ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
2 Οκτ 2021

Η αμυντική συμφωνία Ελλάδος - Γαλλίας αποτελεί μείζονα στρατηγική κίνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη γεωπολιτική σκακιέρα. 

Η Ελλάδα διαδραματίζει πλέον σταθεροποιητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ενώ ενδυναμώνει και η αμυντική σχέση με τις ΗΠΑ, κυρίως στον τομέα της δημιουργίας περιβάλλοντος σταθερότητας στην περιοχή.

Η συμφωνία δε, συνιστά και ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση μιας πιο συνεκτικής ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής, γιατί πέραν της υψηλής εθνικής σημασίας που έχει, προβάλλει και ως πρόταση για τη διεύρυνση του πλαισίου, με τη συμμετοχή και άλλων χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.

Αξίζει να τονιστεί ότι η ενίσχυση του εθνικού αμυντικού συστήματος της Ελλάδος, δεν συνιστά απειλή προς καμία κατεύθυνση. 

Είναι αμυντικού χαρακτήρα, με προτεραιότητες: 

α. τη διασφάλιση της εθνικής μας ακεραιότητας,

β. την αποτρεπτική ισχύ έναντι κάθε απειλής, 

γ. τη δημιουργία ομπρέλας ασφαλείας για την Κύπρο και την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην ελληνική ΑΟΖ και ιδιαίτερα σημαντικό 

δ. την υιοθέτηση της συμμαχικής αλληλεγγύης και αμοιβαίας συνδρομής (άρθρο 2)

Η Ελλάδα με τη συμφωνία αυτή διαβαίνει το κατώφλι μιας νέας εποχής με ισχυρή παρέμβαση και λόγο μπροστά στις νέες προκλήσεις, αναλαμβάνοντας συνάμα σταθεροποιητικό ρόλο στο όνομα της περιφερειακής ασφάλειας, καθώς και των γεωπολιτικών αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ανοίγεται προς τη Μεσόγειο, όπου διασταυρώνονται τα στρατηγικά συμφέροντα παγκόσμιων παικτών και όπου η παρουσία της Ευρώπης είναι ισχνή.

Οι δυο ηγέτες, Κ. Μητσοτάκης και Ε. Μακρόν εγκαινίασαν ένα νέο κεφάλαιο, όχι μόνο στις ελληνογαλλικές σχέσεις αλλά και σε γεωστρατηγικό επίπεδο για την Ευρώπη και την Μεσόγειο.  

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15