Του Γ.ΤΣΙΑΡΑ
Ζήτησε την αποχώρηση στρατευμάτων από το Ιράκ, το κλείσιμο του Γκουαντάναμο και άμεσα μέτρα για την οικονομική κρίση
«Γεμάτη» ήταν η πρώτη ημέρα του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Επιασε αμέσως δουλειά, δίνοντας στους συνεργάτες του εντολή να εργαστούν για τρία βασικά ζητήματα.
Πρώτον, την αποχώρηση των «μάχιμων» στρατευμάτων από το Ιράκ εντός 16 μηνών, δεύτερον, το κλείσιμο του κολαστηρίου του Γκουντάναμο, και, τρίτον, την άμεση αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με πρόσθετα και πολυδάπανα «μέτρα τόνωσης».
Ο κ. Ομπάμα άρχισε την ημέρα του με την απαραίτητη πρωινή προσευχή στον καθεδρικό ναό της Ουάσιγκτον. Εγκαταστάθηκε στο Οβάλ Γραφείο και συνεργάστηκε πρώτα με τους κορυφαίους οικονομικούς συμβούλους του και ύστερα με την ηγεσία του Πενταγώνου. Παράλληλα είχε έναν γύρο τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με ηγέτες της Μέσης Ανατολής.
Οι πρώτες «εργάσιμες» ώρες του αφιερώθηκαν στην οικονομία. «Ο πρόεδρος θα εμφανιστεί στο Κογκρέσο,ελπίζουμε σε διάστημα λίγων εβδομάδων,και θα παρουσιάσει στον αμερικανικό λαό ένα περιεκτικό σχέδιο που θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση του πυρήνα του χρηματοοικονομικού μας συστήματος ώστε οι τράπεζες,που παίζουν τόσο κρίσιμο ρόλο στην οικονομία μας,να μπορέσουν να παράσχουν τις απαραίτητες πιστώσεις για να βγούμε από την ύφεση» είπε ο νέος υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.
Ως γνωστόν ο κ. Ομπάμα διαπραγματεύεται ήδη παρασκηνιακά με το Κογκρέσο τη διάθεση ενός επιπλέον πακέτου τόνωσης της οικονομίας, με έμφαση στη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας αλλά και στήριξης προβληματικών επιχειρηματικών κλάδων, συνολικού ύψους άνω των 800 δισ. δολαρίων. Οπως έχει ήδη αφεθεί να διαρρεύσει σε αμερικανικά ΜΜΕ το νέο «πακέτο» θα περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις σε δημόσια έργα και στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και αρκετά μέτρα που ήδη δημιουργούν μεγάλες τριβές στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως φοροαπαλλαγές ύψους 275 δισ. δολαρίων για τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, και «επιβράβευση» των εργοδοτών με 3.000 δολάρια ετησίως για κάθε νέα πρόσληψη.
Αμέσως μετά τη «μάχη της οικονομίας», τις απογευματινές ώρες, ο κ. Ομπάμα εστίασε την προσοχή του στους πραγματικούς πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Υποδέχθηκε στο γραφείο του τον «παραμένοντα» από την κυβέρνηση Μπους υπουργό Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου ναύαρχο Μάικ Μάλεν, αλλά και πολλούς ανώτατους αξιωματικούς και διευθυντές υπηρεσιών ασφαλείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εντολή που τους δόθηκε ήταν να προετοιμάσουν «άμεσα» νέα σχέδια για την αποχώρηση όλων των μάχιμων στρατευμάτων από το Ιράκ εντός 16 μηνών. Υπό τον όρο όμως, όπως επαναλαμβάνουν εσχάτως οι συνεργάτες του προέδρου, ότι κάτι τέτοιο δεν θα θέσει σε κίνδυνο τους χιλιάδες αμερικανούς στρατιωτικούς που θα παραμείνουν για την εκπαίδευση των ιρακινών στρατευμάτων και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και δεν θα επηρεάσουν την (άκρως αμφιλεγόμενη) «μείωση των επεισοδίων βίας» στο Ιράκ.
Πολλοί από τους 160.000 αμερικανούς στρατιώτες που επιχειρούν σήμερα στη Μεσοποταμία δεν θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ. Θα μετατεθούν στο Αφγανιστάν, όπου το ΝΑΤΟ έχει αναλάβει νομίμως, δηλαδή με εντολή του ΟΗΕ, την τήρηση της τάξης. Η κατάσταση όμως στο Αφγανιστάν και στο Βόρειο Πακιστάν- το «πραγματικό πεδίο μάχης του πολέμου κατά της τρομοκρατίας», σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο- βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη.
Πάντως η πρώτη «χειροπιαστή» διαταγή του νέου προέδρου αφορούσε το άγος του Γκουαντάναμο. Χθες το πρωί, ένας στρατοδίκης- ο συνταγματάρχης Πάτρικ Πάρις ανακοίνωσε στον Ομάρ Χαντρ, καναδό πολίτη που συνελήφθη το 2002 στο Αφγανιστάν σε ηλικία 15 ετών και επρόκειτο να δικαστεί την ερχόμενη Δευτέρα για τον φόνο στρατιωτικού γιατρού, ότι «κατόπιν αιτήσεως του νέου προέδρου των ΗΠΑ» η αμφιλεγόμενη διαδικασία «αναστέλλεται για 120 ημέρες». Αργότερα, ο επικεφαλής στρατοδίκης Στίβεν Χένλεϊ ανακοίνωσε την αναστολή και της (πολύ σημαντικότερης) δίκης των πέντε φερομένων ως «εγκεφάλων» των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.Οι πέντε κατηγορούμενοι διαμαρτυρήθηκαν, ζητώντας να καταδικασθούν σε θάνατο ώστε να γίνουν «μάρτυρες» του Ισλάμ!
Οι συνήγοροι υπεράσπισης των περίπου 240 κρατουμένων «μαχητών του εχθρού» στο Γκουαντάναμο και πολλοί αναλυτές έσπευσαν να ερμηνεύσουν την απόφαση αυτή ως πρώτο βήμα για το οριστικό σφράγισμα της διαβόητης φυλακής. Ηδη αφέθηκε να διαρρεύσει σχέδιο προεδρικού διατάγματος που προαναγγέλλει μεταφορά των κρατουμένων για να δικαστούν στις ηπειρωτικές ΗΠΑ ή στις χώρες καταγωγής τους το πολύ σε 12 μήνες από σήμερα. * Αργά χθες η Γερουσία ενέκρινε την τοποθέτηση της Χίλαρι Κλίντον στη θέση της υπουργού Εξωτερικών.
ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ
«Κόψτε τις παρτίδες με τους λομπίστες»
Συστάσεις για την ηθική συμπεριφορά των υφισταμένων του ανήγγειλε χθες ο πρόεδρος Ομπάμα, επιβάλλοντας νέους περιορισμούς στις σχέσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων με τους «λομπίστες» της Ουάσιγκτον, δηλαδή τους εκπροσώπους των οργανωμένων συμφερόντων. «Είμαστε εδώ ως υπηρέτες του Δημοσίου και όχι για να προωθούμε τους εαυτούς μας ή επιχειρηματικά συμφέροντα» τόνισε.Και ανακοίνωσε ότι απαγορεύει στους υφισταμένους του όχι μόνο την αποδοχή δώρων αλλά και την εργασία για λογαριασμό διαφόρων «λόμπι» έπειτα από τυχόν απομάκρυνσή τους από τις θέσεις τους, «για όσο θα είμαι πρόεδρος». Επίσης «πάγωσε» τις αμοιβές (ήδη αρκετά παχυλές) του προσωπικού του Λευκού Οίκου.
Ορκωμοσία με ρεκόρ στο Διαδίκτυο
Περισσότεροι από 21,3 εκατ. άνθρωποι παρακολούθησαν σε απευθείας σύνδεση από τον δικτυακό τόπο του CΝΝ την ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα . Πρόκειται για άλλο ένα ρεκόρ του νέου προέδρου των ΗΠΑ ύστερα από εκείνο που σημειώθηκε στην ιστοσελίδα του CΝΝ στις 4 Νοεμβρίου, όταν 5,3 εκατ. παρακολούθησαν ζωντανά στο Διαδίκτυο την εκλογή του. Προχθές, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι αντάλλαξαν σύντομα μηνύματα μέσω ειδικής εφαρμογής στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, 40.000
φωτογραφίες του γεγονότος «ανέβηκαν» στο Flickr από χρήστες του φωτογραφικού ιστοτόπου, ενώ στο Υoutube κάθε λεπτό της ορκωμοσίας καταχωρίζονταν κατά μέσο όρο 3,5 βιντεάκια! Μικροπροβλήματα παρατηρήθηκαν σε αρκετά σημεία του κόσμου, αν υπολογίσουμε την αυξημένη ζήτηση. Και στην Ελλάδα το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο. Στην τηλεόραση το Μega κατείχε το προβάδισμα της τηλεθέασης αφού στη συχνότητά του συντονίστηκαν 1.262.000 τηλεθεατές (31,1% επί των ανοικτών δεκτών). Αντίστοιχα στη ΝΕΤ την ορκωμοσία παρακολούθησαν 450.000 τηλεθεατές (13,4%) και στον ΑΝΤ1 420.000 τηλεθεατές (11,6%).
Ημερομηνία Δημοσίευσης: Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ ΒΗΜΑ (http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=251618&ct=2)
“Η ανάρτηση των άρθρων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεν σημαίνει και απόλυτη ταύτιση με το περιεχόμενο των ιδεών του αρθρογράφου. Τα άρθρα αξιολογούνται ως ενδιαφέροντα για προβληματισμό”
