Συνάντηση Επίτροπου Δ. Αβραμόπουλου με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο, Αθήνα 30/5/2016

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
30 Μάιος 2016
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Είναι αλήθεια ότι είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι στην Ευρώπη, τόσο για θέματα που αφορούν στη Μετανάστευση και το Προσφυγικό, όσο και σε ζητήματα ασφαλείας.  Και βέβαια, για όλα αυτά μέσα από την ενημέρωση οδηγούμαι σ’ένα καταρχήν συμπέρασμα: Ότι για όλα αυτά χρειάζεται – τουλάχιστον στην Ελλάδα – εθνική συναντίληψη, την οποία τόσο πολύ προωθείτε τον τελευταίο καιρό.  Γιατί οι απειλές που προβάλουν στον ορίζοντα και έχουν να κάνουν άμεσα με το μέλλον της Ευρώπης, έχουν να κάνουν και με την ευρύτερη γειτονιά μας, όπου γεωπολιτικά η χώρα μας μπορεί, καλείται και είναι σε θέση να διαδραματίζει έναν ευρύτερο σταθερό και σταθεροποιητικό ρόλο.  Εγώ δεν παύω από το να έχω αυτή τη θεσμική αποστολή, την οποία περιγράψατε πριν, αλλά η καρδιά μου και το μυαλό μου – όπως γνωρίζετε – είναι πάντοτε εδώ και θέλω να  συνεισφέρω με τις όποιες ιδέες και σκέψεις και μέσα από την ενημέρωση στο να χαράσσεται μία πολιτική που να διασφαλίζει πάνω απόλα την ίδια  την Ελλάδα.  

Είναι αλήθεια ότι στο πεδίο που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή, η πρώτη τουλάχιστον φάση που είναι σε εξέλιξη, η Συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία δοκιμάζεται.  Είναι πολλές οι πτυχές, τεχνικές και νομικές, που απομένουν για να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος. Θα συμφωνήσω όμως απόλυτα μαζί σας ότι αυτή η  Συμφωνία πρέπει να εφαρμοσθεί.  Διότι εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα υποστούμε τις επιπτώσεις εάν αυτό δεν γίνει. Η Ευρώπη έχει θέσει το πλαίσιο, οι διαπραγματεύσεις έχουν δώσει ένα πρώτο καταρχήν αποτέλεσμα.  Αλλά, επιτρέψτε μου να πω, ότι θα είναι πολύ αρνητικό για τα επόμενα βήματα, εάν δεν εφαρμοσθεί αυτή η Συμφωνία.

Στην Τουρκία αυτή τη στιγμή βρίσκονται 3 εκατομμύρια πρόσφυγες. Στις βόρειες ακτές της Αφρικής περίπου 500.000, που περιμένουν τη στιγμή στα χέρια αδίστακτων διακινητών να περάσουν τη θάλασσα.  Τόσο η Ιταλία όσο και η Ελλάδα είναι υπό μεγάλη πίεση.  Η Ευρώπη όμως είναι κοντά με την πολιτική της, με τη βοήθειά της την οικονομική και την τεχνική και, κυρίως, με πρωτοβουλίες σαν κι αυτή που δείχνουν ότι τελικά μπορεί να υπάρξει λύση.

Στο εσωτερικό της Ευρώπης τα πράγματα εξελίσσονται κατά τρόπο που προκαλούνται πολλές ανησυχίες.  Η άνοδος της ξενοφοβίας, του λαϊκισμού και του εθνικισμού αρχίζει πλέον να στέλνει τα πρώτα αρνητικά μηνύματα από το μέλλον.  Και εδώ χρειάζεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο συνοχή, συναντίληψη και συνεννόηση και  νομίζω ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ένα κεντρικό ρόλο ως ακρίτας της Ευρώπης εδώ, αλλά και ως ένα – όπως πολύ σωστά είπατε στην αρχή – ένα από τα σημαντικότερα μέλη της Ευρωπαϊκής οικογένειας.  Ευχαριστώ για τη σημερινή συνεργασία και συνάντηση και θα έχουμε την ευκαιρία να μπούμε και σε μερικές λεπτομέρειες και νομικές, για τις οποίες θα ήθελα και τη δική σας γνώμη ως εκ της εμπειρίας και της επιστημοσύνης σας.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15