Παρέμβαση Ευρωπαίου Επίτροπου Δημήτρη Αβραμόπουλου στα ελληνικά κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Χειμερινό Σχέδιο για τους Αιτούντες Άσυλο, Στρασβούργο 15/11/2017

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
15 Νοε 2017
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Video: https://youtu.be/pgzl48zKhn4

Το θέμα έχει, δικαιολογημένα, εντονότατο ελληνικό ενδιαφέρον. Όλοι εργαζόμαστε και πρέπει να συνεργαζόμαστε για τον ίδιο σκοπό. Να ξεφύγουμε από την αντιμετώπιση μιας διαρκούς κρίσης και να αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό με μεγαλύτερη επιτυχία σε ολόκληρη τη χώρα και ιδίως στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

Γιατί αυτό το φαινόμενο δε θα σταματήσει. Επομένως πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με σύνεση, στρατηγική συνεργασία και συντονισμό.
Πρέπει να συνεχίσουμε τον πόλεμο κατά των κυκλωμάτων των  διακινητών, καταστρέφοντας το επιχειρησιακό τους μοντέλο και τιμωρώντας αυστηρά τους εγκληματίες αυτούς. 
Όσο για τη  Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας θα ήθελα να σημειώσω ότι αυτή έχει συμβάλει ουσιαστικά και αποτελεσματικά σε αυτό. Η πλήρης εφαρμογή της και η συνεχιζόμενη εφαρμογή της θα συμβάλλει ακόμη περισσότερο όπως ακριβώς έχει συμφωνηθεί
Πρέπει όλοι να συμβάλλουμε ώστε οι ελληνικές αρχές να μπορέσουν να εντατικοποιήσουν την εφαρμογή της Δήλωσης επιταχύνοντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Οφείλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι κανείς δε πρέπει να διακινδυνεύει τη ζωή του στη θάλασσα, για να φτάνει παράτυπα στην Ευρώπη, γιατί πολύ απλά θα επιστρέφεται στη χώρα του.
Αυτό δε σημαίνει ότι κλείνουμε τα μάτια στην ανθρώπινη τραγωδία που συντελείται στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Μεσόγειου. Αντίθετα, ενθαρρύνουμε, στηρίζουμε πολιτικά, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και χρηματοδοτούμε  την επανεγκατάσταση των προσφύγων.
Ήδη από τις 50.000 καινούριες θέσεις που ανακοινώσαμε τα Κράτη Μέλη δήλωσαν έτοιμα να καλύψουν σχεδόν 35000 από αυτές, και αναμένουμε ακόμα περισσότερες δεσμεύσεις.
Στο άμεσο μέλλον,  οφείλουμε να συνεργαστούμε ώστε κανείς από τους ανθρώπους που προσωρινά φιλοξενούμε να μη βρεθεί ξανά απροστάτευτος σε καιρικές συνθήκες σαν και αυτές που ζήσαμε πέρσι.
Δεν υπάρχει ούτε περιθώριο, αλλά ούτε είναι ώρα για αλληλοκατηγορίες. Είναι αλήθεια, ότι η γεωγραφική θέση της Ελλάδος την εξέθεσε σε μεγάλες προσφυγικές και μεταναστευτικές πιέσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα. 
Και όπως κατ' επανάληψη έχω πει, στο ξεκίνημα αυτής της άνευ προηγουμένου κρίσης, τόσο η Ελλάδα, όσο και ολόκληρη η Ευρώπη δε βρέθηκαν προετοιμασμένες. Θα έλεγα δε, βρέθηκαν και απροστάτευτες. Η Ευρώπη, όμως, δεν άφησε μόνη της την Ελλάδα, όπως δεν άφησε μόνη της και την Ιταλία, από την πρώτη κιόλας στιγμή. Η βοήθεια ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι και στο μέλλον ουσιαστική και συνεχής, σε μέσα, δυνατότητες και χρήματα. 
Οι πιέσεις όμως δεν έχουν σταματήσει. Και δε γνωρίζουμε και πότε θα σταματήσουν. Οι δε απρόβλεπτες καιρικές μεταβολές και ο βαρύς χειμώνας που ενέσκηψε πέρσι ανέδειξαν μια δραματική πτυχή αυτού του θέματος. Συνθήκες απαράδεκτες για την πολιτισμένη Ευρώπη. Ήταν εικόνες ντροπής. Αυτές οι εικόνες δεν πρέπει να επαναληφθούν. 
Γι' αυτό σε συνεργασία με τις Ελληνικές αρχές λαμβάνονται πλέον όλα τα απαραίτητα μέτρα που προανέφερα για να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. Οφείλουμε να συνεχίσουμε την προετοιμασία για το χειμώνα και προλαβαίνουμε να το κάνουμε. Πρέπει να εντείνουμε τη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.
Ειδική, ωστόσο, αναφορά πρέπει να γίνει για την τοπική κοινωνία και τους πολίτες των νησιών που με τη στάση τους έστειλαν ένα μήνυμα ανθρωπιάς, ευαισθησίας και πολιτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η Ευρώπη της ευημερίας, του πολιτισμού, του ανθρωπισμού δεν είναι δυνατόν να μην είναι σε θέση να προσφέρει προστασία σε 10.000 ανθρώπους. Και την ευθύνη για να το κάνουμε αυτό τη μοιραζόμαστε όλοι, Ευρωπαϊκοί θεσμοί, κράτη μέλη, κοινωνία των πολιτών. Συλλογική λοιπόν η ευθύνη, συλλογική και η δουλειά που πρέπει να κάνουμε για να ανταποκριθούμε σε αυτό το ανθρωπιστικό μας καθήκον. 

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15