Προς Μια Ευρώπη Που Υπερασπίζεται, Προστατεύει και Ενισχύει. Άρθρο του Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου για το βιβλίο της διαΝΕΟσις "Η Επόμενη Ευρώπη"

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
1 Ιουν 2018

https://www.dianeosis.org/2018/06/dimitris-avramopoulos-epomeni-evropi/

Προς μια Ευρώπη που προστατεύει, ενδυναμώνει και υπερασπίζεται

Άρθρο του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δ. Αβραμόπουλου για το βιβλίο "Η Επόμενη Ευρώπη".

Μέσα από τις στάχτες των δυο παγκοσμίων πολέμων, συνετοί, οραματιστές και αποφασισμένοι ηγέτες, στο όνομα των προσδοκιών των ευρωπαϊκών λαών, οικοδόμησαν την Ευρώπη της ειρήνης, της δημοκρατίας, της σταθερότητας, της προόδου. Άφησαν πίσω τις δραματικές τους εμπειρίες και αντιπαλότητες αιώνων και επέλεξαν να ιδρύσουν μια ένωση κρατών πάνω στις βασικές αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Και οι αρχές αυτές δεν είναι μόνο ηθικές. Είναι νομικά δεσμευτικές για όλα τα κράτη-μέλη που έχουν συνυπογράψει και αποδεχθεί τα ιδρυτικά κείμενα της Ένωσης, όπου και διατυπώνονται με σαφήνεια.

Στις μέρες μας, ωστόσο, εξήντα χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης και σαράντα χρόνια από την ημέρα που η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα άρχισε να λειτουργεί, οι αρχές αυτές παραγνωρίζονται. Επικίνδυνες δυνάμεις του λαϊκισμού και του εθνικισμού αποδυναμώνουν το περιεχόμενο της Ευρώπης και το ευρωπαϊκό εγχείρημα αμφισβητείται. Πολλοί ξεχνούν το σκοτεινό παρελθόν και θεωρούν δεδομένη την ευημερία, τη δημοκρατία και την πρόοδο.   

Κάποιες κυβερνήσεις, έχοντας στρέψει την προσοχή τους στο εσωτερικό των χωρών τους και αγνοώντας τις ευθύνες τους, εξέθρεψαν συνειδητά τον ευρωσκεπτικισμό με τον εύκολο, ρηχό αλλά ευχάριστο λαϊκιστικό τους λόγο. Ορισμένα κράτη μέλη παρεκκλίνουν, με τον τρόπο αυτό, από τις θεμελιώδεις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες όπως το Κράτος Δικαίου, η αλληλεγγύη και η κοινή ευθύνη. Το φαινόμενο αυτό αποτελεί συνέπεια της μεγαλύτερης κρίσης που διέρχεται η Ευρώπη σήμερα: μια κρίση υπαρξιακή, που απειλεί την ίδια την υπόστασή της. Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ένωσή μας γίνεται λίγο μικρότερη, καθώς ένα μέλος πήρε την απόφαση να την εγκαταλείψει. Το γεγονός αυτό, όμως, σε καμία περίπτωση δεν μας καθιστά πιο αδύναμους. Αντιθέτως, τα κράτη μέλη στέλνουν καθημερινά ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας και της κοινής ευρωπαϊκής πορείας στο μέλλον, μέσω του σεβασμού στη διαφορετικότητα και της αλληλεγγύης που επιδεικνύουν στην πράξη.

Τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στιγμάτισαν τις κοινωνίες μας και καλλιέργησαν το φόβο. Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε την Ευρώπη και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών της. Παράλληλα οφείλουμε να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το ανοικτό πνεύμα και την ανεκτικότητα, που αποτελούν τη βάση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Κρίσιμης σημασίας για το μέλλον και την ενότητα της Ευρώπης είναι, επομένως, η αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και των ζητημάτων της ασφάλειας. 

Ορισμένοι πίστευαν ότι ο καταλύτης για την αμφισβήτηση της Ευρώπης θα ήταν η οικονομική κρίση. Τελικά αποδεικνύεται ότι είναι η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Και τούτο γιατί η διαχείριση της κρίσης αυτής κλόνισε τις δυο βασικές αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα: την αλληλεγγύη και την υπευθυνότητα. Το μεταναστευτικό, επομένως, αποτελεί βασική προτεραιότητα, κάτι το οποίο είχε λάβει υπόψη του ο Πρόεδρος Γιούνκερ, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του και δημιούργησε το χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου Μετανάστευσης. Ήταν τιμή, αλλά και ιδιαίτερη πρόκληση για μένα να αναλάβω την θέση και την ευθύνη αυτή, καθώς ως Έλληνας βρίσκομαι πολύ κοντά στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης. 

Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και εργαζόμαστε για να προωθήσουμε μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση σε ό, τι αφορά την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Αυτό, εξάλλου, αντικατοπτρίζει τη βούληση του μεγαλύτερου μέρους των πολιτών, καθώς σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου, η πλειοψηφία των Ευρωπαίων επιθυμεί μια κοινή ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό.

Στον τομέα της μετανάστευσης έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο, πρέπει, όμως, να γίνουν, ακόμη, πολλά περισσότερα. Από την πρώτη στιγμή εντείναμε τις προσπάθειές μας και καταφέραμε να υιοθετήσουμε την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση. Δεν αντιμετωπίσαμε μόνο τις άμεσες ανάγκες αλλά προτείναμε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική. Έχουμε ήδη επιτύχει πάνω από 30.000 μετεγκαταστάσεις, ανακουφίζοντας χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο του προβλήματος, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.

Σημασία έχει τώρα να προχωρήσουμε ενωμένοι και να διαχειρισθούμε αποτελεσματικά τη μετανάστευση. Η Ευρώπη πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για όποια επόμενη, μελλοντική κρίση. Η μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητά μας. Πρέπει να επιτύχουμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης. Χρειαζόμαστε ένα πιο εναρμονισμένο και αποτελεσματικό σύστημα όπου όλα τα κράτη μέλη θα έχουν τις ίδιες συνθήκες υποδοχής και θα εφαρμόζουν τις ίδιες διαδικασίες χορήγησης ασύλου. Σημαντικά βήματα έχουν γίνει, καθώς η μεταρρύθμιση βρίσκεται ήδη υπό συζήτηση και πρόσφατα υπερψηφίστηκε από την επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Πρέπει να συνεχίσουμε τη δράση μας για τη διάσωση ζωών, την προστασία των παιδιών-μεταναστών, τη δημιουργία ασφαλών και νόμιμων οδών προς την Ευρώπη, την προστασία των εξωτερικών μας συνόρων, την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων διακινητών και την  αποτελεσματική επιστροφή όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ.

Σε ό, τι αφορά τις επανεγκαταστάσεις, προτεραιότητά μας είναι η προώθηση νόμιμων οδών. Ενισχύοντας τις ασφαλείς και νόμιμες οδούς, άτομα που χρήζουν προστασίας δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένα να στηρίζονται σε εγκληματίες και διακινητές και να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να βρουν προστασία στην ΕΕ. Η Επιτροπή κατέθεσε την πρότασή της προς τα Κράτη Μέλη για την επανεγκατάσταση τουλάχιστον 50.000 ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου 2019. Υποστηρίζουμε την πρόταση αυτή διαθέτοντας 500 εκατομμύρια ευρώ. 

Χρειαζόμαστε, επίσης, μια περισσότερο αποτελεσματική πολιτική επιστροφών. Οι επιστροφές αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την πιο αποτελεσματική πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης. Μέσω του συνδυασμού των προσπαθειών μας, η Ένωση θα ασκήσει ισχυρότερη πίεση προς τρίτες χώρες για να διασφαλισθεί η συνεργασία τους σε ό, τι αφορά τις επανεισδοχές και τις επιστροφές. 

Θα πρέπει να παραδεχθούμε και να αναγνωρίσουμε ότι το μεταναστευτικό κύμα δεν θα κοπάσει τόσο εύκολα. Το τόξο της κρίσης που περιβάλλει την Ευρώπη, θα συνεχίσει να φέρνει πρόσφυγες. Η σταθεροποίηση της κατάστασης μπορεί να γίνει μόνον σε μακροπρόθεσμη βάση, με διαρθρωτικές λύσεις. Σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, χάρη στην οποία μειώσαμε σημαντικά τις παράτυπες αφίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, εκτός από τη συνεργασία μας με την Τουρκία, εντείνουμε τις προσπάθειές μας στην Κεντρική Μεσόγειο. Φέτος το καλοκαίρι, καταφέραμε να ενισχύσουμε τον έλεγχο κατά μήκος της διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου και να μειώσουμε αισθητά της αφίξεις σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Είναι σημαντικό να δείξει η Ευρώπη αλληλεγγύη προς την Αφρική και να αντιμετωπίσει τα βαθύτερα αίτια της μετανάστευσης. 2.85 δις ευρώ έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής από το Ευρωπαϊκό Καταπιστευματικό Ταμείο για την Αφρική για τη σταθερότητα και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης και των ατόμων που έχουν εκτοπισθεί σε 26 χώρες της περιοχής του Σαχέλ και της λίμνης Τσαντ, καθώς και στη Βόρεια και την Ανατολική Αφρική. Είναι ανάγκη να υπάρξει πιο στενή συνεργασία με τις τρίτες χώρες σε όλες τις πτυχές της μετανάστευσης.

Σε ό, τι αφορά τη νόμιμη μετανάστευση, η Ευρώπη είναι μια ήπειρος που γερνάει με ελλείψεις δεξιοτήτων σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας. Πρέπει να δημιουργήσουμε νόμιμες διόδους για τους μετανάστες που έχει ανάγκη η ευρωπαϊκή οικονομία και που θα συμπληρώσουν τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την πλήρη απασχόληση του εργατικού μας δυναμικού. Η οικονομική μετανάστευση δεν είναι και δεν πρέπει να είναι παράτυπη. Από το 2018, η Επιτροπή θα είναι έτοιμη να συντονίσει ειδικά πιλοτικά προγράμματα για οικονομικούς μετανάστες με επιλεγμένες τρίτες χώρες και να παράσχει σχετική οικονομική υποστήριξη, σε συνεργασία με Κράτη Μέλη που επιθυμούν να συνεργασθούν, ανάλογα με τις ανάγκες των εγχώριων αγορών εργασίας. 

Η παροχή προστασίας σε αυτούς που την έχουν ανάγκη αποτελεί ηθική και νομική μας υποχρέωση. Οι προκλήσεις του μεταναστευτικού θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν το μέλλον της Ευρώπης. Την ίδια στιγμή, η κινητικότητα αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της εποχής μας. Δεν μπορούμε να τη σταματήσουμε, αλλά μπορούμε να τη διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά. Σε αυτή τη βάση, προτείνουμε την περαιτέρω ενίσχυση και προστασία της Σένγκεν, που επιτρέπει σε περισσότερους από 400 εκατομμύρια ανθρώπους να μετακινούνται ελεύθερα. 

Ανήκω σε μια γενιά που έχει ζήσει τις σφραγίδες και τις ουρές κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων, ακόμα και την αβεβαιότητα, όταν διασχίζαμε τα ευρωπαϊκά σύνορα. Η Σένγκεν είναι το πιο απτό επίτευγμα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Θα πρέπει να τη διατηρήσουμε και να την υπερασπιστούμε. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, έχουμε περάσει πολύ δύσκολες στιγμές, διότι τα κράτη μέλη πιστεύουν ότι είναι καιρός να επαναφέρουν τους συνοριακούς ελέγχους, και η μετανάστευση ήταν στο επίκεντρο των ανησυχιών τους. Προτείναμε μια στοχευμένη τροποποίηση του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν, που αφορά στην προσωρινή επαναφορά ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα σε περίπτωση που Κράτη Μέλη αντιμετωπίζουν σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. Η Σένγκεν συνεχίζει να υφίσταται. Αν καταρρεύσει, τότε αυτό θα σημαίνει την αρχή του τέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπως την γνωρίζουμε.

Θέσαμε σε εφαρμογή δράσεις με στόχο την ενίσχυση των εξωτερικών μας συνόρων και την αποτελεσματικότερη προστασία των ελεύθερων εσωτερικών μετακινήσεων, δημιουργώντας σε χρόνο ρεκόρ την Ευρωπαϊκή Συνοριοακτοφυλακή, που πλέον βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. 

Τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στη Μασσαλία, τη Βαρκελώνη και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις μας υπενθυμίζουν ότι η διαρκώς εξελισσόμενη απειλή της τρομοκρατίας δεν γνωρίζει σύνορα. Θα ήταν επομένως λάθος μας, να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία υψώνοντας τείχη. Ναι, η εσωτερική ασφάλεια είναι εθνική αρμοδιότητα - αλλά η τρομοκρατία δεν περιορίζεται στα εθνικά σύνορα. Χρειαζόμαστε μια αλλαγή νοοτροπίας και η ασφάλεια αποτελεί ένα ακόμα χειροπιαστό παράδειγμα της ανάγκης για περισσότερη Ευρώπη ώστε να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις. Για τον λόγο αυτό, έχουμε υιοθετήσει την ευρωπαϊκή ατζέντα για την ασφάλεια, ενώ προωθούμε και εφαρμόζουμε συγκεκριμένες δράσεις για την πρόληψη και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλα τα επίπεδα. Χτίζοντας πρωτίστως πάνω στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, ενισχύουμε τη συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών αρχών και των υπηρεσιών πληροφοριών, βελτιώνουμε τα πληροφοριακά μας συστήματα και τη διαλειτουργικότητά τους, δημιουργούμε και αξιοποιούμε εργαλεία για να εμποδίσουμε τις μετακινήσεις των τρομοκρατών, την πρόσβασή τους σε μέσα και υλικά για τρομοκρατικές επιθέσεις, τη διάδοση της τρομοκρατικής τους προπαγάνδας στο διαδίκτυο και τη ριζοσπαστικοποίηση. Η Επιτροπή πρόσφατα υπέβαλε την 11η έκθεση για την Ένωση Ασφάλειας μια σειρά επιχειρησιακών και συγκεκριμένων μέτρων για την αποτελεσματικότερη προστασία των πολιτών της ΕΕ έναντι των τρομοκρατικών απειλών. Τα μέτρα αυτά θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να προστατεύουν τους δημόσιους χώρους και να παρεμποδίζουν την πρόσβαση των τρομοκρατών σε μέσα για την πραγματοποίηση των επιθέσεων.

Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για να δημιουργήσουμε μια πραγματική Ένωση Ασφάλειας είναι να υπάρξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών, κάτι στο οποίο εξακολουθεί να αντιστέκεται το «βαθύ κράτος» τους, που συνεχίζει να αντιμετωπίζει την ασφάλεια ως αποκλειστικά εθνικό ζήτημα.  

Επιπλέον, είναι πολύ ανησυχητική η εξάπλωση τρομοκρατικής προπαγάνδας στο Διαδίκτυο. Περισσότερο από ποτέ, το Διαδίκτυο έχει εξελιχθεί σε πεδίο μάχης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Απειλές για την ασφάλεια, την ευημερία, την οικονομία και την κοινωνία στο σύνολό της έχουν πλέον μεταφερθεί στο διαδίκτυο. Ένα ακόμα πεδίο μάχης κατά της τρομοκρατίας αποτελεί ο κυβερνοχώρος. Συμμετέχουμε ενεργά στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), με έδρα την Ελλάδα, και στο Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ, καθώς η κυβερνοασφάλεια είναι προτεραιότητά μας.

Κάποιοι ανησυχούν για την εκχώρηση εθνικών αρμοδιοτήτων προς τις "Βρυξέλλες". Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η Ευρώπη δεν είναι κάτι αφηρημένο. Είναι εύκολο αλλά και ταυτόχρονα ανεύθυνο και λαϊκιστικό, να ασκούμε πάντα κριτική στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ευρώπη είμαστε όλοι, κυβερνήσεις, πολιτικοί, πολίτες, πολιτικά κόμματα, επιχειρήσεις και επιχειρηματική κοινότητα, τα μέσα. Η επιτυχία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος αποτελεί κοινή ευθύνη όλων. Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι για να είμαστε ισχυροί. Αυτό είναι το νόημα της ένωσης, να γινόμαστε καλύτεροι, μαζί. Δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένο ό, τι έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα. Η καλύτερη επιλογή είναι να προχωρήσουμε ενωμένοι και τα 27 Κράτη Μέλη της ΕΕ. Δεν μπορούμε να διαιρεθούμε ή να κινηθούμε προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Φυσικά και δεν μπορούμε να γίνουμε μια Ομοσπονδιακή Ένωση. Μπορούμε, όμως, να αποκτήσουμε ομοσπονδιακού τύπου λειτουργίες στο μεταναστευτικό και την ασφάλεια, την άμυνα, την οικονομία, την εξωτερική πολιτική. Αυτή η προσέγγιση είναι και πάντοτε θα είναι σύμφωνη με τις βασικές αρχές των Συνθηκών: των κοινών μας αξιών και της υποχρέωσής μας για αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών και των κρατών μελών. Ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι να στηριχθεί και να ενισχυθεί, ακόμη περισσότερο, η ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Όσον αφορά στη χώρα μας, η Ευρώπη λειτούργησε καταλυτικά στην πραγματοποίηση σημαντικών και διαρθρωτικών αλλαγών. Τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια, η Ελλάδα έχει πετύχει σπουδαία επιτεύγματα με τη βοήθεια της Ένωσης. Ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέπουμε τις δικές μας ευθύνες για να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτεία, τις ευθύνες που όλοι οι Έλληνες πολίτες εξίσου μοιραζόμαστε. Οι ευθύνες αυτές παραμένουν μεγάλες και ίσως εξηγούν γιατί η κατεξοχήν αυτή ευρωπαϊκή χώρα, θεμέλιο ιστορικό και πολιτισμικό της Ευρώπης, βρίσκεται σε κρίση. Ωστόσο, ο δρόμος προς την έξοδο δεν μπορεί παρά να είναι μόνον ο δρόμος της Ευρώπης, που αυτή και μόνον μπορεί να εγγυηθεί ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας.

Η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλείται να κάνει σωστή χρήση της ιστορικής και γεωπολιτικής της θέσης, των πολιτικών και πολιτισμικών δεσμών με την ευρωπαϊκή οικογένεια και τα γειτονικά έθνη, διαδραματίζοντας έναν υπεύθυνο ρόλο, ως σταθερός και σταθεροποιητικός γεωπολιτικός παράγοντας. Αυτή τη σφαιρική προσέγγιση για τη σχέση και τη θέση της στην Ευρώπη καλείται η Ελλάδα να λάβει, συμβάλλοντας στη συνολική και συλλογική προσπάθεια για την ενίσχυση και ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Η ευρωπαϊκή οικογένεια κατάφερνε πάντα να βγαίνει πιο δυνατή μέσα από εσωτερικές κρίσεις, γιατί πάντα επέλυε τα προβλήματά της με τον  διάλογο και τον συμβιβασμό, με πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης. Αυτή είναι η πεμπτουσία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, αυτό αντιπροσωπεύουν οι δημοκρατικές μας αξίες. Οι μελλοντικές γενιές θα μας κρίνουν αυστηρά εάν επιστρέψουμε στο σκοτεινό παρελθόν, σε καιρούς διχασμού, εθνικιστικού ανταγωνισμού, κλειστών συνόρων και πολέμων. Έχουμε καθήκον απέναντι στις μελλοντικές γενιές, να ενισχύσουμε την Ευρώπη και να κρατήσουμε ζωντανό το ευρωπαϊκό όραμα.

Οι περισσότερες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι κοινές και δεν γνωρίζουν σύνορα. Μόνο εργαζόμενοι από κοινού μπορούμε να προστατεύσουμε και διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των χωρών μας και των πολιτών μας. Το μέλλον της Ευρώπης αναδύεται από το παρελθόν και την ιστορία της, η οποία έχει αποδείξει ότι ο μόνος δρόμος προς τα μπρος είναι μια Ευρωπαϊκή Ένωση ενωμένη.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15