Σημεία ομιλίας Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στη Συνεδρίαση της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής για τα Παγκόσμια Σύμφωνα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και τον ρόλο των Κοινοβουλίων, Βρυξέλλες 27/2/2018

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
27 Φεβ 2018
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Video:  https://youtu.be/HlqWnp6iqow

Η σημερινή συζήτηση αφορά στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για την έγκριση, μέχρι το τέλος του χρόνου, των παγκόσμιων συμφώνων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες και για την ασφαλή, οργανωμένη και νόμιμη μετανάστευση.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή στην ιστορία της διεθνούς συνεργασίας, που θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές. Έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να αναπτύξουμε μια ευρύτερη κοινή αντίληψη σχετικά με την αποτελεσματική διαχείριση του ζητήματος της μετανάστευσης, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.    

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτή. Την περασμένη εβδομάδα,  στη Νέα Υόρκη, συναντήθηκα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Antonio Guterres, την Ειδική Εκπρόσωπο για τη Διεθνή Μετανάστευση, κα Louise Arbour και τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και Υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας κ. Lajčák. Και οι τρεις αναμένουν από την Ευρώπη να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τα παγκόσμια σύμφωνα. 

Τα τρία τελευταία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ενισχύσει τη συνεργασία της με σημαντικά κράτη εταίρους. Είναι προς το κοινό μας συμφέρον να εδραιώσουμε την παγκόσμια συνεργασία, καθώς οι πολίτες αναμένουν από εμάς να διαχειριστούμε αποτελεσματικότερα τη  μετανάστευση. Αυτό δεν αποτελεί μόνο εθνική ή ευρωπαϊκή ευθύνη, αλλά είναι παγκόσμια και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το μέλλον.

Για κάθε σύμφωνο, θα πρέπει να επιτευχθεί σωστή ισορροπία, ανάλογη με εκείνη που προσπαθούμε να πετύχουμε στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης μας πολιτικής για τη μετανάστευση. Η προσέγγιση που ακολουθούμε όλοι μαζί στην Ευρώπη, τα τελευταία 3 χρόνια, έχει αποφέρει αποτελέσματα. Ο αριθμός των αφίξεων το 2017 ήταν κατά 28 % χαμηλότερος από το 2014, πριν ξεσπάσει η κρίση.

Τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ προστατεύονται πιο αποτελεσματικά. Με την υποστήριξή μας έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών σε τρίτες χώρες. Οι αιτήσεις ασύλου μειώθηκαν κατά 50 % και τα κράτη μέλη έχουν επιταχύνει τη διαδικασία αξιολόγησης/χορήγησης ασύλου. Έχουμε εντείνει τις προσπάθειές μας για την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών και για την ενίσχυση της ασφαλούς και νόμιμης πρόσβασης στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες, σήμερα, ο αριθμός των ατόμων που έχουν εκτοπισθεί με τη βία, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει ξεπεράσει τα 65.6 εκατομμύρια. Μπροστά στο δράμα των προσφύγων που επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια πρέπει να είμαστε σαφής: ένα επιτυχές σύμφωνο για το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί ιστορική αναγκαιότητα.

Η ΕΕ παραμένει σε πλήρη εγρήγορση για την αντιμετώπιση των βασικών παραγόντων που οδηγούν στις αναγκαστικές εκτοπίσεις. Απαιτείται όμως χρόνος. Για παράδειγμα, για να διορθωθεί η κατάσταση στη Συρία θα χρειαστούν πολλά, ακόμη, χρόνια.

Παράλληλα, για τη διαχείριση του πρωτοφανούς αριθμού όσων έχουν εκτοπισθεί με τη βία, είναι απαραίτητο να υπάρξει επιμερισμός των ευθυνών και αλληλεγγύη σε παγκόσμια κλίμακα.

Η προστιθέμενη αξία του παγκόσμιου συμφώνου για τους πρόσφυγες έγκειται στο ότι το σύμφωνο αυτό θα παράσχει βιώσιμες λύσεις για την καλύτερη κοινή προετοιμασία, πρόληψη, αντίδραση και διαχείριση των μεταναστευτικών ροών ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν, παγκοσμίως, από πολέμους και διώξεις. Το παγκόσμιο σύμφωνο θα πρέπει να διασφαλίσει την αποτελεσματικότερη κατανομή των ευθυνών μεταξύ των χωρών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει πλήρως τον στόχο αυτό. 

Με βάση την εμπειρία των τελευταίων χρόνων, γνωρίζουμε ότι πρέπει να οικοδομήσουμε ανθεκτικούς μηχανισμούς παροχής στήριξης στα άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε τρίτες χώρες εταίρους μας. Η Ευρώπη τηρεί τις δεσμεύσεις της. Το 2016, χορηγήθηκε καθεστώς προστασίας σε 672 000 άτομα στην Ευρώπη. Το 2017, ο αριθμός αυτός ανήλθε σε 382 000 άτομα (κυρίως Αφγανούς, Σύρους και Ιρακινούς). Ταυτόχρονα, άλλες χώρες, ιδίως στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, φιλοξενούν ακόμη μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων.

Είναι προς το συμφέρον όλων μας, αλλά αποτελεί και καθήκον μας, να προσφέρουμε στους ανθρώπους αυτούς την απαραίτητη στήριξη. Η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να παράσχουμε στήριξη σε μια χώρα που φιλοξενεί σχεδόν 3 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Η χορήγηση χρηματοδότησης στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία, συνολικού προϋπολογισμού 3 δισ. ευρώ, αποτελεί το κατάλληλο εργαλείο για την παροχή έμπρακτης υποστήριξης στους τομείς της ανθρωπιστικής βοήθειας, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης, των υποδομών και της κοινωνικοοικονομικής στήριξης των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στην Τουρκία.

Όσοι φεύγουν από τις εμπόλεμες περιοχές, συνεχίζουν το ταξίδι τους μέχρι να βρουν έναν ασφαλή προορισμό. Επομένως, η υποστήριξη των προσφύγων στις γειτονικές χώρες μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους ακολουθούν μακρινές και επικίνδυνες διαδρομές, θύματα εκμετάλλευσης αδίστακτων διακινητών.

Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το σύνολο των μηχανισμών που παρουσιάζονται στο παρόν προσχέδιο και έχουν ως σκοπό τον συντονισμό των προσπαθειών για τη στήριξη των χωρών που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων. Θα πρέπει, επίσης, να ενισχύσουμε τις νόμιμες οδούς για να ανακουφίσουμε τις χώρες που βρίσκονται υπό πίεση. 

Τα τελευταία 2 χρόνια, η Ευρώπη έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο. Χάρη στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού μηχανισμού επανεγκατάστασης του Ιουλίου 2015, και της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016, επανεγκαταστάθηκαν σχεδόν 27 000 πρόσφυγες. Στόχος μας είναι η επανεγκατάσταση επιπλέον 50 000 ατόμων τα επόμενα 2 χρόνια. Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου, επίσης, για όλα τα επιχειρησιακά μέτρα που προτείνονται όσον αφορά στην υποδοχή και την ένταξη.

Μια περισσότερο συντονισμένη προσέγγιση έχει ιδιαίτερη σημασία για την ασφάλεια όλων μας. Ο αποτελεσματικός έλεγχος των νέων αφίξεων και η αξιοποίηση των βάσεων δεδομένων θα συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της διαχείρισης των ροών, στην αξιολόγηση των υφιστάμενων αναγκών και κυρίως στον εντοπισμό ευάλωτων μεταναστών, ιδίως παιδιών, στα οποία θα μπορεί να παρέχεται στήριξη στη βάση μιας εξατομικευμένης προσέγγισης.

Δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδρανείς στις μελλοντικές προκλήσεις. Έχουμε καταβάλει, συλλογικά, σημαντικές προσπάθειες για τη στήριξη των προσφύγων και των γειτονικών χωρών που πλήττονται από τις συγκρούσεις στη Συρία. Δυστυχώς όμως οι συγκρούσεις συνεχίζονται, και η κατάσταση του πληθυσμού των Rohingya μας υπενθυμίζει ότι και άλλες παράλληλες κρίσεις πρόκειται να εμφανισθούν για τις οποίες πρέπει να είμαστε έτοιμοι.

Σχετικά με το Παγκόσμιο Σύμφωνο για  τη Μετανάστευση, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα άτομα που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, ας μην ξεχνάμε ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν μεταναστεύει εξαιτίας συγκρούσεων. Η κινητικότητα θα αποτελέσει βασικό χαρακτηριστικό της εποχής μας. Επομένως, το ζήτημα είναι όχι πώς θα τη σταματήσουμε, αλλά πώς, συλλογικά, θα τη διαχειριστούμε αποτελεσματικότερα.

Κατά τη συνάντησή μου με τους δύο διαμεσολαβητές που έχουν αναλάβει τη σύνταξη του παγκοσμίου συμφώνου για την ασφαλή, ομαλή και νόμιμη μετανάστευση, εξέφρασα την ικανοποίησή μου για το ισορροπημένο πρώτο σχέδιο του συμφώνου, το οποίο αποτελεί μια πολύ καλή βάση για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις. Τους εξέφρασα την άποψή μου ότι η αποτελεσματικότητα του παγκόσμιου συμφώνου εξαρτάται από την ύπαρξη σαφούς διάκρισης μεταξύ της νόμιμης και της παράτυπης μετανάστευσης.

Για να επιτύχουμε πρόοδο θα πρέπει όλες οι χώρες να αναγνωρίσουν, στο πλαίσιο του παγκόσμιου συμφώνου, ότι οι χώρες υποδοχής θα πρέπει να δεχθούν κάποια άτομα στην επικράτειά τους και ότι οι χώρες προέλευσης θα πρέπει να δεχθούν την επανεισδοχή υπηκόων τους που μετακινούνται παράτυπα.

Δεν μπορούν να αγνοηθούν ο δημογραφικός και ο οικονομικός παράγοντας. Η διευκόλυνση της νόμιμης οικονομικής μετανάστευσης συνιστά, μεταξύ άλλων, μέσο για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της μετανάστευσης. Η σωστή διαχείρισή της μπορεί να έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο τόσο για την οικονομία και τις κοινωνίες μας, όσο και για τους ίδιους τους μετανάστες, και για τις χώρες προέλευσης.

Για τον λόγο αυτό, συνεργαζόμαστε με τα κράτη μέλη για την ανάπτυξη συγκεκριμένων πιλοτικών προγραμμάτων για τη νόμιμη μετανάστευση με συγκεκριμένες τρίτες χώρες. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη τόσο η οικονομική κατάσταση στις χώρες υποδοχής και η δυνατότητα ενσωμάτωσης των μεταναστών, όσο και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση στις χώρες προέλευσης. Θα πρέπει, επίσης, να ληφθεί σοβαρά υπόψη το ζήτημα της παράνομης απασχόλησης και να διασφαλίσουμε νόμιμες, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στις χώρες μας.

Η επιστροφή όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής θα πρέπει να γίνεται το συντομότερο δυνατό. Αυτό περιμένουν από εμάς οι πολίτες. Μπορούμε να παρέχουμε φιλοξενία σε όσους την έχουν ανάγκη, μόνο όταν η φιλοξενία αυτή δε γίνεται αντικείμενο καταχρήσεων από όσους δεν την έχουν πραγματικά ανάγκη.

Το παγκόσμιο σύμφωνο θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα βαθύτερα αίτια της παράτυπης μετανάστευσης και, στο πλαίσιο αυτό, η διεθνής συνεργασία για την ανάπτυξη είναι καθοριστικής σημασίας. Θα πρέπει, επίσης, να διατυπωθεί με σαφήνεια η υποχρέωση των κρατών προέλευσης να δεχθούν την επανεισδοχή των υπηκόων τους.

Ήδη  η Ευρώπη συζητάει το ζήτημα των επιστροφών και των επανεισδοχών στο πλαίσιο της συνεργασίας της με χώρες όπως το Μπανγκλαντές, η Γουινέα και η Αιθιοπία. Το παγκόσμιο σύμφωνο για τη μετανάστευση θα πρέπει να υποστηρίξει και να ενισχύσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα.

Τέλος, θα πρέπει να αποδεχθούμε το γεγονός ότι όσοι έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στις χώρες μας, είτε είναι πρόσφυγες, είτε νόμιμα διαμένοντες μετανάστες, θα πρέπει να ενταχθούν πλήρως στις κοινωνίες μας. Είναι προς το συμφέρον των κοινωνιών και των οικονομιών μας να επενδύσουμε στην ένταξη, για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ανοικτές και ανεκτικές κοινωνίες.

Είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή  για τη διαπραγμάτευση των δυο συμφώνων και δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις. Πρέπει να επιδείξουμε τόλμη και φιλοδοξία για το μέλλον μας, σε πολιτικό, οικονομικό και επιχειρησιακό επίπεδο.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα πρέπει να εκφράζονται με μία ενιαία φωνή στη διεθνή σκηνή. Είναι προς το κοινό συμφέρον μας να επιτευχθεί παγκόσμια συμφωνία, μέχρι το τέλος του χρόνου, για τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών παγκοσμίως.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15