Συμμετοχή Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην Σύνοδο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων G7 στην Ιταλία, Ίσκια 20/10/2017

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
20 Οκτ 2017
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

O Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος συμμετείχε στην Σύνοδο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων G7, που πραγματοποιήθηκε στην Ίσκια της Ιταλίας, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού. Στην Σύνοδο συμμετείχαν επίσης οι Υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας κ. Gérard Collomb, της Γερμανίας κ.Thomas de Maizière, της Ιταλίας κ. Marco Minniti, της Μεγάλης Βρετανίας κα Amber Rudd, των ΗΠΑ κα Εlaine Duke, της Ιαπωνίας κ. Hachiro Okonogi και του Καναδά κ. Ralph Goodale. 

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Αβραμόπουλος είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με την Υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ κα Εlaine Duke, με την οποία συζήτησαν σχετικά με τις καταστάσεις ονομάτων επιβατών (PNR) και την ασφάλεια των πτήσεων, με τον Υπουργό Εσωτερικών της Ιαπωνίας κ. Hachiro Okonogi,  με τον οποίο συζήτησαν για θέματα ασφάλειας και συνεργασίας μεταξύ ΕΕ-Ιαπωνίας στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, καθώς και με τον Υπουργό Εσωτερικών του Καναδά κ. Ralph Goodale με τον οποίο συζήτησαν σχετικά με τις καταστάσεις ονομάτων επιβατών (PNR) ΕΕ-Καναδά. Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο κ. Αβραμόπουλος, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

"Από την Ταορμίνα, οι ηγέτες της G7 έστειλαν ισχυρό μήνυμα για δράση κατά της τρομοκρατίας. Ζούμε σε ένα ασταθές περιβάλλον ασφάλειας. Καθώς η τρομοκρατία αποτελεί πλέον παγκόσμιο φαινόμενο είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στόχος μας είναι η προστασία των πολιτών και των δημοκρατιών μας. Σε εποχές όπως η σημερινή, οι προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, εντός και εκτός συνόρων, είναι διαρκείς. Εάν θέλουμε να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά την τρομοκρατία σε όλα τα επίπεδα, η διεθνής συνεργασία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση.

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ιαπωνία είναι σημαντικοί εταίροι της Ευρώπης, στο πλαίσιο αυτής της παγκόσμιας προσπάθειας. Βρισκόμαστε όλοι αντιμέτωποι με τις ίδιες προκλήσεις. Η Daesh ηττήθηκε στη Συρία και το Ιράκ, μπορεί όμως να εκμεταλλευθεί τις αδυναμίες άλλων περιοχών και να ανασυσταθεί. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο να επιστρέψουν ξένοι τρομοκράτες-μαχητές.

Είναι πολύ ανησυχητική η παρουσία της Daesh στο Διαδίκτυο, όπου συνεχίζει να εξαπλώνεται. Περισσότερο από ποτέ, το Διαδίκτυο έχει εξελιχθεί σε πεδίο μάχης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Μέσω του Διαδικτύου, οι πολίτες μπορούν να συμβάλλουν στις προσπάθειές μας να προστατεύσουμε τις δημοκρατίες μας.

Έχουμε ήδη πετύχει πολλά χάρη στην σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε χτίσει σε εθελοντική βάση με σημαντικές εταιρείες του Διαδικτύου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ, το οποίο εγκαινίασα πριν 3 χρόνια.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνω ότι πλέον κάποιες εταιρείες αφαιρούν αυτόματα πάνω από το 80% του τρομοκρατικού περιεχομένου. Μαζί με βασικούς εκπροσώπους των εταιρειών του Διαδικτύου που βρίσκονται εδώ, έχουμε συμφωνήσει ότι η κοινή μας προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, όπως αναφέρεται και στην κοινή δήλωση που υιοθετήθηκε σήμερα.

Ζητήσαμε συγκεκριμένη δράση από εδώ και στο εξής, και προσβλέπω στη συμμετοχή περισσότερων εταιρειών στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας εμπιστοσύνης. Θα ασχοληθούμε με όλα αυτά τα ζητήματα κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ στις 6 Δεκεμβρίου.

Εκτός όμως από το Διαδίκτυο, η ανταλλαγή πληροφοριών παραμένει βασικός πυλώνας της συνεργασίας μας σε παγκόσμιο επίπεδο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Είναι αναγκαίο, επίσης, να ενισχυθεί η ασφάλεια στο εσωτερικό της Ευρώπης. Την Τετάρτη παρουσιάσαμε σημαντικά επιχειρησιακά μέτρα για την αποτελεσματικότερη στήριξη των Κρατών Μελών μας όσον αφορά στην προστασία των δημόσιων χώρων.

Σε συνδυασμό με αυτά τα άμεσα επιχειρησιακά μέτρα, εξακολουθούμε να συνεργαζόμαστε με όλα τα Κράτη Μέλη με σκοπό τον αποτελεσματικότερο συντονισμό μεταξύ των αστυνομικών αρχών και των υπηρεσιών πληροφοριών. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερες δομές, αλλά ενίσχυση των συνεργειών, τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης."

https://ec.europa.eu/commission/commissioners/2014-2019/avramopoulos/ann...

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15