Συνέντευξη Δ. Αβραμόπουλου στο Ραδιόφωνο του BBC (Radio 4), 11/9/2020

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
14 Σεπ 2020

Ο κ. Αβραμόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου για την κατάσταση στη Μόρια ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Πρέπει να δούμε την γενική εικόνα. Αυτή τη στιγμή διακυβεύεται η βασική αρχή πάνω στην οποία θεμελιώθηκε η Ευρώπη, η αλληλεγγύη. Η καταστροφή της Μόριας έφερε ξανά στην επιφάνεια τo ζήτημα της μετανάστευσης και του ασύλου, το οποίο εξακολουθεί να διχάζει τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρ’ολα αυτά τα τελευταία πέντε χρόνια μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015 που περισσότεροι από 1,1 εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες ζήτησαν προστασία, και την είχαν ειδικά στη Γερμανία.

Ήμουν ο αρμόδιος Επίτροπος εκείνη την εποχή και έπρεπε να χειριστώ αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα, διότι όπως γνωρίζετε δεν υπήρχε πολιτική μετανάστευσης ή ασφάλειας πριν από την εκδήλωση αυτών των κρίσεων. Μπορώ να σας πω ότι καταφέραμε να χειριστούμε το ζήτημα του μεταναστευτικού πολύ αποτελεσματικά τα πρώτα δύο χρόνια. Η μετεγκατάσταση λειτούργησε και η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας απέδωσε.

Όμως, το μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει για πολλά χρόνια.  Αυτή τη στιγμή, πάνω από 75 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι και προσπαθούν να βρουν καταφύγιο σε άλλη χώρα και υπάρχουν περισσότεροι από 250 εκατομμύρια που βρίσκονται σε κινητικότητα».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για την στάση ορισμένων χωρών στην κατανομή βάρους, ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι: 

«Δεν πρέπει να μιλάμε για κατανομή βαρών, αλλά για κατανομή ευθύνης, επειδή η ευθύνη και η αλληλεγγύη πάνε μαζί. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως γνωρίζετε εργάζεται αυτή τη στιγμή για να παρουσιάσει μια νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό (migration pact). Προσβλέπω ότι θα το πράξει μέχρι το τέλος του μήνα, διότι πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το φαινόμενο της εποχής μας.

Χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία αντιτίθενται στις προτάσεις για την ανάληψη της ευθύνης για την κατανομή των νέων αφίξεων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα και η Ιταλία βρίσκονται σε μεγάλη πίεση και δεν μπορούν από μόνες τους να αντιμετωπίσουν αυτές τις αφίξεις. Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υιοθετήσει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο και μια κοινή στρατηγική για την μετανάστευση για το μέλλον, φοβάμαι ότι η μετανάστευση θα είναι ο καταλύτης για να δούμε την Ευρώπη, δυστυχώς, και το ευρωπαϊκό όνειρο να καταρρέουν.

Δεδομένου μάλιστα ότι οι περισσότεροι ηγέτες στην ΕΕ κοιτάζουν προς το εσωτερικό των χωρών τους, ο λαϊκισμός βρίσκεται σε άνοδο και άνοιξε την πόρτα για τον εθνικισμό και ο εθνικισμός τάσσεται υπέρ των κλειστών συνόρων και της ανέγερσης φρακτών. Υπάρχει λοιπόν ο κίνδυνος της επιστροφής της Ευρώπης στο παρελθόν της λόγω του μεταναστευτικού. Επομένως, η σημερινή ηγεσία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο έχει τεράστια ευθύνη για να μην το επιτρέψει». 

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15