Η μοιραία ημέρα για την Ελλάδα

Κύριο άρθρο Εφημ. Εστία

Η εκλογή ΠΑΣΟΚ προ τεσσάρων ετών

Πριν από τέσσερα ακριβώς χρόνια, στις Οκτωβρίου 2009, η χώρα εισήλθε σε πορεία καταστροφής. Διενεργήθηκαν πρόωρες εκλογές στο μέσον της δεύτερης θητείας της Κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας και ο ελληνικός λαός ανέδειξε στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ υπό τον Γ. Παπανδρέου. Οι εκλογές εκείνες ουδέποτε έπρεπε να είχαν προκηρυχθεί. Ήταν τεράστιο λάθος του τότε Πρωθυπουργού, το οποίο πλήρωσε και πληρώνει βαρύτατα ο τόπος. Έπρεπε ο Κ. Καραμανλής να αγνοήσει τις απειλές του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ για διάλυση της Βουλής κατά την προεδρική εκλογή του 2010. Αν το είχε πράξει, μάλλον θα είχε αποφευχθεί η επακολουθήσασα καταστροφή.Η «Εστία» έγραφε

Την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009, επομένη των μοιραίων εκείνων εκλογών, η «Εστία» έγραφε:

«Όταν ο κ. Καραμανλής έριξε προ μηνός τον κύβο των προώρων εκλογών, τονίσαμε ότι η Νέα Δημοκρατία αυτοχειριάζεται. Και πράγματι. Αυτό που συνέβη ήταν πρωτοφανές. Ουδέποτε Κυβέρνηση διαθέτουσα την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έστω και οριακή, προσέφυγε σε πρόωρες εκλογές στο μέσον της θητείας της, σε μία στιγμή που είχε μεγάλη φθορά και περίπου γνώριζε ότι θα τις χάσει. Διότι ήταν εξ αρχής φανερό ότι τις εκλογές αυτές θα κέρδιζε το ΠΑΣΟΚ.

Το τι έπρεπε να κάνει η Νέα Δημοκρατία κατά το εναπομένον εξάμηνο μέχρι την προεδρική εκλογή ήταν σαφές. Να δώσει την μάχη με τα προβλήματα. Να διορθώσει τα λάθη που διέπραξε ως Κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός είχε περιθώριο να προχωρήσει σε ανασύνταξη της Κυβερνήσεως του. Και αν ο ίδιος δεν διέθετε τις απαιτούμενες δυνάμεις, υπήρχε πάντοτε η οδός της παραιτήσεώς του από το πρωθυπουργικό αξίωμα, ώστε να αναλάβει άλλος τον ρόλο αυτόν μέχρι την προεδρική εκλογή.

Το Σύνταγμα ορίζει ότι η Βουλή ψηφίζεται για τέσσερα πλήρη έτη. Πρόωρες εκλογές νοούνται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αν υπήρχε πραγματικός σεβασμός στο Σύνταγμα, ουδείς θα διανοείτο όχι να προσφύγει, αλλά ούτε καν να απειλήσει με πρόωρες εκλογές. Στις προηγμένες δημοκρατίες τα κόμματα σέβονται την λαϊκή ετυμηγορία. Όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση, περιμένουν την σειρά τους και δεν επιδιώκουν να ρίξουν την εκλεγμένη Κυβέρνηση».

Και το άρθρο της Εστίας κατέληγε:

«Χθες το ΠΑΣΟΚ επεκράτησε στις εκλογές με πολύ μεγάλη διαφορά (44% έναντι 34%) από την Νέα Δημοκρατία και εξασφάλισε άνετη πλειοψηφία στην νέα Βουλή, ώστε να σχηματίσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Όμως οι εκλογές ήταν αποτέλεσμα ανορθόδοξης διαδικασίας. Και αυτό έχει καίρια σημασία. Διότι το μήνυμα που δίδεται είναι ότι η αντιπολίτευση δικαιούται να απειλεί με πεζοδρόμιο και να δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες για την Κυβέρνηση, ώστε να την εξαναγκάσει να προσφύγει πρόωρα σε εκλογές».

 

Οι σημερινές συνθήκες

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά τις μοιραίες εκείνες εκλογές, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί σχεδόν κατά γράμμα την τακτική του Γ. Παπανδρέου που οδήγησε τον τόπο στην καταστροφή. Απειλεί διαρκώς την Κυβέρνηση Σαμαρά με πεζοδρόμιο. Διακηρύσσει ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να εξαντλήσει την τετραετία. Και κάνει τα πάντα, εντός και εκτός Βουλής, για να δυσχεράνει το έργο της. Παράλληλα ο κ. Τσίπρας επιδίδεται και σε ακατάσχετη παροχολογία. Το περιβόητο «λεφτά υπάρχουν» του Γ. Παπανδρέου έχει δώσει την θέση του σε υποσχέσεις για αύξηση μισθών και συντάξεων, καθώς και για δωρεάν παροχή νερού, ρεύματος, τηλεφώνου, θερμάνσεως, συγκοινωνιών, στεγάσεως και σιτίσεως για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Έτσι διαμορφώνονται σιγά -σιγά οι συνθήκες για να έχουμε επανάληψη των όσων συνέβησαν το 2009. Οι πολίτες που είναι οργισμένοι με την κατάσταση -για την οποία όμως ευθύνονται οι ίδιοι με τις ολέθριες επιλογές τους- θεωρούν ότι τυχόν ανατροπή της σημερινής Κυβερνήσεως και ανάδειξης στην εξουσία μίας «αντιμνημονιακής» Κυβερνήσεως θα επιλύσει τα προβλήματά τους. Ενώ θα συμβεί το αντίθετο. Αυτό που έγινε τον Οκτώβριο του 2009 μετά την καταψήφιση της Νέας Δημοκρατίας και την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ υπό τον Γ. Παπανδρέου. Η ημέρα εκείνη ήταν μοιραία για την Ελλάδα. Πάντως σήμερα υπάρχει μία σημαντική διαφορά: Ο Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς δεν παραδίδει τα όπλα. Φέρεται αποφασισμένος να δώσει την μάχη μέχρι τέλους.

Ημερομηνία Δημοσίευσης: Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2013

«Η ανάρτηση των άρθρων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεν σημαίνει και απόλυτη ταύτιση με το περιεχόμενο των ιδεών του αρθρογράφου. Τα άρθρα αξιολογούνται ως ενδιαφέροντα για προβληματισμό.»

Δημήτρης Αβραμόπουλος
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.