Δηλώσεις Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου μετά το πέρας του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ, (Συνέντευξη τύπου-Ασφάλεια) Λουξεμβούργο 21/4/2016

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
21 Απρ 2016
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Video: https://youtu.be/pwS962fa33w

O Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά το πέρας του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ολλανδό Υπουργό Δικαιοσύνης και Ασφάλειας κ. Ard VAN DER Steur, μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής:

"Χθες, παρουσίασα τις ιδέες μας για μια πραγματική Ένωση Ασφάλειας και για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα σημερινά κενά και τον κατακερματισμό στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας.

Σήμερα, είχα την ευκαιρία να συζητήσουμε με τους Υπουργούς επάνω στο ουσιαστικό έργο της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για την Ασφάλεια, η οποία ξεκίνησε ακριβώς πριν από ένα χρόνο.

Επανέλαβα, πως η ασφάλεια ενός Κράτους Μέλους είναι η ασφάλεια όλων μας. Ο κατακερματισμός των πολιτικών, της νομοθεσίας και των δράσεων στην Ευρώπη, μας καθιστά όλους ευάλωτους.

Ακόμα κι αν έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο στις διάφορες δράσεις, είναι ακόμη πιο σημαντική η εφαρμογή τους, καθώς και να συνεργαστούμε σε όλα τα επίπεδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλο. Υπογράμμισα αυτό το σημείο και κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, και οι Υπουργοί συμμερίζονται αυτή την άποψη.

Ναι, η εσωτερική ασφάλεια είναι εθνική αρμοδιότητα - αλλά η τρομοκρατία δεν περιορίζεται στα εθνικά σύνορα. Χρειαζόμαστε μια αλλαγή νοοτροπίας. Για παράδειγμα, πρέπει να βελτιωθεί η ανταλλαγή πληροφοριών, όπως είδαμε στο πλαίσιο των φρικτών τρομοκρατικών επιθέσεων τους τελευταίους μήνες.

Σήμερα κάναμε ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση με την Οδηγία PNR της ΕΕ. Μετά την συντριπτική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που οι Υπουργοί ενέκριναν σήμερα ομόφωνα την Οδηγία PNR, ολοκληρώνοντας επιτέλους μια μακροχρόνια διαδικασία.

Η Οδηγία PNR της ΕΕ θα βελτιώσει την ασφάλεια των πολιτών μας. Aυτή η νομοθεσία εμπεριέχει επίσης και ισχυρές διασφαλίσεις για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων, εξασφαλίζοντας την πλήρη συμμόρφωση με το σχετικό πλαίσιο προστασίας. Καλώ τα Κράτη Μέλη να αρχίσουν να εφαρμόζουν αυτό το εργαλείο, το συντομότερο δυνατόν.

Επίσης, σήμερα συζητήσαμε την πρότασή μας για ένα Σύστημα Εισόδου-Εξόδου. Η δημιουργία ενός Συστήματος Εισόδου-Εξόδου θα επιταχύνει, θα διευκολύνει και θα ενισχύσει τις διαδικασίες ελέγχου στα σύνορα για τους υπηκόους τρίτων χωρών που ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Σύστημα Εισόδου-Εξόδου θα εκσυγχρονίσει επίσης τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων με τη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των ελέγχων και τη στήριξη των Κρατών Μελών με την αύξηση του αριθμού των ταξιδιωτών που εισέρχονται και εξέρχονται από την ΕΕ. ΟΙ Υπουργοί διαβεβαίωσαν σήμερα ότι θα αντιμετωπίσουν την πρόταση κατά προτεραιότητα.

Επιπλέον, η Επιτροπή έχει ξεκινήσει μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με το πώς να βελτιστοποιήσει τη διαλειτουργικότητα και την ανταλλαγή πληροφοριών στην ΕΕ και τη βελτίωση της διαχείρισης των συνόρων και της εσωτερικής ασφάλειας.

Πρώτα απ' όλα, τα Κράτη Μέλη πρέπει να ενημερώνουν συστηματικά όλες τις βάσεις δεδομένων. Ζήτησα σήμερα ρητά από τα Κράτη μέλη να αποστείλουν πλήρη στοιχεία για τους Ξένους Τρομοκράτες Μαχητές στην Europol.

Ταυτόχρονα, για να είναι τα συστήματα δεδομένων μας χρήσιμα, πρέπει να είναι συμπληρωματικά, με δυνατότητα αναζήτησης, διαλειτουργικά και διασυνδεδεμένα. Είμαστε υπέρ της σταδιακής ανάπτυξης μιας Ενιαίας Διεπαφής Αναζήτησης, για να διευκολυνθεί το έργο των αρχών επιβολής του νόμου.

Αυτή είναι η αρχιτεκτονική που χρειαζόμαστε για να ξεπεραστεί ο κατακερματισμός που μας καθιστά ευάλωτους. Συλλογικά, είμαστε όλοι πιο ασφαλείς. Δεν θα αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία κοιτάζοντας προς τα μέσα.

Για να αρχίσουμε να κινούμαστε προς την κατεύθυνση μιας πραγματικής και αποτελεσματικής Ένωσης Ασφαλείας, πρέπει να ξεκινήσουμε με περισσότερη εμπιστοσύνη και με ανταλλαγή πληροφοριών. Έχει έρθει η στιγμή για αλλαγή νοοτροπίας, καθώς και για την εφαρμογή των όσων έχουμε αποφασίσει."

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15