Συνάντηση του Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου με τον Πρόεδρο της Πορτογαλίας κ. Rebelo de Sousa και υποδοχή προσφύγων στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας με την Υπουργό Εσωτερικών Υποθέσεων της Πορτογαλίας κα Constança Urbano de Sousa, δηλώσεις, 31/5/2016

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
31 Μάιος 2016
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Video: https://youtu.be/Ig7W4EsqzkA

Με τον Πρόεδρο της Πορτογαλίας κ. Marcelo Rebelo de Sousa συναντήθηκε σήμερα στη Λισαβόνα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν, γενικότερα θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και κυρίως οι πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

Επίσης κατά την παραμονή του στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, ο κ. Αβραμόπουλος μαζί με την Υπουργό Εσωτερικών Υποθέσεων κα Constança Urbano de Sousa υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας 31 πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης της ΕΕ. Στην κατ' ιδίαν συνάντησή τους, που προηγήθηκε , ο κ. Αβραμόπουλος και η κα Urbano de Sousa αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη μεταναστευτική κρίση και, ειδικότερα, τη λειτουργία του συστήματος μετεγκατάστασης, όπως και τρόπους βελτίωσης της αποτελεσματικότητάς του. 

Σε δηλώσεις του κατά την υποδοχή των προσφύγων ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε τα ακόλουθα:

"Επιτρέψτε μου να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες μου στη φίλη Υπουργό κα Constança Urbano de Sousa για την υποδοχή και τη φιλοξενία σήμερα στη Λισαβόνα.

Όπως γνωρίζετε, ο αρχικός σκοπός της επίσκεψής μου στη Λισαβόνα ήταν η παρουσίαση της ετήσιας Ευρωπαϊκής Έκθεσης για τα Ναρκωτικά. Ωστόσο σήμερα καταφθάνει στη Λισαβόνα μια ομάδα 31 μεταναστών, οι οποίοι θα μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα στην Πορτογαλία. Μία άλλη ομάδα 42 ατόμων έφτασε εδώ πριν μόλις μια εβδομάδα.

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας και τα συγχαρητήριά μας προς την Πορτογαλία, την κυβέρνηση και τον λαό της, που έχουν ανοίξει τις καρδιές και τις πόρτες των σπιτιών τους, για να καλωσορίσουν όλους αυτούς τους απελπισμένους ανθρώπους, που αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη.

Η Πορτογαλία δείχνει στην πράξη τι εννοούμε όταν μιλάμε για αλληλεγγύη στην Ευρώπη. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται σκληρά ώστε να εφαρμοστεί πλήρως το σχέδιο μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης, που υιοθετήθηκε από όλους μας πριν από μερικούς μήνες. 

Είμαστε ακόμα αντιμέτωποι με κάποιες δυσκολίες και, θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας, τα αποτελέσματα δεν είναι θεαματικά. Αντίθετα είναι φτωχά.

Αλλά δεν σταματάμε εδώ. Αυτή τη στιγμή, η Επιτροπή εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να υιοθετήσει νέους μηχανισμούς, νέες πολιτικές και νέα σχέδια στον τομέα της ένταξης.

Είναι πραγματικά σημαντικό για αυτούς τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι βρίσκονται σε ένα φιλόξενο  περιβάλλον, να τους δοθεί η ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητές του, να εργασθούν, να σπουδάσουν τα παιδιά τους, να λάβουν ιατροφαρμακευτική  περίθαλψη και τροφή .

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι μιλάμε για πρόσφυγες και πως  αυτοί οι άνθρωποι έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, γι 'αυτό είναι ηθικό αλλά και πολιτικό μας καθήκον να τους υποδεχθούμε. Αυτό είναι το πνεύμα εν προκειμένω των πολιτικών που υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από την άλλη πλευρά, είναι επίσης ένα μήνυμα αλληλεγγύης προς χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, που δέχονται σήμερα ιδιαίτερη πίεση, καθώς οι μεταναστευτικές ροές δεν έχουν ανακοπεί, ειδικά στην Ιταλία. Είχαμε βεβαια τα πρώτα θετικά σημάδια από την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, και αυτό είναι   πολύ θετικό.  Είναι απαραίτητο   να εφαρμοστεί πλήρως αυτή η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας.

Το προσφυγικό θέμα δεν είναι πρόβλημα της Νότιας Ευρώπης μόνο, όπως παρουσιάστηκε στην αρχή. Πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. 

Η κινητικότητα των ανθρώπων θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον αιώνα μας. Πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι να υποδεχτούμε τους ανθρώπους αυτούς.

Σήμερα, υπάρχουν στον πλανήτη περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι, πρόσφυγες  που διαφεύγουν  πολεμικές συρράξεις, δικτατορίες, τρομοκρατία  και διώξεις.

Που  προσπαθούν να βρουν ασφαλές καταφύγιο σε άλλες χώρες.

Η Ευρώπη είναι το πιο επιτυχημένο παράδειγμα προόδου, ασφάλειας ,σταθερότητας ένταξης και ενότητας εθνών των τελευταίων δεκαετιών. Γι' αυτό και είναι  ελκυστική για όλους αυτούς τους ανθρώπους. 

Αλλά η Ευρώπη στηρίζει την υπόστασή της σε δύο αρχές. 

Την αλληλεγγύη και την υπευθυνότητα, και αυτό είναι που όλοι στην Ευρώπη θα πρέπει να υιοθετήσουν, να υποστηρίξουν και να εφαρμόσουν. 

Και αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει σήμερα η Πορτογαλία προς την υπόλοιπη Ευρώπη. 

Τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό, σε λίγα λεπτά από τώρα πρόκειται να καλωσορίσουμε αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται από την Ελλάδα. Για μένα δεν είναι η πρώτη φορά που ζω τέτοιες στιγμές.

Ήμουν στην Ιταλία και στην Ελλάδα, όταν πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες μετεγκατάστασεις μεταναστών πριν από μερικούς μήνες, για να τους κατευοδώσω. Σήμερα βρέθηκα στην άλλη πλευρά, μαζί με την Υπουργό και τους πολίτες της Πορτογαλίας, για να τους καλωσορίσω.

Σε μερικά λεπτά από τώρα, πρόκειται οι άνθρωποι αυτοί να διαβούν τα σύνορα της Ευρώπης νόμιμα. Πρόκειται να τους υποδεχτούμε με σεβασμό στην προσωπικότητά τους, με αξιοπρέπεια και ανθρωπιά. Αυτό είναι κάτι που έχει να κάνει με τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό και τις αρχές μας. 

Θα ήθελα και πάλι να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου και τις ευχαριστίες μου προς την Υπουργό, την κυβέρνηση και το λαό της Πορτογαλίας.

Δυστυχώς, όμως, ενώ εμείς βρισκόμαστε εδώ σε αυτή την φιλόξενη χώρα, σε αυτή την φιλόξενη πόλη, υπάρχουν άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο. Πριν από μόλις μία εβδομάδα εκατοντάδες άνθρωποι πνίγηκαν λόγω της ανατροπής του σκάφους που τους μετέφερε.

 Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό το δράμα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρώπη εργάζεται πολύ σκληρά. Από την πρώτη κιόλας στιγμή της ζωής αυτής της Επιτροπής, υιοθετήσαμε μια κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό. Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Αλλά είναι πολύ σημαντικό προκειμένου να εφαρμόσουμε τις πολιτικές μας, όλα τα κράτη μέλη να συμβάλλουν.

Δεν υπάρχουν μοναχικοί δρόμοι στην Ευρώπη. Είμαστε μαζί, εργαζόμαστε μαζί, αποφασίζουμε μαζί, και πρέπει να εφαρμόσουμε από κοινού αυτά που έχουμε συμφωνήσει. 

Έτσι, αν μπορώ να στείλω ένα μήνυμα από τη Λισαβόνα στα άλλα Κράτη Μέλη είναι να σκέφτονται, να αισθάνονται και να ενεργούν με Ευρωπαϊκό τρόπο, με πολιτισμό και ανθρωπιά ,σύμφωνα με τις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας."

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15