Σημεία ομιλίας Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου για την ασφάλεια στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, Ελσίνκι 18/7/2019

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
18 Ιουλ 2019
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Video: https://youtu.be/m8H-8E88GTo

Τα τελευταία πέντε χρόνια, κυρίως λόγω των πολυάριθμων τρομοκρατικών επιθέσεων, έχουμε προχωρήσει στην επέκταση των κοινών πρωτοβουλιών μας στον τομέα της ασφάλειας.

Τα δομικά στοιχεία μιας αποτελεσματικής και πραγματικής Ένωσης Ασφάλειας έχουν πλέον τεθεί σε εφαρμογή. Τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε στην πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Σχετικά με τις Καταστάσεις Ονομάτων Επιβατών (PNR), τα πυροβόλα όπλα, την τρομοκρατία, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες πρέπει να ολοκληρώσουμε τη δουλειά μας και να εφαρμόσουμε  τους κανόνες.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι ως προς την περαιτέρω εμβάθυνση της Ένωσης Ασφάλειας. Το πλαίσιο της συζήτησης αυτής αποτελείται από ένα μεταβαλλόμενο θεσμικό τοπίο, με το νέο Κοινοβούλιο και τη νέα Επιτροπή, αλλά και ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο υπό συζήτηση.

Η στενότερη επιχειρησιακή συνεργασία αποτελεί αναγκαιότητα σε μια Ένωση Ασφάλειας και είμαστε πάντα ισχυροί υποστηρικτές της. Αντ’ αυτού, έχουμε ένα ανομοιόμορφο τοπίο με διμερείς και τριμερείς συμφωνίες, κενά στην εφαρμογή, νομικά εμπόδια και επιφυλάξεις για την αντιμετώπισή τους. Ακόμη, υπάρχουν τεχνικά εμπόδια αλλά και έλλειψη επενδύσεων σε σύγχρονο εξοπλισμό.

Οι αξιολογήσεις Σένγκεν επανήλθαν και πάλι με παρόμοια συμπεράσματα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η επένδυση στη βελτίωση της επιχειρησιακής συνεργασίας αποτελεί επένδυση για την ίδια την ασφάλειά μας. Η νομοθεσία αποτελεί μία μόνο πτυχή της, την οποίας είμαι βέβαιος ότι θα εξετάσει πολύ προσεκτικά η νέα Επιτροπή.

Η σειρά των συναντήσεων που έχουμε δρομολογήσει στον τομέα αυτό από σήμερα έως τον Μάρτιο, θα εξετάσει όλες αυτές τις πτυχές. Ωστόσο, οι συναντήσεις από μόνες τους δεν θα βελτιώσουν τη συνεργασία, δίχως την κατάλληλη πολιτική βούληση. Πρέπει επίσης να είμαστε έτοιμοι να δείξουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και να λάβουμε τολμηρά μέτρα για την υπέρβαση των παλαιών ταμπού.

Η τεχνολογία, με τις απειλές και τις ευκαιρίες που πηγάζουν από αυτήν, απαιτεί μία νέα τριμερή συνεργασία μεταξύ των αρχών, των ερευνητών και του ιδιωτικού τομέα.

Η διαχείριση των πληροφοριών, η αυτοματοποίηση, η διαλειτουργικότητα και τα τεχνικά μέσα που διευκολύνουν την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρχών μας αποτελούν το κλειδί για την επιτυχία.

Ξεκινήσαμε μελέτη για τον τρόπο εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου πλαισίου «Prüm» και την αξιολόγηση των δυνατοτήτων ανταλλαγής δεδομένων από τις αστυνομικές αρχές σε επίπεδο ΕΕ.

Όσον αφορά στους οργανισμούς ασφαλείας στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων, γνωρίζετε ότι έχω ασκήσει πίεση για την ενίσχυση της Europol και τον ριζικό μετασχηματισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής από την ημέρα που ξεκίνησα σε αυτή τη θέση. Και δεν θα σταματήσω μέχρι την τελευταία μέρα: οι προσδοκίες από τους οργανισμούς μας αναπτύσσονται και αυτό είναι φυσικά ευπρόσδεκτο.

Αυτοί οι οργανισμοί αποτελούν την ίδια την ουσία της ευρωπαϊκής προσέγγισης για την ασφάλεια. 

Οι διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο θα αποφασίσουν την επαρκή στήριξη που θα δοθεί στους οργανισμούς, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες των Κρατών Μελών. Χωρίς πόρους, θα είναι αδύνατο για παράδειγμα για την Europol να ανταποκριθεί στις ανάγκες των Κρατών Μελών σχετικά με το τρομοκρατικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο, το οικονομικό έγκλημα, την αποκρυπτογράφηση, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Οι απαιτήσεις από τις εθνικές αρχές των Κρατών Μελών θα αυξηθούν. Πρώτα όμως, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί διαθέτουν τους κατάλληλους πόρους για να κάνουν τη δουλειά τους.

Μετάφραση από τα αγγλικά: https://ec.europa.eu/commission/commissioners/2014-2019/avramopoulos/ann...

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15