Σημεία ομιλίας Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου σε εκδήλωση του προγράμματος «Ευρώπη για τους πολίτες» με θέμα το μέλλον της Ευρώπης, Βρυξέλλες 2/4/2019

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
3 Απρ 2019
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στη διήμερη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Η εκδήλωση αυτή είναι αφιερωμένη σε όλους εσάς και σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες. Το κύριο ερώτημα που θα ήθελα να θέσω είναι το πώς μπορούμε να φέρουμε τους πολίτες πιο κοντά στην Ευρώπη και να ενισχύσουμε τη συμμετοχή τους. 
Το 2019 είναι ένα ιστορικό έτος. Τριάντα χρόνια έχουν περάσει από την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Η μάχη για τις αξίες που θριάμβευσαν όταν έπεσε το πρώτο κομμάτι από το τείχος είναι η ίδια μάχη που συνεχίζουμε σήμερα. Ειδικά σε αυτούς τους ολοένα και πιο ταραχώδεις καιρούς που ζούμε, πρέπει να συνεχίσουμε να αποτίουμε φόρο τιμής στους αγώνες των προκατόχων μας.
Ελευθερία σε όλες τις μορφές της - να ταξιδεύουμε χωρίς εμπόδια, να μιλάμε, να γράφουμε, να διαμαρτυρόμαστε, να ακολουθούμε οποιοδήποτε επάγγελμα και να ζούμε ή να επισκεπτόμαστε όποιο μέρος θέλουμε. Σήμερα τα απολαμβάνουμε όλα αυτά και ακόμη περισσότερα. Απολαμβάνουμε όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που κέρδισαν και μας παρείχαν οι τεράστιες προσπάθειες μιας γενιάς που έζησε από πρώτο χέρι τα συντρίμμια δύο καταστροφικών πολέμων και υπέστη τις τρομακτικές συνέπειές τους.
Το έτος αυτό επίσης σηματοδοτεί 40 χρόνια από τις πρώτες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τις εκλογές που εισήγαγαν μία νέα δημοκρατία στην Ευρώπη και έδωσαν σε όλους μια φωνή στη διαμόρφωση του κοινού ευρωπαϊκού μας μέλλοντος. Αυτή είναι η πολύτιμη κληρονομιά που μας άφησαν οι γονείς και οι παππούδες μας, καθιστώντας αυτήν την Ένωση αληθινό τόπο ειρήνης και προόδου.
Έχοντας μπροστά μας λιγότερο από δύο μήνες μέχρι τις ευρωεκλογές, βιώνουμε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, μια στιγμή κατά την οποία οι θεμελιώδεις αξίες μας κλονίζονται. Η Ένωσή μας έχει γίνει και παραμένει λαμπρό παράδειγμα διαφορετικότητας, ανοχής και αλληλεγγύης, αλλά ταυτόχρονα ακούγονται όλο και περισσότερες φωνές που θέλουν να μας χωρίσουν.
Πολλές προκλήσεις έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη κατά τα τελευταία χρόνια και έχουν αποτελέσει πρόσχημα για τους λαϊκιστές και τους εθνικιστές να κερδίσουν έδαφος, μεταξύ άλλων η οικονομική κρίση, η μετανάστευση, η τρομοκρατία, οι εκστρατείες παραπληροφόρησης και το Brexit.
Οι πολίτες μας ανησυχούν, ενώ οι λαϊκιστές τροφοδοτούν τους φόβους αυτούς. Γνωρίζουμε ότι οι μεγαλύτερες ανησυχίες των πολιτών μας είναι η μετανάστευση και η ασφάλεια. Μόνο μέσω συλλογικών, ευρωπαϊκών δράσεων μπορούμε να δώσουμε λύσεις σε αυτές τις προκλήσεις. Και αυτό κάνουμε τα τελευταία χρόνια. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι πολίτες της Ευρώπης συμμετέχουν ενεργά σε αυτές τις λύσεις.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους πολίτες μας να κλειστούν στον εαυτό τους. Ενώ ορισμένοι πολιτικοί προσπαθούν να επιτύχουν αυτό ακριβώς, εμείς είμαστε σίγουροι ότι οι πολίτες μας γνωρίζουν καλύτερα.
Για την ακρίβεια, διαθέτουμε δεδομένα που επιβεβαιώνουν ότι κατά μέσο όρο περισσότερο από το 70% των πολιτών νιώθουν πολίτες της ΕΕ. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται σταθερά από το 2012, όταν ήταν 61%. Δεν θα το περίμενε κανείς αυτό, με βάση όσων έχουν γραφτεί και ακουστεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά πολίτες σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία αισθάνονται πολίτες της ΕΕ περισσότερο από όλους! Περίπου 80%!
Σε γενικές γραμμές, όλοι οι πολίτες μας νοιάζονται πραγματικά για τα δύο θεμελιώδη επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: την ελευθερία - και αυτό είναι πιο απτό σε ό,τι αφορά την ελεύθερη κυκλοφορία - και την ειρήνη για περισσότερα από 60 χρόνια. Αυτά τα αποκτήματα αντιπροσωπεύονται καλύτερα σε ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ένωσης: το χώρο Σένγκεν, που ήταν αποτέλεσμα σκληρών αγώνων και κατακτήθηκε πολύ δύσκολα. 
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις θεμελιώδεις αξίες πάνω στις οποίες χτίστηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η ελευθερία, η δημοκρατία και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και να ενθαρρύνουμε τις δραστηριότητες που διατηρούν ζωντανές τις μνήμες του παρελθόντος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραμείνουμε προσκολλημένοι στο παρελθόν. Σημαίνει ότι πρέπει να μάθουμε από αυτό και να προχωρήσουμε μπροστά χωρίς να ξεχνάμε τις φρικαλεότητες του παρελθόντος.
Πρέπει να επενδύσουμε στη συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους, βελτιώνοντας έτσι τις συνθήκες για όλους και συμβάλλοντας στη διαμόρφωση του ίδιου του μέλλοντος της Ένωσης. 
Πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε ώστε όλοι οι πολίτες αυτής της Ένωσης να αισθάνονται Ευρωπαίοι. Και όταν λέω να συνεργαζόμαστε, εννοώ να συμμετέχει ολόκληρη η κοινωνία από όλες τις γωνιές της Ευρώπης. Ευτυχώς, η συνεργασία είναι στο ευρωπαϊκό DNA μας.
Γιατί το να είσαι Ευρωπαίος είναι η ουσία της ανεκτικότητας, του πλουραλισμού και της αλληλεγγύης. Είναι η αναγνώριση των κοινών αξιών και του ανθρωπισμού, καθώς και η κοινή μας επιθυμία να ζούμε σε έναν δίκαιο, ελεύθερο και ειρηνικό κόσμο. Είναι η αποδοχή της διαφορετικότητας, της πολυγλωσσίας, της αγάπης για διαφορετικούς πολιτισμούς, ταυτότητες και παραδόσεις. είναι να φροντίζουμε ο ένας τον άλλο, να αγαπάμε το δικό μας έθνος αλλά και τους γείτονές μας, την ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Το να είσαι ευρωπαίος σημαίνει να είσαι πατριώτης και να είσαι πατριώτης σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος.
Ο ανεξέλεγκτος εθνικισμός από την άλλη πλευρά αντιπροσωπεύει μια επιδημία μίσους και διαίρεσης. Γνωρίζουμε τι έχουν κάνει στο παρελθόν ο εθνικισμός, ο διχασμοός και η ξενοφοβία. Μερικά από αυτά τα σημάδια εξακολουθούν να είναι ορατά στον κοινωνικό μας ιστό ακόμη και σήμερα.
Αυτό που χρειάζεται σήμερα η Ευρώπη είναι το είδος του ενάρετου πατριωτισμού που συνδυάζει τα εθνικά συμφέροντα προς το στόχο τη μεγαλύτερη ευημερία για όλους. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Ένωσή μας να πολωθεί λόγω ανεύθυνων φωνών που αγνοούν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της κοινωνίας μας και τις πραγματικές ανάγκες και επιθυμίες των πολιτών μας.
Οι προσεχείς ευρωεκλογές είναι η κατάλληλη ευκαιρία να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα δημοκρατίας για να διασφαλίσουμε το ευρωπαϊκό μας μέλλον και την ουσία της Ένωσης μας. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τις θεμελιώδεις αξίες μας - συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας και της ειρήνης. Αυτό ακριβώς διακυβεύεται αυτή τη στιγμή.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15