Σημεία ομιλίας Επιτρόπου κ. Δ. Αβραμόπουλου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για τα "έξυπνα σύνορα"

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
10 Ιουν 2015
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρουσίασε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, την υπό διαμόρφωση πρόταση για τα "έξυπνα σύνορα" (smartboarders), που αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές του 2016. 

Στην ομιλία του, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Όπως ανακοινώθηκε στην Ατζέντα για την Ασφάλεια στις 28 Απριλίου, και στην Ατζέντα για τη Μετανάστευση στις 13 Μαΐου, πρόθεσή μας είναι να παρουσιάσουμε στις αρχές του 2016 μια αναθεωρημένη πρόταση σχετικά με τα "έξυπνα σύνορα".

Η σημερινή πραγματικότητα είναι ότι τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διαχείριση του αυξανόμενου αριθμού ταξιδιωτών στα σύνορα τους και στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων όπως καθορίζονται από τη Συνθήκη Σένγκεν.

Διακόσια εκατομμύρια συνοριακές διελεύσεις πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο χρόνο από υπηκόους τρίτων χωρών. Στην επόμενη δεκαετία αναμένεται να αυξηθούν οι διελεύσεις κατά 50%.

Το προτεινόμενο σύστημα, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, θα καταγράφει αυτόματα την είσοδο και την έξοδο υπηκόων τρίτων χωρών και θα υποστηρίζει τους  συνοριοφύλακες στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Επίσης, τα "έξυπνα σύνορα" θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της παράτυπης  μετανάστευσης και στον εντοπισμό ατόμων που δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα εντός του χώρου Σένγκεν.

Η προσβασιμότητα του συστήματος από τις διωκτικές αρχές, είναι ένα βασικό θέμα που θα πρέπει να μελετηθεί στην αξιολόγηση της αναθεωρημένης πρότασης (impact assessment).

Οποιαδήποτε απόφαση για πρόσβαση του προτεινόμενου συστήματος "έξυπνων συνόρων" από τις διωκτικές αρχές, θα πρέπει να βασίζεται στην αποδεδειγμένη αναγκαιότητα και αναλογικότητα του μέτρου και ταυτόχρονα, θα πρέπει να καθοριστούν αυστηρές και ουσιαστικές εγγυήσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.»

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15