Συνέντευξη Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στο ραδιόφωνο του BBC (BBC 4) με τον δημοσιογράφο Justin Webb σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη, 11/1/2019

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
14 Ιαν 2019

Οι αρχές ακτοφυλακής της Λιβύης  έχουν διασώσει περίπου 15.000 μετανάστες μέσα στο 2018. Συνεργαζόμαστε, επίσης, με γειτονικές χώρες όπως ο Νίγηρας. Παρόλα αυτά έχουμε μέχρι σήμερα υποστηρίξει τις εθελοντικές επιστροφές στις χώρες προέλευσης τους σχεδόν 28.000 μεταναστών καθώς και την απομάκρυνση 1.474 μεταναστών που χρήζουν διεθνούς προστασίας από τη Λιβύη ενόψει της επανεγκατάστασης τους σε ασφαλείς χώρες. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι πολύ δύσκολη η έναρξη αποτελεσματικών μεταρρυθμίσεων καθώς η χώρα αυτή παραμένει ασταθής, όχι ασφαλής και διχασμένη.

Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να βελτιωθεί η κατάσταση στη Λιβύη. Εάν η ΕΕ δεν ήταν παρούσα η κατάσταση εκεί θα ήταν ακόμη χειρότερη. Έχουμε αναπτύξει πολύ καλές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες για τη δημιουργία ασφαλών και νόμιμων οδών μετανάστευσης. Το βασικό μας σχέδιο είναι ο μηχανισμός αναγκαστικής εκκένωσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) από τη Λιβύη μέσω του Νίγηρα. Οι ευάλωτοι πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν από την Λιβύη στο Νίγηρα θα επανεγκατασταθούν στην Ευρώπη. 

Αυτός ο μηχανισμός αναγκαστικής εκκένωσης δίνει τη δυνατότητα στους ευάλωτους ανθρώπους που χρήζουν διεθνούς προστασίας, να έρθουν στην Ευρώπη χωρίς να πρέπει να θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Συνολικά, μέχρι σήμερα, 1000 άτομα έχουν μετεγκατασταθεί από τον Νίγηρα στην ΕΕ και σε άλλες χώρες. Παράλληλα, παρέχουμε την δυνατότητα εθελοντικής επιστροφής στις χώρες τους για όσους το επιθυμούν. Η δουλειά επί τόπου, πιστέψτε με, δεν είναι καθόλου εύκολη. Η Ευρώπη όμως έχει υιοθετήσει μία πολιτική που βασίζεται σε αρχές και ηθικές αξίες, τις οποίες κανείς δε μπορεί να αρνηθεί. Συνεχίζουμε την προσπάθεια. 

Είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα να κάνει περισσότερα για τη Λιβύη. Η κατάσταση δε μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας για να επιστρέψει η σταθερότητα στη χώρα, κάτι που δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα για την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων διακίνησης μεταναστών και εμπορίας ανθρώπων. Όλες οι επιχειρήσεις που έχουμε διεξάγει στη Μεσόγειο έχουν φέρει πολύ καλά αποτελέσματα. Ωστόσο δεν είμαστε στη κατάσταση που θα επιθυμούσαμε. Ο αγώνας θα συνεχιστεί, το ίδιο και η υποστήριξη μας σε αυτούς τους απελπισμένους ανθρώπους. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η ΕΕ θα υπερασπιστεί τις αρχές αυτές παρέχοντας βοήθεια στους ανθρώπους αυτούς.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15