Συνέντευξη Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg, Στρασβούργο 4/7/2018

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
4 Ιουλ 2018

Video: https://www.bloomberg.com/news/videos/2018-07-04/eu-s-avramopoulos-says-immigration-a-deep-political-crisis-video

Πιστεύετε ότι οι έλεγχοι στα σύνορα εντός της Σένγκεν θα είναι μόνιμοι;

Αρχικά, επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι δεν αντιμετωπίζουμε πλέον μια μεταναστευτική κρίση, αλλά μια πολιτική κρίση. Βασική μας προτεραιότητα είναι η αποτελεσματικότερη διαχείριση των συνόρων μας. Αυτό, άλλωστε, κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα τελευταία τρία χρόνια, και δεν βρισκόμαστε εκεί που ήμασταν τότε. Διαχειριζόμαστε, πλέον, τα σύνορά μας αποτελεσματικότερα και έχουμε δημιουργήσει την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή. Ωστόσο, η μετανάστευση συνεχίζει να μας απασχολεί. Το πνεύμα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας ήταν να προχωρήσουμε προς μια ολοκληρωμένη πολιτική μετανάστευσης.

Λέγοντας ότι πρόκειται για μια πολιτική κρίση, εννοώ ότι τα τελευταία χρόνια, οι λαϊκιστικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος στην Ευρώπη. Έχουν δημιουργήσει την δική τους πολιτική ρητορική και η επιρροή τους ενισχύεται σημαντικά. Από πλευράς μας, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στη βάση της πολιτικής ατζέντας που υιοθετήσαμε πριν τρία χρόνια, όταν η Ευρώπη βρισκόταν κάτω από εξαιρετικά μεγάλη πίεση. Τότε, η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε, και ιδιαίτερα τα Κράτη Μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όπως η Ιταλία και η Ελλάδα. Θυμηθείτε ότι περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες κατάφεραν να διασχίσουν ανεξέλεγκτα τα ευρωπαϊκά σύνορα. Σήμερα διαχειριζόμαστε την κατάσταση πολύ πιο αποτελεσματικά.

Αντιλαμβάνομαι πως υπάρχει μεγάλη πίεση στο εσωτερικό κάποιων Κρατών Μελών. Προσπαθούμε να τους πείσουμε. Δεν είμαστε, όμως, εδώ για να τους υποδείξουμε τι να κάνουν. Συνεχίζουμε να έχουμε έναν ανοιχτό διάλογο μαζί τους, όλοι μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους. Προτεραιότητές μας είναι η αποτελεσματικότερη διαχείριση των συνόρων και της μετανάστευσης, όπως και η υιοθέτηση νέων συστημάτων. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι σήμερα στο Στρασβούργο διεξάγεται μια σημαντική συζήτηση για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδίου (ETIAS), ένα σύστημα παρόμοιο με το αμερικάνικο ESTA.

Θα σας ρωτήσω αργότερα σχετικά με τα σχέδια που συμφωνήθηκαν στο Συμβούλιο, επιτρέψτε μου να επανέλθω στο θέμα των ελέγχων στα σύνορα της Σέγκεν, θα είναι μόνιμοι;

Έχω τονίσει επανειλημμένως ότι δεν μπορούμε να έχουμε μόνιμους συνοριακούς ελέγχους. Κατανοώ κάποιους από τους λόγους των Κρατών Μελών, κυρίως σε ό,τι αφορά την ασφάλεια.

Σε ό,τι αφορά τα σχέδια για τις πλατφόρμες αποβίβασης, θα πρέπει να εξετάσουμε το ζήτημα περαιτέρω. Μέχρι στιγμής, δεν γνωρίζω κάποια χώρα που είναι πρόθυμη να φιλοξενήσει τέτοιου είδους κέντρα στο έδαφός της, εντός ή εκτός Ευρώπης, οπότε πρέπει να εξετάσουμε το ζήτημα και να επανέλθουμε εάν έχουμε κάτι συγκεκριμένο.

Χάρη στη Γερμανία, το μεταναστευτικό βρίσκεται και πάλι στην κορυφή της Ευρωπαϊκής ατζέντας. Θεωρείτε πως είναι κάτι θετικό;

Πράγματι, έχει εξελιχθεί σε μείζον ζήτημα και παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις. Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας, η Γερμανία έχει εξ αρχής υιοθετήσει μια σαφή στάση και θα ήθελα να επαινέσω την κ. Μέρκελ για όσα έκανε πριν τρία χρόνια. Γιατί με τις πράξεις της, έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης στους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Αυτή τη στιγμή, η κ. Μέρκελ βρίσκεται υπό πίεση, όμως πιστεύω ότι στο τέλος θα επικρατήσουν η λογική και μια κοινή εθνική και Ευρωπαϊκή προσέγγιση για τη διαχείριση αυτής της κρίσιμης κατάστασης. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τη Γερμανία, όπως άλλωστε είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε όλα τα Κράτη Μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας.

Το Συμβούλιο συμφώνησε για τη δημιουργία κέντρων σε Ευρωπαϊκό έδαφος αλλά και τη δημιουργία πλατφόρμων αποβίβασης εκτός ΕΕ για την αναγνώριση των μεταναστών. Είχατε μιλήσει στο παρελθόν κατά αυτής της ιδέας, συνδέοντάς την με κάτι παρόμοιο με το Γκουαντάναμο. Έχετε αλλάξει γνώμη;

Φυσικά και όχι, και πιστέψτε με πως αυτό που επικρατεί σήμερα στην ΕΕ δεν έχει καμία σχέση με όποιες παλιές αποικιακές συμπεριφορές. Δεν είμαστε εδώ για να υπαγορεύουμε. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με αυτές τις χώρες. Έχω ταξιδέψει στην Τυνησία, το Μάλι και τον Νίγηρα στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας λύσης. Μέχρι στιγμής, καμία χώρα δεν είναι πρόθυμη να φιλοξενήσει τέτοιου είδους κέντρα. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να υποστηρίξουμε αναπτυξιακά αυτές τις χώρες. Όπως γνωρίζετε, η ΕΕ είναι ο κύριος δωρητής αναπτυξιακής βοήθειας προς αυτές τις χώρες. Γνωρίζουμε ότι τα βαθύτερα αίτια δεν είναι μόνο ό,τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή ή στη Βόρεια Αφρική, αλλά έχουν να κάνουν και με τη φτώχεια και την κλιματική αλλαγή. Πρέπει, λοιπόν, να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα μέσω της στήριξης αυτών των κυβερνήσεων και των πολιτών τους.

Πόσο σύντομα πιστεύετε πως μπορούν να δημιουργηθούν αυτές οι πλατφόρμες;

Εξαρτάται από την έκβαση των εσωτερικών διαπραγματεύσεων. Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να έχουμε ένα πολύ σημαντικό άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της ΕΕ στο Ίνσμπρουκ. Όπως γνωρίζετε η Αυστριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ έχει παρουσιάσει μια συγκεκριμένη ατζέντα, με βασική προτεραιότητα τη μετανάστευση, συμπεριλαμβανομένης και της ασφάλειας, που αποτελεί επίσης μέρος του χαρτοφυλακίου μου. Οι Υπουργοί καλούνται να συνεχίσουν τις συζητήσεις της προηγούμενης εβδομάδας που είχαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Δεν είμαι, λοιπόν, σε θέση να σας δώσω περισσότερες πληροφορίες προς το παρόν.

Όταν εξετάζετε τις προκλήσεις που περιβάλλουν την Ευρώπη, είναι η μετανάστευση το πιο βασικό πρόβλημα για την ΕΕ αυτή τη στιγμή; Θεωρείτε πως μπορεί να βρεθεί λύση;

Θα είμαι και πάλι σαφής. Όλοι πίστευαν ότι θα ήταν η οικονομική κρίση που θα έθετε σε αμφισβήτηση το μέλλον της Ευρώπης. Τελικά, όμως, είναι η διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης και αυτό γιατί έχει άμεσο αντίκτυπο στις βασικές αρχές και αξίες πάνω στις οποίες έχει χτιστεί το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, και κυρίως αυτές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Αυτό άλλωστε υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε αντιμέτωποι με αυτή την άνευ προηγουμένου κατάσταση. Είχα την τύχη να είμαι ο πρώτος Επίτροπος ταυτόχρονα για τη Μετανάστευση και τις Εσωτερικές Υποθέσεις, και πιστέψτε με, ξεκινήσαμε από το μηδέν. Σήμερα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια μεγάλη πολιτική κρίση η οποία σχετίζεται με τις πολιτικές προσεγγίσεις. Δυστυχώς, μερικοί ηγέτες επιθυμούν να επαναφέρουν την Ευρώπη στο σκοτεινό της παρελθόν. Έχουν ξεχάσει πως ήταν η Ευρώπη πριν 60 χρόνια, όταν κάποιοι σοφοί και υπεύθυνοι ηγέτες πήραν την ιστορική απόφαση να δημιουργήσουν μια νέα Ευρώπη, έναν ελεύθερο χώρο μετακίνησης, δημοκρατίας και σταθερότητας. Τα τελευταία 60 χρόνια απολαμβάνουμε τα οφέλη της πρωτοβουλίας τους αυτής. Ωστόσο, φαίνεται πως κάποιοι στην Ευρώπη θεωρούν αυτό το σημαντικό επίτευγμα ως δεδομένο. Αυτό, όμως, δεν ισχύει. Πρέπει να υπερασπιστούμε τις αξίες αυτές. Γι αυτό το λόγο είπα προηγουμένως πως το πρόβλημα δεν περιορίζεται στη μετανάστευση, αλλά έχει να κάνει με τις βασικές αξίες της ΕΕ και είμαστε όλοι αποφασισμένοι να αγωνιστούμε ώστε να κρατήσουμε ζωντανό το Ευρωπαϊκό όνειρο.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15