Συνάντηση ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου με ΥΠΕΞ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan (11.06.2013)

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
11 Ιουν 2013
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

 Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είχα τη χαρά και την τιμή να υποδεχθώ σήμερα εδώ, στο Υπουργείο Εξωτερικών, τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τον Υψηλότατο Σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan, με τον οποίο είχαμε πραγματικά μία πολύ εγκάρδια και φιλική συζήτηση σε ένα αντίστοιχα ιδιαίτερα θερμό και φιλικό κλίμα, για ζητήματα τόσο διμερούς όσο και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Εξετάσαμε τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης πρώτα από όλα των εμπορικών και οικονομικών μας σχέσεων και ενημέρωσα το Σεΐχη Abdullah για τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Κύριο μέλημα της Ελληνικής Κυβέρνησης αποτελεί η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για ξένες επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω εκτενώς τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της σημερινής Ελλάδας.

Διερευνήσαμε, επίσης, τρόπους αύξησης της τουριστικής κίνησης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Είχα την ευκαιρία να αναφερθώ στις σημαντικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας για κατάργηση των θεωρήσεων Schengen για τους Εμιρατινούς πολίτες. Εξέλιξη που όταν επιτευχθεί, είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσει το τουριστικό ρεύμα από τα Εμιράτα προς τη χώρα μας.

Συζητήσαμε, επίσης, τρόπους ενίσχυσης της πολιτιστικής μας συνεργασίας. Το Άμπου Ντάμπι υλοποιεί ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο κατασκευής παραρτημάτων μουσείων παγκοσμίου φήμης.

Θεωρούμε ότι από την εξαιρετική αυτήν πρωτοβουλία δε θα πρέπει να λείπει και ένα μουσείο με εκθέματα του ελληνικού πολιτισμού, ο οποίος έχει τόσο στενά συνδεθεί με τη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο. Η βούλησή μας για περαιτέρω ανάπτυξη και διεύρυνση της μεταξύ μας συνεργασίας αποτυπώνεται και σε σειρά σημαντικών κειμένων. Οι διμερείς αυτές συμφωνίες βρίσκονται στο στάδιο της τελικής προετοιμασίας και ελπίζουμε να τις υπογράψουμε και να τις κυρώσουμε το ταχύτερο δυνατό.

 Συζητήσαμε, επίσης, την προοπτική σύγκλησης στο Άμπου Ντάμπι, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών και όχι μόνο, της δεύτερης Επιτροπής Συνεργασίας Ελλάδος-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ανταλλάξαμε, επίσης, απόψεις για την κρίση στη Συρία, η οποία σήμερα συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα εξαρχής τάχθηκε υπέρ μίας πολιτικής λύσης και εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο αιματηρό αδιέξοδο που έχει περιέλθει ο φίλος συριακός λαός. Η αμερικανο-ρωσική πρωτοβουλία για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης στη Γενεύη δημιουργεί ελπίδες για τερματισμό της κρίσης και αξίζει να υποστηριχθεί έμπρακτα από όλους.

Μετέφερα στο Σεΐχη Abdullah τις εντυπώσεις μου από το πρόσφατο ταξίδι μου στο Ισραήλ και στην Παλαιστινιακή Αρχή και την ειλικρινή διάθεση που διαπίστωσα εκατέρωθεν για αξιοποίηση της πρωτοβουλίας Kerry για επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Μεσανατολικό.

Καλωσορίζοντας για μία ακόμα φορά τον Υψηλότατο Σεΐχη Abdullah και ευχαριστώντας τον για τις ιδιαίτερα εποικοδομητικές μας συνομιλίες, τον παρακαλώ να λάβει το λόγο.

 SHEIKH ABDULLAH: Εξοχότατε, επιτρέψτε μου αρχικά να σας εκφράσω τις ευχαριστίες μου. Δράττομαι αυτής της ευκαιρίας για να ευχαριστήσω την κυβέρνησή σας, τον Πρόεδρό σας, τον Πρωθυπουργό, εσάς τον ίδιο και τον ελληνικό λαό. Είναι πάντα για εμένα μεγάλη χαρά να επισκέπτομαι την Αθήνα. Υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ των δύο χωρών μας. Πολλές φορές, θα έλεγα μάλλον πάντα, αισθανόμαστε ότι είσαστε πιο κοντά σε μας από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Γνωρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα, προκειμένου τα ΗΑΕ να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των χωρών Σένγκεν που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης. Είναι μεγάλη τιμή για εμάς που η Ελλάδα έχει αναλάβει τόσο ενεργό ρόλο, κάτι που αποδεικνύει τη μεγάλη εμπιστοσύνη που έχετε στα ΗΑΕ και τον λαό των ΗΑΕ, αλλά και τον ενθουσιασμό που επιδεικνύετε όσον αφορά τη μεταξύ μας σχέση.

Τα Εμιράτα και η Ελλάδα διατηρούσαν πάντα καλές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα – οικονομικό, πολιτικό, πολιτιστικό, στρατιωτικό – αλλά θα επιθυμούσαμε αυτές οι σχέσεις να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο. Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας έχουν αρχίσει να καταγράφουν εκ νέου άνοδο. Αυτό δείχνει ότι οι προσπάθειες που καταβάλλετε στην Ελλάδα, προκειμένου να σταθεροποιήσετε την οικονομία και να τη θέσετε στη σωστή κατεύθυνση είναι αποτελεσματικές και θα ήθελα να σας συγχαρώ για αυτό.

Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω τις πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες που είχαμε σήμερα σχετικά με τις περιφερειακές προσπάθειες της Ελλάδας. Αναφερθήκατε στην ειρηνευτική διαδικασία. Ευχαρίστησα την Ελλάδα για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την έναρξη ειλικρινούς και σοβαρού διαλόγου μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου. Η Ελλάδα έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια. Και πιστεύουμε ότι οι προσπάθειες σας μπορούν να συμβάλλουν προς τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για την περιοχή.

Φυσικά η Συρία ήταν ένα από τα κύρια θέματα της σημερινής συζήτησής μας. Είναι προφανές ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία, αλλά και οι επιπτώσεις της στην περιοχή μας προκαλούν αισθήματα αγανάκτησης. Πρόκειται για πολύ σοβαρές προκλήσεις, όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα. Κατά τις επόμενες εβδομάδες θα καταβληθεί μια τεράστια διεθνή προσπάθεια παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας κατόπιν πρωτοβουλίας του ΟΗΕ.

Θεωρούμε ότι η Γενεύη ΙΙ είναι μια εξαιρετικά σημαντική διαδικασία. Ελπίζουμε η εν λόγω διαδικασία να δρομολογηθεί το ταχύτερο δυνατό και πιστεύουμε ότι θα είναι προς όφελος του λαού της Συρίας. Είναι ο μόνος δυνατός τρόπος, τουλάχιστον δεδομένης της σημερινής κατάστασης, που υπάρχει για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων

Θα ήθελα να επαναλάβω ακόμη μια φορά ότι είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι εδώ και προσδοκώ στην περαιτέρω συνεργασία μας. Είμαι πολύ χαρούμενος που επιστρέφοντας στη χώρα μου θα μεταφέρω την απόφασή μας για περαιτέρω συνεργασία στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης αλλά και του πολιτισμού. Ελπίζω ότι κατά την επόμενη σύγκληση της κοινής διμερούς επιτροπής των δύο χωρών μας θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με αυτή τη συνεργασία.

 

 

 

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15