Σημεία ομιλίας Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Βρυξέλλες 15/6/2016

Στη συζήτηση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες για την μετανάστευση,  ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τα εξής:

“Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την δεύτερη έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, όπου επιβεβαιώνεται ότι η Δήλωση συνέβαλε στη μείωση των μεταναστευτικών ροών. Οι αφίξεις στην Ελλάδα έχουν μειωθεί δραστικά, ωστόσο εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση για την ικανότητα υποδοχής των hotspots. Η εξέταση των αιτήσεων ασύλου των Σύριων στη Λέσβο πρέπει να συνεχιστεί, ενώ πρέπει να ξεκινήσει και στα υπόλοιπα νησιά. Το ίδιο ισχύει και για τους μη-Σύριους. 

Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα, επί τόπου, για την αντιμετώπιση της κρίσης. Έχει έρθει η ώρα για ένα πιο αποδοτικό Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, που θα βασίζεται σε κοινούς κανόνες και μια πιο δίκαιη κατανομή των ευθυνών. Είναι  προς το συμφέρον και το όφελος όλων και θα πρέπει να έχουμε την πολιτική βούληση να καταστήσουμε προτεραιότητα τη νόμιμη μετανάστευση και την ένταξη, παράλληλα με την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών της προσφυγικής κρίσης. 

Ένα από τα ζητήματα ζωτικής σημασίας είναι οι προσπάθειες για τη διαφύλαξη της λειτουργίας του χώρου Σένγκεν. Ελπίζω επίσης ότι θα επιτευχθεί συμφωνία έως το τέλος του μήνα για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή. 

Ο μηχανισμός αναστολής της χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων πρόκειται να συμφωνηθεί από τους δύο συν-νομοθέτες χωρίς καθυστέρηση. Ωστόσο, οι συζητήσεις μας για το νέο μηχανισμό αναστολής δεν θα πρέπει να εμποδίσουν τις προτάσεις μας για την απελευθέρωση του καθεστώτος ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τη Γεωργία, την Ουκρανία, το Κοσσυφοπέδιο και την Τουρκία. Οι χώρες θα πρέπει να αξιολογούνται καθεμιά ξεχωριστά και σύμφωνα με τα δικά τους δεδομένα. 

Η πρόοδος που πετύχαμε όλοι μαζί για την ασφάλεια είναι σαφής. Το πλαίσιο που παρουσιάσαμε για μια πραγματική και αποτελεσματική Ένωση Ασφάλειας έχει ως προτεραιότητες τη  βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών και τη διασύνδεση των βάσεων δεδομένων των συστημάτων ασφάλειας. 

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας στην Europol πρέπει να καταστεί κομβικό σημείο των ενεργειών μας.  Εξάλλου, η αντιμετώπιση των μετακινήσεων των τρομοκρατών, των ταξιδιών εντός της ΕΕ, και των ταξιδιών επιστροφής στην ΕΕ, πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθεί στους νέους κανόνες της οδηγίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η σφαγή στο Ορλάντο το επιβεβαίωσε με οδυνηρό τρόπο ότι τα ημι-αυτόματα πυροβόλα όπλα που είναι σχεδιασμένα για στρατιωτική χρήση, δεν είναι φτιαγμένα για αθλητισμό ή για κυνήγι. Βασίζομαι στο Κοινοβούλιο για την απαγόρευσή τους στο τελικό κείμενο της νέας Οδηγίας για τα πυροβόλα όπλα.

Εργαζόμαστε για τη θέσπιση ενός ισχυρού και ανθεκτικού νομικού πλαισίου στον τομέα του ασύλου και την ενίσχυση των συνόρων μας. Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε την υψηλότερη ασφάλεια για τους πολίτες μας, έτσι ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους.”

Δημήτρης Αβραμόπουλος
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.