Δήλωση Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, Βρυξέλλες 14/9/2017

Video: https://youtu.be/JDkEf_-YVb0

Αυτό είναι το πρώτο Συμβούλιο μετά το καλοκαίρι και προσβλέπω σε μια παραγωγική και εποικοδομητική συζήτηση με τους Υπουργούς τόσο στον τομέα της μετανάστευσης όσο και της ασφάλειας.
Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, στη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου οι ροές μειώθηκαν τον περασμένο Αύγουστο κατά 81%, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι. Πρέπει όμως να κάνουμε περισσότερα. Πρέπει να χτίσουμε πάνω σε ό,τι έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα.
 Καταρχάς, πρέπει να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τις τρίτες χώρες και κυρίως τις Αφρικανικές και να στηρίξουμε τη Λιβύη, χωρίς όμως να παραμελούμε τη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν. Οι αριθμοί των αφίξεων έχουν μειωθεί και αυτό χάρη, κυρίως, στην διαρκή εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. 
Πρέπει, επίσης, να εντείνουμε τις προσπάθειές μας στον τομέα της επανεγκατάστασης και να συνεχίσουμε την επανεγκατάσταση ιδιαίτερα όσων χρήζουν προστασίας. Πρέπει να διαθέσουμε περισσότερες θέσεις επανεγκατάστασης, και ο αριθμός που έχουμε προτείνει είναι περίπου 40.000. 
Πρέπει όμως να επιταχύνουμε και τις επιστροφές όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής, και να δημιουργήσουμε νόμιμες οδούς για όσους επιθυμούν να έρθουν στην Ευρώπη. Η νόμιμη μετανάστευση παραμένει προτεραιότητά μας. Μέσω της νόμιμης μετανάστευσης μπορούμε να σταματήσουμε το τραγικό φαινόμενο της απώλειας ζωών στη θάλασσα. 
Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βαρκελώνη και το Τουρκού καταδεικνύουν ότι η απειλεί παραμένει. Πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να προασπίσουμε την ασφάλεια πρωτίστως για τους πολίτες μας, να εντείνουμε τη συνεργασία και τη διαλειτουργικότητα, να συνεχίσουμε να ανταλλάσσουμε πληροφορίες και να ενισχύουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ μας. 
Ταυτόχρονα, πρέπει να προστατεύσουμε με αποτελεσματικότερο τρόπο τους δημόσιους χώρους και τις ζωές των πολιτών μας. Αυτό είναι το πλαίσιο των συζητήσεων που θα έχουμε σήμερα και προσβλέπω σε μια παραγωγική και εποικοδομητική συνεργασία με τους συναδέλφους μου, Υπουργούς Εσωτερικών των Κρατών Μελών της ΕΕ. 
Ένα τελευταίο σχόλιο σε ό,τι  αφορά τη μετανάστευση: τα δυο τελευταία χρόνια λειτουργούσαμε σε κατάσταση αντιμετώπισης κρίσης. Τώρα είναι η στιγμή να βγούμε από αυτή την κατάσταση και να εργασθούμε με πιο συστηματικό, καλύτερα συντονισμένο και οργανωμένο τρόπο. Πιστεύω ότι θα διαχειριστούμε τη δραματική αυτή κατάσταση και θα βάλουμε ένα τέλος σε αυτό το φαινόμενο που έχει κοστίσει ανθρώπινες ζωές. Από την άλλη πλευρά, είχε έρθει η ώρα να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μια κοινή πολιτική στους τομείς της μετανάστευσης και της ασφάλειας. 
Δημήτρης Αβραμόπουλος
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.