Συνέντευξη Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην εφημερίδα "ΓΝΩΜΗ" της Πάτρας, 29/10/2018

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
29 Οκτ 2018
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Ερ. Πώς αποτιμάτε την κατάσταση στην Ελλάδα, τρία  χρόνια μετά το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης;

Παρά το γεγονός ότι το 2015 η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε και βρέθηκε απροετοίμαστη  να αντιμετωπίσει τις τεράστιες προκλήσεις του μεταναστευτικού, τα τελευταία τρία χρόνια κατορθώσαμε να ανταποκριθούμε εγκαίρως και αποτελεσματικά με μια σειρά πρωτοβουλιών και προτάσεων, πάντα με γνώμονα τις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Η στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής, όπως είναι η χώρα μας, αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί πρωταρχικό μου μέλημα, όπως και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας είναι ενδεικτικό παράδειγμα, καθώς σήμερα ο αριθμός των ημερήσιων αφίξεων παραμένει χαμηλότερος κατά 95% συγκριτικά με την περίοδο της κρίσης. Είναι επίσης πολύ σημαντική εξέλιξη, ότι πλέον η πλειοψηφία όσων περνούν τα σύνορα ταυτοποιείται, δακτυλοσκοπείται και καταγράφεται. Η κατάσταση είναι λοιπόν και στην Ελλάδα καλύτερη. Παρ' όλα αυτά, πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα, κυρίως για την βελτίωση των συνθηκών στα νησιά, μέσω και της σωστής αξιοποίησης και απορρόφησης των διαθέσιμων πόρων.

Οι ad-hoc (μεμονωμένες) προσεγγίσεις δεν αρκούν. Πρέπει να πετύχουμε συμφωνία και να εφαρμόσουμε όλες τις νομοθετικές προτάσεις μας για μια ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική στη βάση της αλληλεγγύης για να επιτύχουμε βιώσιμες λύσεις. 

Ερ. Μετά από μια βελτίωση που είχε παρουσιαστεί και εδώ στην Πάτρα με τα κύματα  μεταναστών, η κατάσταση και πάλι επιδεινώνεται. Ποια είναι η αιτία;

Είμαι βέβαιος ότι οι ελληνικές αρχές, που έχουν και την ευθύνη παρακολουθούν την κατάσταση στην Πάτρα όπως και σε όλα τα σημεία εισόδου και εξόδου των μεταναστών. Όπως έχω τονίσει, είμαστε από την αρχή της κρίσης στο πλευρό της Ελλάδας επιχειρησιακά και οικονομικά όπως και κάθε κράτους μέλους που χρειάζεται βοήθεια. Γι’ αυτό και παρέχουμε συντονισμό, τεχνογνωσία και χρηματοδότηση. Από πλευράς μας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε τις ελληνικές αρχές. Είναι ωστόσο σαφές ότι η μετανάστευση θα παραμείνει για πολλά χρόνια ακόμα ένα διεθνές φαινόμενο, για την διαχείριση του οποίου χρειάζεται μια ολιστική στρατηγική. Χρειάζονται μακροπρόθεσμα μέτρα και πολιτικές ικανές να αντέξουν στο χρόνο για μια υπεύθυνη και δίκαιη διαχείριση του μεταναστευτικού. Πρωταρχικής σημασίας είναι η διεθνής συνεργασία και σε αυτό το πλαίσιο θα ήθελα να τονίσω την ανάγκη για την αποτελεσματική εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρώτη έχει καταθέσει πρόταση για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Αυτό σημαίνει όχι μόνο την καταπολέμηση των διακινητών και την μείωση της παράτυπης μετανάστευσης, αλλά και την υιοθέτηση της μεταρρύθμισης του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου στη βάση ενός δίκαιου μηχανισμού του Δουβλίνου, ώστε να εξασφαλίζεται η αλληλεγγύη προς τους ανθρώπους που χρήζουν διεθνούς προστασίας αλλά και προς τα κράτη-μέλη που, λόγω γεωγραφικής θέσης, δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση. Όλα αυτά συμπληρώνονται από μια ακόμη καλύτερη διαχείριση των κοινών ευρωπαϊκών εξωτερικών μας συνόρων και την ενίσχυση των Ευρωπαϊκών Οργανισμών που παρέχουν επιχειρησιακή στήριξη στα κράτη-μέλη. Υπό το πρίσμα αυτό, τον προηγούμενο μήνα εισηγήθηκα την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής με την αύξηση 10 000 Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων, καθώς και την περαιτέρω ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το Άσυλο, ενώ κατέθεσα και πρόταση για την επιτάχυνση της επιστροφής των παράτυπων μεταναστών. Έχουν γίνει πολλά τα τελευταία 4 χρόνια αλλά όπως τόνισα, δεν υπάρχει μεμονωμένη λύση. Όλες οι πτυχές της πολιτικής που προανέφερα είναι απαραίτητες για να δούμε αποτελέσματα και να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε μελλοντική κρίση.

Ερ. Έχετε διατυπώσει την άποψη για  ένα  πιο δίκαιο σύστημα ασύλου και έχετε θέσει και ζήτημα αναθεώρησης του υφιστάμενου συστήματος του Δουβλίνου. Ποιες παραμέτρους θα πρέπει να έχει ένα νέο σύστημα, ώστε να είναι δίκαιο;

Το Δουβλίνο όπως το ξέραμε πέθανε στην πράξη. Είναι άδικο το μεγαλύτερο βάρος να το επωμίζονται οι χώρες πρώτης γραμμής όπως η Ελλάδα. Χρειαζόμαστε έναν μόνιμο μηχανισμό, ένα μόνιμο σύστημα ευρωπαϊκού ασύλου και προς τα εκεί κατευθύνεται και η πρότασή μου αναθεώρησης του Δουβλίνου. Είναι απαραίτητο να βρεθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης, ώστε τα κράτη μέλη που είναι πιο εκτεθειμένα στις μεταναστευτικές προκλήσεις να λάβουν τη στήριξη που χρειάζονται εγκαίρως. Απαιτείται λοιπόν η δημιουργία ενός πιο δίκαιου, αποτελεσματικότερου και βιώσιμου συστήματος κατανομής αιτούντων ασύλου μεταξύ των κρατών μελών. Δηλαδή, ένα ισχυρό σύστημα ασύλου που θα βασίζεται στην ίση κατανομή ευθυνών. Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι αιτούντες θα τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης σε όλη την ΕΕ βάσει προτύπων.

Ερ. Στις αρμοδιότητές σας βρίσκονται και τα ζητήματα της ασφάλειας. Η Ευρώπη κλήθηκε να αντιμετωπίσει την παράλληλη κρίση της τρομοκρατίας και το 2016 ανακοινώσατε πως η Ευρώπη κινείται προς την επίτευξη μιας πραγματικής Ένωσης Ασφάλειας. Έχει υπάρξει κάποια πρόοδος;

Τα τελευταία χρόνια βιώσαμε στην Ευρώπη τραγικές εμπειρίες από τις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις. Στην αρχή η συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας ήταν πολύ διαφορετική. Πολλοί λίγοι προσέγγιζαν την ασφάλεια στην Ευρώπη ως ένα συλλογικό ζήτημα. Ωστόσο, με συστηματική προσπάθεια καταφέραμε να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη και να εντείνουμε την συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.  

Καταφέραμε από κοινού να περιορίσουμε το πεδίο δράσης των τρομοκρατών και να εμποδίσουμε την πρόσβασή τους σε μέσα που χρησιμοποιούν για τη δράση τους. Βελτιώσαμε την ανταλλαγή πληροφοριών, εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης τόσο στις κοινωνίες μας όσο και στο διαδίκτυο, προτείνοντας μάλιστα πρόσφατα νέα νομοθεσία για να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική εξάλειψη διαδικτυακού τρομοκρατικού περιεχομένου. Παράλληλα, αυξήσαμε σημαντικά την οικονομική στήριξη προς τα κράτη-μέλη για την αποτελεσματικότερη προστασία των δημόσιων χώρων και ενισχύσαμε την ποινική νομοθεσία κατά της διευκόλυνσης και τέλεσης τρομοκρατικών πράξεων, περιορίζοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα αγοράς και πρόσβασης σε πυροβόλα όπλα, εκρηκτικά και πλαστά έγγραφα.  

Κορυφαίες προτεραιότητες συνεχίζουν να αποτελούν η ενίσχυση των εξωτερικών μας συνόρων και η διασύνδεση και διαλειτουργικότητα όλων των πληροφοριακών συστημάτων για τη μετανάστευση, τη διαχείριση των συνόρων και την ασφάλεια. Έχουμε ισχυρή και ξεκάθαρη πολιτική βούληση να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, να αξιοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο για την ενίσχυση της ασφάλειας και της προστασίας των πολιτών μας. Είναι χρέος μας απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες.

Ερ. Με τις Ευρωεκλογές να πλησιάζουν, η Ευρώπη είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις εξωγενείς παρεμβάσεις και τις κυβερνοεπιθέσεις στις εκλογικές διαδικασίες;

Είναι αλήθεια ότι δεν απομένουν παρά μόνο μερικοί μήνες μέχρι τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών. Οι εκλογές αυτές θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια. Πρέπει οι Ευρωεκλογές  να διεξαχθούν με όρους ελευθερίας, δικαιοσύνης και ασφάλειας χωρίς επιρροές από εξωγενείς παράγοντες. Οι δημοκρατικές μας κοινωνίες βασίζονται σε ισχυρές και αξιόπιστες δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες.

Το διαδίκτυο έχει περιορίσει τα εμπόδια στην επικοινωνία των πολιτικών με τους πολίτες.  Η εξέλιξη αυτή παρέχει σημαντικές ευκαιρίες, ωστόσο, ταυτόχρονα, έχει δώσει τη δυνατότητα σε κακόβουλους παράγοντες να επιβουλεύονται τη διεξαγωγή του δημόσιου διαλόγου και των δημοκρατικών εκλογών. Πρέπει να ενισχύσουμε την κυβερνοασφάλεια σε ό,τι αφορά τις εκλογικές μας διαδικασίες. Γι’ αυτό το λόγο προτείναμε μία σειρά μέτρων που συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη προστασία των δημοκρατικών μας διαδικασιών από παρεμβάσεις τρίτων χωρών ή ιδιωτικών συμφερόντων. Βασικό τους στοιχείο αποτελεί η δημιουργία των εθνικών εκλογικών δικτύων που θα συμβάλλουν στην αποτελεσματική συνεργασία και στην ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις αρμόδιες αρχές.

Η ασφάλεια των εκλογών είναι θέμα που μας αφορά όλους και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε την αξιοπιστία και την αποτελεσματική διεξαγωγή των Ευρωεκλογών, αλλά και των εθνικών και τοπικών εκλογών εντός της ΕΕ.

Ερ. Φαίνεται ότι  ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες δεν αποτελούν προτεραιότητα για την ιταλική κυβέρνηση σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό της Χώρας για το 2019, ποια είναι η στάση της Επιτροπής;

Όπως γνωρίζετε τα Κράτη Μέλη υποβάλουν τα σχέδια προϋπολογισμών τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Η Επιτροπή διαπίστωσε στην περίπτωση της Ιταλίας ότι, παρά τις συστάσεις που της έχουν γίνει από το Συμβούλιο ήδη από τον Ιούνιο, υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις στο προσχέδιο του προϋπολογισμού της για το 2019. Η Επιτροπή ακολουθώντας τους σχετικούς κανόνες, ζήτησε από την Ιταλία να αναθεωρήσει το προσχέδιο αυτό μέσα σε τρεις εβδομάδες λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές συστάσεις του Συμβουλίου. Η Ευρωζώνη στηρίζεται στη βάση ισχυρών δεσμών εμπιστοσύνης και σεβασμού των κοινών κανόνων που διέπουν την λειτουργία της.  Αποτελεί υποχρέωση μας να υπερασπιστούμε το κοινό συμφέρον και τις αμοιβαίες υποχρεώσεις των Κρατών Μελών και βάσει αυτών θα συνεχιστεί ο διάλογος με την ιταλική κυβέρνηση. 

Ερ. Μετά τη λήξη της θητεία της θητείας  σας, στην Ε.Ε. ποιο είναι το επόμενο  πολιτικό βήμα για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο;

Μένω στην Ευρώπη μέχρι το τέλος της θητείας της Επιτροπής τιμώντας την αποστολή που μου έχει ανατεθεί. Μετά το τέλος της στα τέλη του επόμενου χρόνου βλέπουμε. Στο νου και την καρδιά μου ήταν και θα είναι πάντα η πατρίδα μου. Και ο τελευταίος λόγος πάντα στους πολίτες. Αυτοί είναι που τελικά ορίζουν τους ρόλους  των πολιτικών τους εκπροσώπων.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15