Σημεία ομιλίας Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για το Κοσσυφοπέδιο, 27/3/2019

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
27 Μαρ 2019
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Video opening remarks:  https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-170062  

Video closing remarks: https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-170064

Από την έναρξη του διαλόγου για την απελευθέρωση των θεωρήσεων το 2012, η Επιτροπή συνεργάστηκε στενά με τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου για την εκπλήρωση όλων των κριτηρίων του οδικού χάρτη για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων.

Αναγνωρίσαμε στην τελική μας έκθεση της 4ης Μαΐου 2016 ότι το Κοσσυφοπέδιο έκανε σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση του καθεστώτος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης και αυτός είναι ο λόγος που προτείναμε την άρση των απαιτήσεων θεώρησης για το Κοσσυφοπέδιο, υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι την έγκριση της πρότασης από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, το Κοσσυφοπέδιο να επικύρωνε τη συμφωνία οριοθέτησης των συνόρων με το Μαυροβούνιο και να ενίσχυε την δράση του στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.

Δύο χρόνια αργότερα, στις 18 Ιουλίου 2018, μετά από τις απαραίτητες προσπάθειες και την πρόοδο που σημειώθηκε, η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο είχε εκπληρώσει όλα τα κριτήρια  του οδικού χάρτη για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων συμπεριλαμβανομένων των δύο εκκρεμών απαιτήσεων.

Στη συνέχεια, καλέσαμε το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο να προχωρήσουν με την πρότασή μας και θα ήθελα να ευχαριστήσω το Κοινοβούλιο για την στήριξη στην πρότασή μας. Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ότι η κύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης των συνόρων με το Μαυροβούνιο αποτελεί τεράστιο βήμα προόδου, παρόλο που πρόκειται για ένα ζήτημα πολιτικά ευαίσθητο.

Ορισμένα Κράτη Μέλη εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τις μεταναστευτικές προκλήσεις που θέτουν οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου και την ανάγκη να μάθουν από το παρελθόν. Γνωρίζω αυτές τις ανησυχίες και τις κατανοώ. Το Κοσσυφοπέδιο επίσης τις γνωρίζει και συνεργάζεται με πολλά Κράτη Μέλη για να τις μετριάσει.

Ενθαρρύνουμε τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου να συνεχίσουν: 1. Να εφαρμόζουν όλα τα κριτήρια αναφοράς, 2. Να ενισχύουν το πλαίσιο δράσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς και 3. να συνεχίσουν να εργάζονται για τη μετανάστευση και την ασφάλεια, καθώς και την ανάγκη να επικοινωνούν με τους πολίτες με σαφήνεια για τα δικαιώματά τους και οι υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο καθεστώτος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης.

Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι ο μόνος εταίρος των Δυτικών Βαλκανίων που δεν επωφελείται από μια συμφωνία διευκόλυνσης έκδοσης θεωρήσεων και οι πολίτες του είναι οι μόνοι που χρειάζονται θεώρηση για να ταξιδέψουν στην ΕΕ.

Έχω τονίσει πολλές φορές ότι το καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης έρχεται με δικαιώματα και υποχρεώσεις - και οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό. 

(δευτερολογία)

Χαίρομαι που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει τη σημασία της προόδου σε αυτή την πρόταση.

Όπως είπα πρωτύτερα, αυτό το ζήτημα δεν είναι μόνο σημαντικό για να είμαστε δίκαιοι προς το Κοσσυφοπέδιο, τις αρχές και τους πολίτες του. Είναι εξίσου σημαντικό για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη μεγαλύτερη εικόνα που διακυβεύεται εδώ και την ευρωπαϊκή προοπτική ολόκληρης της περιοχής.

Με το να φέρνουμε το Κοσσυφοπέδιο πιο κοντά, εξασφαλίζουμε μια ισχυρότερη συνεργασία. Διαφορετικά, διακινδυνεύουμε ότι το Κοσσυφοπέδιο - και κυρίως οι πολίτες του - θα στρέψουν την πλάτη τους και θα αρχίσουν να κινούνται προς την άλλη κατεύθυνση. Ελπίζω ότι η πρόταση αυτή θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα το συντομότερο δυνατόν.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15