Υιοθετήθηκε η πρόταση Αβραμόπουλου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την νέα μεταναστευτική πολιτική και την ενεργοποίηση του έκτακτου μηχανισμού μετεγκατάστασης.
Την πρόταση του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου για την μετεγκατάσταση 16.000 αιτούμενων άσυλο από την Ελλάδα και 24.000 από την Ιταλία σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. σε διάστημα δύο ετών, καθώς και την χρηματοδότηση ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ για την υλοποίηση των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση, υιοθέτησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε συνέντευξη τύπου, ο Επίτροπος παρουσίασε αναλυτικά την πρόταση και το σύνολο των δράσεων που συμπεριλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση.
Βάσει της πρότασης, η μετεγκατάσταση των 40.000 συνολικά αιτούντων άσυλο αφορά μετανάστες που έφτασαν στην ελληνική και την ιταλική επικράτεια, μετά τη 15η Απριλίου του 2015 και αφορά υπηκόους της Συρίας και της Ερυθραίας.
Διευκρινίζεται επίσης, ότι η μετεγκατάσταση των προσώπων αυτών θα γίνει σε διάστημα δύο ετών, ενώ η Ιταλία και η Ελλάδα πρέπει να δεσμευτούν να βελτιώσουν τις διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.
Ο κ. Αβραμόπουλος, παρουσιάζοντας την πρόταση του τόνισε ότι στόχος είναι να εφαρμοστεί στην ΕΕ ένας «ελάχιστος βαθμός αλληλεγγύης», και παράλληλα «να διασφαλιστούν τα ευρωπαϊκά σύνορα και να σωθούν ζωές».
Ο Επίτροπος υπογράμμισε ότι ο μηχανισμός μετεγκατάστασης, αποτελεί ένα «δίκαιο» σύστημα κατανομής των μεταναστών, μεταξύ της Ιταλίας και της Ελλάδας που αυτή τη στιγμή δέχονται μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις και των άλλων χωρών-μελών που καλούνται να βοηθήσουν. Σημείωσε, επίσης, ότι ο μηχανισμός μετεγκατάστασης που ενεργοποιείται σήμερα θα μπορέσει να υλοποιηθεί και σε άλλα κράτη-μέλη τα οποία ενδεχομένως δεχθούν μεταναστευτικές πιέσεις στο μέλλον.
«Πρέπει να μοιραστούμε τις ευθύνες όλοι. Είναι μια στιγμή που η αλληλεγγύη πρέπει να γίνει πράξη και να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε την αλληλεγγύη ως σλόγκαν», ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος.
Σημείωσε ότι η Κομισιόν, η οποία έως τώρα κατηγορούταν για αδράνεια, μέσα σε πέντε μήνες κατάφερε να υιοθετήσει μια ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση.
Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να εφαρμοστεί αυτός ο μηχανισμός κατανομής μεταναστών, που χρήζουν διεθνούς προστασίας, στο εσωτερικό της ΕΕ, η Επιτροπή προτείνει για πρώτη φορά να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός επείγουσας κατάστασης για τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν αιφνίδια εισροή μεταναστών, σύμφωνα με το άρθρο 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Λισαβόνας της ΕΕ.
Παράλληλα, προτείνεται ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων από τρίτες χώρες, παρέχοντας 20.000 θέσεις κατανεμημένες σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε..
Τόσο η μετεγκατάσταση, όσο και η επανεγκατάσταση των μεταναστών, θα βασίζονται σε ένα μηχανισμό κατανομής που θα διέπεται από «αντικειμενικά, μετρήσιμα και επαληθεύσιμα κριτήρια».
Τα κριτήρια είναι ο πληθυσμός της κάθε χώρας, το συνολικό ΑΕΠ, ο αριθμός των αιτήσεων για άσυλο και ο αριθμός των ατόμων που έχουν ήδη επανεγκατασταθεί, καθώς και ο δείκτης ανεργίας στη χώρα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξη τύπου (μετάφραση αγγλικού κειμένου):
"Σήμερα, η Επιτροπή έδειξε ότι μπορεί να ενεργήσει γρήγορα και αποφασιστικά για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. Δύο εβδομάδες μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση, κάνουμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα. Από τον σχεδιασμό της πολιτικής, προχωράμε στην εφαρμογή της πολιτικής. Αναλαμβάνουμε συγκεκριμένες δράσεις.
Το νέο αυτό βήμα υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα μας καθώς και τη δέσμευση μας για την υλοποίηση της Μεταναστευτικής Ατζέντας.
Ας δούμε λοιπόν τα μέτρα που υιοθετήσαμε σήμερα.
Έχουμε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα επανεγκατάστασης για 20.000 άτομα που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας. Θα πρέπει να επανεγκατασταθούν από τρίτες χώρες προς τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Έχουμε επίσης μια πρόταση για έναν μηχανισμό έκτακτης ανάγκης ώστε να μεταφερθούν 40.000 αιτούντες άσυλο. Υπήκοοι της Συρίας και της Ερυθραίας θα μεταφερθούν από την Ιταλία και την
Ελλάδα προς άλλα κράτη μέλη της ΕΕ εντός διαστήματος 2 ετών.
Για πρώτη φορά, θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με το άρθρο 78 παρ. 3 της Συνθήκης.
Η Μάλτα αντιμετώπισε μια παρόμοια κατάσταση στο παρελθόν και της δόθηκε στήριξη, αλλά όχι με τον ίδιο τρόπο. Μάθαμε πολλά από αυτή την εμπειρία.
Αυτή τη φορά, είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε τα έκτατα μέτρα εάν και άλλα κράτη μέλη αντιμετωπίσουν μια ξαφνική εισροή μεταναστών.
Επιτρέψτε μου να διευκρινίσω ορισμένα σημεία.
Η Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στον Τύπο, στα κράτη μέλη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Συνολικά, οι παρατηρήσεις για την Ατζέντα είναι θετικές. Έγιναν, όμως, και ορισμένες παρανοήσεις.
Δεν υπάρχει πρόταση για τη μετεγκατάσταση παράτυπων μεταναστών σε ολόκληρη την ΕΕ.
Δεν προτείνουμε τον καθορισμό των "ποσοστώσεων". Είναι μια λέξη που δεν μας αρέσει και δεν χρησιμοποιούμε.
Τα μέτρα αποσκοπούν στην εξασφάλιση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, αλλά εναπόκειται στο κάθε κράτος μέλος να αποφασίζει τον αριθμό των ατόμων που θα αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες.
Εάν τα κράτη μέλη επιθυμούν να μετεγκαταστήσουν ή να επανεγκαταστήσουν περισσότερους μετανάστες, μπορούν. Θέλουμε όμως να διασφαλίσουμε την ελάχιστη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.
Όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν, η Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση είναι μια ολοκληρωμένη στρατηγική.
Η Ατζέντα δεν αφορά μόνο την κατάσταση στη Μεσόγειο, ούτε ασχολείται μόνο με την κατανομή αιτούντων άσυλο στην ΕΕ.
Η Aτζέντα είναι μια ισορροπημένη δέσμη μέτρων που βασίζεται σε μια απλή αρχή: βοηθάμε όσους έχουν ανάγκη και προσπαθούμε να προσελκύσουμε εκείνους που έχουμε ανάγκη.
Αλλά αυτό θα πρέπει να αντισταθμίζεται από την έντονη και στοχευμένη δράση εναντίον εκείνων που προσπαθούν να κάνουν κατάχρηση του συστήματος. Αυτός και είναι ο λόγος για τον οποίο σήμερα υιοθετούμε πολλαπλά και συγκεκριμένα μέτρα, ανταποκρινόμενοι στις τρέχουσες μεταναστευτικές προκλήσεις.
Για να διασφαλίσουμε τα σύνορά μας και να σώσουμε ζωές, το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο για τον "Τρίτων" περιλαμβάνει ένα σημαντικό αριθμό μέσων για τις επιχειρησιακές δράσεις και επεκτείνει το πεδίο δράσης καλύπτοντας το πεδίο δράσης της πρώην ιταλικής επιχείρησης "Mare Nostrum".
Συμμετέχουν σχεδόν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Χθες, η Frontex υπέγραψε το νέο επιχειρησιακό σχέδιο του "Τρίτων". Ο ανανεωμένος "Τρίτων" θα βοηθήσει στο να σωθούν ζωές.
Έχουμε ένα Σχέδιο Δράσης κατά της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Το σχέδιο δεν αφορά μόνο την καταστροφή πλοίων. Το σχέδιο θα ακολουθήσει όλες τις κύριες διαδρομές των διακινητών: από την αρχή μέχρι και το τέλος των διαδρομών.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να εντείνουμε τη συνεργασία μας με τις χώρες προέλευσης και χώρες διέλευσης.
Αυτός είναι, επίσης, και ο λόγος που επισκέφθηκα πρόσφατα την Ιορδανία, την Αίγυπτο, την Τυνησία και το Μαρόκο.
Επιπλέον, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των διακινητών, θα εντείνουμε τη συλλογή και ανταλλαγή πληροφοριών και θα ενισχύσουμε τη δίωξη των εγκληματικών δικτύων διακίνησης.
Πρέπει να βελτιώσουμε το σύστημα παροχής ασύλου. Η πλήρης και συνεκτική εφαρμογή του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου αποτελεί μία από τις προτεραιότητές μας. Για την εφαρμογή του, υιοθετήσαμε έναν οδηγό ώστε να εξασφαλίσουμε ότι όλα τα κράτη μέλη θα χρησιμοποιούν τα ίδια μέτρα για τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων των μεταναστών.
Για τη διαμόρφωση μιας νέα πολιτικής για τη νόμιμη μετανάστευση, ξεκινά άμεσα η δημόσια διαβούλευση σχετικά με την οδηγία για τη "Μπλε Κάρτα". Είναι το πρώτο βήμα για την αναθεώρησή της και για να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα προσελκύει το ειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που θα χρειάζεται.
Όπως ανακοινώθηκε στην Ατζέντα, η Επιτροπή σε συνεργασία με τους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς θα εγκαταστήσουν ομάδες εμπειρογνωμόνων (hotspot teams). Η EASO, η Frontex και η Europol θα συνδράμουν στη λήψη των δακτυλικών αποτυπωμάτων των εισερχόμενων μεταναστών και θα αξιολογούν εάν έχουν ή δεν έχουν ανάγκη προστασίας. Η διαδικασία αυτή θα συμπληρώσει τις ήδη υπάρχουσες δράσεις, συμβάλλοντας στην αποτελεσματική επιστροφή των παράτυπων μεταναστών."
Όλα αυτά τα μέτρα απαιτούν σημαντικούς πόρους για την υλοποίησή τους. Γι αυτό, σε σύντομο χρονικό διάστημα, εξασφαλίσαμε συνολικά € 450.000.000.
Η Επιτροπή εννοεί αυτά που λέει. Τώρα κάναμε την αρχή και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πολύ περισσότερα.
Εμείς θα προχωρήσουμε. Ελπίζω ειλικρινά ότι το Συμβούλιο, τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα προχωρήσουν μαζί μας.
Σας ευχαριστώ."