Συνέντευξη Δημήτρη Αβραμόπουλου στην εφημερίδα Παραπολιτικά | 18.09.2021

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
18 Σεπ 2021
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Ήταν την ημέρα του γάμου μου, που ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μου άνοιγε την πόρτα της πολιτικής.

 ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως βλέπετε, με το ευρωπαϊκό πλέον μάτι σας, την πορεία της Κυβέρνησης, μετά και τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ; 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σίγουρα προοιωνίζεται ένα πιο αισιόδοξο μέλλον για τη χώρα. Σταδιακά αφήνουμε πίσω τα δύσκολα και τις κακές στιγμές. Η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός έχουν χειριστεί με ευθύνη, αποφασιστικότητα και αποτελέσματα τις απανωτές κρίσεις και εκτιμώ ότι μετά τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ θα βρει το δρόμο της η ελληνική οικονομία και το κυριότερο, θα αρχίσει να δημιουργείται ένα περιβάλλον ασφάλειας για να μπορέσουν οι νέοι άνθρωποι να διεκδικήσουν τα όνειρά τους. Έχουμε βέβαια πολλή δουλειά μπροστά μας αλλά ο δρόμος για τα καλύτερα έχει πλέον ανοίξει.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως νιώθετε που επιστρέφετε ξανά στην ελληνική πολιτική, μετά από πέντε χρόνια στην Ευρώπη; Θα είστε υποψήφιος στις επόμενες εκλογές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σίγουρα αισθάνομαι πιο πλούσιος σε εμπειρίες και γνώσεις, αφού είχα την ευθύνη να διαχειριστώ το πιο σημαντικό χαρτοφυλάκιο της προηγούμενης πενταετίας, όπου το μεταναστευτικό και η ασφάλεια κυριάρχησαν, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο ολόκληρο και αισθάνθηκα την ικανοποίηση να έχω συμβάλλει στη χάραξη ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα μεγάλα αυτά ζητήματα.

Σας θυμίζω, ότι πέντε μήνες αφότου ανέλαβα τα καθήκοντά μου, ξεκίνησαν οι αθρόες και ανεξέλεγκτες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και οι πρώτες τρομοκρατικές επιθέσεις. Τότε η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε. Ανέλαβα λοιπόν την ευθύνη να συντονίσω είκοσι οκτώ χώρες αλλά και να εγκαταστήσω διαύλους συνεργασίας με σημαντικές χώρες στην Ευρώπη, στη Βόρειο Αμερική, στην Ασία και στην Αφρική.

Ήταν μια ανεκτίμητης αξίας εμπειρία και βέβαια τα αποτελέσματα τα πιστώνεται και η Ελλάδα. Γιατί μπορεί να είσαι Επίτροπος της Ευρώπης αλλά κάθε δευτερόλεπτο θυμίζεις στον εαυτό σου, ότι είσαι πάνω από όλα Έλληνας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δεν μου απαντήσατε όμως, αν θα είστε υποψήφιος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας απαντώ λοιπόν, ότι στην πολιτική σημασία δεν έχουν οι θέσεις αλλά οι ρόλοι. Σε κάθε περίπτωση δεν σκοπεύω να ιδιωτεύσω. Αν ήθελα θα το είχα κάνει, μια και είχα πολλές προτάσεις από το εξωτερικό. Όλα στην ώρα τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε ίσως το πλουσιότερο βιογραφικό Έλληνα πολιτικού. Έχετε περάσει από σχεδόν όλα τα δημόσια αξιώματα. Δήμαρχος Αθηναίων, Υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας, Υπουργός Τουρισμού, Υπουργός Υγείας, Ευρωπαίος Επίτροπος. Ποια ήταν η πιο κρίσιμη απόφαση που κληθήκατε να πάρετε στην πολιτική σας πορεία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σίγουρα ήταν πολλές. Θυμάμαι δύο. Όταν ως Δήμαρχος Αθηναίων και παρά τη νωπή αποτυχία στο Τόκιο της προσπάθειας της χώρας να αναλάβει τους Ολυμπιακούς Αγώνες της εκατονταετηρίδας και μέσα σε ένα κλίμα απογοήτευσης και αποθάρρυνσης, έβαλα την υπογραφή μου στην αίτηση υποψηφιότητας, με αρκετούς την εποχή εκείνη να μην πιστεύουν στο στόχο αυτό. Και τα καταφέραμε. Η πιο συγκινητική στιγμή, δεν σας κρύβω ήταν, όταν το 2000 στο Σύδνεϋ παρελάμβανα την Ολυμπιακή Σημαία και τη μετέφερα στην Αθήνα.

Το δεύτερο ήταν όταν το 2015 είχε έρθει η πρόταση από ευρωπαϊκές χώρες να αποπεμφθεί η Ελλάδα από τη ζώνη Σένγκεν ως αδύναμη να διαχειριστεί τα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα. Θυμίζω ότι τότε ήδη είχαν περάσει, διερχόμενοι μέσα από την Ελλάδα, προς την Κεντρική Ευρώπη κοντά ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες. Για καλή μας τύχη, στο χαρτοφυλάκιό μου είχα την πολιτική ευθύνη και για τη Σένγκεν. Όπως καταλαβαίνετε, δεν υπήρξε καν δεύτερη σκέψη και βρήκα τον τρόπο να αποφευχθεί η αποπομπή. Αλλά και πολλές άλλες αποφάσεις, που δεν υπολόγιζα ούτε πολιτικό κόστος, ούτε βέβαια πιέσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσο έχετε αλλάξει από τη στιγμή που διαβήκατε το κατώφλι του Δημαρχείου της Αθήνας έως σήμερα; 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αρκετά. Θα έλεγα ότι η σταθερή μου βάση ήταν και παραμένουν οι αρχές, πάνω στις οποίες αποφάσιζα να περάσω το κατώφλι της πολιτικής. Σίγουρα βελτιώθηκα. Όπως όμως με γνώρισαν οι συμπολίτες μου στο ξεκίνημά μου, έτσι και συνεχίζω. Εξάλλου από την αρχή, επιλογή μου ήταν η σχέση μου με τους πολίτες. Για  αυτό και δεν βρέθηκα, ούτε επηρεάστηκα ποτέ από συστήματα ή μηχανισμούς εξουσίας. Ήμουν και παραμένω υποστηρικτής των θεσμών. Θα έλεγα δε, ότι ο στόχος, που επίσης υπηρετώ, είναι να συγκροτήσουμε ένα σύγχρονο κράτος.  

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπήρξαν στιγμές που είπατε «έως εδώ, τα παρατάω όλα και αποχωρώ;»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ποτέ.   

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι θα συμβουλεύατε ένα νέο που θέλει να μπει στην πολιτική;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αν και η εποχή μας χαρακτηρίζεται από την αντιπολιτική διαμαρτυρία κυρίως των νέων ανθρώπων, θα του έλεγα να περάσει τη γραμμή και να δώσει τη  μάχη του από μέσα, συμβάλλοντας στο να εξελιχθεί προς το καλύτερο η ίδια η πολιτική. Κάθε εποχή έχει τα δικά της διακυβεύματα και η συμβολή με τις ιδέες, το πάθος και το όραμα των νέων ανθρώπων, πάντοτε σε συνέχεια της εμπειρίας και της γνώσης όσων προηγήθηκαν, μπορεί να παράγει ενέργεια για κίνηση της κοινωνίας και του τόπου, προς τα εμπρός και προς τα πάνω, σε προοδευτική κατεύθυνση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Με τη σύζυγό σας κλείσατε αυτές τις ημέρες 28 χρόνια μαζί. Πώς γνωριστήκατε; Ποιο είναι το μυστικό του επιτυχημένου γάμου, της τόσο μακράς κοινής πορείας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν υπάρχουν μυστικά. Αγάπη, σεβασμός και εμπιστοσύνη. Με τη σύζυγό μου γνωριστήκαμε όταν ήμουν ακόμα διπλωμάτης και η είσοδός μου στην πολιτική, έγινε το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου το 1993, στη δεξίωση του γάμου μας, όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μαζί με τις ευχές του μου ανακοίνωσε ότι από την επομένη θα ήμουν υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Αθηνών. Και έτσι ναυάγησε και το ταξίδι του μέλιτος που τελικά έγινε δέκα χρόνια μετά.

Δεν σας κρύβω ότι σε όλη αυτή την ωραία και δυναμική περιπέτεια της πολιτικής και με δεδομένες τις δυσκολίες και την πίεση, που αυτή σε μεγάλο βαθμό ασκεί και στην οικογένεια, οφείλω πολλά, αν όχι όλα, στη σύζυγό μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε δύο γιούς, τον Φίλιππο και τον Ιάσωνα. Πως είναι η σχέση σας; 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η σχέση μας είναι ιδανική. Έχουν μεγαλώσει πια. Είκοσι επτά ο Φίλιππος και είκοσι τέσσερα ο Ιάσονας. Ο Ιάσονας ετοιμάζεται για τα μεταπτυχιακά του και ο Φίλιππος ολοκλήρωσε τις σπουδές του με μεγάλη επιτυχία και ξεκίνησε ήδη τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Εκείνο όμως που τους ξεχωρίζει είναι οι εξαίρετοι χαρακτήρες τους. Σε αυτό καθοριστική η συμβολή και των δύο μας, ιδιαίτερα της Βίβιαν.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ασχολούνται και αυτοί με την πολιτική;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ενώ είναι πολιτικοποιημένοι, δεν ασχολούνται με την πολιτική. Ακολουθούν το δικό τους όνειρο και τους δικούς τους δρόμους. Όπως και εγώ στο ξεκίνημά μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Χαλαρώνετε ποτέ; Έχετε χόμπι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Φυσικά. Φωτογραφία, διάβασμα, περιπάτους στο βουνό και βόλτες με το φουσκωτό στη θάλασσα, με σταθερούς, από παλιά, καλούς φίλους, με τους οποίους συχνά οργανώνουμε ταξίδια-αποδράσεις. Ασφαλώς σε όλα αυτά προσθέστε -όχι τόσο συχνά ομολογώ- και τον Ολυμπιακό, τον οποίον παρακολουθώ από την τηλεόραση.  Θα ήθελα να σας ομολογήσω, ότι με την επιστροφή μου στην Ελλάδα και από την ώρα που δεν εντάχθηκα αμέσως στην κεντρική πολιτική σκηνή, για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, έκανα πραγματικές διακοπές.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15