Συνέντευξη Δ. Αβραμόπουλου στην κυριακάτικη εφημερίδα “Μπαμ” και στο δημοσιογράφο Παντελή Περιβολάρη, 3 Μαΐου 2020

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
4 Μάιος 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Πρόεδρε,  κύριε Επίτροπε, ως Υπουργός ήσασταν αυτός που ανακάλυψε τον Σωτήρη Τσιόδρα. Μπορείτε να θυμηθείτε πώς τον επιλέξατε ως Σύμβουλό σας στο Υπουργείο Υγείας και εκείνες τις ημέρες που ήταν μεγάλος ο κίνδυνος με την γρίπη, τον Η1Ν1;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν «ανακάλυψα» εγώ τον κ. Τσιόδρα. Εκεί ήταν. Ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα του ΚΕΕΛΠΝΟ, μαζί με μια ισχυρή και ικανή ομάδα επιστημόνων. Υπήρχε λοιπόν, όπως υπάρχει και τώρα. Είναι αλήθεια ότι το 2009 βρεθήκαμε αντιμέτωποι επίσης με μια πανδημία παγκόσμιας κλίμακας. Εκείνη της Η1Ν1, η οποία στο πέρασμά της οδήγησε στο θάνατο μεγάλο αριθμό ανθρώπων, που σύμφωνα με το αμερικάνικο CDC ο αριθμός κυμαινόταν από 350.000-500.000 νεκρούς. Για καλή μας τύχη είχε βρεθεί το φάρμακο και σε λίγους μήνες μετά την κήρυξη πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ανακαλύφθηκε και το εμβόλιο. Και η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες που θωρακίστηκαν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλες οι χώρες εφαρμόσαμε τότε τα προβλεπόμενα σχέδια και στην χώρα μας το σχέδιο «ΑΡΤΕΜΙΣ», που όπως είπα, θωράκισε και προστάτευσε τη δημόσια υγεία.

Ο κ. Τσιόδρας ήταν από τους επιστήμονες που συνέβαλλαν τότε στη σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση της πολιτείας και βέβαια και στην ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Η επιστημοσύνη του, η αίσθηση καθήκοντος και ο εξαίρετος χαρακτήρας του συνθέτουν και τώρα, όπως και τότε, την προσωπικότητά του.

Στο ενδιάμεσο όμως διάστημα από το 2010 μέχρι πρόσφατα, η τελευταία ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έθεσε στο περιθώριο τον καθηγητή Τσιόδρα, ενώ συνάμα αποδυνάμωσε τον επιστημονικό και επιχειρησιακό αυτό φορέα, με απώτερο σκοπό τελικά να τον διαλύσουν.

Τα τότε σχέδια και οι υποδομές, όπως μαθαίνω, διαλύθηκαν και μαζί τους «αχρηστεύτηκε» και το έμπειρο επιστημονικό δυναμικό.

Σήμερα, ο κ. Τσιόδρας και οι συνεργάτες του συνδράμουν την Πολιτεία στη λήψη σωστών αποφάσεων και στην άσκηση μιας πολιτικής που, πανθομολογούμενα, είναι επιτυχής κατατάσσοντας την Ελλάδα στην κατηγορία των αξιόπιστων, σοβαρών και αποτελεσματικών χωρών.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε πολύ μεγάλη εμπειρία και είστε ο κατάλληλος άνθρωπος να μιλήσετε για τον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση αντιμετώπισε και την πανδημία και πως αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση. Είναι πολύ σημαντικό να μας πείτε, πιστεύω, τη γνώμη σας…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι ευτύχημα για τη χώρα, ότι σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία η Ελλάδα κυβερνάται από έναν υπεύθυνο Πρωθυπουργό που παίρνει σωστές αποφάσεις και μία Κυβέρνηση, που κινείται με προγραμματισμό και μέθοδο.

Αυτό πιστεύει και ο ελληνικός λαός και βέβαια οι πολίτες που, όπως όλοι γνωρίζουμε και οι μετρήσεις δείχνουν, εμπιστεύονται την Κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Έχω πει πολλές φορές ότι οι κρίσεις αναδεικνύουν τις πραγματικές ηγεσίες.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, που μοιραία θα συνοδεύσει την πανδημία, η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός με σχέδιο και το κυριότερο με δεδομένη, όπως είπα πρωτύτερα, την εμπιστοσύνη των πολιτών, ήδη αρχίζουν να κάνουν τις πρώτες κινήσεις ανακουφίζοντας την ελληνική κοινωνία, ενώ συνάμα διαμορφώνουν ένα νέο πλαίσιο για την επόμενη ημέρα.

Η πορεία θα είναι δύσκολη. Αλλά η Ελλάδα θα μπει με αξιώσεις πλέον στο πεδίο του διεθνούς ανταγωνισμού και θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια της. Το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός έχει τεθεί στην πρώτη γραμμή και των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών, έχει τη σημασία του, γιατί μετά από πολλά χρόνια η Ελλάδα συμμετέχει στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Γιατί αυτή η δοκιμασία, αυτή η νέα κρίση, σε συνέχεια της οικονομικής και της προσφυγικής, δοκιμάζει τις σταθερές, τις δομές και τις αξίες της Ευρώπης, μέρος της οποίας είναι η αξιόπιστη πλέον και σεβαστή Νέα Ελλάδα που γεννιέται.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αισιοδοξείτε ότι η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταφέρει να σταθεί τελικά στο ύψος των περιστάσεων με την έκδοση για παράδειγμα του ευρωομολόγου για τον κορωνοϊό ή μήπως θα αναδιπλωθούμε όλοι μας στις εθνικές πολιτικές, δεδομένου ότι στις μετρήσεις οι ευρωπαίοι πολίτες χάνουν την εμπιστοσύνη τους στο θεσμό της Ευρωζώνης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θέλω να πιστεύω ότι θα κυριαρχήσει η ευθύνη και μαζί με την αρχή της αλληλεγγύης θα καταφέρει η Ευρώπη να κρατηθεί όρθια. Λέω χαρακτηριστικά, ότι το ευρωομόλογο είναι μία έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης προς τις χώρες που δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται από τις απανωτές κρίσεις, την οικονομική, την προσφυγική και τώρα την υγειονομική και βλέπω τις τελευταίες ημέρες ακόμα και οι «δύστροποι» της κεντρικής Ευρώπης να το βλέπουν με διαφορετικό μάτι.

Όσο για την αναδίπλωση κάποιων κυβερνήσεων σε πιο κλειστές εθνικές πολιτικές, πίσω από κλειστά σύνορα, φοβάμαι ότι, αν δεν στείλουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ισχυρά και ξεκάθαρα μηνύματα, θα επιστρέψουμε, μέσα από την εθνική περιχαράκωση, στην εποχή των ανταγωνισμών, των διεκδικήσεων, του διχασμού και της διαίρεσης.

Με άλλα λόγια, αυτό ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή του εθνικισμού και του λαϊκισμού, που τόσα δεινά επέφεραν στην Ευρώπη τον προηγούμενο αιώνα. Μέσα από τις κρίσεις αυτές δοκιμάζονται οι αντοχές και η δύναμη του ευρωπαϊκού οράματος και προβάλλει η μεγάλη ευθύνη των σημερινών ευρωπαϊκών και εθνικών ηγεσιών.

Η Ευρώπη σε όλα της τα επίπεδα χρειάζεται ισχυρή, θαρραλέα, υπεύθυνη ηγεσία, που δεν θα διστάσει να αναμετρηθεί με την πραγματικότητα έχοντας ως άξονα αναφοράς της τον άνθρωπο και τις αξίες του κοινού μας πολιτισμού και όχι απλά και μόνον την κατάκτηση και διατήρηση της προσωπικής ή κομματικής εξουσίας.

Οι επόμενες γενεές θα κρίνουν αυστηρά τις σημερινές που διαχειρίζονται αυτές τις κρίσεις και δεν θα συγχωρέσουν ποτέ μια επιστροφή στο σκοτεινό παρελθόν.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15