Σημεία ομιλίας Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Βρυξέλλες 2/4/2019

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
2 Απρ 2019
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος συμμετείχε σήμερα σε συζήτηση της Επιτροπής  Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο κ. Αβραμόπουλος μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

"Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας, διότι μου δίνεται η ευκαιρία να συζητήσω μαζί σας για μια ακόμη φορά πριν από τις ευρωεκλογές. Σχεδόν πριν από 5 χρόνια, στις 30 Σεπτεμβρίου 2014, είχαμε την πρώτη μας συνάντηση. Χάρη στην συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια πραγματοποιήσαμε σημαντικό έργο στους τομείς και της μετανάστευσης και της ασφάλειας και αντιμετωπίσαμε προκλήσεις όπως πρωτοφανή κύματα μετανάστευσης και μία σειρά από τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η μετανάστευση και η ασφάλεια είναι ζητήματα εξ' ορισμού πολιτικά. Ζητήματα τα οποία για πολύ καιρό τα Κράτη Μέλη θεωρούσαν ότι αρκούν μόνο εθνικές λύσεις. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πάντα καινοτομούσε και υπογράμμιζε την ανάγκη για ευρωπαϊκές, μακροπρόθεσμες και ολοκληρωμένες στρατηγικές. Όλοι σας συμβάλατε στην οριστικοποίηση σημαντικών νομοθετικών πρωτοβουλιών σε χρόνο ρεκόρ.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η συμφωνία που πετύχαμε την περασμένη εβδομάδα – μέσα σε μόλις 7 μήνες - για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής με μόνιμο σώμα 10.000 συνοριοφυλάκων και την παροχή περισσότερων αρμοδιοτήτων για την υποστήριξη των Κρατών Μελών.

Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε καταφέρει πολλά και ότι έχουμε διαμορφώσει ένα χάρτη πολιτικής για τα επόμενα χρόνια τόσο στον τομέα της μετανάστευσης όσο και στον τομέα της ασφάλειας, ωστόσο πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά. Οι κοινές μας προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στην εξεύρεση των καλύτερων δυνατών και βιώσιμων λύσεων που βασίζονται στις αρχές της αλληλεγγύης και της ευθύνης, οι οποίες αποτελούν τον πυρήνα των ευρωπαϊκών μας αξιών.

Προτείναμε μέτρα άμεσης εφαρμογής, καθώς και μακροπρόθεσμες λύσεις για την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης με έναν και μοναδικό σκοπό: την γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης. Η ισορροπημένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση μας εστίασε σε όλες τις πτυχές της μετανάστευσης όπως:

-Τη διάσωση ανθρώπινων ζωών: Περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί στη Μεσόγειο από το 2015.

-Τη στήριξη των Κρατών Μελών της πρώτης γραμμής για την καταλληλότερη υποδοχή των μεταναστών: Από την πρώτη στιγμή, υποστηρίξαμε Κράτη Μέλη όπως την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο και τη Μάλτα παρέχοντας οικονομική, τεχνική και επιχειρησιακή βοήθεια.

-Τους μηχανισμούς μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης: περισσότεροι από 34.000 άνθρωποι που χρήζουν διεθνούς προστασίας έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα και την Ιταλία και περισσότεροι από 52.000 έχουν επανεγκατασταθεί  από χώρες εκτός της ΕΕ από το 2015.

-Τη μείωση των κινήτρων της παράτυπης μετανάστευσης μέσω του συντονισμού των εξωτερικών και εσωτερικών πολιτικών μας, αλλά και της καταπολέμησης των εγκληματικών δικτύων παράνομων διακινητών.

-Την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των συνόρων, διασφαλίζοντας παράλληλα τη διευκόλυνση όσων ταξιδεύουν.

-Και φυσικά την καθιέρωση μιας ισχυρής κοινής πολιτικής ασύλου και την προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης και ένταξης.

Βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Σήμερα, ο αριθμός των παράτυπων αφίξεων έχει επιστρέψει σε επίπεδα πιο χαμηλά και από τα προ κρίσεως επίπεδα. Το 2018 είχαμε 150.000 παράτυπες αφίξεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο μέσα σε πέντε χρόνια και κατά 90% χαμηλότερο από το 2015. Η φθίνουσα τάση των αφίξεων συνεχίζεται το 2019.

Η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας συνέβαλε στη σημαντική μείωση των μεταναστευτικών ροών, ιδίως στην Ανατολική Μεσογειακή οδό. Η υποστήριξη της ΕΕ μέσω του μηχανισμού για τους πρόσφυγες στην Τουρκία αποτελεί βασικό στοιχείο της συνεργασίας μας.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των κοινών δράσεων μεταξύ των Κρατών Μελών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής. Ουσιαστικά στοιχεία της μεταναστευτικής μας πολιτικής είναι η ενίσχυση των νόμιμων οδών και η καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων διακίνησης μεταναστών.

Στο επίκεντρο των πολιτικών μας βρίσκονται επίσης οι διεθνείς συνεργασίες. Χαίρομαι που πολλά πιλοτικά προγράμματα οικονομικής μετανάστευσης με βασικές χώρες-εταίρους βρίσκονται σε εξέλιξη. Αυτό συμπληρώνεται και από το Εταιρικό Πλαίσιο για τη μετανάστευση, το οποίο έχει ενσωματωθεί πλήρως στις σχέσεις μας με τις χώρες-εταίρους.

Επιτρέψτε μου τώρα να αναφερθώ σε ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα αυτών των ετών που έχει στόχο να αλλάξει δραματικά το μεταναστευτικό στο μέλλον: τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

Θα ήθελα καταρχάς να συγχαρώ το Κοινοβούλιο για την υιοθέτηση μιας θέσης σχετικά με τις 7 νομοθετικές πρωτοβουλίες που αποτελούν μέρος αυτής της συνολικής μεταρρύθμισης και για την προθυμία σας να συνεργαστείτε με το Συμβούλιο για να διαπραγματευτείτε όλες τις προτάσεις μας ώστε να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ διαθέτει ένα σύστημα ασύλου ικανό να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις. Η μεταρρύθμιση αυτή θα συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα μου, μέχρι το τέλος της θητείας μου. Θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με τα Κράτη Μέλη για να σημειώσουμε πρόοδο μέσα στους επόμενους μήνες, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με το επόμενο Κοινοβούλιο.

Η νέα πολιτική μας για τις θεωρήσεις έχει επίσης διευκολύνει τις επαφές μεταξύ των πολιτών. Για παράδειγμα, οι πολίτες της Γεωργίας και της Ουκρανίας μπορούν πλέον να ταξιδεύουν χωρίς θεώρηση στον χώρο Σένγκεν, πράγμα που αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των πολιτών. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία για μένα προσωπικά είναι η διατήρηση του χώρου Σένγκεν. Η Σένγκεν αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ΕΕ. Πρέπει να υπάρχουν σαφείς κανόνες από τα Κράτη Μέλη σε ό,τι αφορά τους ελέγχους στα εσωτερικά τους σύνορα. Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Παράλληλα, η διαχείριση των συνόρων μας βρίσκεται στο επίκεντρο του έργου μας. Η Ευρώπη δεν πρόκειται ποτέ να γίνει φρούριο, πρέπει όμως να γνωρίζουμε ποιος διασχίζει τα σύνορά μας. Τα εξωτερικά μας σύνορα αποτελούν τη βάση ολόκληρου του κοινού μας έργου στον τομέα της μετανάστευσης και της ασφάλειας. Χάρη σε αυτό το έργο, οποιοσδήποτε βρίσκεται στα εξωτερικά μας σύνορα υπόκειται τώρα σε ελέγχους μέσω προηγμένων συστημάτων πληροφοριών, όπως το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδιών και το Σύστημα Εισόδου/Εξόδου. Η διαλειτουργικότητα είναι το πιο πρόσφατο επίτευγμα μας που θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τα κενά στην πληροφόρηση.

Η πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας τόσο διαδικτυακά όσο και εκτός του κυβερνοχώρου βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών μας. Για να επιτύχουμε ένα ασφαλές διαδικτυακό περιβάλλον, καταθέσαμε νομοθετική πρόταση για την ταχεία απομάκρυνση του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο. Τα πρόσφατα γεγονότα απέδειξαν τη σημασία της αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος με το κατάλληλο νομικό πλαίσιο. 

Τέλος, θα ήθελα να πω λίγα λόγια για τη χρηματοδότηση. Η Επιτροπή πρότεινε να αυξηθεί η μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για τη μετανάστευση και το άσυλο, τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και την ασφάλεια για το διάστημα 2021-2027. Αυτό είναι ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα ότι η ΕΕ θέλει να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους με επαρκή χρηματοδότηση. Προσβλέπω στη διατήρηση του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος και από το επόμενο Κοινοβούλιο. 

Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω την προσπάθεια προς την ολοκλήρωση των προτάσεων που βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της διαπραγμάτευσης. Γνωρίζω ότι θα ξαναδώ κάποιους από εσάς μετά τις εκλογές και ανυπομονώ να σας καλωσορίσω ξανά ώστε να ολοκληρώσουμε από κοινού το έργο αυτό."

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15