Παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για την Μετανάστευση από τον Επίτροπο Δ. Αβραμόπουλο

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
13 Μάιος 2015
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση, παρουσίασε σήμερα ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. 

Σε συνέντευξη τύπου, μετά την ομόφωνη υιοθέτησή της από το  Κολέγιο των Επιτρόπων, ο κ. Αβραμόπουλος, παρουσία του πρώτου Αντιπροέδρου της Επιτροπής κ. Frans Timmermans και την Ύπατης Εκπρόσωπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Federica Μorgerini, ανέφερε τα εξής:

"Βρίσκομαι στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να παρουσιάσω σήμερα την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση. Μετά τη σκληρή δουλειά των τελευταίων μηνών, είμαστε επιτέλους σε θέση να παρουσιάσουμε ένα πλήρες πρόγραμμα για την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική.

 Η Ατζέντα ανταποκρίνεται άμεσα στην ανάγκη να σωθούν ζωές και να στηριχθούν με τολμηρές δράσεις οι χώρες που είναι στην πρώτη γραμμή. Δεν αφορά στο άνοιγμα ή το κλείσιμο των συνόρων, γιατί και τα δύο αυτά σενάρια δεν είναι ρεαλιστικά.

Αξιοποιώντας την εμπειρία μας, είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των πολιτών με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Αφενός,  θα ενισχύουμε τις επιχειρήσεις "Τρίτων" και "Ποσειδών" που βρίσκονται υπό την εποπτεία της υπηρεσίας Frontex.

Θα στηρίξουμε τις χώρες διέλευσης, όπως  Ιορδανία, Τουρκία, Τυνησία και οι οποίες φέρουν το κύριο βάρος των προσφύγων, ή τον Νίγηρα, για να σταματήσουμε τα δίκτυα διακίνησης προς την Λιβύη.

Για την καταπολέμηση των διακινητών, θα λάβουμε μέτρα για την πρόληψη των εγκληματικών δραστηριοτήτων τους, θα τους σταματήσουμε, θα οδηγήσουμε τους δράστες στη δικαιοσύνη και θα κατασχέσουμε τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Θα ενισχύσουμε την υπηρεσία Frontex, έτσι ώστε μετανάστες που δεν έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, να μπορούν να επαναπατρισθούν. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό.

Αφετέρου, για να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη, έχουμε στη διάθεση μας επιπλέον €60 εκατομμύρια για τη χρηματοδότηση των κρατών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Θα προτείνουμε την ενεργοποίηση του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης που προβλέπεται στη Συνθήκη και με αυτόν τον τρόπο θα οργανώσουμε μια δίκαιη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο από τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, σε άλλα κράτη μέλη.  Η μετεγκατάσταση θα βασίζεται σε έναν "μηχανισμό κατανομής" (distribution key).

Ένα ακόμα κρίσιμο στοιχείο για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης είναι και το πρόγραμμα επανεγκατάστασης. Με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, θέλουμε να φέρουμε με ασφάλεια και νόμιμα στην ΕΕ 20.000 πρόσφυγες από τρίτες χώρες. Την προσπάθεια αυτή θα χρηματοδοτήσουμε με  € 50.000.000.

Για την μετεγκατάσταση και επανεγκατάσταση των μεταναστών, έχουμε αναπτύξει τον "μηχανισμό κατανομής" (distribution key) που βασίζεται σε αντικειμενικά, μετρήσιμα και επαληθεύσιμα κριτήρια.

Τα κριτήρια είναι: ο πληθυσμός της χώρας,  το συνολικό ΑΕΠ της χώρας, ο αριθμός των αιτήσεων για άσυλο και ο αριθμός των ατόμων που έχουν ήδη επανεγκατασταθεί, καθώς και ο δείκτης ανεργίας στη χώρα.

Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε, η Ατζέντα επιτυγχάνει τη σωστή ισορροπία μεταξύ των βασικών στοιχείων της μετανάστευσης. Από τη μία πλευρά, αντιμετωπίζει τους διακινητές και τα βαθύτερα αίτια της μετανάστευσης. Από την άλλη πλευρά, προστατεύει τους πρόσφυγες.  Τώρα λοιπόν πρέπει να ξεκινήσει η εφαρμογή της.

Λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της κατάστασης, η Επιτροπή θα εγκρίνει ήδη από τα τέλη Μαΐου μια σύσταση για ένα πρόγραμμα επανεγκατάστασης, μια νομοθετική πρόταση για τη δημιουργία σχεδίου έκτακτης μετεγκατάστασης εντός της ΕΕ και ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της λαθραίας διακίνησης μεταναστών, και τη συμβουλευτική καθοδήγηση για τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Τέλος θα παρέχει νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την επιχείρηση "Τρίτων" . Θα ξεκινήσει επίσης μια δημόσια διαβούλευση για την Μπλε Κάρτα. Επιπλέον, μαζί με την  Ύπατη Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική Federica Μorgerini, θα εντείνουμε τις επαφές μας με τρίτες χώρες για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης.

Στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών, είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε αυτήν την ολοκληρωμένη προσέγγιση, η οποία θα βελτιώσει σημαντικά τη διαχείριση της μεταναστευτικού προβλήματος στην Ευρώπη.

Όμως, όλοι πρέπει να εργαστούμε από κοινού. H Επιτροπή ασκεί πλήρως το δικαίωμα πρωτοβουλίας της ώστε να αντιμετωπιστούν όλες οι διαστάσεις της μετανάστευσης, έχει δε αρχίσει ήδη να κινητοποιεί όλους τους πόρους της για την υλοποίηση των δράσεων. Ωστόσο, δεν εξαρτώνται όλα από εμάς. Υπάρχει κοινή ευθύνη. Ελπίζω ειλικρινά ότι τα κράτη μέλη θα κάνουν το καθήκον τους ώστε να γίνουν οι προτάσεις που περιέχονται στην Ατζέντα πραγματικότητα."

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15