Σημεία ομιλίας Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου σε εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, Βρυξέλλες 11/4/2017

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
11 Απρ 2017
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Video: https://youtu.be/2HDFmV-Qc88

 Η συζήτηση για την προστασία των εξωτερικών συνόρων δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη.

Όταν η παρούσα Επιτροπή ανέλαβε τα καθήκοντά της, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε δύο κρίσεις ταυτόχρονα: τη μεταναστευτική κρίση και την κρίση στην ασφάλεια. Η προστασία των εξωτερικών μας συνόρων αποτελεί τον συνδετικό κρίκο των δύο αυτών κρίσεων.

Όταν ξεκίνησα τη θητεία μου ως Επίτροπος και ανέλαβα αυτό το χαρτοφυλάκιο, δεν διαφαινόταν ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με δύο κρίσεις ταυτόχρονα. Αποδείχθηκε ότι, περισσότερο και από την ήδη υπάρχουσα οικονομική κρίση, οι δυο κρίσεις αυτές είναι που θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον και την συνοχή της Ένωσής μας.

Είναι γεγονός ότι κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος. Ούτε η ΕΕ, ούτε τα Κράτη Μέλη. Σήμερα, είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις.

Πρώτα απ'όλα, εστιάσαμε στην διαφύλαξη και την προστασία των εξωτερικών μας συνόρων. Σε χρόνο ρεκόρ, δημιουργήσαμε την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή που αποτελεί κεντρικό πυλώνα της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και έγινε σύμβολο μιας Ένωσης απτών αποτελεσμάτων.

Ο Οργανισμός θα είναι, άμεσα, πλήρως λειτουργικός. Βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και μπορεί να υποστηρίξει τα Κράτη Μέλη στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων. Ωστόσο, τα Κράτη Μέλη πρέπει να συμβάλλουν περαιτέρω για να διασφαλιστεί η πλήρης επιχειρησιακή ετοιμότητα των εφεδρειών ταχείας αντίδρασης συνοριοφυλάκων και εξοπλισμού.

Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα συμβάλλει και στον τομέα των επιστροφών. Η επιστροφή υπηκόων τρίτων χωρών, που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής, αποτελεί σημαντικό στοιχείο της διαχείρισης της μετανάστευσης.

Τα Κράτη Μέλη της πρώτης γραμμής εξακολουθούν να χρειάζονται τη βοήθειά μας. Βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία, στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Παράλληλα, η συνεργασία με τους γείτονές μας είναι σημαντική σε πολιτικό αλλά και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω πως η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας λειτουργεί, και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τη διατηρήσουμε. Έχει απτά αποτελέσματα.

Δεν βρισκόμαστε στο σημείο που ήμασταν πριν από 2 χρόνια. Τα hotspots λειτουργούν, σχεδόν όλοι όσοι καταφθάνουν καταγράφονται, ταυτοποιούνται, και δακτυλοσκοπούνται. Τα Κράτη Μέλη έχουν κάνει καλή δουλειά.

Όπως διαπιστώσαμε στην πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο, αλλά και αλλού, σημαντικό ρόλο για την ασφάλεια έχουν τα εξωτερικά μας σύνορά. Η αλληλεπίδραση των πολιτικών μας στη μετανάστευση και στην ασφάλεια ξεκινά στα εξωτερικά μας σύνορα.

Πρέπει να γνωρίζουμε ποιος διασχίζει τα εξωτερικά σύνορα και να πραγματοποιείται έλεγχος στις βάσεις δεδομένων ασφάλειας. Για τον λόγο αυτό, από την περασμένη Παρασκευή, έχουμε εισαγάγει συστηματικούς ελέγχους για όλους όσοι διέρχονται από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες και το Παρίσι πραγματοποιήθηκαν από πολίτες της ΕΕ που πήγαν στη Συρία και κατάφεραν να επιστρέψουν στην Ευρώπη απαρατήρητοι.

Ίσως γνωρίζετε ότι έχουν υπάρξει κάποιες αρχικές δυσκολίες στην εφαρμογή. Αύριο, στο πλαίσιο της συνάντησης με εμπειρογνώμονες των κρατών μελών, θα βοηθήσουμε ώστε να εφαρμοστεί η νομοθεσία και να διασφαλισθεί η ομαλή ροή της κυκλοφορίας, χωρίς όμως να διακυβεύεται η ασφάλεια. Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2016, υιοθετήσαμε σχέδιο δράσης για την Ασφάλεια των ταξιδιωτικών εγγράφων.

Πέρα από την απειλή που προέρχεται από εγχώριους τρομοκράτες (home-grown terrorists), υπάρχει έλλειψη πληροφοριών σε ό,τι αφορά υπηκόους τρίτων χωρών. Γι’ αυτό προτείναμε το σύστημα Εισόδου-Εξόδου στην ΕΕ, για να καταγράφονται οι πολίτες τρίτων χωρών όταν διασχίζουν τα σύνορα της ΕΕ. Το σύστημα Εισόδου-Εξόδου αποτελεί βασική μας πρόταση για τη βελτίωση της ασφάλειας στον χώρο Σένγκεν.

Ένα άλλο κομμάτι του παζλ είναι και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδίου (ETIAS). Η ταχεία έγκριση του ΕΤΙΑS είναι απαραίτητη, για την ασφάλεια των πολιτών μας και τη σωστή διαχείριση των συνόρων μας.

Τους τελευταίους μήνες, λόγω των ταυτόχρονων κρίσεων στην ασφάλεια και στη μετανάστευση, η ζώνη Σένγκεν βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση. Ορισμένοι θέτουν υπό αμφισβήτηση ακόμα και την επιβίωσή της. Η συνθήκη Σένγκεν είναι ένα από τα σπουδαιότερα και πιο απτά επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε, προκειμένου να διατηρήσουμε και να υπερασπιστούμε αυτό το επίτευγμα.

Ορισμένα κράτη μέλη έχουν επαναφέρει προσωρινά ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα για να αντιμετωπίσουν την παράτυπη μετανάστευση και την τρομοκρατική απειλή. Οι αποφάσεις αυτές είναι σύμφωνες με τον Κώδικα Συνόρων Σένγκεν. Φυσικά, δεν είναι κάτι που μας ευχαριστεί, και θέλουμε να επιστρέψουμε το συντομότερο δυνατόν στην αποκατάσταση της κανονικής λειτουργίας του χώρου Σένγκεν.

Με την ενίσχυση των εξωτερικών μας συνόρων, ενισχύουμε και τη διαχείριση της μετανάστευσης. Βελτιώνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών στα εξωτερικά μας σύνορα θα μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία πιο αποτελεσματικά.

Ο στόχος μας παραμένει ίδιος: Μια ανεκτική, φιλόξενη και ανοικτή Ένωση, η οποία θα εξασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών της, ενώ παράλληλα θα παραμένει προσηλωμένη στις ηθικές, νομικές και πολιτικές της αξίες. Απευθύνω έκκληση προς τα κράτη μέλη και τις κυβερνήσεις τους, να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις τους.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15