Συνέντευξη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην εφημερίδα “Τα Νέα”, 29/6/2019

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
4 Ιουλ 2019

Κύριε επίτροπε, γιατί μείνατε τελικά στην Κομισιόν;

Ήταν για μένα ζήτημα ευθύνης και συνέπειας. Ευθύνης προς την Ελλάδα, γιατί αποχώρησή μου τώρα θα σήμαινε πέντε μήνες χωρίς Έλληνα επίτροπο στην Κομισιόν, αφού η θέση στο ενδεχόμενο αυτό, με βάση τον εσωτερικό κανονισμό, δεν θα αναπληρωνόταν μέχρι να ξεκινήσει η νέα Επιτροπή, με συνέπεια η Ελλάδα να ήταν απούσα την ώρα που γίνονται σημαντικές διαβουλεύσεις και λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις. Είναι όμως και θέμα συνέπειας, αφού το χαρτοφυλάκιο αυτό με τα σημαντικά θέματα του Μεταναστευτικού και της Ασφάλειας, όπως γνωρίζετε, είναι ακόμα στην κορυφή όχι μόνο της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας ατζέντας. Εξάλλου, είναι γνωστό από τη μέχρι τώρα συμμετοχή μου στα δημόσια πράγματα, ότι πάντα ολοκλήρωνα την αποστολή μου. Σας θυμίζω ότι αυτό είχα δηλώσει στην εφημερίδα σας πριν από δύο χρόνια...

Και τώρα, για τη δική σας επόμενη μέρα, τι προβλέπεται; 

Καταρχήν, ας μιλήσουμε για την επόμενη μέρα των εκλογών, που θέλει έναν ισχυρό και αυτοδύναμο Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα αποδειχθεί, γιατί το πιστεύει, πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Πολλοί στο παρελθόν το είχαν επαγγελθεί και δηλώσει, αλλά τελικά λίγοι το πίστευαν και το έκαναν πράξη. Όταν έρθει λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου, η όποια αποστολή και ο όποιος ρόλος μου ανατεθεί, αυτό είναι αποκλειστικά στην κρίση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον οποίον πάντα υπήρχε και ακόμα περισσότερο τώρα υπάρχει πλήρης συναντίληψη για όλα τα κρίσιμα ζητήματα, που θα κληθεί να χειρισθεί η νέα κυβέρνηση και βέβαια το σημαντικότερο είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη. Ξέρετε, έχοντας θητεύσει κοντά στον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη σε θέση υψηλής εμπιστοσύνης και ανήκοντας σε αυτήν τη σχολή πολιτικής σκέψης και αντίληψης, όπου πάντα κυριαρχούσε η εθνική ανάγκη για ενότητα και συνεννόηση, πιστεύω ότι μετά από μία περίοδο σκληρών πολιτικών αντιπαραθέσεων και διχαστικών νοοτροπιών και συμπεριφορών, ο Κυριάκος θα συμβάλλει στην ενίσχυση της κοινωνικής και εθνικής ενότητας και θα είναι ένας καλός, συνετός και αποτελεσματικός πρωθυπουργός. Έχει ισχυρή βούληση και στρατηγική για να το επιτύχει. Αλλά και κάτι επιπλέον: Η ιστορία στον τόπο μας έχει αποδείξει ότι μετά από περιόδους συγκρούσεων και διαιρέσεων, που είχαν επιφέρει μεγάλες ζημιές και βαθιά τραύματα, ακολουθούσε η περίοδος της συναίνεσης και της σύνθεσης, την οποία εξέφραζαν πάντα οι φιλελεύθερες δημοκρατικές δυνάμεις, που η πολιτική τους ήταν το σημείο όπου συναντιόντουσαν και πάλι οι μεγάλες πλειοψηφίες των Ελλήνων πολιτών. Αυτή η ώρα έρχεται στις 7 Ιουλίου και οδηγεί σε μια βαθιά ιστορικής σημασίας αλλαγή...

Βλέπετε, δηλαδή, ότι οδηγούμαστε σε μια εποχή ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών συγκλίσεων; 

Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών είμαστε πλέον μαζί, μετά από μια μακρά περίοδο ακραίου λαϊκισμού, για να επιστρέψουμε σαν κοινωνία και σαν πολιτεία στη δημοκρατική και θεσμική κανονικότητα. Να αναδειχθούν και πάλι οι έννοιες της συλλογικής εθνικής ευθύνης, να τελειώσει η ανεύθυνη λαϊκίστικη ρητορική, να αποκατασταθεί η θεσμική λειτουργία της δημοκρατίας και της πολιτείας, να αποκτήσουν περιεχόμενο και νόημα οι έννοιες νόμος, διαφάνεια και δικαιοσύνη, να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών, να προωθηθούν οι απαραίτητες τομές και μεταρρυθμίσεις, που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο και θα θεμελιώσουν ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Αυτός ο αγώνας που έχει ξεκινήσει η πατριωτική δημοκρατική παράταξή μας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα γίνει στο όνομα της πατρίδας, της κοινωνίας και ιδιαίτερα του κομματιού της εκείνου, που είναι μεγάλο και υποφέρει, στο όνομα της διαλυμένης μεσαίας τάξης, των ανθρώπων της δουλειάς και της προσπάθειας, των συνταξιούχων, των ανήμπορων και των νέων ανθρώπων που δικαίως απαιτούν να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που θα τους επιτρέπει να ασκούν απρόσκοπτα το δικαίωμά τους στην πρόοδο, στην εργασία και στη ζωή.

Η ισχυρή κυβέρνηση που ζητάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μπορεί να είναι το διακύβευμα για τη χώρα; 

Το διακύβευμα είναι σύνθετο και ξεκινάει από την αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας αλλά και του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας μας με την εμπέδωση της εθνικής μας ασφάλειας  και της κατοχύρωσης των εθνικών μας συμφερόντων, μέχρι το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης των υπερ-πλεονασμάτων και βέβαια στοχευμένης πολιτικής για να καταστήσουμε εθνικά επωφελείς τους όρους της προβληματικής συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτοί είναι ισχυροί λόγοι που απαιτούν ισχυρή κυβέρνηση. Και ισχυρή κυβέρνηση είναι η αυτοδύναμη κυβέρνηση. Για όλα αυτά εμπιστεύομαι τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα είμαι στο πλευρό του για να φέρει εις πέρας την εθνική αποστολή, που θα του αναθέσουν οι Έλληνες πολίτες.

Στο μεταναστευτικό, τι προβλέπετε; Θα ζήσουμε ξανά τις εικόνες του 2015; 

Τον αιφνιδιασμό των όσων ζήσαμε το 2015 με τις αθρόες ανεξέλεγκτες ροές αλλά και τις τρομοκρατικές ενέργειες διαδέχθηκε μια μεγάλη προσπάθεια και μία σειρά από πολιτικές πρωτοβουλίες, που σήμερα μας έχουν φέρει στην προ της κρίσεως 2015 κατάστασης. Η Ευρώπη πλέον έχει στρατηγική και μηχανισμούς. Διαχειρίζεται καλύτερα τα σύνορά της, σώζει ζωές, ανέπτυξε συνέργειες με τρίτες χώρες και συνεχίζει να παρέχει επιχειρησιακή και οικονομική βοήθεια στις χώρες πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα. Ενδιάμεσα, η ανησυχητική άνοδος του εθνικισμού και του λαϊκισμού που επηρέασε αισθητά κυβερνήσεις κρατών-μελών, που στηριζόντουσαν σε λαϊκίστικα μικρά κόμματα, προκάλεσε ρήγματα στην ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά δεν την ανέτρεψε. Σήμερα ωστόσο, παρατηρούμε ότι τα λαϊκίστικα κινήματα περιθωριοποιούνται σιγά σιγά, και οι νέοι θεσμοί, τα νέα όργανα και σχήματα με πρώτο εκείνο της ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Συνοριοακτοφυλακής, και της ευρωπαϊκής πολιτικής για την υιοθέτηση κοινής πολιτικής ασφάλειας,  για τις οποίες πολιτικές είμαι υπερήφανος, διότι αυτήν την ευθύνη ανέλαβα το 2014, ξεκινώντας από το μηδέν, επιτρέπουν στην Ευρώπη να αισθάνεται καλύτερα προετοιμασμένη και πιο ασφαλής. Θα πρέπει όμως να είμαστε σε εγρήγορση, συνεχίζοντας και ενισχύοντας τις πολιτικές αυτές και αυτό θα είναι μία από τις υποχρεώσεις της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα αναλάβει μετά τον Οκτώβριο.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15