Συνέντευξη Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην εφημερίδα “Real News”, 28/10/2017

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
28 Οκτ 2017

Εκπροσωπήσατε στα μέσα Οκτωβρίου την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών G6 στη Σεβίλλη. Πως εκτιμάτε την εξέλιξη του μεταναστευτικού στη Μεσόγειο; Βρίσκουν οι διακινητές νέες διόδους προς την Ευρώπη;

Στη Σεβίλλη επιβεβαιώσαμε ότι η οι προκλήσεις της μετανάστευσης και της τρομοκρατίας, παρότι είναι εντελώς διαφορετικά ζητήματα, πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά, διεξοδικά και σε διεθνές επίπεδο. Είναι θέματα που διεθνώς αγγίζουν όλους μας και αποτελούν από τις σημαντικότερες ανησυχίες των πολιτών μας. Αυτή ακριβώς τη θέση προβάλαμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση στην Σεβίλλη.  Τόσο στο Αιγαίο όσο και στις διαδρομές της Κεντρικής και της Δυτικής Μεσογείου έχουν περιορισθεί σημαντικά οι παράτυπες αφίξεις μεταναστών, αλλά και οι θάνατοι στη θάλασσα συγκριτικά με το 2015. Αυτό είναι αποτέλεσμα του συνολικού, κοινού ευρωπαϊκού σχεδίου που εφαρμόζουμε εδώ και τρία χρόνια και το οποίο βασίζεται αφενός στη αποτελεσματικότερη προστασία των εξωτερικών μας συνόρων, αφετέρου δε στην εντατικοποίηση της συνεργασίας μας με σημαντικές τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης, όπως η Τουρκία, η Λιβύη, το Μαρόκο και άλλες χώρες της Αφρικής. Περνάμε σταθερά από τη φάση αντιμετώπισης των κρίσεων και των ανεξέλεγκτων ροών,  στην κανονική λειτουργία ενός  στρατηγικού, συντεταγμένου και κυρίως Ευρωπαϊκού συστήματος ελεγχόμενης νόμιμης μετανάστευσης. Δεν υπάρχει όμως πολυτέλεια επανάπαυσης. Οι μεταναστευτικές πιέσεις στην Ελλάδα και στην Ιταλία συνεχίζονται. Οι ροές μεταβάλλονται και τα αδίστακτα κυκλώματα των διακινητών καινοτομούν. Το καλοκαίρι είδαμε να αυξάνονται οι ροές μέσω της διαδρομής της Δυτικής Μεσογείου. Μόνο με όραμα, αμοιβαία εμπιστοσύνη και έμπρακτη αλληλεγγύη μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το μεταναστευτικό. Σε αυτό αποσκοπεί ακριβώς η πρόταση που έχω καταθέσει για την αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, ζήτημα για το οποίο καλώ τα Κράτη Μέλη να καταλήξουν το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία.

Εκτός από το μεταναστευτικό, είστε αρμόδιος και για το χαρτοφυλάκιο της ασφάλειας της ΕΕ. Μας είπατε ότι το μεταναστευτικό είναι ξεχωριστό θέμα από τη ασφάλεια αλλά και τα δύο είναι στην κορυφή της παγκόσμιας πολιτικής ατζέντας. Την προηγούμενη εβδομάδα συμμετείχατε στη Υπουργική Σύνοδο των G7 στην  Ίσκια. Αντικείμενο της Συνόδου ήταν η διεθνής συνεργασία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Πως προχωράει η Ευρώπη κατά της τρομοκρατίας;

Ζούμε σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον. Η ευρύτερη  Ευρωπαϊκή μας γειτονιά φλέγεται. Η Daesh ηττήθηκε στη Συρία και το Ιράκ, μπορεί όμως να εκμεταλλευθεί τις αδυναμίες άλλων περιοχών και να ανασυσταθεί. Στο διαδίκτυο εξακολουθεί να υφίσταται η παρουσία της και να προκαλεί παγκόσμια ανησυχία. Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στην Ευρώπη ξένοι τρομοκράτες-μαχητές. Καθώς η τρομοκρατία αποτελεί πλέον παγκόσμιο φαινόμενο είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ιαπωνία είναι σημαντικοί εταίροι της Ευρώπης, στο πλαίσιο αυτής της παγκόσμιας προσπάθειας. Βρισκόμαστε όλοι αντιμέτωποι με τις ίδιες προκλήσεις. Στις κατ'ιδίαν επαφές που είχα με τους αρμόδιους Υπουργούς των χωρών αυτών είχαμε την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την κοινή μας βούληση για περαιτέρω συντονισμό και συνεργασία σε θέματα ασφάλειας, ειδικά όσο αφορά στην εξάπλωση της προπαγάνδας της Daesh σαν ψηφιακός ιός στο διαδίκτυο.

Μπορείτε όμως να αντιμετωπίσετε την τρομοκρατία στο Διαδίκτυο;

Είναι αλήθεια ότι το Διαδίκτυο είναι ίσως το σημαντικότερο πεδίο μάχης κατά της τρομοκρατίας. Η κατατρόπωση της Daesh επί του εδάφους ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη, στο διαδίκτυο όμως τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Έχουμε να κάνουμε με ένα εχθρό που είναι νεφελώδης και αναδιπλώνεται με αστρονομικές ταχύτητες. Η αντιμετώπιση του χρειάζεται συλλογικότητα, στρατηγικό όραμα, και μια παγκόσμια συμμαχία φορέων που θα συμβάλουν στην αναχαίτιση του. Στο διαδίκτυο δεν πολεμάμε στρατούς, αλλά ιδέες.

Στην Ευρώπη έχουμε ήδη πετύχει πολλά χάρη στη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε χτίσει σε εθελοντική βάση με τις μεγαλύτερες εταιρείες του Διαδικτύου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ, το οποίο εγκαινίασα πριν 3 χρόνια. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνω ότι πλέον οι μεγάλες πλατφόρμες του διαδικτύου αφαιρούν αυτόματα πάνω από το 80% του τρομοκρατικού περιεχομένου, και κάποιες έχουνε φτάσει στο 95%. Μαζί με βασικούς εκπροσώπους των εταιρειών που ήταν μαζί μας στην Ίσκια, συμφωνήσαμε ότι η κοινή μας προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Ζητήσαμε συγκεκριμένη δράση και προσβλέπω στη συμμετοχή περισσότερων εταιρειών στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας εμπιστοσύνης. Θα ασχοληθούμε με όλα αυτά τα ζητήματα κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ στις 6 Δεκεμβρίου.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις προκαλούν έντονη ανησυχία στους πολίτες. Ποιες πρωτοβουλίες έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

Έχει γίνει πρόοδος στην Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια. Δυστυχώς τα Κράτη Μέλη αντιλήφθηκαν την ανάγκη για πιο στενή συνεργασία μόνο μετά τις φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και πόλεις. Ήδη εφαρμόζουμε συγκεκριμένα εργαλεία για την αποτελεσματικότερη προστασία των εξωτερικών μας συνόρων, την ανταλλαγή πληροφοριών, την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης όπλων, ενώ έχει ενισχυθεί σημαντικά ο ρόλος της Europol. Πρόσφατα επίσης παρουσιάσαμε μια νέα δέσμη μέτρων άμεσης εφαρμογής, με τα οποία στοχεύουμε στην προστασία των πολιτών σε δημόσιους χώρους, στην παρεμπόδιση της πρόσβασης των τρομοκρατών σε εκρηκτικές ύλες και την εντατικοποίηση της συνεργασίας με διεθνείς εταίρους. Σύντομα θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με τον Καναδά για μια αναθεωρημένη συμφωνία PNR, καθώς και διαπραγματεύσεις για να επιτύχουμε την επιχειρησιακή συνεργασία της Europol με τρίτες χώρες-κλειδιά όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος, το Μαρόκο.

Βλέπουμε να προχωράει η ιδέα που είχατε προτείνει για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών;

Πρέπει να ξεπεράσουμε τα ταμπού του παρελθόντος και να προχωρήσουμε ταχύτερα στη δημιουργία μιας πραγματικής Ένωσης Ασφάλειας στην Ευρώπη. Η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι το θεμέλιο μιας πιο αποτελεσματικής αντιμετώπισης των απειλών για την ασφάλεια των πολιτών μας. Δεν θα νικήσουμε την τρομοκρατία με νομικίστικες αντιλήψεις περί εθνικής ασφαλείας. Για τον λόγο αυτό, εργαζόμαστε για την υλοποίηση, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, της πρότασής μου για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Μονάδας Πληροφοριών που θα συμβάλλει στη στενότερη συνεργασία των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Με την Σένγκεν τι πρέπει να γίνει κ. Επίτροπε; Τέλος πλέον ο στόχος για μια Ευρώπη χωρίς εσωτερικά σύνορα;

Όχι, ακριβώς το αντίθετο. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στη μικρή αυτή πόλη του Λουξεμβούργου, που ωστόσο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, έστειλα ισχυρό μήνυμα για την ανάγκη διαφύλαξης, διατήρησης και ενίσχυσης αυτού του σπουδαίου ευρωπαϊκού επιτεύγματος. Στόχος μας παραμένει η επιστροφή, το συντομότερο δυνατό, στην κανονική του λειτουργία του χώρου Σένγκεν. Η σημασία της Σένγκεν αναγνωρίζεται από τους ίδιους τους ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι αν και προβληματίζονται έντονα από τις απειλές για την ασφάλειά τους, δεν θέλουν να δουν να περιορίζεται η ελευθερία της μετακίνησής τους. Η ουσία της Σένγκεν είναι ακριβώς αυτή, είναι ένας χώρος χωρίς εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους. Για τον λόγο αυτό, πρότεινα, πρόσφατα, την τροποποίηση του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν ώστε αφενός να ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, αφετέρου όμως να ενισχυθούν οι διαδικαστικές εγγυήσεις για την επαναφορά εσωτερικών συνοριακών ελέγχων που συνεχίζουν να αποτελούν εξαίρεση και έσχατη λύση. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, πιθανή κατάρρευση της Σένγκεν θα σημάνει και την αρχή του τέλους για την Ευρώπη όπως την γνωρίζουμε.

Τελευταία βλέπουμε σε όλες σχεδόν τις εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη άνοδο-έως και σημαντική- της ακροδεξιάς. Αρκούν τα ευχολόγια για την αντιμετώπισή της κ. Επίτροπε; Και τι πρέπει να πράξει η Ευρώπη;

Χωρίς αμφιβολία, τα εκλογικά αποτελέσματα στη Γερμανία και την Αυστρία με την άνοδο των ποσοστών των ακροδεξιών κομμάτων αποτυπώνουν τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει λάβει η απήχηση των ακραίων δυνάμεων σε όλη τη Ευρώπη. Η λαϊκιστική ανέξοδη συνθηματολογία και η επικίνδυνη ρητορική του εθνικισμού και της ξενοφοβίας ενισχύουν την επιρροή τους όταν δεν δίνονται στους πολίτες μας συγκεκριμένες απαντήσεις στα σημαντικά ζητήματα που τους απασχολούν. Οι σύγχρονες προκλήσεις δεν σταματούν στα εθνικά σύνορα, δεν λύνονται με απομονωτισμό και εσωστρέφεια, ορθώνοντας τείχη και φράχτες. Υπάρχει μόνο ένας δρόμος για να τις αντιμετωπίσουμε και είναι αυτός που περνάει πάνω από τις γέφυρες της ενότητας, της αλληλεγγύης και της συνυπευθυνότητας.

Χρειαζόμαστε μια πιο ισχυρή θεσμικά Ευρωπαϊκή Ένωση και πραγματικά κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές για τη μετανάστευση, την ασφάλεια, τις εξωτερικές μας σχέσεις, την άμυνα, την οικονομία, την κοινωνική συνοχή. Πρέπει να αντιληφθούν οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών δημοκρατιών το μέγεθος της ευθύνης τους αν οι φωνές του λαϊκισμού και του εθνικισμού τελικά επικρατήσουν. Κανένα από σπουδαία επιτεύγματα της Ευρώπης, όπως η ειρήνη, η δημοκρατία και η ευημερία δεν θα πρέπει πια να θεωρείται δεδομένο.

Και μια τελευταία προσωπική ερώτηση. Θα εξαντλήσετε τη θητεία σας ως Ευρωπαίος Επίτροπος;

Η απάντησή μου έχει δοθεί και δεν αλλάζει. Πάντα ολοκληρώνω τη θητεία και την αποστολή που μου ανατίθεται. Αυτό θα κάνω και τώρα, τιμώντας τη μεγάλη ευθύνη διαχείρισης εξ ονόματος της Ευρώπης των δυο τόσο κρίσιμων ζητημάτων της μετανάστευσης και της εσωτερικής ασφάλειας, θέματα που είναι στην κορυφή όχι μόνο της Ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας ατζέντας

Και η Ελλάδα;

H Ελλάδα είναι αφετηρία αλλά και προορισμός στη ζωή μου.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15