Σημεία ομιλίας Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο σχετικά με τη διαλειτουργικότητα, 27/3/2019

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
27 Μαρ 2019
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Είναι πιθανότατα η τελευταία φορά που συζητάμε για μια πρωτοβουλία που σχετίζεται με την ασφάλεια στην Ολομέλεια. Η συζήτηση αυτή αποτελεί ορόσημο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποτελεί επίσης μια ευκαιρία να συλλογιστούμε και να συνειδητοποιήσουμε την πρόοδο μας κατά την τελευταία πενταετία.

Από την πρώτη φορά που συζητήσαμε στην Ολομέλεια, αναγνωρίσαμε την ανάγκη αλλαγής στον τρόπο συνεργασίας των Κρατών Μελών στον τομέα της ασφάλειας. Για να υπερβούμε τις αγκυλώσεις του παρελθόντος όσον αφορά στα θέματα ασφάλειας και για να δούμε την εσωτερική ασφάλεια ως ένα συλλογικό, ευρωπαϊκό ζήτημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και ολοένα στενότερη συνεργασία.

Η διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών μας συστημάτων για τα σύνορα, τη μετανάστευση και την ασφάλεια είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους. Η διαλειτουργικότητα είναι ζήτημα καινοτομίας. Μπορεί αρχικά να ακούγεται περίπλοκο και τεχνικό, αποτελεί όμως τη ριζική αλλαγή που χρειαζόμαστε για την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών στην Ευρώπη, για την προστασία των κοινών εξωτερικών μας συνόρων και για την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης.

Η διαλειτουργικότητα είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποφύγουμε τον κατακερματισμό των προσπαθειών, να καλύψουμε τα κενά πληροφόρησης και να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους που προέρχονται από τις μη ανιχνεύσιμες διελεύσεις των συνόρων από τρομοκράτες και σοβαρούς εγκληματίες.

Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση στην καλύτερη της μορφή: Μία Ένωση που ενδυναμώνει και υποστηρίζει τους συνοριοφύλακες και τις αστυνομικές υπηρεσίες μας με τα σωστά εργαλεία για να κάνουν τη δουλειά τους και να προστατεύσουν τους πολίτες.  Μία Ένωση που κάνει ένα αποφασιστικό βήμα προς μια αποτελεσματική και πραγματική Ένωση Ασφάλειας που θα εγγυάται τη διαχείριση των παράλληλων και διασυνδεδεμένων προκλήσεων της μετανάστευσης και της ασφάλειας με ολοκληρωμένο τρόπο.

Όλα αυτά, διασφαλίζοντας παράλληλα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας — με τη σημαντική σας συμβολή — τον πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, εγγυώντας ότι η διαλειτουργικότητα δεν είναι ένας «Μεγάλος Αδερφός» ή μία υπερ-βάση δεδομένων και εξασφαλίζοντας το ότι δεν θα υπάρχουν αλλαγές όσον αφορά στην πρόσβαση κάθε υπαλλήλου ή αρχής στα δεδομένα που βρίσκονται στα συστήματα πληροφοριών μας.

Η συμμετοχή του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων στην προπαρασκευαστική διαδικασία της πρότασής μας, έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι η ασφάλεια και η προστασία της ιδιωτικότητας αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν και πρέπει να εξασφαλίζονται και οι δυο.

Οι πολίτες μας θέλουν περισσότερη Ευρώπη όσον αφορά στα θέματα ασφάλειας. Το βλέπουμε σε κάθε δημόσια έρευνα και το ακούμε κάθε φορά που συναντάμε τους πολίτες μας. Η διαλειτουργικότητα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα σχετικά με τον τρόπο του χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες για να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την ασφάλεια των πολιτών μας.

Κατά τη διάρκεια ενός έτους εκλογών, αυτό δεν θα μπορούσε να είναι πιο σημαντικό. Υλοποιούμε συγκεκριμένες δράσεις, ως απάντηση στις κρίσιμες ανησυχίες των πολιτών μας. Μπορούμε όλοι να είμαστε δικαιολογημένα  υπερήφανοι για το επίτευγμα αυτό.

Μετάφραση από τα αγγλικά: https://ec.europa.eu/commission/commissioners/2014-2019/avramopoulos/announcements/remarks-commissioner-avramopoulos-ep-plenary-session-interoperability_en  

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15