Συνέντευξη τύπου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στις Βρυξέλλες για το Μεταναστευτικό

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
14 Αυγ 2015
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με "τη χειρότερη κρίση προσφύγων μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο" και η Ευρώπη οφείλει να υποδεχθεί με τόπο "αξιοπρεπή" και "πολιτισμένο" τα πρόσωπα που ζητούν άσυλο, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος στις Βρυξέλλες.

Η Ευρώπη είναι οικοδομημένη πάνω στην αρχή της "αλληλεγγύης με αυτούς που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης", υπογράμμισε ο Επίτροπος. "Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να οργανώσουμε το σύστημά μας ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα με τρόπο αξιοπρεπή, πολιτισμένο και ευρωπαϊκό", πρόσθεσε αναφερόμενος στην "ιδιαίτερα επείγουσα" κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, αλλά και στην κατάσταση σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία και η Ουγγαρία.

Ειδικότερα για την Ελλάδα ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε τα εξής:

"Η κατάσταση στη χώρα έχει γίνει ιδιαίτερα επείγουσα. Σχεδόν 50.000 μετανάστες έφτασαν τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τους λιγότερο από 6.000 αντίστοιχα πέρυσι για τον ίδιο μήνα. Παρέχουμε βοήθεια όπου μπορούμε και στον μέγιστο δυνατό βαθμό, χωρίς φυσικά να αντικαθιστούμε την εθνική ευθύνη.

Και φυσικά συγχαίρω τις ελληνικές αρχές για τις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν την τεράστια αυτή πρόκληση.

Χθες, συναντήθηκα στην Αθήνα με τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών, Μετανάστευσης, Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Υγείας. Μαζί καταλήξαμε σε ένα σχέδιο δράσης για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα το οποίο δεν είναι Ελληνικό, αλλά Ευρωπαϊκό.

Στη συνάντηση, καταλήξαμε στα εξής συμπεράσματα:

Χρηματοδότηση: Νωρίτερα αυτή τη βδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τα εθνικά προγράμματα χρηματοδότησης για την Ελλάδα που ανέρχονται σε €474 εκατομμύρια. Όπως επιβεβαίωσε ήδη την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, η Ελλάδα έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη σύσταση της διαχειριστικής αρχής για τα ταμεία αυτά. Μόλις επισημοποιηθεί, θα πραγματοποιηθεί άμεσα η πρώτη εκταμίευση του ποσού των €30 εκατομμυρίων.

Έκτακτη χρηματοδότηση: Η Επιτροπή προωθεί με γρήγορους ρυθμούς το αίτημα της Ελλάδας για έκτακτη χρηματοδότηση  €2.740.000 από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας, που αφορά την υποστήριξη των σημείων πρώτης υποδοχής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), για τους νεοαφιχθέντες μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου. Τον Μάιο, το ποσό για έκτακτες ανάγκες διπλασιάστηκε από €25.000.000 σε €50.000.000 για το 2015. Ως εκ τούτου, έχω ζητήσει από την Ελλάδα να καταθέσει νέο αίτημα για έκτακτη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ασύλου.

Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας: Αντιλαμβάνομαι ότι η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για την άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Η βοήθεια μπορεί να περιλαμβάνει τεχνογνωσία, ομάδες επέμβασης,  υλική βοήθεια και ειδικό εξοπλισμό. Καλώ όλα τα Κράτη Μέλη της ΕΕ να ανταποκριθούν γρήγορα σε αυτό το κάλεσμα και να δείξουν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα. Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στον συνάδελφό μου, Επίτροπο κ. Στυλιανίδη, για τον συντονισμό αυτής της προσπάθειας.

Ας δούμε τώρα τι θα γίνει πέρα από τις επόμενες ημέρες:

- Η έδρα για την  εφαρμογή των ‘hotspot’, θα συσταθεί στον Πειραιά. Θα υπάρξει και  συνάντηση όλων αρμόδιων οργανισμών, υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Ελλάδα στις 25 και 26 Αυγούστου.

- Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να υπάρξει πρόοδος στο Ελληνικό Σχέδιο Δράσης για το Άσυλο. Χαιρετίζω τη δέσμευση να παρουσιάσουν σύντομα ένα αποτελεσματικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της μετεγκατάστασης 16.000 ανθρώπων που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, σε άλλα Κράτη Μέλη της ΕΕ.

- Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να εντείνει τις προσπάθειές της για συνεργασία με την Τουρκία, για τη διαχείριση της κρίσης. Θα ταξιδέψω πολύ σύντομα στην Τουρκία για να συζητήσω το θέμα αυτό. Με ικανοποίηση διαπιστώνω πως έχω την υποστήριξη των συναδέλφων μου, της Ύπατης Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική κα. Mogherini και του Επιτρόπου κ. Hahn στο θέμα αυτό.

- Θα ήθελα να επαναλάβω την έκκλησή μου προς τα Κράτη Μέλη για τη συγκέντρωση, χωρίς καθυστέρηση, του απαραίτητου εξοπλισμού (assets) που απαιτείται για την Κοινή Επιχείρηση Ποσειδών της Frontex, που δραστηριοποιείται στο Αιγαίο. Θυμίζω ότι οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων των 28 Κρατών Μελών της ΕΕ αποφάσισαν ομόφωνα να ενισχύσουν τον αριθμό του εξοπλισμού.

Ένα τελευταίο σχόλιο για την Ελλάδα:

Γνωρίζουμε πως η κατάσταση δεν είναι εύκολη. Γνωρίζουμε τη μεγάλη πίεση που δέχεται  η χώρα και τις δυσκολίες για να τις αντιμετωπίσει. Γνωρίζουμε επίσης ότι αυτό συνδέεται και με την οικονομική κρίση. Θα ήθελα να εκφράσω εκ μέρους μου και εκ μέρους της Επιτροπής και του Προέδρου της, την πλήρη υποστήριξη στην Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό. Θα σταθούμε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας δείχνοντας αλληλεγγύη και μοιράζοντας την ευθύνη."

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15