Σημεία ομιλίας Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Διάσκεψη των Αρχηγών των αστυνομικών αρχών της Ευρώπης στην έδρα της Europol στη Χάγη, 2/10/2019

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
3 Οκτ 2019
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος συμμετείχε χθες στη Διάσκεψη των Αρχηγών των αστυνομικών αρχών της Ευρώπης (EPCC) που πραγματοποιείται στην έδρα της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας Europol στη Χάγη. O κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος είναι ο πολιτικός προϊστάμενος του Οργανισμού, αφού ευχαρίστησε την Εκτελεστική Διευθύντρια κα Catherine De Bolle και την Υπουργό Εσωτερικών της Φινλανδίας κα Maria Ohisalo δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

"Η Διάσκεψη αυτή είναι πραγματικά πολύ επίκαιρη. Βασιζόμαστε στις αστυνομικές αρχές των κρατών μελών για να αντιμετωπίσουμε τις καθημερινές προκλήσεις ασφάλειας και να προστατέψουμε τους πολίτες μας.
 
Είμαι γιος Έλληνα αστυνομικού και γνωρίζω από πρώτο χέρι τη ζωή ενός αστυνομικού. Ο ρόλος σας γίνεται όλο και πιο σημαντικός και πολύπλευρος. Το σημερινό περιβάλλον ασφάλειας δεν γνωρίζει σύνορα, είναι λιγότερο προβλέψιμο και εξελίσσεται γρηγορότερα από οποιαδήποτε στιγμή στο παρελθόν.
 
Ο σημερινός αστυνομικός πρέπει να κατέχει δεξιότητες που θα ήταν αδιανόητες στο παρελθόν: γλωσσικές δεξιότητες για συνεργασία με συναδέλφους στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν, δεξιότητες πληροφορικής έτσι ώστε να χρησιμοποιεί τα πληροφοριακά μας συστήματα στο μέγιστο και να αντιμετωπίζει τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, αλλά και την κατανόηση διαφορετικών πολιτισμών και ιδεολογιών, προκειμένου να εντοπίζει σημάδια ριζοσπαστικοποίησης και εξτρεμισμού.

Όταν μου ανατέθηκε το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης, των Εσωτερικών Υποθέσεων και της Ιθαγένειας, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι μέσα σε πέντε μήνες, θα γινόταν ίσως το πιο σημαντικό χαρτοφυλάκιο στην Ευρώπη καθώς, εκείνο τον καιρό, ξεκίνησαν οι πρώτες τρομοκρατικές επιθέσεις και οι ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές. Η Ευρώπη δε γνώριζε πως να αντιμετωπίσει τις κρίσεις αυτές. Τότε κλήθηκα να ξεκινήσω την οικοδόμηση της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής για τη μετανάστευση και την ασφάλεια, σχεδόν από το μηδέν.

Μέσα σε έξι μήνες καταφέραμε να υιοθετήσουμε την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση και την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια και πείσαμε όλες τις αρχές στην ΕΕ να ξεκινήσουν τη συνεργασία για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις από κοινού.  

Από τη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια το 2014, έχουμε προχωρήσει σε αποφασιστικές ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό του ευρωπαϊκού πλαισίου ασφάλειας μέσω νέας νομοθεσίας, ενισχυμένης επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών και μέσω της ενίσχυσης του ρόλου της Europol.
 
Η σημερινή Europol δεν έχει σχέση με τη Europol όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου. Με σκληρή δουλειά μετατρέψαμε τη Europol σε ένα πραγματικό κέντρο ανταλλαγής πληροφοριών και αποτελεσματικής συνεργασίας.
 
Σήμερα, η Europol εκφράζει την Ευρωπαϊκή Ένωση στην καλύτερη της μορφή: συνεργασία, εμπιστοσύνη και ανταλλαγή πληροφοριών. Είναι πλέον ζωτικής σημασίας να οικοδομήσουμε μια γνήσια και αποτελεσματική Ένωση Ασφαλείας στην Ευρώπη.
 
Κατά την περίοδο της παρούσας Επιτροπής, η ΕΕ έπρεπε να ανταποκριθεί σε μια κρίση ασφάλειας. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού το 2015 και τις επακόλουθες τρομοκρατικές ενέργειες σε πολλά άλλα κράτη μέλη, είναι πλέον ξεκάθαρη η σημασία της διασυνοριακής συνεργασίας για τις αστυνομικές αρχές. Η ΕΕ ανταποκρίθηκε με τη δημιουργία μίας πραγματικής Ένωσης Ασφάλειας και έκτοτε έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο. Οι αρχές των κρατών μελών χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τις υπηρεσίες της Europol.

Η ασφάλεια εξακολουθεί να αποτελεί βασική πρόκληση για την Ευρώπη και βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων της ΕΕ. Η Ένωση Ασφαλείας που οικοδομούμε αφορά στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης, την ανταλλαγή πόρων και την αντιμετώπιση των απειλών από κοινού.
 
Οι Οργανισμοί μας, και ειδικότερα η Europol, μπορούν και θα διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Σε επίπεδο ΕΕ, εργαζόμαστε για την ενίσχυση του τεράστιου έργου των εθνικών αρχών επιβολής του νόμου, με την υποστήριξη της Europol.
 
Για παράδειγμα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης της διάδοσης του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο. Χάρη στο Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ, μία πρωτοβουλία που έλαβα πρίν από τέσσερα χρόνια, έχουμε δημιουργήσει μια σταθερή συνεργασία με τα κράτη μέλη, τις εταιρείες του Διαδικτύου και τη Europol. Πολλές από τις παγκόσμιες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει o ιδιωτικός τομέας, όπως το Παγκόσμιο Διαδικτυακό Φόρουμ για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, έχουν προκύψει από αυτή τη συνεργασία.
 
Η δράση του ‘Christchurch Call’ δημιούργησε μια δυναμική για παγκόσμια δέσμευση και δράση. Το Πρωτόκολλο της ΕΕ για την αντιμετώπιση των Κρίσεων (EU Crisis Protocol), το οποίο σχεδιάζουμε από κοινού με την Europol και τα κράτη μέλη, θα πρέπει να λάβει πολιτική δέσμευση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς κατά την προσεχή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ (EU Internet Forum) την επόμενη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο.
 
Επιπλέον, έχουμε θεσπίσει ευρωπαϊκούς κανόνες της ΕΕ που ποινικοποιούν σε μεγάλο βαθμό τα αδικήματα της τρομοκρατίας και προχωρήσαμε στη διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων της ΕΕ. Στο πλαίσιο του νέου Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδιών (ETIAS), η Europol θα είναι υπεύθυνη για την εισαγωγή δεδομένων στον κατάλογο του ETIAS. Αυτό θα επιτρέψει τον εκ των προτέρων έλεγχο ασφαλείας για όσους ταξιδεύουν χωρίς θεωρήσεις στην ΕΕ. Δρούμε συλλογικά για να βελτιώσουμε την ασφάλεια των πολιτών μας.
 
Νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για τα θεμέλια που έχουμε χτίσει μαζί και για την αλλαγή που έχουμε επιτύχει. Μόνο πριν από μερικά χρόνια, η ασφάλεια θεωρούταν θέμα εθνικής αρμοδιότητας. Όμως η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα δεν γνωρίζουν σύνορα. Πετύχαμε μια σημαντική αλλαγή αυτής της νοοτροπίας, καθώς εργαζόμαστε πάνω σε πραγματικά ευρωπαϊκές λύσεις.
 
Θέλω να εκφράσω την εκτίμηση για όλη τη δουλειά που κάνετε για να εξασφαλίσετε ότι οι πολίτες μας αισθάνονται ασφαλείς στο ευρωπαϊκό τους σπίτι. Θα πρέπει να ξέρετε ότι σε μένα, θα έχετε πάντα έναν σύμμαχο. Ξέρω τι σημαίνει να είσαι αστυνομικός και θα υποστηρίζω πάντα το έργο σας με κάθε τρόπο, όπως και έκανα τα τελευταία πέντε χρόνια. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Europol θα συνεχίσει να υλοποιεί τον ρόλο της ως καθοριστικός παράγοντας ασφαλείας τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην παγκόσμια σκηνή.
 
Είμαι υπερήφανος που είμαι ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την Europol, αλλά κυρίως επειδή συνεργάστηκα με τη Europol και τις αρχές των κρατών μελών για όλα αυτά τα σημαντικά θέματα. Μόνο από κοινού μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις ασφάλειας.
 
Το βαθύτερο νόημα της ΕΕ σε μια συλλογική και αλληλέγγυα ένωση πολιτών και εθνών αντανακλάτε σε αυτό που η Europol αντιπροσωπεύει σήμερα. Ο Οργανισμός αυτός αποτελεί παράδειγμα ενότητας, αλληλεγγύης, υπευθυνότητας, συνεργασίας και πάνω απ’ όλα, εμπιστοσύνης. Εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών, μεταξύ των εθνών, αλλά και μεταξύ των πολιτών και των ευρωπαϊκών θεσμών.
 
Εκ μέρους της ΕΕ, θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήρια και την ευγνωμοσύνη μου για όλα σας τα επιτεύγματά, για την αφοσίωσή σας και για το πνεύμα του καθήκοντος που σας διαπνέει. Προσβλέπω στη συνέχιση της ευγενούς σας αποστολής, προς όφελος των πολιτών μας και της Ευρώπης."

Σημειώνεται ότι ο κ. Αβραμόπουλος τιμήθηκε από την Europol για την προσφορά και την υποστήριξή του στον Οργανισμό και στην ευρωπαϊκή κοινότητα αρχών εφαρμογής του νόμου. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί σημαντικά συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση υφιστάμενων και νέων προκλήσεων για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15