και το Twitter, και επεκτεινόμενοι σε άλλες μικρότερες εταιρείες, ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να σταματήσουμε τη διάδοση της τρομοκρατικής ιδεολογίας στο Διαδίκτυο.
 
Με ικανοποίηση διαπιστώνω ότι οι προσπάθειες αυτές έχουν αναβαθμιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Αναφέρθηκαν 35.000 περιπτώσεις τρομοκρατικού περιεχομένου προς τις εταιρείες και το ποσοστό επιτυχημένης απομάκρυνσης προσέγγισε το 90%. Οι εταιρείες ανέπτυξαν ένα νέο εργαλείο για να απομακρύνουν τις εικόνες και τα βίντεο, καθώς και για να κάνουν τις διαγραφές μη αναστρέψιμες. Έχουμε όμως επίγνωση του γεγονότος ότι 35.000 διαγραφές αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό του Διαδικτύου.
 
Από τον περασμένο Ιούλιο εφαρμόζουμε ένα Σχέδιο Δράσης που προβλέπει την εντατικοποίηση των προσπαθειών που καταβάλλουμε μαζί με τις διαδικτυακές εταιρείες, την εφαρμογή περισσότερων αυτόματων διαγραφών τρομοκρατικού περιεχομένου, τη συντόμευση του απαιτούμενου χρόνου για την απομάκρυνση του περιεχόμενου, και τη συμμετοχή περισσοτέρων εταιρειών στην κοινή μας προσπάθεια. Πρέπει να χτίσουμε πάνω σε αυτή τη διεθνή συναίνεση. Σήμερα γίνεται ένα ακόμα σημαντικό βήμα, πρέπει όμως να υπάρξει και συνέχεια. 
 
Πρέπει να δημιουργήσουμε στενούς δεσμούς σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Κυρίως πρέπει να χτίσουμε πάνω στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Σε αυτό το Φόρουμ χρειαζόμαστε συγκεκριμένες δράσεις για να απαλλάξουμε το Διαδίκτυο από την τρομοκρατία. Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πλευρά, δεσμεύομαι ότι η δράση του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ θα συνεχίσει και θα εντατικοποιηθεί. 
 
Ομιλία σε εκδήλωση για τη «Διακήρυξη της Νέας Υόρκης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες - ένα χρόνο μετά», 20/9/2017
 
Η πρώτη μας συνάντηση πριν ένα χρόνο, εδώ, ήταν ένα ιστορικό ορόσημο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της μετανάστευσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η επιτυχία μας, ωστόσο, μπορεί να μετρηθεί μόνο σύμφωνα με όσα έχουμε μαζί πετύχει στην πράξη.
 
Περισσότεροι από 60 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς. Η τρέχουσα προσφυγική κρίση των Ροχίνγκια μας το υπενθυμίζει. Οι κοινές μας προσπάθειες φέρνουν αποτελέσματα, χάρη στη συμβολή, μεταξύ άλλων, της Louise Arbour, του Filippo Grandi και του William Swing.
 
Σε ό,τι αφορά το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες, η ΕΕ έχει κάνει πολλά και είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα. Το 2016, οι μισές από τα 2 εκατομμύρια αιτήσεις ασύλου παγκοσμίως υποβλήθηκαν στην Ευρώπη. Η ΕΕ παρείχε προστασία σε περισσότερα από 700.000 άτομα. Ταυτόχρονα, η Ευρώπη έχει ήδη, και θα αυξήσει περαιτέρω, τη συμβολή της στις προσπάθειες επανεγκατάστασης από την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
 
Σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, όπως επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη εμπειρία μας στην ΕΕ, χρειαζόμαστε μια συνεκτική, ισορροπημένη και μακροπρόθεσμη προσέγγιση. Η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής, που βασίζεται στις αρχές της κοινής ευθύνης και της αλληλεγγύης, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως.
 
Από την άνοιξη του 2015, η ΕΕ έχει ανταποκριθεί με συντονισμένο τρόπο στις προκλήσεις της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης: προλαμβάνοντας την απώλεια ζωών στη θάλασσα, προσφέροντας προστασία σε όσους έχουν ανάγκη, καταπολεμώντας τα δίκτυα διακινητών, αντιμετωπίζοντας τα βαθύτερα αίτια της παράτυπης μετανάστευσης, δημιουργώντας νόμιμες οδούς μετανάστευσης, και εντείνοντας τις προσπάθειες για ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων στις χώρες φιλοξενίας.
 
Η εμπειρία μας στην Ευρώπη δείχνει ότι η συνεργασία με χώρες εκτός ΕΕ είναι σημαντική για να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τις μεταναστευτικές ροές. Συμφωνούμε, επίσης, ότι οι συνθήκες υποδοχής των μεταναστών σε κάποιες περιοχές είναι απαράδεκτες και λαμβάνουμε μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.
 
Στην εποχή της ανθρώπινης κινητικότητας θέλουμε να συμβάλλουμε σε παγκόσμια σύμφωνα που είναι δίκαια, ρεαλιστικά και συνεκτικά και τα οποία αντιμετωπίζουν όλες τις πτυχές της μετανάστευσης. Η ΕΕ βρίσκεται και θα παραμείνει και στο μέλλον στην πρώτη γραμμή αυτού του εγχειρήματος. 
 
Ομιλία στην υπουργική σύνοδο του Παγκόσμιου Φόρουμ για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας (GCTF), 20/9/2017
 
Χθες, ο Γ.Γ. Του ΟΗΕ κ. Guterres έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα για μια νέα παγκόσμια συναίνεση στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, την έκκληση αυτή την απευθύνω από το 2015, όταν πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες. 
 
Ως Επίτροπος αρμόδιος για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, η συναίνεση αυτή υπήρξε κορυφαία προτεραιότητά μου σε ό,τι αφορά τον τομέα της ασφάλειας, τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η τρομοκρατία δεν αποτελεί ζήτημα ενός κράτους ή μιας περιοχής. Είναι ένα πρόβλημα που υπερβαίνει σύνορα και ηπείρους. Είναι μια απειλή που στρέφεται εναντίον όλων των δημοκρατιών μας και εναντίον του παγκόσμιου συστήματος που χτίσαμε πάνω σε κανόνες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
 
Υπό αυτό το πρίσμα, είναι προφανές ότι ο μόνος τρόπος για να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία είναι να δράσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό μπορεί να συμβεί αν υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και ισχυρό αίσθημα ενότητας και κοινού σκοπού των προσπαθειών μας. Για τον λόγο αυτό πάντα υποστηρίζουμε και θα υποστηρίζουμε ότι για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας απαιτείται παγκόσμια, πολυμερής και συλλογική δράση, στο πλαίσιο δικτύων όπως το Παγκόσμιο Αντι-Τρομοκρατικό Φόρουμ, στο οποίο πάντα θα αποδεικνύουμε την προσήλωσή μας.
 
Καλωσορίζω τις νέες πρωτοβουλίες του Παγκόσμιου Αντι-Τρομοκρατικού Φόρουμ που υιοθετούμε σήμερα, σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ του διεθνούς εγκλήματος και της τρομοκρατίας, την πρόκληση της επιστροφής των ξένων τρομοκρατών μαχητών και των οικογενειών τους, καθώς και της αντιμετώπισης του εγχώριου βίαιου εξτρεμισμού.
 
Για όλα αυτά τα ζητήματα έχουμε αναλάβει κοινή δράση στην ΕΕ. Τα όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα μας οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η αυτή η κοινή δράση είναι αναπόφευκτη, ότι μόνο μέσω μιας πραγματικής και αποτελεσματικής Ένωσης Ασφαλείας στην Ευρώπη μπορούμε να διασφαλίσουμε τον κοινό σκοπό μας και την επιχειρησιακή μας αποτελεσματικότητα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. 
 
Καθώς η ευθύνη και η αρμοδιότητα για τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας παραμένουν στα Κράτη Μέλη, αυτή η προσπάθεια κατά της τρομοκρατίας μπορεί να καταβληθεί μόνο από κοινού: να καταπολεμήσουμε τη ριζοσπαστικοποίηση στους δρόμους των πόλεων μας και στο Διαδίκτυο, να ενισχύσουμε την ανταλλαγή των πληροφοριών και τη διαλειτουργικότητα όλων των πληροφοριακών συστημάτων μας, να βελτιώσουμε την ασφάλεια των εξωτερικών μας συνόρων, να εμποδίσουμε την πρόσβαση των τρομοκρατών σε μέσα, όπως τα πυροβόλα όπλα και τα εκρηκτικά, για την πραγματοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων, να προστατεύσουμε τους πολίτες σε δημόσιους χώρους – τους επονομαζόμενους "ευαίσθητους στόχους" (soft-targets) για την προστασία των οποίων θα εργασθεί επίσης και αυτό το Φόρουμ, και να καταλήξουμε μεσοπρόθεσμα σε συναίνεση σχετικά με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την εθνική ασφάλεια: υπερβαίνοντας τις αγκυλώσεις του παρελθόντος για την εθνική ασφάλεια, και λαμβάνοντας την απόφαση να εργασθούμε προς ένα πραγματικά Ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας όπου οι υπηρεσίες πληροφοριών συνεργάζονται μέσω μιας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
 
Έχω απευθύνει έκκληση προς τα Κράτη Μέλη να δείξουν την απαραίτητη αλληλεγγύη και υπευθυνότητα τόσο μεταξύ τους όσο και προς την Ένωσή μας. Αυτό είναι το πνεύμα υπευθυνότητας που πρέπει να δείξουν προς τους πολίτες τους για να νικήσουν την τρομοκρατία. Σύντομα θα παρουσιάσουμε συγκεκριμένες προτάσεις για να κάνουμε αυτό το όραμα πραγματικότητα.
 
Θα ήθελα να αναφερθώ στα χθεσινά λόγια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Guterres: "τίποτε δεν δικαιολογεί την τρομοκρατία, καμιά αιτία και καμιά αδικία". Καθώς όλοι μας συμφωνούμε με αυτή τη δήλωση θα συμπλήρωνα ότι τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει την αποχή από την παγκόσμια συναίνεση κατά της τρομοκρατίας, τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη μη ανάληψη δράσης όταν οι πολίτες μας χάνουν τις ζωές τους στις πόλεις μας, τίποτε δεν δικαιολογεί τον κατακερματισμό των προσπαθειών μας. Οι κοινωνίες μας θα πρέπει να μάθουν να ζουν με την απειλή της τρομοκρατίας για κάποια περίοδο. Αν δεν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να νικήσουμε την τρομοκρατία. 
Ομιλία Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου σε εκδήλωση για την "Ενίσχυση της σταθερότητας και της διεθνούς ασφάλειας του κυβερνοχώρου", 18/9/2017
"Θα ήθελα να συγχαρώ τον Υπουργό κ. Jean-Yves Le Drian  και την γαλλική κυβέρνηση γι' αυτή την πρωτοβουλία. Είναι κάτι που θα έπρεπε να είχαμε κάνει στην Ευρώπη πολύ νωρίτερα, προτού προκύψουν παράγοντες όπως η ανασφάλεια και ο φόβος σε κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και τράπεζες.
Αποδεικνύεται πλέον, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι ο κυβερνοχώρος αποτελεί ένα ακόμα πεδίο μάχης κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Είναι αλήθεια ότι βρισκόμαστε πίσω σε αυτόν τον τομέα. Θα έπρεπε να είχαμε προβλέψει την επείγουσα σημασία της κυβερνοασφάλειας. Τώρα είναι η ώρα να αντιδράσουμε.  
Η κυβερνοασφάλεια έχει καθοριστική σημασία τόσο για την ευημερία όσο και για την ασφάλειά μας. Οι κυβερνοαπειλές δεν στρέφονται μόνο εναντίον των πολιτών μας, αλλά απειλούν και τις δημοκρατίες μας. Ως Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τα θέματα ασφάλειας, το ζήτημα αυτό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητά μου. Καθώς οι σύγχρονες κοινωνίες εξαρτώνται πλέον από το Διαδίκτυο, η κυβερνοασφάλεια έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις.
Το 2016 πραγματοποιούνταν καθημερινά περισσότερες από 4.000 επιθέσεις μέσω κακόβουλου λογισμικού "ransomware", παρουσιάζοντας αύξηση 300% σε σύγκριση με το 2015. Η επίθεση μέσω του κακόβουλου λογισμικού "Wannacry" επηρέασε πάνω από 150 χώρες και 230.000 πληροφοριακά συστήματα, μεταξύ των οποίων και εκείνα σταθμών πυρηνικής ενέργειας.  
Η επικινδυνότητα αυτών των απειλών έχει αυξηθεί και εξελιχθεί. Πρώτον, αποκτούν στρατηγική σημασία, καθώς θέτουν σε κίνδυνο κρίσιμες υποδομές και απειλούν τις δημοκρατικές διαδικασίες μας. Το κυβερνοέγκλημα αποτελεί πλέον σημαντικό παράγοντα γεωπολιτικών στρατηγικών και "υβριδικών συγκρούσεων". Δεύτερον, αποκτούν ενδημικό χαρακτήρα, καθώς εξαπλώνονται ανεξέλεγκτα σε πληροφοριακά δίκτυα, κρίσιμες λειτουργίες και υποδομές. Τρίτον, αποκτούν διεθνή διάσταση καθώς, εξαιτίας της παγκόσμιας διαδικτυακής διασύνδεσης, καθίσταται δυσχερέστερος ο περιορισμός των απειλών σε δίκτυα, συσκευές ή γεωγραφικές περιοχές.  
Κατά συνέπεια, δεν αποτελεί επιλογή η μη ανάληψη δράσης. Η συζήτηση αυτή συνδέεται άμεσα με τη βιωσιμότητα των οικονομιών και των δημοκρατικών θεσμών μας. 
Στην ΕΕ αναγνωρίσαμε, έστω και με καθυστέρηση, τη σημασία της ανάληψης δράσης και αύριο στις Βρυξέλλες θα παρουσιάσουμε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της κυβερνο-"ανασφάλειάς" μας. Οι δράσεις είναι ευρωπαϊκές, αλλά ο προσανατολισμός τους είναι, προφανώς, παγκόσμιος.
Αυτή η νέα στρατηγική για τον κυβερνοχώρο βασίζεται σε τρεις πυλώνες: την ανθεκτικότητα, την αποτροπή και τη διεθνή συνεργασία.  Όλες οι δράσεις που προβλέπονται στη στρατηγική εστιάζουν στο επιχειρησιακό κομμάτι. 
Για τον λόγο αυτό, βασικό στοιχείο του πυλώνα της ανθεκτικότητας είναι να ενισχύσουμε τον επιχειρησιακό Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), ο οποίος έχει την έδρα του στην Ελλάδα. Ο ENISA αποκτά ισχυρότερη εντολή (mandate), περισσότερους πόρους και αρμοδιότητα να υποστηρίζει επιχειρησιακά τα κράτη-μέλη στην αντιμετώπιση των κυβερνοαπειλών.
Κρίσιμη παράμετρος στον τομέα αυτό είναι οι δεξιότητες και η εμπειρία. Η δραστηριότητα των "χάκερς" μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από άτομα που διαθέτουν ανάλογες ικανότητες. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα προγράμματα ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης θα συμπεριλαμβάνουν την κυβερνοασφάλεια ως αναπόσπαστο κομμάτι τους. 
Η κυβερνοασφάλεια είναι ευθύνη όλων μας, επιχειρήσεων, κυβερνητικών οργανισμών, οποιουδήποτε πολίτη διαθέτει συσκευή συνδεδεμένη στο Διαδίκτυο. 
Πρέπει να αναλογιστούμε ότι το 95% των επιτυχημένων κυβερνο-επιθέσεων διευκολύνεται από "κάποιου είδους ανθρώπινη παράλειψη, εκ προθέσεως ή μη". Συνεπώς, η "κυβερνο-προστασία" (cyber-hygiene) αφορά σε όλους: η ευαισθητοποίηση, η επικοινωνία, η εκπαίδευση και η ανάπτυξη ικανοτήτων είναι κρίσιμες παράμετροι που θα πρέπει να γίνουνπροτεραιότητές μας.
Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο βασικό πυλώνα, την αποτροπή, η επιτυχία της εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα του εντοπισμού, της ανιχνευσιμότητας, της έρευνας και της δίωξης. Για υπάρξει αποτελεσματική αποτροπή των κυβερνοεπιθέσεων θα πρέπει να ενισχύσουμε τις δυνατότητες σύλληψης και καταδίκης όσων τις διαπράττουν. Στον τομέα αυτό, η Συνθήκη της Βουδαπέστης για το Κυβερνοέγκλημα του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της συνεργασίας μας σε διεθνές επίπεδο για την ανταλλαγή πληροφοριών και ηλεκτρονικώναποδεικτικών στοιχείων.
Αυτό συνδέεται με τον τρίτο πυλώνα της στρατηγικής μας, την παγκόσμια συνεργασία, η οποία είναι η πιο σημαντική και η πιο συναφής πτυχή σε ό,τι αφορά το θεματικό πλαίσιο των εργασιών του ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα.  
Η ασφάλεια του κυβερνοχώρου αποτελεί προτεραιότητα που καμία χώρα ή περιοχή δεν μπορεί να προωθήσει μόνη της. Είναι απαραίτητη η συμβολή όλων. Η Ε.Ε. θα συνεχίζει να υποστηρίζει σθεναρά τη θέση ότι το διεθνές δίκαιο ισχύει και στον κυβερνοχώρο. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και το ΝΑΤΟ θα αποτελέσουν σημεία αναφοράς σε διεθνές επίπεδο. Η συνεργασία μας με το ΝΑΤΟ θα εμβαθυνθεί, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις "υβριδικές" απειλές.
Ενώ ο κυβερνοχώρος αποτελεί ένα συναρπαστικό μέσο διάδρασης και προόδου, παρέχει ταυτόχρονα νέες δυνατότητες σε εγκληματίες. Η κυβερνοασφάλεια μας αφορά όλους. Όλοι μας μπορούμε να είμαστε στόχοι ή θύματα. Η ανθεκτικότητα και τα μέσα για την αποτροπή επιθέσεων έχουν καθοριστική σημασία για το μέλλον μας. Απέναντι σε μια απειλή που δεν γνωρίζει σύνορα, η προσέγγισή μας μπορεί να είναι μόνο παγκόσμια."

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15