Σημεία ομιλίας Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου κατά την παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Έκθεσης για τα Ναρκωτικά 2019, Βρυξέλλες 6/6/2019

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
6 Ιουν 2019
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Video: https://youtu.be/MRco31e6Bp4

Η φετινή έκθεση δείχνει εκ νέου ότι η αντιμετώπιση των ναρκωτικών και της τοξικομανίας είναι μια σύνθετη πρόκληση. Η διαθεσιμότητα και ο εθισμός στα ναρκωτικά αποτελούν μια διαρκώς εξελισσόμενη και πολύπλευρη απειλή για τους πολίτες, τη νεολαία μας και τις κοινωνίες μας. Τα ναρκωτικά επηρεάζουν τη ζωή εκατομμυρίων σε όλο τον κόσμο.

Η κατάσταση των ναρκωτικών επιδεινώνεται σε πολλά μέρη του κόσμου και, δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτελεί εξαίρεση. Η έκθεση του τρέχοντος έτους παρουσιάζει μια ανησυχητική εικόνα: Υπάρχει ένα ρεκόρ κατασχέσεων παράνομων ναρκωτικών ουσιών.

Από τη μία, αυτό δείχνει ότι οι αστυνομικές αρχές κάνουν καλά τη δουλειά τους. Από την άλλη, δείχνει επίσης πόσο εύκολη είναι η πρόσβαση στα ναρκωτικά. Αυτό παρατηρείται  ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα και τη διανομή κοκαΐνης.

Η διανομή των ναρκωτικών γίνεται ολοένα και περισσότερο μέσω του διαδικτύου, των κοινωνικών μέσων δικτύωσης ή μέσω κρυπτογραφημένων εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων. Αυτές οι τεχνολογικές εξελίξεις, που εκμεταλλεύονται οι πωλητές, δυσχεραίνουν την αντιμετώπιση της διαθεσιμότητας των ναρκωτικών. Η ηρωίνη είναι ένα άλλο κοινό και παράνομο οπιοειδές στην αγορά της Ευρώπης, του οποίου οι κατασχέσεις αυξάνονται.

Σε ό,τι αφορά την κάνναβη, η έκθεση δείχνει ότι το 2017, για παράδειγμα, περίπου 18 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν δοκιμάσει το συγκεκριμένο ναρκωτικό και σχεδόν το 1% των Ευρωπαίων ενηλίκων το χρησιμοποιούν καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις τάσεις που καταγράφηκαν στη φετινή έκθεση. Σημαντικό δεν είναι μόνο να έχουμε τα απαραίτητα δεδομένα αλλά και το πώς ενεργούμε και τι μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε τις απειλές που συνδέονται με τα ναρκωτικά.

Σε επίπεδο ΕΕ, μπορώ να πω ότι οι προσπάθειές μας αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Το τελευταίο Σχέδιο Δράσης για τα Ναρκωτικά και η Νομοθεσία που υιοθετήσαμε για νέες ψυχοδραστικές ουσίες (NPS) παρέχουν μια απάντηση στις νέες προκλήσεις για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών.

Ο αριθμός των νέων ναρκωτικών ουσιών που εμφανίζονται στην ευρωπαϊκή αγορά επιβραδύνεται, διότι εφαρμόζουμε κανόνες σε επίπεδο ΕΕ για την απαγόρευση των νέων ψυχοδραστικών ουσιών με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Το 2018 εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην ΕΕ 55 νέες ψυχοδραστικές ουσίες, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός που κατέγραψε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τα Ναρκωτικά (EMCDDA) να υπερβαίνει τους 730.

Η συνεργασία μας με τους διεθνείς εταίρους αρχίζει να κερδίζει έδαφος, όπως για παράδειγμα με τις ΗΠΑ, όπου η συνεργασία μας οδήγησε πρόσφατα στο κλείσιμο της δεύτερης μεγαλύτερης αγοράς στο darknet: την Wall Street Market. Η ευρεία χρήση των έξυπνων κινητών συσκευών (smartphones) σημαίνει επίσης ότι εμφανίζονται εφαρμογές που σχετίζονται με την παροχή υγειονομικής περίθαλψης.

Τέλος, πρόσφατα δημοσιεύθηκε η αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τα Ναρκωτικά (EMCDDA). Η αξιολόγηση επιβεβαίωσε ότι ο Οργανισμός εξακολουθεί να αναγνωρίζεται ως ένα πραγματικό κέντρο επιστημονικής αριστείας στην Ευρώπη και διεθνώς, βοηθώντας μας να αναπτύξουμε πιο ενημερωμένες και αποτελεσματικές πολιτικές για την αντιμετώπιση των απειλών και των βλαβών που συνδέονται με τη χρήση και την κατάχρηση των ναρκωτικών. Θα ήθελα να συγχαρώ Οργανισμό για την εξαιρετική δουλειά του.

Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Πρέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα και δέσμευση. Πρέπει να ενισχύσουμε τον αγώνα μας κατά των ναρκωτικών σε όλες τις πτυχές του. Για τη νεολαία μας, τους πολίτες μας και την κοινωνία μας.

Μετάφραση από τα αγγλικά: https://ec.europa.eu/commission/commissioners/2014-2019/avramopoulos/announcements/remarks-commissioner-avramopoulos-launch-european-drug-report-2019_en

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15